Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Kiedy na emeryturę |
rzewa | 17-01-2023 09:18:59 [#51] |
---|
rozumiem, że zgodzili się na to rozwiązanie stosunku pracy
jeśli zatrudnia ją 13.02, to muszą zrobić to na czas nieokreślony, co nakazuje KN |
Bona Fide | 17-01-2023 11:40:16 [#52] |
---|
Do postu [#48]:
1. Przede wszystkim proponuję odejść koleżance na emeryturę w lutym, bo tak dobrych wskaźników, jak "lutowe" nie będzie prędko (opłacalnych tablic dalszego trwania życia i waloryzacja 13.8%). Różnica może wynieść nawet 500 zł. Niech dopyta w ZUS.
2. Ja bym zaryzykowała zatrudnienie na podst. art. 10 ust. 7 KN. Wszak zaistniała potrzeba zastępstwa nieobecnego nauczyciela, w trakcie roku szkolnego - zatrudnienie do końca sierpnia 2023 r.
|
Bona Fide | 17-01-2023 11:53:42 [#53] |
---|
Do postu [#49]:
Ich wartość wlicza się do kapitału początkowego.
Prawo do wliczenia ich do kapitału początkowego musi zostać udokumentowane zaświadczeniem z zakładu pracy o ilości przysługujących pani świadectw za poszczególne lata.
Przyjmuje się, że za każdy przepracowany w pełnym wymiarze czasu pracy miesiąc w 1991 roku przysługuje równoważnik pieniężny w wysokości 460 tys. zł (przed denominacją), natomiast za przepracowany miesiąc w 1992 r. przysługuje równoważnik w wysokości 580 tys. zł.
Wartości te proporcjonalnie do liczby przepracowanych miesięcy i wymiaru czasu pracy doliczane są do podstawy wymiaru kapitału początkowego. |
halinah | 17-01-2023 12:29:13 [#54] |
---|
Trzeba jeszcze wykazać, że do 1 stycznia 2009 r. pracowało się przez 15 lat w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Od tego czasu odliczane są wszelkie nieobecności (zwolnienia, macierzyńskie, urlopy bezpłatne itp), za wyjątkiem urlopów wypoczynkowych. |
Bona Fide | 17-01-2023 13:33:50 [#55] |
---|
Mała poprawka: do 31 grudnia 2008 r.:-) |
rzewa | 17-01-2023 21:20:00 [#56] |
---|
do #52
art 10 ust 7 zastosować nie można, gdyż nie będzie ona nikogo zastępować, bo to będzie vacat |
malchow | 24-01-2023 19:06:26 [#57] |
---|
Twierdzą, że nie mogą jej zatrudnić na czas nieokreślony. Bo:
1. Nie jest to zatrudnienie od 1 września,
2. Zatrudnienie na czas określony od 13 lutego /czyli po feriach zimowych z przerwa dwutygodniową, od momentu przejścia na emeryturę/ do 23 czerwca. |
rzewa | 24-01-2023 19:35:13 [#58] |
---|
a gdzie jest napisane, że na czas nieokreślony można zatrudnić tylko 1 września?
i po co chcą się zgodzić na rozwiązanie stosunku pracy, skoro potem chcą ją znowu zatrudnić?? |
malchow | 24-01-2023 20:15:59 [#59] |
---|
Czyli zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
Rozwiązuje stosunek pracy końcem stycznia.
Przechodzi na emeryturę.
Zostaje zatrudniona od 13 lutego na tym samym stanowisku na czas nieokreślony. |
rzewa | 24-01-2023 21:25:38 [#60] |
---|
ale zgodnie z przepisami prawa NIE MUSI dyrektor zgodzić się na rozwiązanie stosunku pracy z końcem stycznia, chyba że to placówka nieferyjna, a ona wypowiedzenie złożyła w październiku
a jak do rozwiązania stosunku pracy jednak dojdzie, to... dyrektor nie musi jej zatrudniać - może rozdzielić jej godziny na pozostałych n-li lub zatrudnić kogoś innego, np n-la początkującego na 2 lata |
zemi | 27-01-2023 15:19:06 [#61] |
---|
To jest dyskusja rzewa, AnJa, Marek Pleśniar, a dotyczy tego, czy dyrektor może pop przejściu na emeryturę zostać p.o. dyrektora.
