Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Urlop dla poratowania zdrowia- spełnienie warunków
strony: [ 1 ]
gona21-10-2009 18:01:25   [#01]

Urlop dla poratowania zdrowia tylko po spełnieniu ustawowych wymogów

zgodnie z art. 73 KN Urlopu dla poratowania zdrowia udziela dyrektor szkoły po spełnieniu przez nauczyciela wszystkich ustawowych wymogów, tj.:

1) zatrudnienie w pełnym wymiarze zajęć na czas nieokreślony;
2) przepracowanie, co najmniej 7 lat w szkole;
3) od zakończenia poprzedniego urlopu dla poratowania zdrowia nauczyciela upłynął, co najmniej 1 rok. W aktach osobowych nauczyciela powinny znajdować się informacje nie tylko o stażu pracy pedagogicznej, ale także i o terminie przebywania na urlopie dla poratowania zdrowia. W razie wątpliwości i niejasności możesz zwrócić się z wnioskiem o udzielenie tych informacji do wcześniejszych szkół, w których pracował nauczyciel. Również nauczyciel jest zobowiązany udzielić Ci informacji o tym, czy korzystał z uprawnienia do urlopu dla poratowania zdrowia;
4) nauczyciel nie wykorzystał jeszcze 3 lat łącznego urlopu dla poratowania zdrowia,
5) nauczyciel przedstawił orzeczenie lekarskie o potrzebie udzielenia urlopu dla poratowania zdrowia,
6) nauczyciel nie nabył uprawnień emerytalnych.

Stanowisko MEN w sprawie wymiaru zatrudnienia w okresie 7 lat pracy

Zgodnie ze stanowiskiem, jakie zajmuje w tej sprawie MEN, urlopu dla poratowania zdrowia można udzielić nauczycielowi, jeżeli w momencie jego udzielenia, jak i w okresie 7 lat bezpośrednio przed jego rozpoczęciem nauczyciel był zatrudniony w szkole w pełnym wymiarze zajęć.

Nauczycielowi zatrudnionemu w pełnym wymiarze zajęć na czas nieokreślony, po przepracowaniu, co najmniej 7 lat w szkole, dyrektor szkoły udziela płatnego urlopu dla poratowania zdrowia, w celu przeprowadzenia zaleconego leczenia, w wymiarze nieprzekraczającym jednorazowo 1 roku. Okres 7-letniej pracy w szkole, uzasadniający prawo do 1. urlopu dla poratowania zdrowia, powinien przypadać bezpośrednio przed datą jego rozpoczęcia.

7-letni okres pracy, to nie tylko czynne jej świadczenie

Do okresu 7-letniej pracy w szkole wlicza się okresy czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby oraz urlopu innego niż wypoczynkowy, trwające łącznie nie dłużej niż 6 miesięcy. W przypadku okresu niezdolności do pracy i urlopu trwających dłużej niż 6 miesięcy wymagany okres pracy przedłuża się o ten okres. Zgodnie ze stanowiskiem MEN-u urlop dla poratowania zdrowia może, więc być udzielony nauczycielowi, jeżeli w momencie jego udzielenia, jak i w okresie 7 lat bezpośrednio przed jego udzieleniem nauczyciel był zatrudniony w szkole w pełnym wymiarze zajęć.

Pytanie:Czy  nauczycielowi można  udzielić  urlopu dla poratowania zdrowia, jeżeli nauczyciel pracował w szkole X 16 lat, odszedł z zawodu na 2 lata, a w bieżącym roku szkolnym wrócił do zawodu i podjął pracę w szkole Y.

rzewa21-10-2009 18:02:54   [#02]
nie
emeryt21-10-2009 18:13:00   [#03]

Jest jaskółeczka, że pójdą naprawdę potrzebujący a nie uciekinierzy...

