Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
"jedynka" za pracę domową. |
rombob | 08-06-2020 21:58:46 [#01] |
---|
Mam problem , a rodzice czekają na moją decyzję. Otóż nauczyciel muzyki postawił uczniom jedynki z muzyki ( kilkunastu osobom), bo prace są identyczne, a dwóch uczniów przyznało, że prace odpisało. Uczennica pracująca kilka godzin przy kompie, nad "bardzo ważną" w tych czasach muzyką, podobno(?) podzieliła się z kimś i za to też otrzymała jedynkę. Na moją uwagę, zostałem zakrzyczany, że popieram nieuczciwość. Moim zdaniem, te oceny naruszają kilka przepisów oświatowych, nie mówiąc już o Konstytucji. Mam problem czy wytoczyć ciężkie działa??? Napiszcie coś. |
Skimir | 08-06-2020 22:20:14 [#02] |
---|
O jakich „ciężkich działach” myślisz?
Skoro w sumie rozeszło się, że praca nie była samodzielna, to może najprościej zlecić nową pracę, której ocena zastąpi te „jedynki” a oszustwo uwzględnić przy ocenie zachowania. |
rombob | 08-06-2020 22:29:01 [#03] |
---|
Tak też proponowałem pani. Ale też nie wyraża zgody. Na kolejną nasiadówkę przy komputerze, nie wyraża zgody rodzic, ponieważ twierdzi , że córka pracowała sama uczciwie. Ciężkie działa, to ukaranie nauczyciela, za naruszenie kilku zasad oceniania. No i za ... upór. |
Marek Pleśniar | 09-06-2020 08:08:29 [#04] |
---|
ukaranie za upór to dobry trop - łatwo będzie podważyć przed sądem
chyba wszyscy się troszkę uparli;-) |
miriamm9 | 09-06-2020 08:39:38 [#05] |
---|
oceniane są wymagania edukacyjne. Jeśli w wewnętrznych zasadach oceniania macie, że uwzględniacie "kontekst" tworzenia pracy: samodzielna-ściągana.. . itd. to można ewent. ująć w ocenie.
Jeśli nie ma, te okoliczności tworzenia pracy- niesamodzielna, odpisywana powinny być uwzględnione jako uwagi lub element oceny zachowania. |
rombob | 09-06-2020 10:59:23 [#06] |
---|
Upór oczywiście jest pojęciem bardzo ogólnym. Chodzi o łamanie wielu zasad i brak jakiejkolwiek woli wysłuchania argumentów. Te, o których piszecie też poruszałem. Nadal w dzienniku są "jedynki" za nieuczciwość!!!, bo prace domowe zostały oddane. Chodzi mi o to co, może dyrektor w tej sytuacji. Argumenty nie docierają. Naruszone zostały prawa dziecka...Tych jedynek w dzienniku nie powinno być, a ja nie mogę ich usunąć.
|
Skimir | 09-06-2020 12:40:01 [#07] |
---|
No jak zostały naruszone prawa dziecka to zawiadomienie w sprawie postępowania dyscyplinarnego...
A może nie aż tak grubo? Prawa dziecka, konkretnie jakie? Nie popadajmy w przesadę.
Może zostały naruszone tylko zasady oceniania... Więc może wydać polecenie na piśmie aby nauczyciel zastosował się do zasad oceniania wynikających z... (ustawa, rozporządzenie, statut). To polecenie wydać na podstawie przeprowadzonej kontroli, wcześniej poprosić nauczyciela o jego wymagania edukacyjne, zasady oceniania.
To już jak tak bardzo wszyscy się uparli.
|
Marek Pleśniar | 09-06-2020 12:41:01 [#08] |
---|
generalnie warto porozmawiać z wszystkimi i samemu zachować spokój, bo się skończy skargami, pisaniną, itp marnowaniem czasu |
Jot | 09-06-2020 13:09:13 [#09] |
---|
Skąd nauczyciel wie, że inne prace na inny temat były pisane samodzielnie? Może były ściągane z internetu? Chyba, że ma antyplagiat:-) Przecież teraz trudno stwierdzić, co pisali samodzielnie, a co napisał im tata lub mama. Jakoś trzeba wypośrodkować. Jeśli tylko ta jedna uczennica mówi, że pisała sama, a reszta się nie upomina to pewnie rzeczywiście sama pisała? Nie wziął nauczyciel tego pod uwagę? |
miriamm9 | 09-06-2020 13:10:00 [#10] |
---|
"jedynki" za nieuczciwość - zastanowienie się, czy nauczyciele wiedzą co oceniają w przedmiocie.
Czasami w swoich systemach oceniania z przedmiotu PSO mogą coś dodawać co im się wydaje, jest więc okazja, aby zrobić porządek w szkolnych wewnętrznych zasadach oceniania, a oni w swoich przedmiotowych, odświeżyć przepisy.
Nie ma sensu zawiadamiać w sprawie postępowania dyscyplinarnego, w każdej szkole będą takie osoby, to jest niemalże powszechność.
Ocenianie budzi tyle emocji. Na szczęście sporo jest uregulowanych w prawie oświatowym.
|
Marcelina | 16-06-2020 14:21:28 [#12] |
---|
A tak z ciekawości - jak nauczyciel, Państwa zdaniem, powinien ocenić takie prace? Mimo wiedzy, że część uczniów ściągała, powinien wystawić wszystkim takie same oceny? post został zmieniony: 16-06-2020 14:29:23 |
Roman Langhammer | 16-06-2020 17:25:58 [#13] |
---|
Dać takie zadania, które nie sprowokują do ściągania. Albo nie dawać wcale. Uważam, że ocenianie w czasie nauki "zdalnej" mija się z celem. Tylko szkoda, że aż tak jesteśmy przyzwyczajeni do ocen... uważam, że szkoła bez ocen byłaby piękniejsza. Czy nie moglibyśmy wskazywać kierunku rozwoju i zmian bez stosowania groźby jedynką? :-( |
Ala | 16-06-2020 20:18:31 [#14] |
---|
trzeba byłoby zmienić mentalność milionów ludzi (oby się udało!)
nasze społeczeństwo chyba nie jest gotowe
ale niektórzy już to robią, kropla drąży skałę :)
ocenianie kształtujące istnieje w Polsce od ponad dwudziestu lat
jest też ruch Budzących Się Szkół
oczywiście nie tylko o oceny w nich chodzi :)
i wiele innych inicjatyw :) post został zmieniony: 16-06-2020 20:19:26 |
Marek Pleśniar | 16-06-2020 23:28:57 [#15] |
---|
na ocenianie (i uczenie) było sporo miesięcy roku szkolnego do marca
teraz ani realizacji pp ani oceniania nie warto traktować zbyt serio |
Ala | 17-06-2020 06:28:33 [#16] |
---|
są tacy co traktują bardziej niż serio :( | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|