Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Jak poprzerzucać nauczycieli z poszczególnych szkół do zespołu |
|
Mania36 | 04-12-2009 18:19:23 [#01] |
---|
Mam bardzo nietypową sytuację, która stanowi schedę po mojej poprzedniczce. Mam Zespół Szkół, w skład którego wchodzi Szkoła Podstawowa i Gimnazjum Publiczne. Zgodnie z KN nauczyciele powinni być zatrudniani właśnie w Zespole Szkół. Niestety u mnie nauczyciele mają odrębne umowy na poszczególne szkoły wchodzące w skład zespołu. Każda ze szkól ma odrębne NIP-y - odrębnie są zarejestrowane w US oraz figurują jako odrębni płatnicy w ZUS – po prostu dwa odrębne zakłady pracy z jednym pracodawcą - Dyrektorem Zespołu Szkół. Postanowiłam to zmienić. Ze stroną techniczną nie mam problemów, nadanie jednego NIP-U dla Zespołu, wyrejestrowane dwóch płatników i zarejestrowanie jednego, itp.
Problem jest: jak poprzerzucać nauczycieli z poszczególnych szkół do jednego zespołu?
Wobec nauczycieli zatrudnionych na umowę o prace mam zamiar zastosować porozumienie zmieniające (nie zmieniają się pensa, ani wynagrodzenie – dwa zakłady połączą się w jeden).
Ale co z nauczycielami zatrudnionymi na podstawie mianowania?
Wobec obecnego stanu faktycznego oni są zatrudnieni w dwóch szkołach. Czy w tym przypadku zastosować art. 18 ust. 1 KN, czy ust. 4. Jeśli ust. 4 to będzie to trochę dziwne, bo przeniesienia nauczyciela oraz wyrażenia zgody na przeniesienie będzie musiał dokonać ten sam dyrektor. No i jeszcze w grę wchodzi opinia organu prowadzącego.
W żadnych pragmatykach służbowych regulujących kwestie zmiany stosunku pracy nawiązanego poprzez mianowanie nie znalazłam odpowiedzi.
Jak mam zmienić stosunek pracy z tymi nauczycielami w tym, powyższym przypadku? post został zmieniony: 04-12-2009 18:20:22 |
Marek Pleśniar | 05-12-2009 00:39:51 [#02] |
---|
jakoweś artystyczne wypowiedzenie zmieniające?
W czasie
trwania stosunku pracy nierzadko dochodzi do sytuacji, gdy konieczne
jest dokonanie zmiany warunków pracy lub płacy. Istotne znaczenie ma w
tym zakresie instytucja wypowiedzenia zmieniającego. Wypowiedzenie
zmieniające warunki pracy lub płacy stanowi bowiem podstawowy sposób
zmiany treści stosunku pracy poprzez jednostronne oświadczenie
pracodawcy. Pozwala to na wprowadzenie zmian w treści stosunku pracy
wynikających zarówno z postanowień umownych, jak i ustawowych.
http://www.monitorprawapracy.pl/index.php?mod=m_artykuly&cid=115&id=165
|
Mania36 | 05-12-2009 13:46:30 [#04] |
---|
Dziękuję Wam bardzo:)
Pomysł z porozumieniem zmieniającym, to ewidentnie zły pomysł, skoro nie zmieniają się warunki pracy i płacy:) Ale tak mi kazał robić mój radca prawny:)))
Mam jeszcze jedną gorącą prośbę, jeżeli macie jakieś źródło interpretacji tego sposobu "przerzucenia", czyli poprzez informację, bardzo bym prosiła o jej wskazanie. Muszę mieć jakiś argument dla szefa, że radca prawny jest w błędzie. A wiem, że pp prawnej na to nie ma, więc nie proszę o wskazanie przepisów na "nie robienie" zmian w umowach, czy "nie stosowania" umów zmieniających:))) Może jakieś wypowiedzi MEN - u, PIP- u, itp. Ja bardzo cenię sobie Wasze zdanie, ale nie mogę powiedzieć szefowi, że mam te informacje od znajomych z forum:))) |
ewa | 05-12-2009 14:52:14 [#05] |
---|
podstawa prosta, jeżeli jej (znaczy podstawy do zmian) nie ma, to nie robię zmian w umowach...
informuję tylko,że pracują w zespole szkół zgodnie z KN
władza działa w granicach prawa ;-) post został zmieniony: 05-12-2009 14:52:23 |
AnJa | 05-12-2009 15:23:56 [#06] |
---|
tzn. w sposob niesprzeczny z prawem;-) |
ewa | 05-12-2009 15:42:43 [#07] |
---|
hmmm...
