Forum OSKKO - wątek
Bogumiła | 08-02-2007 20:49:35 [#01] |
---|
Otrzymałam anonim na nauczycieli- email na pocztę szkoły. Poradźcie, odpisywać na takie listy? Spotkałam się z tym pierwszy raz. |
ewa | 08-02-2007 20:52:15 [#02] |
---|
nie odpisywać |
Ewa 13 | 08-02-2007 21:01:15 [#03] |
---|
nie odpisywać, ale dyskretnie uważam, że należy przyjrzeć się sprawie i otworzyć szerzej oczęta... |
zgredek | 08-02-2007 21:02:17 [#04] |
---|
ot, i anonim zrobił swoje:-( |
AnJa | 08-02-2007 21:11:18 [#05] |
---|
odpisywać!
nie spotkałem się jescze z przypadkiem podjęcia tak podjętej korespondencji - anonim wymięka, nie wiedzieć czemu
a w komunikowaniu się netowym ze społecznościami szkołę tworzącymi mam doświadczenie naprawdę duże |
Bogumiła | 08-02-2007 21:12:52 [#06] |
---|
przemyślałam problem , porozmawiałam z nauczycielami / w cztery oczy /których dotyczył anomim .Przyglądam się sprawie.Dziękuję za rady. Nie odpiszę na ten anonim. |
nn | 08-02-2007 21:17:28 [#07] |
---|
anonim? Czyżby Gall?. Otrzymałem także we wtorek anonimpodpisany jakimś nieczytelnym nazwiskiem. gdybym chciał odpisać, to jedynie na Berdyczów. Ów anonim pisze, panie dyrektorze, niech Pan zwróci uwage na palaczy CO, kradną koks ze szkoły. Ostatnio w dniach 30 i 31 stycznia. Ostatnia dostawa 1 lutego. Wywożą Fiatem 126P (tu nr rej). I cóż zrobić? Tyle na razie, za chwilę reszta opowieści. |
AnJa | 08-02-2007 21:21:49 [#08] |
---|
odpisuję- dziękuje, prosze o kontakt w realu, podaję czasami numer telefonu
reakcja - jak wyżej
domyslam się, że tki anonim netowi sadzi, że jest tak anonimowy jak anonim papierowy - i trafia go zdziwko , jeśli dostanie odpowiedź - mysli pewnie, ze został zidentyfikowany, a wtedy zaciera ślady (w tym likwiduje konto) |
nn | 08-02-2007 21:38:32 [#09] |
---|
cd... od trzech lat jestem podłączony do ciepłowni miejskiej. nie mam palaczy. Kotłownia jeszcze stoi, boć pod budynkiem. |
AnJa | 08-02-2007 21:41:39 [#10] |
---|
a, takie anonimowe maile też mam:-)
odpisuję wtedy coś, co w tłumaczeniu na język cywilizowany brzmiałoby tak: a poza tym to w domu wszyscy zdrowi? |
Ewa 13 | 08-02-2007 21:54:02 [#11] |
---|
AnJa... Twoje pocvzucie humory jest dla mnie pocieszeniem na łapane ostatnio dołki... toć chyba wyslę do Cię anonim, by sprawdzić co też odpisujesz... wszystko zależy jednak od sprawy... ja jednak jestem zwolennikiem nie odpisywania na anonimy, a raczej przyjrzenia się sprawie... choć nie wiadomo na kogo się trafi.... jeśli anonim będzie upokorzony brakiem odpowiedzi, to może zacząć pisać dalej KO, OP... a tam juz żartów nie ma... i mozna ściągnąć na siebie kontrolę.... |
beera | 08-02-2007 21:55:55 [#12] |
---|
Roman :)) boska historia :) |
AnJa | 08-02-2007 21:57:00 [#14] |
---|
pisałem wyłacznie o anonimach otrzymywanych mailem albo na panel (cos w rodzaju księgi gosci, z lekka moderowanej) |
bsatlawa | 08-02-2007 22:19:50 [#15] |
---|
Jakiś czas temu pisaliśmy wyjaśnienia dla OP, kiedy to drogą elektoniczną tam właśnie trafiła anonimowa skarga ,,zatroskanego rodzica", że szykanujemy uczniów, bo m.in. w szkole nie wolno nosić zewnętrznych oznak indentyfikujących przynależność do subkultur. Autorem był wyrażnie uczeń, któremu widocznie zabroniono noszenia konkretnych spodni, koszulki albo jakiegoś gadżetu. Ale Wójt podszedł poważnie do problemu, my się ,,na piśmie" tłumaczyliśmy, odpowiednie służby gminne podobno odpowiadały i przesyłały wyjaśnienia i stanowisko na adres e-mail. Powstała w związku z tym anonimem cała dokumentacja. Jakoś krótko potem UG nawiedziła kontrola d/s skarg i zażaleń i podobno... uznali podjęte w sprawie tego anonimu kroki za prawidłowe i zgodne z przepisami. |
