Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
widedyrektor chce odejść ze stanowiska |
DorotaN | 18-05-2018 12:10:07 [#01] |
---|
Witam, czy wicedyrektor może odejść ze stanowiska w każdej chwili, czy tylko z datą 31 maja,; czy musi być 3-miesięczny okres wypowiedzenia? |
AnJa | 18-05-2018 12:19:29 [#02] |
---|
Do ustalenia z dyrkiem. Kazdorazowo trzeba jednak zasięgnąć opinii OP i RP - więc z dnia na dzień się raczej nie da.
|
DYREK | 18-05-2018 14:06:49 [#03] |
---|
Sama rezygnacja nie powoduje zaprzestania pełnienia funkcji wicedyrektora, potrzebne jest jeszcze odwołanie, którego dokonuje dyrektor szkoły.
Rezygnacja ze stanowiska wicedyrektora szkoły w zasadzie powinna być składana na koniec roku szkolnego (31.08). Czyli w maju następuje złożenia przez nauczyciela rezygnacji, za trzymiesięcznym wypowiedzeniem (czerwiec , lipiec, sierpień). Uzasadnienie takiego terminu wynika ze specyfiki pracy szkoły, inaczej dyrektor postawiony jest w trudnej sytuacji zapewnienia rezygnującemu wicedyrektorowi godzin w trakcie roku szkolnego.
Nie ma jednak prawnego nakazu postępowania jak wyżej. Wicedyrektor może złożyć rezygnację za trzymiesięcznym wypowiedzeniem w trakcie roku szkolnego, a dyrektor jest zobowiązany go odwołać z ostatnim dniem okresu wypowiedzenia.
Czy możliwe jest odwołanie nauczyciela z funkcji wicedyrektora za porozumieniem stron? -> przepisy milczą w tym temacie. Spotkałem opinie, że nie ma takiej możliwości. Wg mnie może nastąpić na mocy porozumienia stron. |
ola 13 | 18-05-2018 20:55:49 [#04] |
---|
AnJa to jeszcze RP i OP wydają opinię o mojej rezygnacji?!
że co: dobrze że rezygnuję bo jestem be, czy źle, że rezygnuję bo jestem cacy? |
AnJa | 19-05-2018 11:23:37 [#05] |
---|
Zajrzyj do UPO. |
ola 13 | 19-05-2018 17:37:12 [#06] |
---|
Zwracam honor. Sfiksowałam się na dyrektora a nie na wicedyrektora.
Art. 65. 1. W placówce, w której zgodnie z ramowym statutem może być utworzone stanowisko wicedyrektora i inne stanowiska kierownicze, powierzenia tych stanowisk i odwołania z nich dokonuje dyrektor placówki, po zasięgnięciu opinii organu prowadzącego, rady placówki oraz rady pedagogicznej.
2. Umowa o pracę na stanowisku nauczyciela, zawarta na czas określony krótszy niż okres powierzenia stanowiska kierowniczego, ulega przedłużeniu na okres powierzenia. 3. W przypadku osób, o których mowa w art. 62 ust. 2, przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio.
W przypadku dyrektora nie ma tego obowiązku.
Art. 66. 1. Organ, który powierzył nauczycielowi stanowisko kierownicze w szkole lub placówce:
1) odwołuje nauczyciela ze stanowiska kierowniczego w razie: a) złożenia przez nauczyciela rezygnacji, za trzymiesięcznym wypowiedzeniem, b) ustalenia negatywnej oceny pracy lub negatywnej oceny wykonywania zadań wymienionych w art. 57 ust. 2 w trybie określonym przepisami w sprawie oceny pracy nauczycieli – bez wypowiedzenia, c) złożenia przez organ sprawujący nadzór pedagogiczny wniosku, o którym mowa w art. 56 ust. 3; 2) w przypadkach szczególnie uzasadnionych, po zasięgnięciu opinii kuratora oświaty, a w przypadku szkoły i placówki artystycznej oraz placówki, o której mowa w art. 2 pkt 8, dla uczniów szkół artystycznych prowadzonej przez jednostkę samorządu terytorialnego – ministra właściwego do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego, może odwołać nauczyciela ze stanowiska kierowniczego w czasie roku szkolnego bez wypowiedzenia. Dziennik Ustaw – 36 – Poz. 59 2. Opinię, o której mowa w ust. 1 pkt 2, wydaje się w terminie 21 dni od dnia otrzymania wystąpienia organu, o którym mowa w ust. 1. |
Dante | 02-06-2018 18:50:34 [#07] |
---|
Od 1 września w szkole będzie nowy dyrektor. Wicedyrektorzy natomiast pozostają w spadku po byłym dyrektorze. Czy prawnie można odwołać wicedyrektorów? Może szukać wady prawnej ich powołania ????
|
orsetto | 02-06-2018 21:24:43 [#08] |
---|
Zawsze może szukać, ale liczy się czas, na który zostali powołani. Jak na nieokreślony, to nowy dyrektor może mieć problem. Może skutecznie odwołać potem sąd pracy. Sądy zgodnie z orzecznictwem SN raczej nie przywracają na stanowisko , zasadzaja odszkodowanie. Uważam, że dyr powinien dawać powołanie wickom max do końca swojej kadencji. Ja tak zrobiłem.
|
Leszek | 03-06-2018 14:31:46 [#09] |
---|
pofalandyzować prawem zawsze możecie
wice potrzebni - wice niepotrzebni (niemile widziani)
to teraz modne
pozdrawiam | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|