z Tobą to ja się przynajmniej w tym aspekcie w życiu nie dogadam
|
AnJa | 05-12-2009 16:03:23 [#08] |
---|
e- za dobrze byłoby, a nawet niebezpiecznie za dobrze jakby tylko w tym jednym;-)
|
Mania36 | 05-12-2009 16:03:31 [#09] |
---|
Chyba już się dogadaliście:))) W garnicach prawa (może na skraju prawa), ale jednak jeszcze w jego granicach:))) Po tej właściwej stronie granicy oczywiście:))) |
AnJa | 05-12-2009 16:05:15 [#10] |
---|
no- niestety- odbyliśmy kiedyś powązną rozmowę- fudamentalistka ewa jest:-) |
Mania36 | 06-12-2009 10:55:50 [#13] |
---|
Przydać się może:) ale ze względów płacowych nie polecam "nie wyszczególniania" pensów w poszczególnych szkołach wchodzących w skład zespołu w umowie o pracę:) No chyba, że będzie to rozbite w angażu. Moja księgowa nie jest niestety jasnowidzem:))))) i lubi (podobnie jak ja) jasne sytuacje, tzn. komu, gdzie (w której szkole) i ile:))) |
mireko66 | 07-12-2009 14:07:09 [#14] |
---|
Do przemyślenia - art. 23 z jedyneczką u góry kodeksu pracy, jest wyrok SN, że stosuje się również do nauczycieli. Ale zaznaczam, że nie wczytywałem się w ten wątek. |
Mania36 | 07-12-2009 14:38:35 [#15] |
---|
U mnie pracodawca się nie zmienia, nie przejmuje zakładu pracy w całości, ani w części, nie zmieniają się warunki pracy, ani płacy pracowników:) I dlatego mam wątpliwości - niby takie proste a skomplikowane.
A który wyrok masz na myśli, bo ja mam ich ok. 50 w Lex-e |
zgredek | 07-12-2009 15:02:45 [#16] |
---|
Maniu - zmienia sie pracodawca
była szkoła - jest zespół szkół |
mireko66 | 07-12-2009 15:48:36 [#17] |
---|
A był taki z lat 90-tych o nauczycielce co twierdziła, że ona przechodzi za dziećmi likwidowanej szkoły no i SN przyznał jej rację. Ale nie mam czasu szukać. |
Mania36 | 07-12-2009 17:49:38 [#18] |
---|
Mirku mamy już XXI wiek, czy ten wyrok będzie adekwatny do dzisiejszej KN?:)))
Zgredku - masz rację. Ja szłam tropem, że skoro ten zespół już jest i nauczyciele pracują w jego komórkach organizacyjnych, tzn. w szkołach wchodzących w skład zespołu, mając umowy w tych komórkach odzielnie to ... no właśnie już nie wiem co... Co mam robić, żeby zrobić dobrze. Pomóżcie mi jakoś, proszę.
I jeszcz znalazłam fragment komentarza zamieszczonego w całości w Prawie Oświatowym, odnośnie mojej wypowiedzi z postu [#13]. W tej kwestii chyba dobrze myślałam. Wkleję go w całości, bo to jest ważne i może się komuś przydać, kto będzie w takiej sytuacji, jak ja:)
"Z dniem 1 września 2007 r. weszły w życie przepisy ustawy z dnia 9 maja 2007 r. o zmianie ustawy - Karta Nauczyciela (Dz. U. Nr 102 poz. 689) wprowadzające możliwość zatrudniania nauczycieli nie tylko przez szkoły, przedszkola itp. placówki oświaty, ale również przez zespoły szkół – o ile zostały powołane jako odrębne jednostki organizacyjne.
Zgodnie bowiem z art. 62 ust. 1 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256 poz. 2572 ze zm.) organ prowadzący szkoły różnych typów lub placówki może je połączyć w zespół. Połączenie nie narusza odrębności rad pedagogicznych, rad rodziców, rad szkół lub placówek i samorządów uczniowskich poszczególnych szkół lub placówek, o ile statut zespołu nie stanowi inaczej. Jeżeli zatem statut zespołu przewiduje powołanie stanowiska dyrektora zespołu, ujednolicenie struktury administracyjnej, wówczas nauczyciel może być zatrudniony przez wspominany zespół szkół – jako nauczyciel zespołu.
Znowelizowany art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. - Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2006 r. Nr 97, poz. 674, z późn. zm. – dalej KN) nakazuje bowiem wyraźnie nawiązanie stosunku pracy z nauczycielem, w przypadku powołania zespołu szkół jako odrębnej jednostki organizacyjnej - w zespole szkół na podstawie umowy o pracę lub mianowania. W takim przypadku po stronie pracodawcy nie będzie już występowała – jak dotychczas – szkoła, gimnazjum, czy też konkretne przedszkole itp., wchodzące w skład zespołu.
W związku z powyższą zmianą nowelizacji uległ także art. 14 Karty Nauczyciela. Zgodnie z jego nowym brzmieniem akt mianowania i umowa o pracę powinny w szczególności określić:
1) stanowisko i miejsce pracy,
2) termin rozpoczęcia pracy,
3) wynagrodzenie lub zasady jego ustalania,
4) typy (rodzaje) szkół w zespole, w których pracuje nauczyciel – w przypadku zatrudnienia w zespole szkół.
