Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Zmiana rozszerzenia na podstawę z 1 przedmiotu w 2 klasie |
|
joanka | 20-03-2025 19:04:28 [#01] |
---|
Szanowni Państwo, zwracam się do Państwa z zapytaniem jako zwykły nauczyciel fizyki, nie pełnię funkcji kierowniczej. Uczę w liceum ogólnokształcącym, które nie jest renomowaną szkołą o wybitnych osiągnięciach z przedmiotów ścisłych. Jedną z klas jest klasa druga z rozszerzonym programem nauczania fizyki (siatka: 2, 2, 4, 2), rozszerzoną biologią i rozszerzoną chemią. Uczniowie tej klasy chcieliby zmienić naukę fizyki z poziomu rozszerzonego na podstawowy i skupić się na chemii i biologii. Powody są różnorodne nie jest to chyba istotne. Rozumiem obawy i rozterki tych uczniów i, prawdę mówiąc, sama stwierdzam, że praca z tą klasą nie przynosi mi satysfakcji, wręcz przeciwnie. Uczę już ponad 30 lat, jestem egzaminatorem, co roku miałam paru maturzystów. Moje pytanie: czy jest możliwość zmiany programu z fizyki z rozszerzenia na podstawowy w czasie trwania roku szkolnego lub od 3 klasy? Czy w ogóle jest to możliwe. Chodzi mi nie tylko o dobro tych dzieciaków, ale i swoje:)
Będę wdzięczna za pochylenie się nad tym problemem i wskazanie sposobu rozwiązania problemu. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam w pierwszych dniach wiosny.
Joanna Ciesielska |
OJ | 20-03-2025 21:35:53 [#02] |
---|
Wydaje się, że może być z tym kłopot bo wyboru dokonano na początku czyli w klasie pierwszej - zapewne była uchwała rady pedagogicznej w tej sprawie, ustalono i przyjęto do realizacji szkolny plan nauczania (na podstawie ramowego planu z rozrządzenia - gdzie liczba godzin jest różna w zależności ile i jakich jest rozszerzeń), zatwierdzono arkusz itd. itd.
jedyne co mogę powiedzieć z doświadczenia to jest taka sytuacja gdy uczeń przenosi się z jednej klasy (gdzie stwierdza, że mu rozszerzenia nie pasują) do klasy o innych rozszerzeniach ale wtedy jest przejście z klasy do klasy (uczeń dodatkowo musi nadrobić zaległości związane ze zmianą) a to inna sytuacja
a z drugiej strony po co było dawać takie rozszerzenia i to aż trzy jeżeli liceum nie jest jak pisze joanka szkołą o wybitnych osiągnięciach z przedmiotów ścisłych |
joanka | 20-03-2025 21:49:56 [#03] |
---|
Dziękuję za głos w sprawie. Już odeszliśmy od trzech rozszerzeń, od tego roku szkolnego są dwa. Szkoda,że nie wcześniej. A czy, mimo zatwierdzenia planu organizacji pracy przez RP, jest możliwość takiej zmiany i zwiększenie godzin chemii i biologii kosztem fizyki? I zatwierdzenie takiej zmiany uchwałą RP? Tu, niestety, nie chodzi o jednego ucznia, ale o klasę.
|
OJ | 21-03-2025 08:41:00 [#04] |
---|
nad sprawą powinien pochylić się dyrektor
natomiast takie różne zmiany powodują, że komuś z nauczycieli godziny się zabiera, komuś dodaje itd.
nawet gdyby taki ruch był możliwy - choć nie jestem przekonana- to oznacza, że oddajesz swoje godziny fizyki? czyli masz zmniejszony wymiar zatrudnienia |
rzewa | 21-03-2025 10:20:18 [#05] |
---|
oczywiście, że jest możliwa zmiana planu nauczania - zarówno od zaraz jak i na pewno od nowego roku szkolnego
a jest możliwa, gdyż nie ma zapisu w prawie by tak nie mogło się stać ani stwierdzenia, że plan zajęć jest stały przez cały okres nauki
zmiana taka musi jednak być w zgodzie z ramowym planem nauczania, co oczywiste
naturalnie tak zmiana pociąga za sobą konsekwencje: zmianę AO i zmianę przydziałów godzin n-lom, zatem w trakcie roku zależy to od zgody wszystkich zainteresowanych i chęci dyrektora a od nowego roku szkolnego tylko od dyrektora i zgody uczniów (rodziców) czy wręcz ich wniosku o taką zmianę
wszyscy uczniowie muszą się na to zgodzić |
joanka | 23-03-2025 14:13:15 [#06] |
---|
Dziękuję bardzo Państwu za odpowiedzi i wskazówki.
Zdaję sobie sprawę ze zmniejszenia moich liczby godzin.
Pozdrawiam serdecznie
Joanna Ciesielska | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|