Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Dyrektor a komisja socjalna |
AnJa | 03-01-2009 21:29:56 [#51] |
---|
napisałem gdzieś, ze komisję socjalną rozwiążę?
albo, ze komuś założenie jej doradzam jednoznacznie?
pisze zawsze, ze mam i się sprawdza u mnie i zawsze będzie, chyba, ze ktoś mi zakaz pokaże jednoznaczny - i póki co, tego się trzymac będę |
zgredek | 03-01-2009 21:40:47 [#52] |
---|
z linku, który wkleiłam w #20 - uważam, że Mirek wyjasnił to jednoznacznie:
Jedynie pracodawca ma wyłączną możliwość żądania podania przez pracownika innych danych osobowych niż określone w § 1 i 2 art. 22[1] ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (DzU z 1998 r. nr 21, poz. 94 ze zm.). Taki obowiązek, na mocy przepisów § 4 tegoż artykułu, nakłada na pracownika pracodawca, tylko w przypadkach, gdy wynika to z odrębnych przepisów. Takim przepisem jest chociażby art. 8 ust. 1 ustawy o zfśs, który przyznawanie ulgowych usług i świadczeń oraz wysokość dopłat z funduszu uzależnia od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej uprawnionego (por. również wyrok SN z dnia 20 sierpnia 2001 r., sygn. akt I PKN 579/00, OSNP 2003/14/331). Pracodawca ma więc prawo żądać informacji dotyczących ww. sytuacji pracownika (por. wyrok SN z 8 maja 2002 r., sygn. akt I PKN 267/01, OSNP 2004/6/99). Z drugiej zaś strony zgodnie z art. 11[1] Kodeksu pracodawca jest obowiązany szanować godność i inne dobra osobiste pracownika, do których polskie orzecznictwo sądowe zalicza się m. in. życie osobiste i rodzinne, stan majątkowy, w tym wysokość wynagrodzenia za pracę, wszelkie zadłużenia oraz stan zdrowia Ponadto możliwość uzyskiwania i przetwarzania danych określa ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (DzU z 2002 r. nr 101, poz. 926 ze zm.). Również ta ustawa nakłada na pracodawcę, jako administratora tych danych, szereg obowiązków wynikających z ich szczególnej ochrony. Natomiast opiniowanie (uzgadnianie) przez tzw. komisję socjalną, powołaną przez pracodawcę, wniosków składanych przez pracowników, w których określono ich sprawy prywatne naruszałoby m. in. art. 30, art. 31 ust. 3, art. 47-49 i 51 Konstytucji RP oraz art. 8 Konwencji o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności (DzU z 1993 r. nr 61, poz. 284 ze zm.). A to prowadzi do naruszenia dóbr osobistych, o których mowa w art. 23 i 24 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (DzU nr 16, poz. 93 ze zm.). W przypadku naruszenia tych dóbr wyrządzoną czynami niedozwolonymi mają zastosowanie powszechne sankcje określone w prawie cywilnym.
Nie ulega wątpliwości, że stosowanie socjalnych kryteriów przyznawania świadczeń z funduszu daje pracodawcy – również związkom zawodowym i służbie socjalnej – możliwość generowania bardzo wielu informacji dotyczących dochodów pracownika, członków jego rodziny pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym oraz jego szeroko rozumianej sytuacji życiowej. Wydaje się, że pracodawca i związki zawodowe, z powodu stosowania tych kryteriów, mają i tak zbyt duży dostęp do sfery prywatnej pracownika nie ma więc żadnego powodu, ażeby w taką sferę wkraczały tzw. komisje socjalne i w ten sposób naruszały konstytucyjny obowiązek zabezpieczenia sfery życia prywatnego pracowników przed nieprzewidzianą prawem ingerencją (por. wyrok TK z dnia 19 lutego 2002 r., sygn. akt 3/01, OTK ZU 1/A/2002/3, wyrok TK z dnia 20 marca 2006 r. sygn. akt K 17/05 i 30/3/A/2006 i przytoczone tam orzecznictwo). W świetle ww. art. 47 Konstytucji ustawodawca ma konstytucyjny obowiązek zapewnić jednostce odpowiednią ochronę sfery prywatności nie tylko przed ingerencją ze strony podmiotów publicznych, ale również przed ingerencją ze strony innych jednostek i podmiotów prywatnych. |
Karolina | 03-01-2009 21:48:48 [#53] |
---|
Mnie nie zależy... nikt mi za to nie płaci i w przeciwieństwie do dyrektorów nie mam dodatku funkcyjnego ;)
Biednie tylko widzę dyrektora jak w czerwcu siedzi wśród świadectw, przemówień innych obowiązków plus stosem podań o świadczenia urlopowe.
Dyrektor jest zobowiązany tajemnicą - logiczne jest, że komisja również. Poza tym... osoby zwracające się do funduszu piszą tylko oświadczenia, nie piszą podań też ci, którzy są tak majętni, że pomocy nie potrzebują. Cała reszta ma dochody tak zbliżone, że naprawde głowię się co tu jest tajemnicą. Kto chory lub ma chore dziecko i tak w szkole większośc wie, to jest takie przecudowywanie. Ale jak AnJa napisał wyżej.... można i tak. |
bosia | 03-01-2009 21:49:43 [#54] |
---|
świadczenie urlopowe jest bez podania-obligatoryjne |
bosia | 03-01-2009 21:52:39 [#55] |
---|
widzę sens komisji w dużych szkołach
w małych jest to zbędny balast, ale jest to wyłącznie moje zdanie
po dwóch latach zrezygnowałam z komisji
może jeszcze wrócę, zobaczę co się bardziej sprawdza i jest mi pomocne w pracy |
Karolina | 03-01-2009 21:55:37 [#56] |
---|
bosia, w szkołach pracują nie tylko nauczyciele to raz, poza tym są emeryci, no i mamy wielką szkołę
ok, oddalam się ;)
właśnie skojarzyłam, że pierwszy karnawałowy weekend o komisji socjalnej rozprawiam a właśnie to ona doprowadzała mnie do szału w ostatnie dni tamtego roku.
