Forum OSKKO - wątek
ankate | 01-03-2013 23:05:14 [#01] |
---|
Żadnych wieści z konferencji, o tempora, o mores .....
Gdzie te czasy, gdzie było pakowanie manatków, relacje na bieżąco, a potem powroty i wspomnienia.....
Chyba, że coś przeoczyłam? |
Krzysztof Pom | 02-03-2013 02:07:14 [#02] |
---|
oj, dzieje się, dzieje...
czasu brak
a jak zawsze najistotniejsze są relacje międzyludzkie... :-) |
izael | 02-03-2013 09:53:09 [#03] |
---|
dużo relacji jest:) międzyludzkich
całkiem zgadzam się z Krzysztofem
mało siedzimy na kompkach, bo czasu szkoda
|
Nassssy | 02-03-2013 22:35:36 [#04] |
---|
Transmisje on line by sie przydały.
post został zmieniony: 02-03-2013 22:36:10 |
Nassssy | 02-03-2013 22:51:56 [#05] |
---|
Dzisiaj była debata na temat nadzoru pedagogicznego. Formula coprawda niezbyt kanoniczna, ale dyskusja była ożywiona. Obudziły sie nawet emocje, a mikrofon prawie sobie wyrywano.
Marek przedstawił stanowisko OSKKO, mówili przedstawiciele projektu, kuratoriow, ewaluatorow, dyrektorzy. Obudziła mi sie refleksja, ze wszyscy chcą dobrze i ze wszyscy mają dobrą wole ale niestety nie działa to.
Trochę tak jakby na tym ewaluacyjnym skarbie siedziała jakaś anonimowa, wielogłowa hydra i wszystko psuła. post został zmieniony: 02-03-2013 22:52:54 |
Gabrysia | 02-03-2013 23:44:22 [#06] |
---|
Pozdrawiam Was wszystkich :) I czekam na relacje... |
Marek Pleśniar | 03-03-2013 08:36:27 [#07] |
---|
o tempora, o Wy morusy;-)
zawsze tak jest - nie mamy ani minuty na sprawozdania:-)
Tylu gości, przyjaciół do pogadania, bieganiny. Czyli jak zwykle.
I szkoda że Was - nieobecnych - tu nie ma! Na drugi raz koniecznie przyjedźcie. |
DYREK | 03-03-2013 09:40:34 [#08] |
---|
Słusznie prawi, słusznie prawi......
Pozdrowienia od nieobecnych:-) |
ankate | 03-03-2013 09:53:25 [#09] |
---|
Ja to prawie jak obecna, na liście jestem, sprawozdania i prezentacje przeanalizuję, z zastępstwem, które wysłałam przegadam, to tak jakbym była, do tego zmobilizowałam wszystkich dyrków naszej malutkiej gminy i jednego opka :-) czyli na medal oskko zasługuję ;-) ale cóż los tak chciał :-( i to 2 rok z rzędu..... |
wielki imperator | 03-03-2013 10:00:58 [#10] |
---|
Ciałem nie, jednak duchem i myślą jestem z Wami... Czekam na relacje i pozdrawiam serdecznie :) |
Magosia | 03-03-2013 11:23:36 [#11] |
---|
I ja pozdrawiam całą ekipę i liczę na spotkanie niedługie też w Krakowie na Konferencji SEO :-)
Wielki Imperatorze- dawno Cię nie widziałam na Forum - serdeczności :-) |
Ala | 03-03-2013 14:04:20 [#12] |
---|
czas powrotów nastał
ja najbliżej do domu miałam chyba
niektórzy być może jeszcze z Krakowa nie wyjechali
wszystkim życzę spokojnej drogi do domu :)
dziękuję za spotkanie :) |
rzewa | 03-03-2013 17:05:22 [#13] |
---|
odmeldowuję się z domku
pozdrówka i całuski wszystkim, z którymi nie dałam rady się pożegnać :-)) |
Marek Pleśniar | 03-03-2013 17:22:09 [#14] |
---|
Biuro OSKKO nadal w Krakowie. Młodzież biega z ostatnimi dziś sprawami a ja dogorywam tu:-)
Pozdrowienia. |
Leszek | 03-03-2013 18:20:56 [#15] |
---|
Pozdrawiam z domu
a spieszyłem że hej |
ejrut | 03-03-2013 18:40:04 [#16] |
---|
Pozdrawiam i ja już z domku....Ewę H. zostawiłam w dobrych rękach:) |
Belusia | 03-03-2013 19:43:29 [#17] |
---|
Droga super! Ewa B. oddana w objęcia Mareczka cała i zdrowa! Pozdrawiam wszystkich. |
ewa | 03-03-2013 20:31:54 [#18] |
---|
yhm , dzięki Elu :-)
konferencja tak szybko mija, za szybko kurcze, albo ja zbyt powolna ;-)
