Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Ksiązeczka zdrowia i badania okresowe |
jaga11 | 06-08-2014 10:20:54 [#01] |
---|
Czy jeżeli nauczyciel ma aktualne badania okresowe musi mieć również aktualną książeczkę zdrowia? Czy jest określone w prawie że musi być to i to? |
rzewa | 06-08-2014 10:40:17 [#02] |
---|
musi być i to i to - badania okresowe musi mieć każdy pracownik, co wynika z k.p. natomiast wymagane badania dla celów sanitarno-epidemiologicznych (bo chyba o taką książeczkę pytasz) muszą mieć tylko niektóre grupy pracowników (należą do nich nauczyciele, ale i inni pracownicy szkoły mający kontakt z dziećmi lub żywnością) i wynika to z przepisów sanitarnych |
kaman | 07-08-2014 21:35:52 [#03] |
---|
badania do celów sanitarno-epidemiologicznych (ksiązeczka) ważne są bezterminowo u danego pracodawcy, (jeżeli nie zmienia się pracodawcy) |
Robcio | 11-08-2014 14:32:56 [#04] |
---|
U nas od 2 lat sanepid, który przychodzi na kontrolę twierdzi, że nauczyciele nie muszą mieć książeczek do celów sanit-epidem bo zmieniły się przepisy. Tylko pracownicy kuchni muszą mieć takie badania i lekarz powinien wydać zaświadczenie, ale w związku z tym, że lekarze nie mają zaświadczeń to stemplują książeczki. Z każdym razem mam taką sama informację, ale u mnie profilaktycznie wszystkim stemplujemy książeczki. I terminy "ważności" są w książeczkach wpisywane post został zmieniony: 11-08-2014 14:33:36 |
kulka | 14-08-2014 06:53:30 [#06] |
---|
U nas Sanepid domaga się książeczek z aktualnymi wpisami dot.badań do celów sanit-epidemiol. i u pracowników kuchni, i u nauczycieli. Niestety lekarz wpisuje nam, że badania ważne są rok i co roku płacimy... |
DYREK | 14-08-2014 15:46:58 [#07] |
---|
najlepiej zmienić lekarza:-) |
DYREK | 14-08-2014 15:53:34 [#08] |
---|
W skrócie:
- obowiązkiem pracodawcy jest skierowanie pracownika na badania sanitarno-epidemiologiczne (tylko tych od których jest to wymagane) i badania profilaktyczne oraz pokrycie kosztów tych badań.
- dyrektor przechowuje dwa orzeczenia (zaświadczenia), nie przechowuje książeczek zdrowia:
1. orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych -> badania przeprowadza lekarz podstawowej opieki zdrowotnej lub lekarz medycyny pracy
orzeczenie przechowywane przez szkołę: "W wyniku przeprowadzonego badania lekarskiego na podstawie Ustawy z dnia 5.12.2008r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz.U. Nr 234, poz.1570) oraz aktów wykonawczych obowiązujących na podstawie art. 68 tej ustawy orzeka się: ..................."
2. orzeczenie - badania profilaktyczne -> badania przerowadza wyłącznie lekarz medycyny pracy
orzeczenie przechowywane przez szkołę: "W wyniku badania lekarskiego i oceny narażeń występujących na stanowisku pracy, stosownie do przepisów art. 43 pkt 2 oraz art. 229 § 4 Kodeksu pracy, orzeka się .................." post został zmieniony: 14-08-2014 15:54:12 |
DYREK | 14-08-2014 15:56:52 [#09] |
---|
- Książeczka zdrowia to dokument pracownika, nie jest to dokument dyrektora-pracodawcy.
- Państwowa Inspekcja Sanitarna ("sanepid") nie ma prawa domagania się od dyrektora-pracodawcy udostępniania książeczki badań dla celów sanitarno-epidemiologicznych, książeczka jest dokumentem stanowiącym własność pracownika.
- Okresowe i kontrolne badania lekarskie przeprowadza się w miarę możliwości w godzinach pracy. Za czas niewykonywania pracy w związku z przeprowadzonymi badaniami pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia, a w razie przejazdu na te badania do innej miejscowości przysługują mu należności na pokrycie kosztów według zasad obowiązujących przy podróżach służbowych.
|
Aneta Krzykawska | 15-08-2014 18:58:08 [#10] |
---|
U mnie sanepeid wymaga dokładnie tych dwóch orzeczeń z tym, że do celów sanitarno-epidemiologicznych jest ważne bezterminowo (jeżeli pracuje się cały czas u tego samego pracodawcy) a to drugie zgodnie z datą wpisaną na orzeczeniu. |
olaszyma | 21-08-2014 19:37:29 [#11] |
---|
Jaka jest podstawa prawna koniecznosci zawarcia umowy z podmiotem opieki zdrowotnej na wykonywanie badań profilaktycznych? Mamy taka umowę sprzed kilku lat (podpisał ją mój poprzednik) , ale lekarze nie spełniają moich oczekiwań (biorą urlopy pod koniec sierpnia i jest problem z terminowym wykonaniem badań okresowych. )Kiedy skończy się to zamieszanie na początku roku to wypowiem lub zmienię umowę ale teraz muszę się wstrzymać. Drugi rok z rzędu robią mi taki numer, mimo że juz w lipcu próbowałam zarezerwować terminy dla moich nauczycieli. wtedy powiedzieli że za wcześnie, a teraz laryngolog wybiera sie na urlop, a lekarz medycyny pracy nie podpisze zdolno,sci bez konsultacji laryngologicznej.Gdy postanowilam wysłać kilku nauczycieli do innego laryngologa to księgowość powiedziała mi że nie zwrócą za to badanie bo z nim nie mam podpisanej umowy.