|
bosia | 03-01-2009 21:58:25 [#57] |
---|
mnie doprowadza ciągle;-) |
Jacek | 03-01-2009 22:02:20 [#58] |
---|
Dyrektor jest zobowiązany tajemnicą - logiczne jest, że komisja również.
logiczne może i tak ale nie w nauczycielskim zawodzie...
osoby zwracające się do funduszu piszą tylko oświadczenia,
no niestety muszą pisac wniosek o przyznanie określonego świadczenia, samo oświadczenie nie wystarczy
nie piszą podań też ci, którzy są tak majętni, że pomocy nie potrzebują.
widziałaś jakiegoś majętnego nauczyciela??? bo jak słyszę to wszyscy biedni...a z reguły nawięcej brząchają C, którzy i tak mają wysokie dochody.. Ci dużo mniej zamożni raczej się wstydzą.. |
bosia | 03-01-2009 22:09:44 [#59] |
---|
to ostatnie to mnie najbardziej złości
u nas nauczyciele zawodu mają najczęściej swoją działalność
a dochody do socjalnego na poziomie woźnej
choć różnica w świadczeniach niewielka
|
anica | 03-01-2009 22:40:32 [#60] |
---|
A może komisja w wąskim znaczeniu tego słowa? Dyrektor i/lub wicedyrektor i po jednym przedstawicielu zz. W końcu i tak konsultacje są obligatoryjne, to może i protokolik przedstawiciele zz napiszą? |
Karolina | 03-01-2009 22:41:26 [#61] |
---|
Jacku wiadomo, że pisza określony wniosek, oświadczenie jest w nim ;)
Mnie też tzw "karpiowe" denerwuje, małe różnice i wszyscy przyzwyczajeni, że ma być. Kiedyś braknie dla naprawdę potrzebujących - na szczęście tym razem nie. Ale ludzie mają przyzwyczajenia a ja ani władzy ani siły coby z tym walczyć. |
Marek Pleśniar | 03-01-2009 22:43:47 [#62] |
---|
kiedy wreszcie uda się zlikwidować to dziadostwo, przecież to wstyd
znaczy ZFŚS;-) |
Jacek | 03-01-2009 22:47:38 [#63] |
---|
oj jeszcze długo długo nie |
hania | 03-01-2009 23:49:58 [#64] |
---|
zlikwidować, owszem, ale to naliczenie dołożyć do pensji może......
niektórzy by na waciki pewnie mieli
ale takim emerytom by się przydało na leki..... |
bosia | 03-01-2009 23:52:25 [#65] |
---|
haniu mam różnych emerytów, z różnymi dochodami
jeden to dyrektor szkoły
najbardziej roszczeniowy |
Jacek | 03-01-2009 23:54:00 [#66] |
---|
z wacikami to mi się tak kojarzy...
raz mi się zdarzyło, że jak jendej przelałem pożyczkę 5 tys zł z "mieszkaniówki" to mi się awanturowała, że jej na konto na pewno nic nie doszło bo nie odczuła...
:-) |
ibil | 04-01-2009 00:47:56 [#67] |
---|
Mam pytanie do dyrektorów małych placówek - bez wicedyrektora:
- czy dyrektor jest członkiem komisji socjalnej, jeśli nie - to czy uczestniczy w posiedzeniach?
- kto jest przewodniczącym komisji socjalnej?
Bardzo proszę o wypowiedzi - dzięki :) |
DYREK | 04-01-2009 08:00:57 [#68] |
---|
"Powołanie w regulaminie ZFŚS komisji socjalnej (komisji ZFŚS)
Nie ma obowiązku powołania w regulaminie ZFŚŚ tego typu organu kolegialnego. Niemniej jednak pracodawca może powołać komisję socjalną lub komisję funduszu jako organ opiniotwórczy i służący pomocą techniczną (przyjmowanie wniosków, przygotowywanie umów dotyczących zasad udzielania pożyczek z ZFŚŚ itp.). Natomiast decyzje w kwestiach ZFŚS, w tym dotyczące tego, komu przyznać świadczenie, podejmuje pracodawca. On bowiem administruje środkami funduszu, co oznacza m.in. odpowiedzialność za właściwe (zgodne z ustawą) wydatkowanie tych środków, a także obowiązek zapewnienia obsługi funduszowi. Jeżeli więc świadczenie zostanie przyznane np. z pominięciem kryterium socjalnego, pracodawca nie będzie mógł się uwolnić od odpowiedzialności, twierdząc, że taką decyzję podjęła komisja socjalna (komisja funduszu)."
|
slos | 04-01-2009 16:25:41 [#69] |
---|
I to co pisze Dyrek jest delegowaniem czynności, a kwestia nazewnictwa jest wtórna. Zauważam jednak, że przyzwyczajenia (w myśl arcydebilnej zasady "bo zawsze tak było")czasem biorą górę. Wg mnie kolejny tzw. sztuczny problem - do rozwiązania w indywidualny sposób w każdej szkole. A i tak odpowiada dyrektor ;-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|