Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Prawa pełnoletniego ucznia |
doti | 13-03-2025 20:28:21 [#01] |
---|
Pełnoletni uczeń złożył pisemne oświadczenie, że nie życzy sobie, by jego rodzice mieli dostęp do jego ocen i frekwencji oraz wniosek, by nie udzielać im żadnych informacji na jego temat. Jak postąpić, by działać zgodnie z prawem, skoro z jednej strony zapisy konstytucji, a z drugiej ustawy o systemie oświaty? Czy możecie poradzić, jaką dać mu odpowiedź? |
AnJa | 13-03-2025 22:05:28 [#02] |
---|
Żadnej. Zastosować się do wniosku. |
doti | 13-03-2025 22:51:28 [#03] |
---|
Anja, mój dylemat wynika z art. 44e ust. 2 uoso , który stanowi, że "oceny są jawne dla ucznia i jego rodziców", nie dzieląc uczniów na pełnoletnich i niepełnoletnich. Uczeń ten nie jest samodzielny, pozostaje na utrzymaniu rodziców, z którymi jest w konflikcie. O ile w stosunku do innych uprawnień (np. usprawiedliwiania się, czy rezygnacji z wdż) nie ma wątpliwości, o tyle w przypadku zastrzegania dostępu do ocen rodzicom jest dyskusyjny. Przeczytałam kilka interpretacji prawnych i zdania są podzielone. |
AnJa | 13-03-2025 23:03:10 [#04] |
---|
Wiem z czego wynika. Tu nie ma czego interpretować - jest pełnoletni i w zasadzie nawet nie musi wnioskować o zakaz dostępu dla rodziców.
Jak go odetną od tlenu może zezwolić na dostęp.
Ale raczej pozwie o alimenty. |
rzewa | 15-03-2025 15:56:41 [#05] |
---|
ja bym zastosowała się do wniosku ucznia
a rodzice mogą się poskarżyć jeśli zechcą w sądzie -> jak sąd zdecyduje tak dyrektor zrobi |
doti | 16-03-2025 13:08:09 [#06] |
---|
Dziękuję za wszystkie cenne rady. Mnie też wydaje się, że konstytucyjne prawa ucznia są tu rozstrzygające. |
Iwona K | 17-03-2025 08:25:19 [#07] |
---|
Zastosować. Rzecznik Praw Obywatelskich wydał interpretację dotyczącą praw ucznia pełnoletniego w szkole. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|