Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
dodatkowy dziennik doradztwo zawodowe |
barbaszka | 20-02-2025 11:36:43 [#01] |
---|
Dzień dobry.
Wizytator KO powiadomił nas, że szkłą powinna mieć dodatkowy dziennik doradcy zawodowego.
W dziennikach lekcyjnych wpisujemy tematy, a w tym dodatkowym - inne działania doradcy.
Macie, co myślicie?
B. |
Skimir | 20-02-2025 11:53:47 [#02] |
---|
Myślę, że są wizytatorzy, którzy czytają przepisy i wiedzą jakie dzienniki powinny być prowadzone w szkole oraz tacy, którzy dla ułatwienia sobie pracy chcieliby dziennik na "wszystko" - wszak w naszym systemie co nie zapisane to nie zrobione.
Ostatecznie nauczyciel też mógłby mieć drugi dziennik. W tym "normalnym" wpisywałby tematy zajęć i oceny a w tym dodatkowym inne swoje działania.
Odrębną kwestią pozostaje to, czy warto aby doradca takowy dziennik posiadał. Jednak "czy warto" nie jest tożsame z "szkoła powinna".
|
Mark | 20-02-2025 12:56:31 [#03] |
---|
Zawsze warto zapytać na jakiej podstawie prawnej się opiera wizytator.
Albo działamy wg prawa albo według widzimisię znudzonego albo nadgorliwego urzędnika.
|
barbaszka | 20-02-2025 13:21:15 [#04] |
---|
Pani W stwierdziła, że w dzienniku lekcyjnym nie da się udokumentować wszystkich działań doradcy, wynikających z rozporządzenia... |
rzewa | 20-02-2025 14:30:00 [#05] |
---|
bo dziennik to taka szkolna wersja listy obecności -> niekoniecznie musi być dziennik ale dyrektor powinien w jakiś sposób skłonić n-la do dokumentowania swoich działań oraz potrzebuje dokumentu w którym n-l poświadczył by swoją obecność -> art 42 ust 7a KN
a co to będzie za dokument to już sprawa dyrektora -> a sprawą wizytatora jest jakiegoś dokumentu potwierdzającego powyższe domagać się do obejrzenia :-) post został zmieniony: 20-02-2025 14:32:22 |
izael | 22-02-2025 15:31:26 [#06] |
---|
pozwalam sobie nie zgodzić się, że dyrektor powinien
jeśli przyjmujemy, że nauczyciel zaznacza swoją obecność w dziennikach, a przecież wykonuje wiele czynności pozadziennikowych (rady, spotkania z rodzicami, konsultacje, rozmowy z uczniami, rozmowy z innymi nauczycielami dotyczące szkoły, a nie sformalizowane itp.), to dlaczego miałby doradca zawodowy być inną kategorią nauczycieli?
przywołany przepis, Ewo, mówi o dokumentowaniu działań takich: zajęcia dydaktyczne, wychowawcze i opiekuńcze, prowadzone bezpośrednio z uczniami lub wychowankami albo na ich rzecz, w wymiarze określonym w ust. 3 lub ustalonym na podstawie ust. 4a albo ust. 7;
ust. 3 to pensa dla różnych stanowisk
ust. 4a to możliwość pracy na zwiększonym pensum z proporcjonalnym zwiększeniem wynagrodzenia (skrót)
ust. 7 to zniżki i pensa ustalane przez OP
nie widzę tu uzasadnienia do wprowadzenia dodatkowego dziennika
i nie ma też takich zapisów w rozp. o dokumentacji
--------------------
może za dużo napisałam, ale czy to nie my sami tworzymy dużą część tej bzdurnej papierologii w szkole?
|
rzewa | 22-02-2025 22:54:15 [#07] |
---|
Jeśli doradca zawodowy jedynie realizuje zajęcia doradztwa zawodowego (z ramówki), to wpisy w dziennikach lekcyjnych wystarczą
ale jeżeli w AO jest więcej godzin doradztwa zawodowego niż tylko takich zajęć w oddziałach, to już obecność na tych godzinach taki n-l musi jakoś dokumentować, gdyż są to godziny z art 42 ust 7 KN
i o takich właśnie godzinach pisałam wyżej, nie chodziło mi o rady, spotkania z rodzicami, konsultacje, rozmowy z uczniami, rozmowy z innymi nauczycielami dotyczące szkoły, a nie sformalizowane itp. |
izael | 23-02-2025 13:06:35 [#08] |
---|
no też się nie zgodzę:)
jak OP da więcej doradztwa zawodowego, to więcej jest w arkuszu przypisanych do oddziałów (bo niby do czego innego) i wtedy więcej godzin wędruje do dziennika, bo ramowe plany nauczania określają tylko minimalny wymiar godzin zajęć z zakresu doradztwa zawodowego;
każda dodana będzie dokumentowana jak te zawarte w liczbie minimalnej
|
rzewa | 23-02-2025 13:32:21 [#09] |
---|
nigdzie nie jest napisane, że godziny doradztwa muszą być przypisane do oddziału
widziałam sporo AO, w których tak nie było |
noe19 | 24-02-2025 10:39:00 [#10] |
---|
nie za bardzo rozumiem, post #09, zajęcia z doradztwa są w rozp. o ramowych planach nauczania (tabelka przypisuje te zajęcia do klasy 7 i 8).
i moja delegatura to sprawdza.
Tak z ciekawości jak wpisać zajęcia z doradztwa, nie przypisując do oddziału? |
rzewa | 24-02-2025 14:10:59 [#11] |
---|
wpisać godziny doradztwa zawodowego tak jak godziny pedagoga czy psychologa
na tak przyznanych godzinach może być prowadzona np. preorientacja zawodowa w klasach młodszych | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|