dzięki Wam wszystkim i do następnego :-) |
mimka | 04-03-2013 09:44:41 [#19] |
---|
Dzieki - konferencja była super! A kiedy zamieszczone będą materiały - prezentacje? |
slos | 04-03-2013 11:26:19 [#20] |
---|
W niedzielę palmową konfa SEO, niektórzy pewno pojutrze będa też na konfie SUS, a teraz chwila na pracę na miejscu... :-))) |
annamaria | 04-03-2013 11:58:47 [#21] |
---|
głos w/s literek super :))))))))))) a co do Szwajcarii, to w kantonie Zurich po kilku latach pilotażu odrzucono w referendum reformę szkolnictwa mimo kosztów -wiem, co mówię. |
Ala | 04-03-2013 12:03:09 [#22] |
---|
jestem przeciw literkom - wiadomo dlaczego
ale głos Słosia mi się nie spodobał - myślę, że też wiadomo dlaczego ;) |
Gaba | 04-03-2013 12:14:11 [#23] |
---|
z tego samego powodu, co Slos uczestniczył - ja nie uczestniczyłam w tej cz. konferencji.
Niestety nie będę się denerwować z powodu humbuka. I to jest dla mnie też jakieś wyjście.
PS. Jestem za ewaluacją w szkole, ale niech ma jakieś podstawy oprócz prawnych, których się oczywiście trzymam.
Dziwię się, że do tej pory nikt z opozycyjnych nie zajął się tą, tzw. ewaluacją, jej metodologią, ba, nawet definicją, pokazując oczywiste nieprawdy i ogromne nadużycia, czy przekłamania.
aha - nic nie boli jak myślenie. post został zmieniony: 04-03-2013 12:16:16 |
slos | 04-03-2013 20:16:12 [#24] |
---|
Alu, masz rację. Ale powoli tracę chęć przemawiania ładnym głosem z powodów też i tych, o których pisze Gaba. Ewaluacja jest potrzebna w szkole, ale coraz większa jest wokół niej gra pozorów i pseudopoprawności politycznej. Szkolenia też są różnej jakości, ewaluatorzy (nie wszyscy, ale wiadomo, ze małe zło działa intensywniej niz duże dobro) dwulicowi - na szkoleniach "postępowi i nowocześni", a w rzeczywistości rewizorzy w starym stylu. (nożyce zreszta się odezwały na sali) Nadal twierdze, że literki są pomysłem arcykrebotyńskim i chciałbym znać nazwisko tego, kto to wprowadził, choćby w celu sprawdzenia, że to był jednorazowy przejaw, a w ogólności to postać pozytywna. Gdyby to jednak okazało się, iz jest to indywiduum mnożące podobne koncepcje, to należy je szybko od oświaty odciąć. Bo do błędu nawet tak brzemiennego w skutki każdy ma prawo, zaś do bycia permanentnym szkodnikiem - juz nie. Poza tym ewaluację w dużej mierze niszczy postawa wielu dyrektorów i otwockie szkolenia zbyt mało intensywne, albowiem dotyczy to mentalności i tego, co, jak pisze Gaba, bardzo boli. :-) Boje się też, ze może nastąpić tzw. wylanie dziecka z kąpielą. |
Ala | 04-03-2013 22:01:14 [#25] |
---|
Słosiu, wiele racji w tym co piszesz i to cię usprawiedliwia
trochę :)
mentalności szybko się nie da zmienić, dlatego myślę, że czas najwyższy aby ewaluatorami mogli zostawać nie tylko wizytatorzy z KO, ale też wymagania w stosunku do ewaluatorów powinny być bardzo wysokie a ich umiejętności i praca ewaluatorska powinna być weryfikowana z możliwością utraty prawa do wykonywania tych zadań
każdy z nas jest poddawany ocenie pracy i nadzorowi z różnych stron
i rzeczywiście wielu dyrektorów nie docenia i lekceważy ewaluację zwłaszcza wewnętrzną, co wynika pewnie z różnych przyczyn ale są wśród nich brak wiedzy i umiejętności, stereotypy, stare przyzwyczajenia a nade wszystko strach przed wzięciem na siebie odpowiedzialności
tu też jeszcze dużo czasu upłynie zanim zmieni się cokolwiek
ale czy ktoś nam obiecywał, że będzie lekko, łatwo i przyjemnie?
