Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Związkowcy w komisji ds ZFŚS |
Stan46 | 01-12-2010 22:04:30 [#01] |
---|
Powołałem w szkole komisję ds ZFŚS. Trzyosobowa komisja została wybrana zgodnie z regulaminem spośród wszystkich pracowników szkoły. Teraz przewodniczący obu związków zawodowych, zarzucają mi, że nie jest to zgodne z przepisami, gdyż w komisji musi być także przedstawiciel ZZ. Czy mają rację? |
Dżoana | 01-12-2010 22:10:19 [#03] |
---|
Nie mają racji. Możesz w ogóle nie mieć komisji. |
DYREK | 01-12-2010 22:23:20 [#04] |
---|
niezależnie od tego
czy jest komisja
czy jej nie ma
czy są w niej członkowie ZZ
czy ich nie ma
należy pamiętać, że przyznawanie świadczeń dyrektor uzgadnia z zakładową organizacją związkową (np. dla ZNP jest to Zarząd Oddziału, który może udzielić upoważnienia prezesowi ogniska)
ustawa o zz
Art. 27. 1.
Ustalanie zasad wykorzystania zakładowego funduszu świadczeń
socjalnych, w tym podział środków z tego funduszu na poszczególne cele i
rodzaje działalności, ustala pracodawca w regulaminie uzgodnionym z
zakładową organizacją związkową.
2. Przyznawanie pracownikom świadczeń z funduszu, o którym mowa w ust. 1, dokonywane jest w uzgodnieniu z zakładową organizacją związkową.
(....) |
Stan46 | 01-12-2010 22:35:10 [#05] |
---|
DYREK
Czyli jeżeli mam komisję, która oczywiście jest tylko ciałem doradczym to nie muszą w niej być przedstawiciele związków, natomiast muszę z przedstawicielami ZZ uzgodnić podział świadczeń z tego funduszu?
|
DYREK | 01-12-2010 22:48:13 [#06] |
---|
tak
post został zmieniony: 01-12-2010 22:48:36 |
Stan46 | 01-12-2010 23:30:15 [#07] |
---|
Jeszcze jedno pytanie. W mojej szkole jest mało związkowców, kto deleguje przedstawiciela do rozmów? (Prezesem ogniska jest konserwator z sąsiedniej szkoły podstawowej) |
dyrlo | 02-12-2010 08:39:29 [#08] |
---|
Też mam "komisję" - delegatów z zz i przedstawiciela załogi wybrali sami pracownicy. Trzy osoby (dyspozycyjne) mam i bardzo dobrze nam się współpracuje. |
Marek Pleśniar | 02-12-2010 12:21:12 [#09] |
---|
generalnie nie ma się co napinać z tą komisją - niech ludzie wybiorą sensownych reptrezentantów i niech oni się grzebią w tej robocie
przydzielanie tych jałmużn jest poniżające zarówno dla przydzielającego jak i dla obdarowanych
ale skoro taki relikt realnego socjalizmu istnieje to niech się w to ktoś inny niż dyrektor bawi:-) Zajęcie to trochę tak ważne jak gra na komputerze w Kulki
dlatego komisja niech sobie jest i związki zawodowe siedzące w niej też mi osobiście nie przeszkadzają - jest to było nie było - szlachetne przedłużenie działalności w latach 80tych komisji przydzielających na święta karp i szampan tudzież cebula ;-)
|
dyrlo | 02-12-2010 12:55:52 [#10] |
---|
A ja dostałam kiedyś 2 worki (100 kg) ziemniaczków na zimę :-)))
A cebuli to mi nie dali :-(
|
maras | 02-12-2010 13:14:16 [#11] |
---|
