Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Zarządzenie dyrektora szkoły o wprowadzeniu procedury
strony: [ 1 ]
sulemar01-09-2018 23:24:12   [#01]

Jaka jest podstawa prawna wydania zarządzenia przez dyrektora?

Chcę zarządzeniem wprowadzić w szkole procedurę składania skarg i wniosków. Czy podstawę prawną należy napisać zaraz na początku zarządzenia (jako podstawa wydawania zarządzenia), czy podstawa prawna powinna być napisana jako podstawa tej procedury i zapisana w tej procedurze (jest ona załącznikiem do zarządzenia). Spotkałam się z bardzo różnym zapisem i już sama nie wiem, co jest właściwe.

jerzyk01-09-2018 23:48:16   [#02]

Zarządzenie Nr ....

z dnia.....

Dyrektora .....

w sprawie: trybu przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków

Na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002 w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków (D.U. Nr 5, poz.45) zarządzam co następuje:

1. Ustalam tryb przyjmowania oraz rozpatrywania skarg i wniosków w brzmieniu określonym w Załączniku do niniejszego zarządzenia.
  2. Upoważniam do  przyjmowania i rozpatrywania skarg (pod moja nieobecność)

Pana/ią .....

3. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

sulemar01-09-2018 23:53:54   [#03]

Dzięki, czyli na początku, a nie w treści procedury. 

DYREK02-09-2018 11:20:14   [#04]

Podstawą do wydania zarządzenia może być stosowny zapis w statucie szkoły np. "Dyrektor w celu realizacji powierzonych mu zadań może wydawać zarządzenia."

Wg. mnie:

• zarządzenie i "procedura" nie są obligatoryjną formą działania dyrektora szkoły; 
  • nie ma zapisu w przepisach prawa szkolnego, że dyrektor w celu realizacji powierzonych mu zadań wydaje zarządzenia lub opracowuje "procedury";
  • dyskusyjne jest wydawanie zarządzeń przez dyrektora szkoły. W mojej ocenie przepisy prawa szkolnego nie dają mu jednoznacznie takich uprawnień.

Proponuję wrześniowy przegląd własnej biurokratycznej twórczości :-)

1. Procedury.

Przykład jednej ze szkół (z Internetu): procedury działań interwencyjnych  nauczycieli -> 12 procedur szczegółowych, 25 stron.

Dodatkowo z tej samej szkoły: procedury dotyczące rozpoczynania i zakończenia zajęć szkolnych, procedura przydziału dzieci do klas pierwszych, procedura udostępniania dokumentacji szkolnej, procedura kontaktów z rodzicami, procedura przebywania w szkole osób nie będących pracownikami szkoły itd.

Wg mnie większość "procedur" wymyślanych przez dyrektorów jest zbędna.

2. Zarządzenia.

Oczywiście jak jest procedura to pojawia się zarządzenie dyrektora w sprawie wprowadzenia  procedury nr ..../....... o nazwie ..........

Powstanie jednego papieru skutkuje tworzenie następnego i tak (z przyzwyczajenia, mody) pojawiają się zarządzenia dyrektora -> prawie w każdej najdrobniejszej sprawie.

Przykład:

ZARZĄDZENIE NR ...../2017 Dyrektora .......... z dnia......2017 r. w sprawie zwołania posiedzenia Rady Pedagogicznej w ...................

Czy nie wystarczy już zwykłe ogłoszenie w pokoju nauczycielskim ?

3. Regulamin organizacyjny szkoły.

Regulamin organizacyjny to ma Urząd Gminy (ustawa o samorządzie ....) i zazwyczaj pani (pan) z UG chce takie "cuś" w szkole, a nam wystarcza tylko statut szkoły.

Jak OP mocno naciska lub jak zobaczymy u koleżanki (kolegi) w sąsiedniej szkole, to często piszemy jako kolejny zdublowany papier do segregatora (tak dla świętego spokoju).

4. Regulaminy.

Przykład z Internetu (w szkole jest 10 teczek rożnych regulaminów), poniżej przykładowe:

Regulamin zachowania na korytarzu i toaletach szkolnych.

Regulamin korzystania z posiłków w stołówce szkolnej.

Regulamin korzystania z szatni szkolnej.

Regulamin pracowni .............., biblioteki, świetlicy szkolnej itd.

Regulamin ucznia szkoły.........  (a tam zdublowane zapisy ze statutu np. kary i nagrody)

5. itp., itd.

post został zmieniony: 02-09-2018 11:30:29
AndrzejW02-09-2018 11:42:16   [#05]

No i koniecznie nie zapomnijmy o procedurze tworzenia procedur oraz o opinii w sprawie sposobu opiniowania.

:)

Ehhh...odchodzą czasy kiedy mądry nauczyciel uczył i wychowywał,
a nastaje epoka, kiedy osoba zatrudniona na stanowisku wymagającym kwalifikacji pedagogicznych
realizuje i dokumentuje proces dydaktyczno-wychowawczy...

DYREK02-09-2018 17:01:00   [#06]

do #1 zamiast procedury instrukcja (na końcu tekstu podpis i pieczątka dyrektora) -> wg. mnie zarządzenie zbędne

Instrukcja w sprawie postępowania, organizacji, przyjmowania i rozpatrywania skarg, wniosków i petycji w ...............

podstawa prawna:

Ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2017 r. poz. 1257 z późn. zm.).

Ustawa z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (Dz. U. z 2018 r. poz. 870).

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 8 stycznia 2002 r. w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków (Dz. U. z 2012 r.) Nr 5, poz. 46).

post został zmieniony: 02-09-2018 17:01:36
Jot02-09-2018 20:22:57   [#07]

Dzięki DYREK i AndrzejW ,  bo już się zaniepokoiłam, że mam za mało takich papierów:-)))

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]