Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Związkowcy w komisji ds ZFŚS
strony: [ 1 ]
Stan4601-12-2010 22:04:30   [#01]
Powołałem w szkole komisję ds ZFŚS. Trzyosobowa komisja została wybrana zgodnie z regulaminem spośród wszystkich pracowników szkoły. Teraz przewodniczący obu związków zawodowych, zarzucają mi, że nie jest to zgodne z przepisami, gdyż w komisji musi być także przedstawiciel ZZ. Czy mają rację? 
DYREK01-12-2010 22:09:43   [#02]

zobacz wątek:

komisja socjalna
Dżoana01-12-2010 22:10:19   [#03]
Nie mają racji. Możesz w ogóle nie mieć komisji.
DYREK01-12-2010 22:23:20   [#04]

niezależnie od tego

czy jest komisja

czy jej nie ma

czy są w niej członkowie ZZ

czy ich nie ma

należy pamiętać, że przyznawanie świadczeń dyrektor uzgadnia z zakładową organizacją związkową (np. dla ZNP jest to Zarząd Oddziału, który może udzielić upoważnienia prezesowi ogniska)

ustawa o zz

Art. 27. 1. Ustalanie zasad wykorzystania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych, w tym podział środków z tego funduszu na poszczególne cele i rodzaje działalności, ustala pracodawca w regulaminie uzgodnionym z zakładową organizacją związkową.

2. Przyznawanie pracownikom świadczeń z funduszu, o którym mowa w ust. 1, dokonywane jest w uzgodnieniu z zakładową organizacją związkową.

(....)

Stan4601-12-2010 22:35:10   [#05]

DYREK

Czyli jeżeli mam komisję, która oczywiście jest tylko ciałem doradczym to nie muszą w niej być przedstawiciele związków, natomiast muszę z przedstawicielami ZZ uzgodnić podział świadczeń z tego funduszu?

DYREK01-12-2010 22:48:13   [#06]

tak

post został zmieniony: 01-12-2010 22:48:36
Stan4601-12-2010 23:30:15   [#07]
Jeszcze jedno pytanie. W mojej szkole jest mało związkowców, kto deleguje przedstawiciela do rozmów? (Prezesem ogniska jest konserwator z sąsiedniej szkoły podstawowej)
dyrlo02-12-2010 08:39:29   [#08]
Też mam "komisję" - delegatów z zz i przedstawiciela załogi wybrali sami pracownicy. Trzy osoby (dyspozycyjne) mam i bardzo dobrze nam się współpracuje.
Marek Pleśniar02-12-2010 12:21:12   [#09]

generalnie nie ma się co napinać z tą komisją - niech ludzie wybiorą sensownych reptrezentantów i niech oni się grzebią w tej robocie

przydzielanie tych jałmużn jest poniżające zarówno dla przydzielającego jak i dla obdarowanych

ale skoro taki relikt realnego socjalizmu istnieje to niech się w to ktoś inny niż dyrektor bawi:-) Zajęcie to trochę tak ważne jak gra na komputerze w Kulki

dlatego komisja niech sobie jest i związki zawodowe siedzące w niej też mi osobiście nie przeszkadzają - jest to było nie było - szlachetne przedłużenie działalności w latach 80tych komisji przydzielających na święta karp i szampan tudzież cebula ;-)

dyrlo02-12-2010 12:55:52   [#10]

A ja dostałam kiedyś 2 worki (100 kg) ziemniaczków na zimę :-)))

A cebuli to mi nie dali :-(

maras02-12-2010 13:14:16   [#11]
Nie ma podstaw prawnych do funkcjonowania w szkole Komisji Socjalnych. Nikt oprócz ciebie nie powinien mieć wglądu do informacji o sytuacji rodzinnej nauczycieli i pracowników. Zadaniem związków jest tylko uzgodnienie regulaminy takiego funduszu na poziomie szkoły oraz "Ewentualnie" coroczne ustalenie wysokości środków na poszczególne cele tzn: wczasy pod gruszą, bony świąteczne, wypoczynek dzieci itp. Reszta to twoja rola. 
Marek Pleśniar02-12-2010 13:56:18   [#12]