Nie ma podstaw prawnych do funkcjonowania w szkole Komisji Socjalnych. Nikt oprócz ciebie nie powinien mieć wglądu do informacji o sytuacji rodzinnej nauczycieli i pracowników. Zadaniem związków jest tylko uzgodnienie regulaminy takiego funduszu na poziomie szkoły oraz "Ewentualnie" coroczne ustalenie wysokości środków na poszczególne cele tzn: wczasy pod gruszą, bony świąteczne, wypoczynek dzieci itp. Reszta to twoja rola. |
Marek Pleśniar | 02-12-2010 13:56:18 [#12] |
---|
:-)
dyrektor może powołać dowolny zespół a nawet "zepsuł"
tyle że on - ten zespół - za nic nie odpowiada - bo podpisuje jego propozycje dyrektor
|
dyrlo | 02-12-2010 14:57:16 [#13] |
---|
U mnie jest podstawa prawna, bo se w regulamin wpisałam. Specjalnie i tyle :-) |
DYREK | 02-12-2010 21:12:48 [#14] |
---|
za zfśs odpowiada jednoosobowo dyrektor (nie ma zakazu powołania ciała doradczego - komisja socjalna, jeżeli tak ustalono w regulaminie)
świadczenia przyznaje dyrektor w uzgodnieniu z zakładową organizacją związkowa (o ile w szkole są członkowie związku) w szkołach są to najczęściej komisje międzyzakładowe NSZZ Solidarność i zarządy oddziałów ZNP i one delegują przedstawicieli upoważnionych do uzgadniania świadczeń z zfśs
|
Dan67 | 03-12-2010 06:04:44 [#15] |
---|
a jak w szkole jest tylko 1 osoba należąca ZNP to czy przyznawanie świadczeń mam z nią ustalać, czy ta osoba też sie musi podpisywać pod decyzją? |
hania | 03-12-2010 07:26:41 [#16] |
---|
jeśli tą osobę desygnował zarząd znp (najlepiej na piśmie do dyr) - to z nią uzgadniasz...
jeśli nie - fatygujesz się do zarządu oddziału.......
|
Marek Pleśniar | 03-12-2010 10:00:23 [#17] |
---|
w kwestii "co muszę" a "czego nie muszę":-)
jak gdzieś wyżej opowiadałem, nie jest dla mnie ważne szczególnie to co robi komisja socjalna - doradcze ciało dyrektora - jesli ktoś ma ochotę się w tym babrać, to tym lepiej
a skoro tak, to nie szkodzi przecież zaproszenie przedstawicieli organizacji związkowych oraz osób znanych i szanowanych do tego grona - bez oglądania się na to czy musimy tak uczynić
dla dobrej atmosfery w pracy warto robić takie gesty, zwłaszcza gdy dotyczy to owej archaicznej jałmużny, która nadal budzi tyle emocji wśród nauczycieli
|
Mariolka | 03-12-2010 18:26:49 [#18] |
---|
jak jest w waszych szkołach? (małżeństwo zatrudnione w tej samej szkole) - dofinansowanie na wypoczynek dzieci, paczki mikołajkowe razy dwa na dziecko czy tylko raz? |
ewawal | 03-12-2010 19:21:40 [#19] |
---|
Fundusz socjalny nie powinien istnieć - zamienić premia wakacyjna, świąteczna i tyle bo to absurd i kłótnie. |
Marek Pleśniar | 03-12-2010 21:10:19 [#22] |
---|
nieważne co sadzimy o socjalnym
czegoś muszą bronić związki;-) dlatego socjalny będzie
--
ale;-)
jest jedno ale
tak dziwnie z takimi pieniędzmi bywa, że jak się je raz wliczy w pensję to za rok trza będzie zapomnieć że to był socjalny i zrobi się z tego podwyżka;-)
i tu akurat związki lubiące mieć co bronić mają rację
|
Mariolka | 05-12-2010 21:46:04 [#23] |
---|
czy regulamin ZFŚS zatwierdza rada pedagogiczna czy wszyscy pracownicy szkoły na zebraniu pracowniczym? Głosowanie tajne czy jawne? |
izael | 05-12-2010 21:56:27 [#24] |
---|
Regulamin ZFŚS pracodawca
ustala z działającą w firmie zakładową organizacją związkową.