Czy księgowa ma prawo domagać sie umowy z każdym innym lekarzem? A jeżeli lekarz medycyny pracy wyśle mojego nauczyciela dodatkowo do kardiologa lub okulisty to też bedę musiała z nim podpisać umowę na jedno badanie? To bez sensu. |
Marla | 05-02-2015 21:34:36 [#12] |
---|
czy w waszych placówkach wszyscy pracownicy (nauczyciele, administracja i obsługa) maja badania do celów sanitarno - epidemiologicznych ?
ostatnio nauczyciel przyniósł orzeczenie sanit. - epid. z data następnego badania za 2 lata - przyznam, że nie wiem co mam o tym sądzić, bo zaczyna mi to wyglądać tak, że ma uaktualniona książeczkę pracowniczą ale wydano mu orzeczenie bez badań laboratoryjnych, a może i bez badania lekarskiego - jeszcze go nie dopytałam jak to było
czy spotykacie się z orzeczeniami z datą następnego badania? rozporządzenie mówi, że robi się je przed podjęciem pracy lub po zachorowaniu a ja odnoszę wrażenie, że zaczynam płacić za książeczki
proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami |
Jacek | 05-02-2015 21:56:14 [#13] |
---|
niestety tak robią, że wydają na okres, choć to bezprawne. Można zmienić ZOZ |
tarek | 05-02-2015 21:59:54 [#14] |
---|
Książeczka badań dla celów sanitarno-epidemiologicznych była dokumentem obowiązującym do 31.12.2011r.
Teraz na podstawie badania lekarskiego oraz wyników badań laboratoryjnych lekarz wydaje orzeczenie o braku przeciwwskazań, czasowym lub trwałym przeciwwskazaniu do wykonywania prac lub odbywania nauki.
Aktualnie ustawa ani przepisy szczegółowe nie wskazują czy i jak często badanie do celów sanitarno-epidemiologicznych ma być odnawiane. Lekarz, w oparciu o posiadaną wiedzę medyczną oraz po uzyskaniu informacji od pracownika o rodzaju i miejscu świadczenia pracy ma możliwość wskazania następnego terminu przeprowadzenia przedmiotowych badań. post został zmieniony: 05-02-2015 22:00:56 |
Marla | 05-02-2015 22:03:42 [#15] |
---|
a mógłbyś podać podstawę prawną że książeczki straciły swoją rację bytu, bo Pani z Sanepidu sprawdza je do dnia dzisiejszego
z góry dziękuję |
tarek | 05-02-2015 22:23:18 [#16] |
---|
Art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi.
Bezterminowść badań wynikała z art. 6 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o chorobach zakaźnych i zakażeniach. Z tejże ustawy było rozporządzenie o dokumentowaniu badań i tam były książeczki. Ta ustawa jednak straciła ważność na rzecz ustawy, o której napisałem wyżej. I z niej nie wynika już bezterminowość i same książeczki.
A badani może wykonywać lekarz POZ lub medycyny pracy.
A tu interpelacja (takie małe wyjaśnienie): http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=7AC6CC5C
I jeszcze sanepid: http://wsse.szczecin.pl/artykul/kategoria/221/ksiazeczki-szczepienia-zlecenia-skierowania/ksiazeczki-zdrowia post został zmieniony: 05-02-2015 22:31:29 |
Jacek | 05-02-2015 22:28:52 [#17] |
---|
ano fakt.. durne to ale cóż |
Marla | 05-02-2015 22:38:39 [#18] |
---|
jestem wdzięczna bardzo :) |
elrym | 27-08-2017 01:00:53 [#19] |
---|
Czy książeczki wróciły do łask? Pani z sanepidu się przypomina i "informuje", o kontroli ksiazeczek, powołując się na Rozp.z 2016.
|
DYREK | 27-08-2017 12:40:26 [#20] |
---|
Kwestię badań do celów sanitarno-epidemiologicznych reguluje ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. z 2016 r. poz. 1866 ze zm.).
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20160001866
Tzw. „książeczka sanepidowska” przestała być dokumentem medycznym -> jest jednak dalej w "obrocie" .
Obowiązującym dokumentem jest orzeczenie lekarskie o istnieniu lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia/wykonywania prac, przy których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby -> ale tu też jest bałagan.
Jakie rozporządzenie z 2016 r. ? post został zmieniony: 27-08-2017 12:42:52 |
elrym | 27-08-2017 17:05:03 [#21] |
---|
oooo to chyba o to:
OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ z dnia 19 października 2016 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi
ale.... jak widzę to załącznik do tego:
Załącznik do obwieszczenia Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 19 października 2016 r. (poz. 1866)
więc- o co chodzi temu sanepidu??? :-)))
| UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|