Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Kwalifikacje do nauczania zajęc artystycznych w gimnazjum |
miecz | 22-08-2012 21:21:03 [#01] |
---|
Jakie kwalifikacje są potrzebne do prowadzenia zaj. artystycznych w gimnazjum |
Jacek | 22-08-2012 21:38:13 [#02] |
---|
ciekawe pytanie bo kwalifikacje nauczyciela będą uzależnione od tego, jaką szkoła opracuje ofertę zajęć artystycznych i co się za nimi kryje.
zgodnie z rozporządzeniem to jak sa to zajęcie fograficzne to teoretycznie fotografik z wykształcenie powinien je prowadzić a nie np. fizyk, który jest pasjonatem fotografii. A zmiana rozporządzenia nie wyjaśniła tej kwestii niestety bo oprócz przyrody i historii i społeczeństwa zajęć uzupełniających jako artystycznych czy trechnicznych może być wiele. |
miecz | 23-08-2012 07:09:35 [#03] |
---|
Czy np. nauczyciel języka polskiego może prowadzić zajęcia teatralno- recytatorskie.Nauczyciel ten nie posiada dodatkowych kursów kwalifikacyjnych. |
AnJa | 23-08-2012 08:03:50 [#04] |
---|
obawiam się, ze takich kursów nawet nie ma
a uprawnienia instruktora teatralnego zdaje sie, że w oświacie nie są uznawalne
mam jednak ciekawszy przypadek:
region słynie z wycinanek i koronkarstwa
i zajęcia artystyczne z tego akurat cieszyłyby się zainteresowaniem dzieci i rodziców
no ale mgr wycinarstwa i koronkarstwa to nie ma
z mieszkajace w okolicy wybitne specjalistki od tego (renowa nawet międzynarodowa) mają najwyżej zasadnicze zawodowe (też oczywiście nie z wycinarstwa i koronkarstwa), żadnych papierów rzemieśniczych czy innych
i co z fantem? |
grażka | 23-08-2012 08:41:49 [#05] |
---|
Wysłać na kurs doskonalący. I pedagogiczny. Ja już miałam na kursie panią, której dyrektor - pomimo wyjątkowej biegłości, pięknych prac uczniów, sukcesów - nie pozwolił na prowadzenie bez zaświadczenia/certyfikatu zajęć origami w gimnazjum.
W takich chwilach jestem wyjątkowo zażenowana.
Zamordowano w oświacie zdrowy rozsądek już zupełnie? Czas zmieniać formy zatrudnienia, dać umowę zlecenie.
Moja wychowanka - inżynier - pracowała we Francji w szkole jako osoba koordynująca projekty ekologiczne w szkole średniej. Za kwalifikacje do pracy z młodzieżą uznano jej oświadczenie, że prowadziła w Polsce drużynę harcerską - co jest prawdą. |
AnJa | 23-08-2012 08:48:44 [#06] |
---|
kogo wysłac?
wycinarkę ? doskonalić to ona może,a nie ją, na pedagogiczny szans nie ma z braku wykształcenia (a ponadto kursy pedagogiczne zazwyczaj dla czynnych nauczycieli są)
nauczyciela np. techniki by się doskonalił z wycinkarstwa? a kto kurs poprowadzi jak wycinkarka uprawnień nie ma? i kurs doskonalacy nie daje uprawnień - a tylko kwalifikacyjny
rozsadek to w oświacie jest
i sztywne przepisy dotyczące zatrudnienia
powyższe absolutnie nie w kontekście KN
post został zmieniony: 23-08-2012 08:49:54 |
JUSTYNA P | 23-08-2012 11:16:48 [#07] |
---|
Czy nauczyciel informatyki może realiować w ramach zajęć artystycznych program - Nowe media w sztuce - oparty m.in. na tworzeniu prac plastycznych za pomocą programów komputerowych, wykonywaniu prezentacji multimedialnych.
I pytanie o nauczyciela zajęć technicznych - czy w ramach zajęć artystycznych może realizować program łączący w sobie różne dziedziny tzw. rękodzielo i sztukę użytkową. |
AnJa | 23-08-2012 11:17:59 [#08] |
---|
dla mnie- tak |
JUSTYNA P | 23-08-2012 11:27:29 [#09] |
---|
Dla mnie też - czekam na dalsze opinie, może ktoś ma taką sytuację w szkole? |
wronka | 23-08-2012 13:28:04 [#10] |
---|
Ja też mam zapytanie. Czy jeśli nauczyciel z kwalifikacjami do plastyki napisał autorski program do zajęć z papieroplastyki, które są częścią zajęć technicznych, to czy muszę występować do ko o uznanie kwalifikacji, czy nie? Od kilku dni zostałam bez nauczyciela techniki i tak próbuję wszystko poukładać. Pomóżcie proszę swoją radą? |
wronka | 23-08-2012 14:18:22 [#11] |
---|
Dodam tylko, że jest to zatrudnienie na czas zastępstwa.
|
JUSTYNA P | 23-08-2012 14:40:12 [#12] |
---|
U mnie też na czas zastępstwa - pomocy! |
aga74 | 23-08-2012 16:55:39 [#13] |
---|
a ja bardzo chcę zatrudnić na zajęcia artystyczne magistra sztuki, który wspaniale prowadzi zajecia teatralne, ale nie ma przygotowania pedagogicznego, bo nie ma czasu zrobić :) |
grażka | 23-08-2012 17:24:32 [#14] |
---|
AnJa - ja w kontekście mojej - raczej sarkastycznej wypowiedzi, fakt - Twojej i następnych, rozsądku nie widzę - przy takim przeregulowaniu sprawy kwalifikacji. Kwalifikacje powinien móc uznawać dyrektor, kierując się dobrem uczniów i potrzebami szkoły. Moim zdaniem, to wystarczyłoby.
|
AnJa | 23-08-2012 19:46:26 [#15] |
---|
moim też | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|