Samorządowcy chcą zmian w udzielaniu nauczycielom urlopów dla poratowania zdrowia. Obowiązek ich finansowania powinien przejąć Zakład Ubezpieczeń Społecznych – apelują samorządowcy.

http://samorzad.pap.com.pl/palio/html.run?_Instance=cms_samorzad.pap.pl&_PageID=2&s=depesza&dz=redakcyjne.edukacja.aktualnosci&dep=59814&data=&_CheckSum=-1125787556

aleks190121-10-2009 20:06:36   [#04]
Juz po 10 latach "przy tablicy" każdy moze być potrzebującym...podreperowania np. zdrowia psychicznego, chociaż "na oko samorządowca" wydaje się zdrowy i ucieka.
jxg21-10-2009 22:26:12   [#05]

"Zgodnie ze stanowiskiem, jakie zajmuje w tej sprawie MEN, urlopu dla poratowania zdrowia można udzielić nauczycielowi, jeżeli w momencie jego udzielenia, jak i w okresie 7 lat bezpośrednio przed jego rozpoczęciem nauczyciel był zatrudniony w szkole w pełnym wymiarze zajęć."

- kiedyś już o tym dyskutowaliśmy...

podkreśliłam

post został zmieniony: 21-10-2009 22:27:34
emeryt22-10-2009 09:22:25   [#06]

Aleks1901-Tylko nie okiem samorzadowca !!!

Dlaczego nauczyciele coraz częściej niedomagają? Nieoficjalnie wiadomo, że w czasie urlopu zdrowotnego, który może trwać nawet rok, piszą podręczniki, udzielają korepetycji albo uczą w prywatnych szkołach, by dorobić do domowego budżetu.

http://wiadomosci.onet.pl/2064471,11,nauczyciele_chodza_na_wagary__a_dzieci_cierpia,item.html

A prawie zawsze jest taK

Słuchaj Jadzia (Ula, Teresa...), godzin dla ciebie nie mam od września. Weź zdrowotny na rok. W przyszłym roku coś Ci ukręcę.....

Magosia22-10-2009 12:01:52   [#07]

Zdzisławie - po raz pierwszy chyba nie zgadzam sie z Twoim uogólnieniem:-(

Jako dyrektor udzieliłam chyba 6- (?) 7 urlopów w ciągu 10 lat dyrektorowania rocznych. Były też półroczne i miesieczne- na sanatorrium.  Ani jeden nie był z powodów, o których piszesz.

Teraz jestem sama na zwolnieniu i powaznie rozważam możliwość skorzystania z urlopu- mam jak narazie nakaz " odcięcie  się " od szkoły i stanowiska. Rozmawialam ostatnio z ludźmi na temat urlopów- myśle że dla dobra dzieci coś w rodzaju rocznego urlopu/pracy w innym charakterze(??)po 10-15 latach pracy to powinien być obligatoryjny wymog- dla zdrowia i nauczycieli, i dzieci,że o dyrektorach nie wspomnę;-) Pozdrawiam:-)

emeryt22-10-2009 12:12:02   [#08]

Magosiu - nie uogólniam.

Mam takie doświadczenia -((

fredi22-10-2009 18:00:46   [#09]

Jest procedura odwoławcza. Słaba ale jest.

Życzymy zdrowia Magosi.

pamela22-10-2009 18:29:15   [#10]

Jesteśmy chyba jedyną grupą zawodową, która walczy z własnymi przywilejami i najgłośniej je krytykuje zamiast ich bronić ;-)

Urlop (dla dobra dzieci i nauczycieli- przy okazji) taki urlop powinien być obligatoryjny po każdych 10 (tu można się spierać o liczbę) latach pracy "przy tablicy". Wbrew pozorom nie byłoby to z uszczerbkiem dla uczniów, bo mogliby porównać metody, sposób pracy,wiedzę pani X i pani Y (zastępującej urlopowaną)- może byłoby im lepiej, może gorzej... jak to w  życiu... a przecież mają się nauczyć życia ;-)

