Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Bezpieczeństwo na lekcjach wf. |
wierzołek1 | 12-10-2019 10:17:53 [#01] |
---|
Kto odpowiada za bezpieczeństwo uczniów na lekcjach wychowania fizycznego, jeśli w ramach zastępstwa dyrekcja łączy grupy i nauczyciel ma pod opieką ponad 26 uczniów? Czy auczyciel może odmówić wykonania polecenia? |
Jot | 14-10-2019 17:13:10 [#02] |
---|
Ja nie łączę tak nigdy właśnie dlatego, bo uważam, że wtedy za bezpieczeństwo odpowiadam ja- dyrektor, a nie nauczyciel, który ma ponad 26 uczniów na lekcji. |
DYREK | 14-10-2019 17:55:47 [#03] |
---|
art.6 i art. 7 ustawy Karty Nauczyciela -> odpowiada dyrektor i nauczyciel
kto w jaki stopniu? -> rozstrzyga sąd (oczywiście w razie wypadku)
pracownik/nauczyciel nie ma obowiązku wykonania polecenia przełożonego sprzecznego z prawem post został zmieniony: 14-10-2019 17:56:12 |
kaef | 14-10-2019 18:49:39 [#04] |
---|
Nie jestem pewien, czy art. 6. będzie miał tutaj zastosowanie. Wydaje mi się, że tylko i wyłącznie art. 7. Przecież wiadomo, że nauczyciel sam sobie tak nie przydzielił, a wykonywał obowiązki służbowe. Owszem mógł odmówić, ale w takiej sytuacji wina spada chyba na dyrektora, bo on ma silniejszą pozycję. |
ali | 06-11-2019 15:55:42 [#05] |
---|
trochę z innej beczki
nauczyciel prowadzi lekcje wychowania fizycznego grupie między oddziałowej (w klasie VIII i VII chłopcy) czy muszę płacić z lekcje łączoną. |
rzewa | 06-11-2019 19:24:54 [#06] |
---|
jeśli to łączenie wynika z tego, żeby grupy były jednorodne płciowo, czyli zamiast 2 grup: 1 grupa uczniów klasy VII i jedna grupa uczniów klasy VIII będą także 2 grupy: 1 grupa chłopców z obu klas i 1 grupa dziewcząt z tych samych klas, to wf nie jest nauczany w klasie łączonej a w grupie międzyklasowej a za prowadzenie zajęć w takiej grupie nie przysługuje dodatek za pracę w trudnych warunkach
tak naprawdę praca z grupą uczniów klasy VII czy VIII, w której są zarówno chłopcy jak i dziewczęta jest pracą trudniejszą niż prowadzenie zajęć w grupie chłopców z klas VII i VIII | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|