Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
ubezpieczenie ucznia |
ola 13 | 22-09-2015 15:33:11 [#51] |
---|
Podpisałam, jednak po lekturze tego wątku już od stycznia będę trąbić, że to sprawa rodziców i nie będziemy się tym zajmować. Jedynie wykupię OC nauczycieli i swoje.
I będzie święty spokój, chyba. :-) |
DYREK | 22-09-2015 15:51:45 [#52] |
---|
OC pracowników + ubezpieczenie ich dzieci -> warto porozmawiać z ubezpieczycielem z którym macie zawarte pracownicze ubezpieczenie grupowe -> rozszerzenie grupowego ubezpieczenia pracowniczego |
olaszyma | 23-09-2015 11:17:54 [#53] |
---|
A czy oc pracowników jest obowiązkowe? Chyba nie, choć w dzisiejszych czasach wysoce wskazane. {oza tym to coś innego niż ubezpieczenie oc deliktowe zawarte przez OP. |
ola 13 | 23-09-2015 18:18:28 [#55] |
---|
Teraz nauczyciela mają OC niejako "wiązane" z ubezpieczeniem dzieci. Potem będę musiała opłacać je sama. |
olaszyma | 23-09-2015 18:48:43 [#56] |
---|
do Ola13 . Dlaczego piszesz, ze będziesz musiala ? OC nauczycieli tez nie jest obowiazkowe i każdy powinien je opłacić sam jeżeli chce |
ola 13 | 23-09-2015 18:53:32 [#57] |
---|
Tak wiem, że jest dobrowolne, ale jak to mówią..... za wszystko odpowiada dyrektor. :-) |
olaszyma | 25-09-2015 12:42:16 [#58] |
---|
Festiwalu z ubezpieczeniami ciąg dalszy. Już zostałam przesłuchana "na okoliczność" przez wójta i czekam na pytania ze strony komisji oświaty rady giminy. Qurcze, zaczynam mieć wątpliwości. Czy może nie dopełniłam jakiegoś obowiązku? Wszyscy zwracają się do mnie tak jakby podpisanie umowy z ubezpieczycielem było naprawdę moim obowiązkiem. |
qwerty | 25-09-2015 12:54:03 [#59] |
---|
Czyli wychodzi kolejny absurd.
Ubezpieczasz dzieci - źle, bo dostajesz prowizję.
Rezygnujesz z ubezpieczeń - też źle.
I bądź tu człowieku mądry.
U mnie w tym roku do ubezpieczenia przystąpiło 70 % uczniów. Nikogo nie zmuszaliśmy.
W poprzednim roku ubezpieczało się 100 % uczniów.
U mnie ze strony OP było tylko pytanie w jakiej firmie ubezpieczamy dzieci i czy "zmuszamy" do ubezpieczenia oraz czym kierujemy się przy wyborze ubezpieczyciela. |
ola 13 | 25-09-2015 15:43:04 [#60] |
---|
Olaszyma,
dla podtrzymania na duchu podsyłam:
2. Wpłaty Rodziców z tytułu ubezpieczenia uczniów od następstw nieszczęśliwych wypadków NNW są również dobrowolne. Każdy powinien mieć wybór pomiędzy zawarciem umowy ubezpieczenia wskazywanej przez dyrekcję szkoły a skorzystaniem z innych ofert zakładów ubezpieczeń z zakresem ochrony ubezpieczeniowej, dostosowanym do indywidualnych potrzeb ubezpieczonych. Prawo nie nakłada na szkołę i rodziców obowiązku ubezpieczenia uczniów. Ubezpieczenie NNW jest umową zawartą pomiędzy firmą ubezpieczeniową a rodzicami, dlatego decyzję o ewentualnym zawarciu umowy ubezpieczeniowej podejmują właśnie rodzice.
Znalezione w sieci na stronie: http://portaledukacyjny.krakow.pl czyli jakby nie było duży OP. :-) |
dota c | 25-09-2015 18:53:20 [#61] |
---|
Każdy powinien mieć wybór pomiędzy zawarciem umowy ubezpieczenia wskazywanej przez dyrekcję szkoły a skorzystaniem z innych ofert zakładów ubezpieczeń z zakresem ochrony ubezpieczeniowej, dostosowanym do indywidualnych potrzeb ubezpieczonych.
Uwaga! Dyrektor, jak już zostało wcześniej powiedziane, nikogo nikomu tu nie wskazuje. |
Sisteron | 20-06-2016 22:25:18 [#62] |
---|
Witajcie,wielkimi krokami zbliżamy się do końca roku.Podzielcie się swoimi przemyśleniami dot.ubezpieczenia. Przekazałam oferty ubezp.,ktore do mnie wpłynęły przew.RR.Czy mam organozowac spotkanie RR w celu zapoznania się z ofertami czy też zostawić im wolną rękę? Powiedzieć, że mają się ubezpieczyć we własnym zakresie? |
noe19 | 21-06-2016 11:36:21 [#63] |
---|
ja ten na ten rok poinformowałem o dobrowolnym ubezpieczeniu ucznia przez rodzica i mam spokój. W przyszłym roku tak samo zrobię.
Nie zbieramy kasy, rodzice sami dobrowolnie ubezpieczają dzieci. Oferty przekazuję RR. |
olaszyma | 19-08-2016 11:44:07 [#64] |
---|
Podnoszę po wakacjach. Mam nadzieję że w tym roku będzie nas więcej, tych, którzy nie podpiszą umowy z ubezpieczycielem. Jak rozwiązujecie problem poinformowania rodziców uczniów klas pierwszych, że jeżeli chcą ubezpieczyć dzieci to powinni zrobić to we własnym zakresie? Czy komunikat na stronie szkoły wystarczy? |
Jacek | 19-08-2016 11:58:14 [#65] |
---|
ale po co?
jak noe19, przekazać RR oferty i niech sobie z nimi robią co chcą. Albo na pierwszym zebraniu z rodzicami wychowawca może poinformować rodziców uczniów swojej klasy. W ub. roku rodzice jednej z klas podjęli decyzję, że ubezpieczą uczniów, zebrali kasę sami i ktoś z nich ubezpieczył całą klasę. post został zmieniony: 19-08-2016 11:58:51 |
olaszyma | 19-08-2016 13:08:36 [#66] |
---|
Jacku, jedyny problem jest taki, że ubezpieczenie poprzednie dla nowoprzyjętych uczniów skończy się 31 sierpni, a zebrania z rodzicami będą pewnie koło 15 września. Jeżeli dziecko ulegnie wypadkowi pomiędzy 31.08 a 15.09 to nie dostanie odszkodowania. W zeszłym roku miałam taka sytuację i ktoś robił "dym" że nie wiedział. W poprzednich latach kiedy ubezpieczenia załatwiała szkoła , uczniowie byli nim objęci już od 1 września , mimo że płacili często dopiero w październiku. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|