Przyłączam się do życzeń zdrowia dla Magosi

aleks190122-10-2009 20:40:36   [#11]
Podtrzymuję sformułowanie "okiem samorządowca", bo nauczyciel i dyrektor rozumie potrzebę takiego urlopu-samorządowiec nie!!I właśnie od nich słyszałam kąśliwe uwagi na temat pieniędzy, które wypływają z budźetu, a nauczyciel chodzi po miescie- nogi ma zdrowe, nerwy nie.A w tych szkołach prywatnych to niby na "czarno" pracują?Jakoś tego nie widzę.Zgadzam się ,że są patologie- jak wszędzie. Za kilka lat większośc nauczycieli to będą osoby powyżej 50- tki, bez prawa do wczesniejszej emerytury i pewnie zacznie się debata, że często chorują i jak się ich pozbyć.
cynamonowa22-10-2009 20:43:51   [#12]

Nauczycielka.......15 lat w zawodzie. W latach 2004/2005 pracowała na 12/18.........moze skorzystać z UDPZ?

* poprzednio i obecnie 18/18

post został zmieniony: 22-10-2009 20:44:25
Krzysztof Pom22-10-2009 20:53:00   [#13]
Zgodnie z wyjasnieniami powyżej - dopiero po roku 2011/12  Przerwa w zatrunieniu w pełnym wymiarze (w okresie 7 lat przed udzieleniem urlopu pełen wymiar)
zgredek22-10-2009 20:57:23   [#14]

ale to tylko stanowisko MEN

ja bym udzieliła - oczywiście zakładam, ze urlop jest konieczny

Krzysztof Pom22-10-2009 21:04:23   [#15]
zgredku, hm, skłaniam sie przyznac Ci rację;
w chwili składania wniosku o udzielenie urlopu spełnia warunek zatrudnienia na czas nieokreślony, przepracowała 7 lat w szkole..... 
dać, niech ratuje zdrowie swe :-)  Przecież: "....... niniejsze stanowisko nie stanowi wykładni prawa" - jak ślicznie tłumaczą swe interpretacje 
fredi23-10-2009 05:30:23   [#16]

godnie ze stanowiskiem MEN-u urlop dla poratowania zdrowia może, więc być udzielony nauczycielowi, jeżeli w momencie jego udzielenia, jak i w okresie 7 lat bezpośrednio przed jego udzieleniem nauczyciel był zatrudniony w szkole w pełnym wymiarze zajęć.

Jeżeli mianowany zgodził się (na rok) na obniżenie etatu to 7 lat liczy się od nowa ?

marina25723-10-2009 11:19:34   [#17]

witam! nauczycielka wybiera  się na urlop dla poratowania zdrowia, miała już taki roczny urlop kilkanaście lat temu .

Mam pytania :

-Czy urlop może trwać od grudnia  2009r. - do grudnia  2010r. (czy powinna wrócić we wrześniu 2010 z początkiem roku szk.)?

-czy ewentualnie można taki urlop zawiesić (będzie czuła się lepiej i zechce wrócić np . po feriach zimowych, w lutym 2010r. )?

- czy może być przez 2 lata na takim urlopie ?

ReniaB23-10-2009 11:30:27   [#18]

Może trwać rok więc jeżeli zacznie sie 1 grudnia 2009 to powinien sie skończyć 30 litopada 2010

o długości urlopu decyduje lekarz prowadzacy, a dyrektor udziala na tyle ile lekarz wypisze; jeżeli w tak krótkim czasie nastąpi znaczna poprawa to pewnie jest to możliwe, ale nie znam procedury

na urlopie nie można być dłużej niż rok, a następny urlop przysługuje dopiero za rok, a w sumie może być na UDPZ 3 lata

AnJa23-10-2009 11:34:15   [#19]

fredi- wg mnie nauczyciel z obniżonym pensum i wynagrodzeniem jest zatrudniony w pełnym wymiarze- czyli nie od nowa

kojarzy mi sie natomiast, ze w momencie uzyskiwania takiego urlopu nie moze miec obniżenia

co oczywiście jest nielogiczne;-)

marina:

1.tak

2. zawiesić nie- przerwać prawdopodobnie może, choć wg mnie spełnienie 2 warunków łacznie może być trudne: zaświadczenie lekarskie o ustaniu przyczyn orzeczenia o potrzebie urlopu i zgoda dyrka na przerwanie