- ale tym p.o. dyrektora nie może być ta sama osoba, która zrezygnowała z funkcji i rozwiązała stosunek pracy w celu przejścia na emeryturę
- Ale po zatrudnieniu przez p.o. może.
- natychmiast
- Pewnie. Żeby nikt nie zarzucił, że dyskryminuje się emeryta
I teraz moje pytanie -> Jak to w końcu jest? Może? Nie może? Te wypowiedzi to taki sarkazm?
Pytam poważnie, nie tylko z ciekawości. |
rzewa | 27-01-2023 17:01:02 [#62] |
---|
może jeśli nie ma w tej szkole wicedyrektora, ale tylko wtedy, jeśli OP tego bardzo chce -> bo taką osobę może zatrudnić OP i powierzyć jej p.o. dyrektora (jeśli dyrektor będzie na stanowisku do piątku a to ponowne zatrudnienie z powierzeniem p.o. odbędzie się w poniedziałek to będzie z każdej strony ok :-))
jeśli jest wice, to OP musi na p.o. powołać wice i po temacie
wice jako p.o. może zatrudnić byłego w szkole, a OP może przeprowadzić szybko konkurs, w którym ten były wygra...
każde inne postępowanie w tej sytuacji będzie naruszało prawo |
zemi | 27-01-2023 19:14:36 [#63] |
---|
Nie ma wice
Jak zatrudnia OP? Czyli gdzie zatrudnia? W gminie i deleguje do szkoły?
A co wtedy z pensum dydaktycznym, realizacją przedmiotu którego dyrektor uczy,.
Może uczyc na podstawie takiej umowy? |
AnJa | 27-01-2023 20:27:33 [#64] |
---|
wice jako p.o. zatrudnia byłego i powierza mu stanowisko wice
a O.P. tego wice robi p.o.
i dalej oczywiście konkurs- ale już bez presji czasu |
zemi | 27-01-2023 21:55:52 [#65] |
---|
AnJa
Nie ma wice
Dyrektor odchodzi na emeryturę i chce zostać na kilku godzinach swojego przedmiotu. Na p.o. powołuje się nauczyciela.
Ale, skoro prawo pozwala inaczej, a OP się godzi, to dyrektor chce przejść w lutym na emeryturę i ewentualnie, jak wyżej pisała rzewa MOŻE być zatrudniony jako p.o. do końca roku szkolnego. Zatrudnia OP. Nie do końca rozumiem jak to mogłoby wyglądać to zatrudnienie w aspekcie realizowania pensum z przedmiotu, którego dyrektor uczy.
Stąd moje pytanie. |
rzewa | 27-01-2023 22:20:00 [#66] |
---|
normalnie - OP zatrudnia w szkole jako n-la i powierza p.o.
ja to byłam zatrudniona w szkole, a nawet mianowana na stanowisko n-la, przez wójta
i to w czasach, w których nie było jeszcze w u.s.o. zapisu, który obecnie znajduje się w art 10 ust 1 pkt 6 u.P.o. |
wera | 07-02-2023 08:54:17 [#67] |
---|
do # 59
Jeśli jednak dyrektor od nowego roku szkolnego nie ma dla takiego nauczyciela - emeryta etatu, to może go teraz zatrudnić do końca roku szkolnego/ na czas określony? |
rzewa | 07-02-2023 09:23:00 [#68] |
---|
a skąd wie, że nie ma skoro nie ma jeszcze arkusza na rok 2023/2024? |
wera | 07-02-2023 09:28:57 [#69] |
---|
do #68
Nie będzie jednej klasy. |
rzewa | 07-02-2023 12:06:39 [#70] |
---|
ale to będzie na 100% wiadome (formalnie) dopiero po zatwierdzeniu arkusza |
zemi | 12-02-2023 11:56:54 [#71] |
---|
Dyrektor przechodzący w lutym na emeryturę składa oświadczenie majątkowe.