nad jakością ewaluacji trzeba dyskutować, krytykować złe rozwiązania, pilnować by to co dobre nie zostało zepsute, aby liczyły się argumenty a nie emocje
i to też wymaga czasu i cierpliwości
post został zmieniony: 04-03-2013 22:06:49 |
slos | 05-03-2013 07:36:03 [#26] |
---|
To wszystko prawda. Jako propagator i zwolennik dialogu wielokrotnie przekonałem sie jednak, że czasami nie przebije on postawy: "nie, bo nie" i "bo zawsze inaczej było". Emocje mnie opanowują, gdy reprezentanci tych postaw z nieuzasadnioną i ośliniona jadem złością chcą zniszczyć wszystko zamiast dyskutować i szukać poprawy. Poza tym ja choleryk jestem, co mi na zdrowotność dobrze robi. :-) Tak naprawdę to pracujemy nad tymi zmianami dla przyszłych pokoleń (jakkolwiek to brzmi)... |
Gaba | 05-03-2013 07:49:35 [#27] |
---|
a ja mam (cichuteńką) nadzieję, że można w tym państwie mieć jeszcze inne zdanie i przez to nie będzie ostracyzmu środowiskowego, jaki spotkał dotychczasowych wszystkich oponentów. Niby się mówi o potrzebie dyskusji, ale się jej nie szuka i zamyka usta tym, którzy widzą problemy. |
Ala | 05-03-2013 09:45:25 [#28] |
---|
"jeśli jest ciężko to znaczy, że idziemy w dobrą stronę"
nie wiem kto to powiedział ale zgadzam się z tym twierdzeniem bardzo
a oponentów musi być taka liczba, żeby nie było łatwo zamknąć im usta
"w kupie siła" - to wiem, że Zagłoba mówił ;) |
slos | 05-03-2013 10:24:38 [#29] |
---|
Moja nadzieja czasem nie tylko cichnie, ale prawie milczy, gdy słyszę chór: "a po co te fanaberie", "po co komu takie głupoty", "papier wszystko przyjmie, a ja i tak zrobię jak było zawsze", "po co wyskakiwać przed orkiestrę", "daj sobie spokój, tylko zaszkodzisz sobie i innym", "cierpisz na przerost ambicji", itp. bez jakiejkolwiek chęci do rozmowy, nie mówiąc juz o zrobieniu czegoś... post został zmieniony: 05-03-2013 10:26:52 |
AnJa | 05-03-2013 10:38:53 [#30] |
---|
no więc własnie wydaje mi się (z akcentem na wydaje się- bo wiedzy nie mam)- ze to wcale nie idzie ciężko
oponentów nie ma (lub się nie ujawniaja- co na jedno wychodzi) - bo nie ma za bardzo przeciwko czemu protestować
chyba, ze w imię idei starego nadzoru polegajacego na tym, ze przyjechał wizytator, skontrolował, szkoła opracowała program naprawczy i przestępczosc w szkole spadła- co w głosach co najmniej kilku parlamentarzystów przebija się
zaś oponentów pokazujących "neutralność projakościową" nadzoru nie słyszałem
o jakimkolwiek ostracyzmie środowiskowym , który by kogokolwiek mógł dotknąc ze względu na poglądy na jakikolwiek oświatowy temat nie tylko nie słyszałem- ale i nie wyobrażam sobie takowego
|
Ala | 05-03-2013 11:28:08 [#31] |
---|
to co slos napisał w #29 to prawda :)
bezpieczniej jest siedzieć cicho i dziergać po staremu |
AnJa | 05-03-2013 11:38:33 [#32] |
---|
po staremu- czyli dziergać papiery wszem i wobec (ale po cichu) ogłaszajac jak to biurokracja rośnie |
slos | 05-03-2013 12:04:40 [#33] |
---|
...oraz dodając, ze nikt z tym nic nie robi i że tak dalej nie moze być... |
Gaba | 05-03-2013 12:43:16 [#34] |
---|
to widocznie mam słuch lepszy... - znam wielu wizytatorów, których z pierwszych szkoleń wyproszono, bo burzyli "koncepcję".