3.nie

marina25723-10-2009 12:11:14   [#20]
dziękuję za odpowiedzi !
ankate23-10-2009 15:52:23   [#21]
gdzie znaleźć stanowiska MEN w róznych sprawach (chodzi mi o oddziały przedszkolne w szkołach - nie mogę znaleźć stanowiska na stronie MEN)?
zgredek23-10-2009 21:27:23   [#22]
http://www.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=87&Itemid=106
ankate23-10-2009 21:52:12   [#23]

Dzięki zgredku, o to mi chodziło

Krzysztof Pom23-10-2009 21:55:31   [#24]
pamietaj jednak, że ichnie stanowiska "... nie stanowią wykładni prawa." jak to ładnie ujmują po każdej interpretacji wydanych przez siebie przepisów.
Macia25-10-2009 12:12:49   [#25]
wiem że o tym już było ale cały czas mam wąpliwości. N-el mający np. 32 lata stazu w tym 5 lat pracy w rolnicwie zaliczony do pracowniczego stażu pracy kiedys składa dokumenty o emeryture. ZUS daje decyzje odmowną  z powodu nierozwiazania sosunku ale też informację ze na dzień złozenia wniosku składajacy ma staż 27 lat co = nie zaliczeniem stazu w rolnicwie. gdyby ten n-el rozwiazał stosunek pracy to w opinii ZUS nie nabył uprawnień emerytalnych.Czy w zwiazku z tym informacja ZUS o stażu pracy na decyzji nie mogłaby byc podstawa do udzielenia mu urlopu zdrowotnego jeśli lekarz orzeka o akiej potrzebie? Kto jest władny określić że nauczyciel nabył lyub nie nabył uprawnień emerytalnych?
ania0325-10-2009 13:34:21   [#26]

Myślę, ze decyzja ZUS-u jest wystarczająca do tego aby udokumentować to ,

iż nauczyciel nie nabył praw emerytalnych ze względu na za mały staż pracy.

zgredek25-10-2009 13:39:34   [#27]

Maciu - dyrektor okresla uprawnienia - to znaczy dyrektor udzielając urlopu musi stwierdzić, czy spełnione są warunki umozliwiające udzielenie tegoż

lekarz - stwierdza konieczność

ania0325-10-2009 13:55:44   [#28]

Decyzja ZUS-u dyrektorowi nie przeszkodzi a może pomóc.

Oczywiście są jeszcze inne warunki udzielenia udpz , które dyrektor musi sprawdzić.

post został zmieniony: 25-10-2009 13:56:00
gosiaes225-10-2009 17:02:51   [#29]

kur...czaki!!!!!!!!!

Rozmawiałam z Wami na forum o mojej umowie o pracę!!! Mam umowę na czas określony. Czytając teraz wątek o urlopach - zrozumiałam, że nie mam szans na taki urlop (po ponaddwudziestoletniej pracy by się przydał), bo czas określony, nie mogę wziąć kredytu z banku, bo czas określony...Dlaczego potraktowali mnie w ten sposób...nauczyciela dyplomowanego z dwudziestoletnim stażem pracy........

;-(((((((((((((

Macia25-10-2009 18:21:54   [#30]
ania03 właśnie chodzi o to żeby pomogła. N-el nie moze odejść na emeryturę ze wzgledu na staż okreslony w decyzji ZUS a zdrowie wymaga podreperowania. Op zarzuci mi że n-el nie powinien dosać uz bo ma staż uprawniajacy do emerytury. Wie o tym bo np. przy planie finansowym ma wykaz osób do nagrody jubil. Chcę żeby nie kwestionował mojej decyzji ze wzgledu na spełnianie wymogu 6  z #1. Ci nauczyciele są jakby w pułapce. Myślę wiec że w takim przypadku tego urlopu mozna im udzielic
ania0325-10-2009 19:22:20   [#31]

Macia trzeba OP przedstawić decyzję ZUS-u i w ten sposób udowodnić, że nie nabył praw emerytalnych.

Przecież tylko ZUS wie czy nabył, czy nie nabył.

Inaczej wylicza się staż pracy do emerytury a inaczej do nagród i jeszcze innych, a tu chodzi cały czas o wymóg 6 z #1.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]