Czy robi to także, mimo że będzie dalej prowadził szkołę jako p.o.?
|
rzewa | 12-02-2023 18:37:04 [#72] |
---|
tak, ma obowiązek złożyć oświadczenie - i to w związku z zakończeniem dyrektorowania jak i w związku z rozpoczęciem dyrektorowania jako p.o. |
zemi | 13-02-2023 16:06:57 [#73] |
---|
Dziękuję 👍 |
Gozel | 13-02-2023 20:53:28 [#74] |
---|
Bardzo proszę o pomoc.
Wicedyrektor złożył tydzień temu wniosek o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron z dniem 27 lutego i chce przejść na emeryturę. Chciałby pracować od 1 marca i dalej pełnić funkcję. Z różnych względów, pomimo pierwszej złości (że późno i nie tak miało być) zgadzam się na porozumienie stron i wolę dokończyć ten rok szkolny bez zmian na stanowisku wice. W naszej gminie muszę mieć zgodę OP na zatrudnienie emeryta i zakładam, że taką dostanę. Ale pojawia się wiele pytań technicznych:
- Rozwiązuję umowę z dniem 27 lutego, sporządzam aneks do arkusza, w którym godziny dydaktyczne wice (8) daję na vacat, podobnie robię ze zniżką wicedyrektorską.
- Zatrudniam emeryta od 1 marca na 8/18 (kolejny aneks).
- Czy mogę powierzyć stanowisko osobie zatrudnionej w niepełnym wymiarze godzin? Jeśli tak, to jak ustalić zniżkę? Nasz Regulamin nie przewiduje takiej sytuacji.
- Czy opiniowanie powierzenia stanowiska (RP i OP) mogę zrobić jeszcze w lutym?
- Czy da się to tak zrobić by od 1 marca był już nowy/stary wice?
Czy ktoś przerabiał taką sytuację i podzieli się wiedzą jak to zrobić najlepiej? |
rzewa | 14-02-2023 09:07:52 [#75] |
---|
2. A dlaczego tak? zatrudniasz emeryta na cały etat, powierzasz mu obowiązki p.o. wice, udzielasz zniżki właściwej dla wice wobec czego realizuje on 8 godz. tygodniowo. Jeśli chcesz (bo tak może być do końca roku szk.), wszczynasz procedurę powołania wice i po uzyskaniu opinii, powołujesz go na wice
Marcin | 14-02-2023 09:22:08 [#76] |
---|
Rzewa, ten wice nie chce złożyć rezygnacji z funkcji, tylko chce rozwiązać umowę w celu otrzymania emerytury. Można nie zgodzić się na rozwiązanie stosunku pracy tylko skąd wtedy wziąć godziny dla takiego ustępującego wice skoro zabieramy mu zniżkę? |
Macia | 14-02-2023 10:49:28 [#77] |
---|
powołać wice z grona i jego godziny dać rezygnującemu jeśli ten sam przedmiot |
Marcin | 14-02-2023 11:43:03 [#78] |
---|
Wice nie powołuje się kluczem "ten sam przedmiot co ustępujący"... |
Macia | 14-02-2023 11:44:36 [#79] |
---|
tak wiem ale może przypadkiem się tak trafić:) |
Gozel | 14-02-2023 11:50:12 [#80] |
---|
No właśnie nie wszystko jest takie proste. W mojej szkole większość nauczycieli ma 25-27 godzin. Nie mam komu dać nadwyżki, którą zostawi ewentualny nowy wicedyrektor. W klasach 1-3 i w oddziałach przedszkolnych deficyt - jedna nauczycielka na długim L-4 i brak chętnych do pracy, problem z obstawieniem zastępstw. Pojawiają się ścieżki i nauczanie indywidualne.
Dziękuję za Wasze podpowiedzi :) |
Marcin | 14-02-2023 13:36:21 [#81] |
---|
Jeśli tak, to: Rozwiązujecie umowę za porozumieniem stron, z dniem (jakimś tam), w kolejnym dniu nawiązujesz ponownie umowę z tym człowiekiem (już jako emerytem). Jeśli chodzi o aneksy...cóż, jeśli de facto nie ma personalnie żadnych zmian, nie robiłbym żadnych aneksów. Oczywiście OP są rożne i wiem, że w niektórych samorządach takie podejście ciężko byłoby przeforsować ale... ja bym tak zrobił.
Ważniejsze pytanie brzmi: czy Ty chcesz tego wice czy nie... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|