Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
zwolnienie czy zmiana warunków zatrudnienia? |
|
krystias | 15-05-2012 12:41:43 [#01] |
---|
Witam.
Bardzo proszę o poradę w mojej sprawie.
Od trzech lat jestem nauczycielem kontraktowym zatrudnionym w tej samej szkole jako nauczyciel muzyki. Wszystkie umowy były zawierane na czas określony. Miałem pół etatu. W tym roku zostałem poinformowany o zwolnieniu. Jestem jedynym nauczycielem tego przedmiotu, wykształcenie wyższe z pp. Dyrektor powołuje się na „przyczyny organizacyjne”, czyli na mniejszą liczbę klas. Fakt, będzie mniej klas, a więc i godzin, ale nie ma/nigdy nie było takiej opcji, by nie było ich wcale; nie jest wiadoma jedynie liczba moich godzin, natomiast pewne jest, że godziny będą. Ja wolałbym być zatrudniony i mieć choć kilka godzin (niekoniecznie ½ etatu), niż w ogóle nie pracować. Dodam jeszcze, że nie zastępuję nieobecnego nauczyciela. Dyrektor chce na moje miejsce zatrudnić nauczyciela 2-przedmiotowca na cały etat.
Jaka jest moja sytuacja prawna?
Moje pytania brzmią:
1. Czy zgodnie z KN moje dotychczasowe umowy o pracę powinny być traktowane jako zawierane na czas nieokreślony?
2. Czy mogę nie zgodzić się na zwolnienie?
3. Jak zgodnie z prawem powinienem być zatrudniony od 1.09.2012r.? |
barwi | 15-05-2012 13:11:15 [#02] |
---|
1. tak - czas nieokreślony
2. tak
3. już jesteś zatrudniony na czas nieokreślony |
krystias | 15-05-2012 13:37:06 [#03] |
---|
Co mam więc zrobić jeśli jednak otrzymam wypowiedzenie? |
noe19 | 15-05-2012 13:42:46 [#04] |
---|
jak otrzymasz wypowiedzenie to w nim masz pouczenie co masz zrobić czyli odwołać się do sądu pracy.
Sądów nie należy się bać :) |
izael | 15-05-2012 13:47:17 [#05] |
---|
możesz też, zanim dostaniesz wypowiedzenie od dyrektora,
porozmawiać z nim i spróbować przedstawić i te pytania i argumenty prawne (umowa z kontraktowym na czas nieokreślony)
i być może to wystarczy:)
do sądu zdążysz pójść |
rzewa | 15-05-2012 15:12:21 [#06] |
---|
moja rada - nic nie robić i czekać:
1. jak otrzymasz wypowiedzenie to pójdziesz do sądu - może wygrasz
2. jak nie otrzymasz wypowiedzenia do końca maja, to możesz porozmawiać z dyrektorem jak radzi izael, ale dopiero w czerwcu
:-) |
krystias | 15-05-2012 16:32:38 [#07] |
---|
dziękuję wszystkim za porady :) |
krystias | 15-05-2012 19:02:51 [#09] |
---|
Przydało się i to bardzo. Dzięki :) |
Magosia | 15-05-2012 20:35:39 [#10] |
---|
Jak wytłumaczyć OP,że zatrudnianie nauczyciela kontraktowego na umowe na czas nieokreslony (w sytuacji posiadania pełnego etatu a przez nauczyciela kwalifikacji) jest zgodne z prawem.
Dziś uslyszałam komentarz,że niepotrzebnie tak robiłam, bo teraz nie byłoby problemu. Ech...
A w ogóle to mam trudny dzień, bo nie lubię udowadniać, że mam rację, jak mam... |
Jacek | 15-05-2012 20:56:26 [#11] |
---|
cóż Magosiu, często za udowadnianie przez dyrektora OP-kowi iż nie jest wielbłądem powiniem przysługiwać dodatek z trudne lub uciążliwe warunki pracy :-) |
Magosia | 16-05-2012 19:23:41 [#12] |
---|
Jacku, moj dodatek w ostatnim okresie powienien wzrosnąć znacząco;-)
Kolejny dzień baardzo trudnych rozmow:-( |
Jacek | 16-05-2012 21:35:45 [#13] |
---|
ja jeszcze przed.. arkusz nie jest zatwierdzony |
Jacek | 17-05-2012 00:00:33 [#15] |
---|
brak godzin zupełnie?
Na podstawie art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela (Tekst jednolity: Dz. U. z 2006 r, Nr 97 poz. 674 z późn. zm.) z dniem 31 sierpnia 2011 r., za 3-miesięcznym wypowiedzeniem, które rozpoczyna się dnia 1 czerwca 2012 r., rozwiązuję z Panią stosunek pracy z powodu zmian organizacyjnych spowodowanych zmniejszaniem się liczby uczniów, a tym samym oddziałów, co skutkuje brakiem możliwości dalszego zatrudniania Pani.
Uzasadnienie:
Jest Pani nauczycielem zatrudnionym na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony na stanowisku nauczyciela języka angielskiego i posiada Pani odpowiednie kwalifikacje. Zmniejszanie się liczby oddziałów oraz liczby uczniów powoduje zmniejszanie się liczby godzin tego języka. W związku z brakiem godzin dla zapewnienia Pani pracy w dotychczasowym wymiarze decyzja niniejsza jest uzasadniona.
Pouczenie:
W terminie 7 dni od dnia doręczenia niniejszego pisma przysługuje Pani prawo wniesienia odwołania do Sądu Rejonowego – Sądu Pracy w ................ |
Jacek | 17-05-2012 08:20:35 [#17] |
---|
no ale ten nauczyciel nie ma pełnego etatu to z 27 a nie z 20 jest zwalniany | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|