Forum OSKKO - wątek

TEMAT: odzież ochronna w przedszkolach
strony: [ 1 ]
mikula08-09-2004 23:34:10   [#01]

Po ostatniej kontroli Bhapowca dostalismy zalecenia by odzież i obuwie dla pracownikow byla z atestem.To co przedstawił nam pracownik firmy zajmującej się odzieżą ochronną zwaliło nas z nóg.Moje kolezanki powiedzały,że w takim okropnym obuwiu nie będa pracować.Do tej pory kupowały sobie laczki skóropodobne w sklepie i wszyscy byli zadowoleni.A w kuchni macie fartuchy zgodne z zaleceniami HACCPu tzn bez guzików i kieszeni?I jeszcze pewnie powinny byc z odpowiedniego materiału uszyte?

Macia09-09-2004 06:49:13   [#02]

Jak na razie

w kuchni są białe fartuchy płócienne zapinane na guziki i jeszcze nikt tego nie kwestionował.
Mania09-09-2004 07:56:47   [#03]

bez guzików...

mikula- gdzie pisze że maja być bez guzików i kieszeni ? Obuwie kupuję z atestem - a w czym chodzą to ich sprawa do pierwszego przeglądu. W   razie wypadku to Ty się będziesz tłumaczyć.
Renatka09-09-2004 15:06:51   [#04]

6. Higiena osobista

 

Każdy pracownik zatrudniony przy produkcji żywności ma moralny i prawny obowiązek dbałości o najwyższy poziom higieny, w celu zapewnienia, że nie stanie się on źródłem skażenia mogącego być przyczyną zatrucia pokarmowego. Dlatego też w przypadku wystąpienia jakichkolwiek schorzeń lub infekcji mogących mieć wpływ na bezpieczeństwo żywności należy zgłaszać takie przypadki przełożonym, a pracownik winien być odsunięty od pracy w bezpośrednim kontakcie z żywnością do czasu całkowitego wyzdrowienia.

 

Z uwagi na fakt, iż ręce stanowią główny nośnik skażeń mikrobiologicznych, wymagają one szczególnej dbałości. Ręce powinny być myte regularnie podczas pracy z żywnością, a w szczególności w następujących przypadkach:

 

ü      po skorzystaniu z toalety

ü      przed rozpoczęciem pracy z żywnością

ü      przy przejściu od pracy z żywnością surową do gotowanej

ü      po jedzeniu

ü      po kontakcie z włosami, nosem, ustami (kichanie, kaszel itp.)

ü      po kontakcie z odpadami

ü      po pracy z surowymi jajami

 

Zachowanie wysokiej higieny rąk wymaga wyposażenia zakładu w odpowiednio wyposażone umywalki i dostęp do ciepłej i zimnej bieżącej wody. Nawet w przypadku organizacji imprez w plenerze, należy zapewnić zapas wody do mycia rąk. W ekstremalnych przypadkach można posłużyć się nasączonymi środkami dezynfekującymi chusteczkami do rąk.

 

Innym problemem higienicznym są zranienia rąk, które stanowią idealne miejsca dla rozwoju bakterii chorobotwórczych. W celu zabezpieczenia przed skażeniem żywności nawet najmniejsze zranienia powinny być zabezpieczone wodoodpornym plastrem. Zaleca się, aby opatrunek miał intensywny kolor, wówczas będzie mógł być łatwo dostrzeżony w przypadku dostania się do żywności. Dobrym rozwiązaniem w takich sytuacjach jest używanie rękawiczek jednorazowych przy pracy z żywnością; jednak pamiętać trzeba, iż powinny być one traktowane tak samo jak ręce i zmieniane do różnych czynności.

 

Podczas pracy z żywnością zabronione jest noszenie wszelkiego rodzaju ozdób takich jak pierścionki, bransoletki czy klipsy. Dopuszcza się jedynie gładkie złote obrączki. Biżuteria taka może się po pierwsze dostać do żywności, po drugie zaś zawsze może stanowić źródło dodatkowych skażeń mikrobiologicznych.

 

Palenie tytoniu w miejscach przygotowywania posiłków jest prawnie zabronione. Niestosowanie się do tego zakazu może nie tylko spowodować dostanie się do żywności popiołu czy niedopałków, ale może stanowić istotną przyczynę skażenia żywności. Podczas palenia dotyka się ust, może wystąpić kaszel, co zawsze prowadzi do skażenia rąk, a następnie żywności.

 

Wymagania prawne stanowią, iż podczas pracy z żywnością należy nosić odzież ochronną całkowicie zakrywającą ubranie.

 

Renatka09-09-2004 15:09:40   [#05]
my szyjemy 3/4 fartuch i do tego spodnie -dwa komplety i do ubrań fartuch gumowany biały . to alęży od tego co ustalisz  jak wymagam od pracowników to chodzą bo wiedzą ,że nie dostaną w razie wypadku odszkodowania.a te guziki to może wynikją z tego co np zawarto w zasadach dobrej praktyki

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]