By było jasne - jestem za ewaluacją, ale niech ona będzie ewaluacją! |
AnJa | 05-03-2013 13:46:34 [#35] |
---|
Gaba- niemożliwe, byś znała wielu- chyba, ze 2 to wielu.
I ja nie o tym- po tu rzecz jest prosta: wizytator jest urzednikiem oświatowym i nie jest jego zadaniem dyskutowanie o sensowności prawa, choćby się z nim nie zgadzał.
Tak jak urzędnik państwowy zatrudniony w sanepidzie nie wchodzi w dyskusję o zaletach spożywania mleka przez dzieci w wieku szkolnym- choćby się z programami rozpijania dzieci mlekiem nie zgadzał.
Z wiekiem coraz bardziej jestem do tego co wyżej przekonany.
Ewaluacji zaś w takim rozumieniu, o którym Ty piszesz i tak jak ja postrzega pewien znany Profesor, z CK zresztą, w warunkach naszej oświaty zrobić sie nie da.
Pytanie, czy warto więc to co występuje w rozporzadzeniu jako ewaluacja nazywać ewaluacją? Bo inny pewien znany profesor, z CK zresztą, uważa, że tak.
No i teraz o co mię sie rozchodzi: nie o urzedników (bo po co?), nie o profesorów (bo po co?) a o ukonkretnianie założeń i recenzowanie realizacji. I tu żadnego ostracyzmu nie zauważyłem. Chciałbym miec jednak nadzieję, ze jakś rozmowa na ten temat jest - choćjej też nie zauważyłem.
|
Grazzza | 07-03-2013 10:02:00 [#38] |
---|
Ja z tych gorliwych - składeczkę na ten rok walne ustaliło na kwotę ........... ? W tej chwili mam zbędne środki, płacę wszelkie daniny więc poproszę o informację. Pozdrawiam wszystkich i żałuję, że już trzeci rok z rzędu nie udało mnie się być z Wami |
Magosia | 07-03-2013 10:18:36 [#39] |
---|
SLos, piszesz:
Moja nadzieja czasem nie tylko cichnie, ale prawie milczy, gdy słyszę chór: "a po co te fanaberie", "po co komu takie głupoty", "papier wszystko przyjmie, a ja i tak zrobię jak było zawsze", "po co wyskakiwać przed orkiestrę", "daj sobie spokój, tylko zaszkodzisz sobie i innym", "cierpisz na przerost ambicji", itp. bez jakiejkolwiek chęci do rozmowy, nie mówiąc juz o zrobieniu czegoś..
Chyba za długo Cię znam(?), żebym uwierzyła,.
Moja nadzieja i wiara i siła (uff, jak to zabrzmiało) właśnie na tym zbudowana,
że warto i trzeba wyskakiwać, tylko mądrze:-)
że o przeroście ambicji mówią często Ci, którzy jej nie mają,
że bycie z niezgodzie z sobą i swoimi wartościami szkodzi najbardziej.
Szkoda mi, że nie mogłam być na tej konferencji, ale pewno spotkamy się w Krakowie na konferencji SEO.
Pozdrawiam z rana wszystkich:-) post został zmieniony: 07-03-2013 10:19:03 |
Marek Pleśniar | 07-03-2013 11:48:20 [#40] |
---|
składka bez zmian
70zł rocznie, 10zł dla emerytów
:-) |
Grazzza | 07-03-2013 12:24:23 [#41] |
---|
To miło :-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|