Forum OSKKO - wątek

TEMAT: 2 m-ca pracy, a url. dla porat. zdrowia
strony: [ 1 ]
oznp02-03-2009 12:01:17   [#01]
kobieta jest zatrudniona w szkole A na podstawie mianowania - pełny
etat oraz w szkole B na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony -
również pełny etat.
i chce iść na urlop dla poratowania zdrowia.

zachowuje prawo do wynagrodzenia w obydwu szkołach?
AnJa02-03-2009 12:06:55   [#02]
wydaje mi sie, że w 1 - w drugiej powinna roziąząc stosunek pracy lub wziąć bezpłatny

ale nie będe upierał się, jesli ktoś powie inaczej
oznp02-03-2009 12:09:49   [#03]
mnie wydaje się - wprost przeciwnie, że zachowuje prawo tu i tu. ale tylko mi się wydaje... dlatego zapytałem
DYREK02-03-2009 13:51:04   [#04]

"Orzeczenie sporządza się w 3 egzemplarzach, z których jeden wręcza się nauczycielowi, drugi przesyła dyrektorowi szkoły, a trzeci dołącza do indywidualnej dokumentacji lekarskiej osoby badanej. Wzór orzeczenia stanowi załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia z 27 października 2005 r. "

roporządzenie: http://www.nettax.pl/dzienniki/du/2005/233/poz.1991.htm

Czy była u dwóch różnych lekarzy i są dwa orzeczenia ?

Czy dwa oryginały orzeczeń, od różnych lekarzy, zostały przesłane: jeden do dyrektora A, a drugi do dyrektora B ?

Czy otrzymuje urlop dla poratowania zdrowia równocześnie w szkole A i B ?

Jeżeli tak, to podstawie jakiego orzeczenia w szkole A, a jakiego w szkole B ?

W/g mnie w jednej szkole urlop dla poratowania zdrowia, a w drugiej urlop bezpłatny.

"Czego nie wolno nauczycielowi

W trakcie urlopu dla poratowania zdrowia nauczyciel nie może nawiązać stosunku pracy, ani podjąć innej działalności zarobkowej.

Jeżeli dyrektor szkoły stwierdzi, że nauczyciel wykonuje na urlopie jakąkolwiek pracę, może odwołać go z urlopu. W odwołaniu wskazuje podstawę prawną, czyli art. 73 ust. 7 Karty Nauczyciela, oraz określa termin, w którym nauczyciel ma stawić się w pracy. Może, ale nie musi przedstawić powodu odwołania.

Podstawą odwołania może być również kontynuowanie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy lub wykonywanie innej działalności zarobkowej rozpoczętej przed udzieleniem urlopu (por. uchwała Sądu Najwyższego z 7 lipca 2005 r., II PZP 5/05).

Zastrzeżenie:
Pod pojęciem „innej działalności zarobkowej” kryje się osiąganie jakiegokolwiek przychodu na podstawie stosunku pracy, a także umów cywilnoprawnych."

z: http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/urlop_dla_poratowania_zdrowia-a_7286.htm

zobacz wątek: urlop na poratowanie zdrowia

DYREK02-03-2009 14:22:50   [#05]

wątek: urlop dla poratowania zdrowia

oznp02-03-2009 21:42:24   [#06]
dzięki za chęci, poczytałem. i nadal nic nie wiem, bo odpowiedzi na moje pytanie w podrzuconych wątkach nie ma :/
#4 wydaje się racjonalne w pierwszym czytaniu, ale mnie nie przekonuje...
ktoś ma pomysł?
zgredek02-03-2009 22:03:29   [#07]

nie mam pomysłu, bo co pomyślę, to mi wychodzi, że w obu może

DYREK03-03-2009 08:27:57   [#08]

urlopu dla poratowania zdrowia udziela dyrektor konkretnej szkoły

dyrektor szkoły A otrzymał od lekarza orzeczenie

do dyrektora szkoły A nauczyciel złożył podanie

dyrektor szkoły A udzielił urlopu dla poratowania zdrowia

pytanie w/g mnie należy postawić tak:

czy dyrektor szkoły B, na podstawie tego samego orzeczenia (egzeplarz nauczyciela), może także udzielić urlopu dla poratowania zdrowia ?

i drugie pytanie:

jeżeli dyrektor szkoły B także udzieli udpz, to czy dyrektor szkoły A może odwołać nauczyciela z udpz w swojej szkole  ?

oznp03-03-2009 08:53:50   [#09]
a nauczycielski egzemplarz też jest oryginałem przecież i se może go dać komu chce.
a niby dlaczego dyr. A ma odwołać z dzielonego wcześniej udpz z powodu takiego samego udzielenia przez dyr. B? - bo mogą udzielić np. w tym samym dniu.

wery to komlikejted :/ też se kobita urlop wykombinowała :O

ale jestem cierpliwy, może mnie nagle zailuminuje...
czas na odpowiedź mam do jutrzejszego rańca, bo se taki termin wymyśliłem ;-) choc wbrew zdrowemu rozsądkowi zbliżam się do wersji, że udziela i płaci zarówno A i B...
DYREK03-03-2009 09:02:32   [#10]

to były pytania, a decyzja należy do udzielajacego urlopu (ewentualnie odwołującego) ;-)

AnJa03-03-2009 09:08:01   [#11]
podstaw do odwołania z urlopu w zwiazku z urlopem w innej szkole nie widzę

wg mnie obaj dyrektorzy powinni zabulić odszkodowanie tej Pani - ponieważ to oni, w niewątpliwie niehumanitarny sposób, zmuszajac ją do pracy ponad jej siły na 2 etaty, doprowadzili ja do takiego stanu, że wymaga udpz

naprawd e nie widzieliście, że kobita nie daje rady i wyranie na zdrowiu podupada?

i, wbrew pozorom- ja sie wcale nie nabijam!
rzewa03-03-2009 10:13:07   [#12]
może mieć urlop tylko w jednej ze szkół - udzielenie urlopu w obu stanowi naruszenie art 73 ust 7 KN, bo wówczas n-l na updz ma inny stosunek pracy czego zabrania mu ten przepis
oznp03-03-2009 10:36:37   [#13]
to jest myśl.

tylko wzbudza wątpliwość mą, czy ówcześnie nawiązany stosunek pracy - czas przeszły dokonany - to to samo, co "nie może nawiązać stosunku pracy"... w przyszłości
ewa03-03-2009 10:39:14   [#14]
jest wyrok, który mówi, ze to tosamo

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]