:-)

dyrektor może powołać dowolny zespół a nawet "zepsuł"

tyle że on - ten zespół - za nic nie odpowiada - bo podpisuje jego propozycje dyrektor

dyrlo02-12-2010 14:57:16   [#13]
U mnie jest podstawa prawna, bo se w regulamin wpisałam. Specjalnie i tyle :-)
DYREK02-12-2010 21:12:48   [#14]

za zfśs odpowiada jednoosobowo dyrektor (nie ma zakazu powołania ciała doradczego - komisja socjalna, jeżeli tak ustalono w regulaminie)

świadczenia przyznaje dyrektor w uzgodnieniu z zakładową organizacją związkowa (o ile w szkole są członkowie związku)

w szkołach są to najczęściej komisje międzyzakładowe NSZZ Solidarność i zarządy oddziałów ZNP i one delegują przedstawicieli upoważnionych do uzgadniania świadczeń z zfśs

Dan6703-12-2010 06:04:44   [#15]
a jak w szkole jest tylko 1 osoba należąca ZNP to czy przyznawanie świadczeń mam z nią ustalać, czy ta osoba też sie musi podpisywać pod decyzją?
hania03-12-2010 07:26:41   [#16]

jeśli tą osobę desygnował zarząd znp (najlepiej na piśmie do dyr) - to z nią uzgadniasz...

jeśli nie - fatygujesz się do zarządu oddziału.......

Marek Pleśniar03-12-2010 10:00:23   [#17]

w kwestii "co muszę" a "czego nie muszę":-)

jak gdzieś wyżej opowiadałem, nie jest dla mnie ważne szczególnie to co robi komisja socjalna - doradcze ciało dyrektora - jesli ktoś ma ochotę się w tym babrać, to tym lepiej

a skoro tak, to nie szkodzi przecież zaproszenie przedstawicieli organizacji związkowych oraz osób znanych i szanowanych do tego grona - bez oglądania się na to czy musimy tak uczynić

dla dobrej atmosfery w pracy warto robić takie gesty, zwłaszcza gdy dotyczy to owej archaicznej jałmużny, która nadal budzi tyle emocji wśród nauczycieli

Mariolka03-12-2010 18:26:49   [#18]

jak jest w waszych szkołach? (małżeństwo zatrudnione w tej samej szkole) - dofinansowanie na wypoczynek dzieci, paczki mikołajkowe razy dwa na dziecko czy tylko raz?

ewawal03-12-2010 19:21:40   [#19]
Fundusz socjalny nie powinien istnieć - zamienić premia wakacyjna, świąteczna i tyle bo to absurd i kłótnie.
DYREK03-12-2010 19:21:42   [#20]

Mariolka

zobacz wątek: socjalny a małżonkowie w szkole

post został zmieniony: 03-12-2010 19:23:02
DYREK03-12-2010 19:31:27   [#21]
wątek:

Socjalny do pensji - co o tym sądzicie?

Marek Pleśniar03-12-2010 21:10:19   [#22]

nieważne co sadzimy o socjalnym

czegoś muszą bronić związki;-) dlatego socjalny będzie

--

ale;-)

jest jedno ale

tak dziwnie z takimi pieniędzmi bywa, że jak się je raz wliczy w pensję to za rok trza będzie zapomnieć że to był socjalny i zrobi się z tego podwyżka;-)

i tu akurat związki lubiące mieć co bronić mają rację

Mariolka05-12-2010 21:46:04   [#23]
czy regulamin ZFŚS zatwierdza rada pedagogiczna czy wszyscy pracownicy szkoły na zebraniu pracowniczym? Głosowanie tajne czy jawne?
izael05-12-2010 21:56:27   [#24]
Regulamin ZFŚS pracodawca ustala z działającą w firmie zakładową organizacją związkową. Także przyznawanie pracownikom świadczeń z funduszu dokonywane jest w uzgodnieniu z zakładową organizacją związkową.