Ewa 13 | 08-02-2007 22:22:09 [#16] |
---|
ja osobiście znam przypadek, gdy OP na anonim zareagowało podobnie - kontrolą finansową |
Marek Pleśniar | 08-02-2007 22:30:26 [#17] |
---|
na przykrochmalne pisma OP i ONP odpisujcie z godnościom tzn poważnie aczkolwiek w sposób ośmieszający nadawcę;-) np "uprzejmie informuję, że dziękuję za przekazanie pisma, ponieważ niniejsza sprawa nie powinna być rozpatrywana przez Państwa ze względu na Art. 65. § 1. KPA, Jeżeli organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, jest niewłaściwy w sprawie, niezwłocznie przekazuje je do organu właściwego. Przekazanie sprawy do organu właściwego następuje w drodze postanowienia, na które służy zażalenie. jednakowoż ponieważ sprawy dotyczy zapis: Art. 64. § 1. KPA Jeżeli w podaniu nie wskazano adresu wnoszącego i nie ma możności ustalenia tego adresu na podstawie posiadanych danych, podanie pozostawia się bez rozpoznania.
odstępuję od rozpoznawania sprawy z poważaniem: dyrektor XXXX |
bema | 06-04-2008 23:05:42 [#18] |
---|
Witam, naczytałam się w tym i innych wątkach na temat anonimów i coraz większe moje zdumienie notatką, którą otrzymała znajoma od dyrektora: Notatka służbowa... spisana w dniu ... dot: telefonu Pana X Wizytatora Kuratorium Oświaty w X, który poinformował o anonimowej skardze dotyczącej P. Y nauczyciela (tu nazwa przedmiotu) W dniu ... została przeprowadzona rozmowa z nauczycielem P. Y na temat obowiązku życzliwego podejścia do uczniów. Nauczyciel w ramach prowadzenia zajęć i oceniania uczniów powinien służyć pomocą uczniom ze wskazaniem ich wyników uzyskiwanych w nauczaniu oraz ukierunkowywać, aby ewentualne niedociągnięcia uczeń mógł pokonać. Jednocześnie nauczyciel został poinformowany o decyzji Starszego Wizytatora Pana X , który stwierdził, że w przypadku otrzymania jakiejkolwiek pisemnej skargi związanej z niewłaściwym traktowaniem uczniów w szkole zostanie przez niego podana sprawa do rzecznika Spraw Dyscyplinarnych. ..................................................................... Data, Podpis nauczyciela Podpis Dyrektora Proszę o pomoc: co i komu ma / może odpisać? Czy to w porządku, że wizytator i dyrektor /sporządzając notatkę służbową/powołują się na anonim? Czy takie anonimowe skargi mogą być podstawą jakiegokolwiek postępowania dyscyplinarnego w stosunku do nauczyciela? Przecież zgodnie z KPA nie rozpatruje się anonimów. Sama nie wiem, co jej odpowiedzieć. |
beera | 07-04-2008 07:46:05 [#20] |
---|
kiedyś też miałam obowiązek pisemnej odpowiedzi na anonimowy telefon. Obowiązek przekazany także telefonicznie. Nie wywiązałam się z pisemnego obowiązku relacjonowania do KO. Ale w szkole sprawdziłam. Niestety anonim miał rację.
=== Tu masz źle zrobione, bo nie wiesz czego dokładnie skarga dotyczy. Jesli lubisz pisać, napisałabym "informuję, że w dniu... informacja o zgłoszeniu skargi została przekazana n-lowi. Niestety nie mogę sprawy wyjaśnic z powodu braku zapoznania z treścią skargi."
Z tych skarg, część to pieniactwo, a częśc dotyka prawdy |
bema | 07-04-2008 13:20:45 [#22] |
---|
Witajcie, dziekuję za komentarz. Marku, mówiłam wcześniej, to, co napisałam . W moim wpisie brakło słowa "jeszcze odpowiedzieć". Podnieść na duchu chciałam. Asiu, na szczęście nie ja wystawiałam tę notatkę służbową i obym nigdy nie musiała czegoś podobnego tworzyć. A tak w ogóle, to nie znoszę pisać czegoś, co nie jest potrzebne. Pozdrawiam.:-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|