Określenie stanowiska i miejsca pracy powinno więc być doprecyzowane. Od 1 września 2007 r. będziemy bowiem mieli do czynienia z następującym podziałem, na:
1) pracodawcę – którym będzie sam zespół szkolny,
2) komórki organizacyjne – którymi będą szkoły wchodzące w skład zespołu.
Szkoły wchodzące w skład zespołu należy wskazać w umowie o pracę lub akcie mianowania. Natomiast konkretną szkołę, w której nauczyciel będzie prowadził zajęcia, powinno się wówczas oznaczyć jako miejsce pracy nauczyciela."
Autor: Michał Culepa Źródło: http://www.abc.com.pl/?cmd=problem_wiecej,128&serwis=6
Nie wiem, czy sama już sobie nie odpowiedziałam na swoje pytania:) A może to odnosi się tylko do nowozatrudnionych nauczycieli? post został zmieniony: 07-12-2009 17:53:19 |
rzewa | 07-12-2009 17:54:49 [#19] |
---|
#03 |
Dragon | 07-12-2009 17:57:12 [#20] |
---|
Maniu - "zamieć to pod dywan" - dokładnie tak jak rzewa radzi. Informacja o zmianie pracodawcy od któregoś tam w związku ze zmianą KN - i tyle. I wyczyść sprawę z ZUS i US. Tu nie ma dobrych rozwiązań - trza to przysypać kurzem historii - i jak najszybciej zapomnieć.
|
Mania36 | 07-12-2009 18:22:49 [#21] |
---|
Dla mnie to jest najprostrze, najłatwiejsze i najrozsądniejsze rozwiązanie (rzewy oczywiście). Ale uwierz mi Dragon, że zamiatając grubą warstwę starego kurzu, którego do tej pory nikt nie chciał ruszyć, bo nie miał ochoty, albo nie chciało mu się przeciwstawić mądrym mecenasom, albo brał na przetrwanie do emerytury, albo jeszcze Bóg wie co -to nie jest łatwe niestety. Ale kiedy człekowi zaufano i dano możliwość stosowania prawa zgodnie z jego literą oraz doprowadzenia do normalności w małej wiejskiej gminie systemu, co zwie się oświatą - to chcę to zrobić:) I choćby nie wiem co - zrobię to. Z Waszą pomocą oczywiście:) Bo tu są mądrzejsze ludziska, niż moi dwaj radcowie, którzy może i się znają na upadłościach, ale nie na prawie oświatowym:))))
|
Dragon | 07-12-2009 18:26:10 [#22] |
---|
Akurat ja jestem bardzo za stosowaniem rozwiązań zgodnych z prawem. Ale tu takich nie ma - bo tych, które są, nie idzie zastosować - bo nijak się mają do cyrku oświatowego.
No ale ... Twój dywan, Twoje kurze.
:-) |
Mania36 | 07-12-2009 18:28:52 [#23] |
---|
Amen:) post został zmieniony: 07-12-2009 18:29:42 |
mireko66 | 07-12-2009 20:56:09 [#24] |
---|
Art. 10. 1. Stosunek pracy z nauczycielem nawiązuje się w szkole, a w przypadku powołania zespołu szkół jako odrębnej jednostki organizacyjnej - w zespole szkół na podstawie umowy o pracę lub mianowania, z zastrzeżeniem ust. 8.
I dlatego art. 231KP jak najbardziej pasuje. Tylko, że jest problem, bo powinno to odbywać się w momencie powołania zespołu. Czyli jest to rada na przyszłość ... |
Mania36 | 07-12-2009 20:57:29 [#25] |
---|
A rada na teraz? |
mireko66 | 07-12-2009 21:07:31 [#26] |
---|
Akurat piszę artykuł, ale na inny temat, a Ty Maniu się martwisz ?
A czy były jakieś przepisy przejściowe jak wprowadzano ten zapis ? Nie mam w domu lexa, więc nie mogę sprawdzić. Bo przecież zespoły były wcześniej, a nauczycieli zatrudniały poszczególne placówki.
Nie mam jeszcze pomysła, bo została mi jeszcze koncówka artykułu, a Szymon Majewski zbliża się ...
|
Mania36 | 08-12-2009 07:54:55 [#27] |
---|
Martwię się i to baaaardzo. Ale machina poszła w ruch. Nie ma odwrotu:))
Mireczku, a nie możesz opracować tematu takiego jak mój, który nie jest do końca uregulowany:))) post został zmieniony: 08-12-2009 07:57:30 |
mireko66 | 08-12-2009 11:16:27 [#28] |
---|
Wczorajszy puściłem (aż 4 strony, a wydawało się, że temat prosty). I mam jeszcze 2 zamówione. |
Mania36 | 08-12-2009 11:40:21 [#29] |
---|
A dwa pozostałe na jakie tematy będą? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|