Jeżeli w firmie działa więcej niż jedna organizacja związkowa i w sprawie ustalenia regulaminu ZFŚS organizacje związkowe nie przedstawią wspólnie uzgodnionego stanowiska w terminie 30 dni, decyzję w tej sprawie podejmuje pracodawca, po rozpatrzeniu odrębnych stanowisk organizacji związkowych.

Pracodawca, u którego nie działa zakładowa organizacja związkowa, uzgadnia regulamin z pracownikiem wybranym przez załogę do reprezentowania jej interesów.

Firma sama określa tryb wybierania takiego przedstawiciela.

ustawa o związkach zawodowych

Art. 27. [Zakładowy fundusz świadczeń socjalnych] 1. Ustalanie zasad wykorzystania zakładowego funduszu świadczeń socjalnych, w tym podział środków z tego funduszu na poszczególne cele i rodzaje działalności, ustala pracodawca w regulaminie uzgodnionym z zakładową organizacją związkową.

więcej w szukajce:)

DYREK05-12-2010 22:22:21   [#25]

regulamin pracy, regulamin zfśs itp. to nie należy do kompetencji Rady Pedagogicznej (kompetencje RP określa ustawa o systemie oświaty)

pracodawca to szkoła, dyrektor jako kierownik zakładu pracy ma uprawnienia do reprezentowania pracodawcy (też ustawa o systemie oświaty)

nauczyciel jest pracownikiem szkoły

czyli

dyrektor ustala (pisze projekt) regulaminu zfśs

dyrektor uzgadnia ze ZZ lub z wybranym pracownikiem (jak nie ma ZZ)

uzgodniony regulamin podpisuje dyrektor i ZZ (lub wybrany pracownik)

dyrektor zapoznaje  pracowników z regulaminem

Mentorek06-12-2010 20:23:17   [#26]
a jezeli w szkole mam 2 zwiazkowcow, jednego z organizacji "X" drugiego z organizacji "Y"  to podpisy musza skoladać obydwaj czy wystarczy ze złozy go jeden? a moze to bedzie dyskryminacja jednej z organizacji ZZ????  :)
DYREK06-12-2010 21:48:59   [#27]
dobre pytanie;-)
rzewa07-12-2010 08:39:48   [#28]

jak jest więcej niż jeden związek to... lepiej ;-))

ustawa o zz-tach

Art. 30. ust. 1. W zakładzie pracy, w którym działa więcej niż jedna organizacja związkowa, każda z nich broni praw i reprezentuje interesy swych członków.

ust. 4. W sprawach wymagających zawarcia porozumienia lub uzgodnienia stanowiska z organizacjami związkowymi, organizacje te przedstawiają wspólnie uzgodnione stanowisko. Sposób ustalania i przedstawiania tego stanowiska przez każdorazowo wyłanianą do tych spraw wspólną reprezentację związkową określa porozumienie zawarte przez organizacje związkowe.

ust. 5. Jeżeli w sprawie ustalenia regulaminu wynagradzania, regulaminów nagród i premiowania, regulaminu zakładowego funduszu świadczeń socjalnych, planu urlopów lub regulaminu pracy, a także okresów rozliczeniowych, o których mowa w art. 129 § 2 i art. 135 § 2 i 3 Kodeksu pracy, oraz wykazu prac, o którym mowa w art. 151(7) § 4 Kodeksu pracy, organizacje związkowe albo organizacje związkowe reprezentatywne w rozumieniu art. 241(25a) Kodeksu pracy nie przedstawią wspólnie uzgodnionego stanowiska w terminie 30 dni, decyzje w tych sprawach podejmuje pracodawca, po rozpatrzeniu odrębnych stanowisk organizacji związkowych.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]