Także przyznawanie pracownikom świadczeń z funduszu dokonywane jest w
uzgodnieniu z zakładową organizacją związkową.
Jeżeli w firmie
działa więcej niż jedna organizacja związkowa i w sprawie ustalenia
regulaminu ZFŚS organizacje związkowe nie przedstawią wspólnie
uzgodnionego stanowiska w terminie 30 dni, decyzję w tej sprawie
podejmuje pracodawca, po rozpatrzeniu odrębnych stanowisk organizacji
związkowych.
Pracodawca,
u którego nie działa zakładowa organizacja związkowa, uzgadnia
regulamin z pracownikiem wybranym przez załogę do reprezentowania jej
interesów.
Firma
sama określa tryb wybierania takiego przedstawiciela.
ustawa o związkach zawodowych
Art. 27.
[Zakładowy fundusz świadczeń socjalnych]
1. Ustalanie zasad wykorzystania zakładowego funduszu świadczeń
socjalnych, w tym podział środków z tego funduszu na poszczególne cele i
rodzaje
działalności, ustala pracodawca w regulaminie uzgodnionym z zakładową
organizacją związkową.
więcej w szukajce:)
|
DYREK | 05-12-2010 22:22:21 [#25] |
---|
regulamin pracy, regulamin zfśs itp. to nie należy do kompetencji Rady Pedagogicznej (kompetencje RP określa ustawa o systemie oświaty)
pracodawca to szkoła, dyrektor jako kierownik zakładu pracy ma uprawnienia do reprezentowania pracodawcy (też ustawa o systemie oświaty)
nauczyciel jest pracownikiem szkoły
czyli
dyrektor ustala (pisze projekt) regulaminu zfśs
dyrektor uzgadnia ze ZZ lub z wybranym pracownikiem (jak nie ma ZZ)
uzgodniony regulamin podpisuje dyrektor i ZZ (lub wybrany pracownik)
dyrektor zapoznaje pracowników z regulaminem
|
Mentorek | 06-12-2010 20:23:17 [#26] |
---|
a jezeli w szkole mam 2 zwiazkowcow, jednego z organizacji "X" drugiego z organizacji "Y" to podpisy musza skoladać obydwaj czy wystarczy ze złozy go jeden? a moze to bedzie dyskryminacja jednej z organizacji ZZ???? :) |
DYREK | 06-12-2010 21:48:59 [#27] |
---|
dobre pytanie;-) |
rzewa | 07-12-2010 08:39:48 [#28] |
---|
jak jest więcej niż jeden związek to... lepiej ;-))
ustawa o zz-tach
Art. 30. ust. 1. W zakładzie pracy, w którym działa więcej niż jedna organizacja związkowa, każda z nich broni praw i reprezentuje interesy swych członków.
ust. 4. W sprawach wymagających zawarcia porozumienia lub uzgodnienia stanowiska z organizacjami związkowymi, organizacje te przedstawiają wspólnie uzgodnione stanowisko. Sposób ustalania i przedstawiania tego stanowiska przez każdorazowo wyłanianą do tych spraw wspólną reprezentację związkową określa porozumienie zawarte przez organizacje związkowe.
ust. 5. Jeżeli w sprawie ustalenia regulaminu wynagradzania, regulaminów nagród i premiowania, regulaminu zakładowego funduszu świadczeń socjalnych, planu urlopów lub regulaminu pracy, a także okresów rozliczeniowych, o których mowa w art. 129 § 2 i art. 135 § 2 i 3 Kodeksu pracy, oraz wykazu prac, o którym mowa w art. 151(7) § 4 Kodeksu pracy, organizacje związkowe albo organizacje związkowe reprezentatywne w rozumieniu art. 241(25a) Kodeksu pracy nie przedstawią wspólnie uzgodnionego stanowiska w terminie 30 dni, decyzje w tych sprawach podejmuje pracodawca, po rozpatrzeniu odrębnych stanowisk organizacji związkowych.
| UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|