Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Stołówki szkolne i GMP, GHP i HACCP
strony: [ 1 ]
Chowański Krzysztof30-10-2003 14:30:55   [#01]
Dobra Praktyka Produkcyjna, Dobra Praktyka Higieniczna, System poprawy jakości od 01.01.2004 oraz kontrola wewnętrzna zgodna z rozp. Ministra Zdrowia - Dz. U nr 6 poz. 77 z 2003r. czy wiecie co to takiego? Czy stosujecie we własnych stołówkach i kuchniach szkolnych? To ostatnie rewelacvje po kompleksowej kontroli Sanepidu.
Marek Pleśniar30-10-2003 15:28:40   [#02]
o haccpie było - wpisz w szukajkę:-)
AnJa30-10-2003 15:46:25   [#03]

Było - znaczy: napisaliśmy, że nic nie wiemy i podaliśmy ze 2 linki, gdzie czegoś sie można dowiedzieć :-)

Co do praktyki ( tzn.znaczy teorii, co te różne skrótowce na "g" i "h" mogą oznaczać w praktyce, i co robić w stołówkach i bufetach, żeby się nie narobić a sanepidowi nie podpaść) - pytałem dzisiaj wspominanego tu wcześniej kierownika internatu z naszej szkoły - on ciągle sprawia wrażenie ;-), że wie i nawet wyraził zainteresowanie tutejszym forum.

Może więc zechce nieco rąbka tajemnicy uchylić - z oczywistych względów mnie to umiarkowanie interesuje, ale jeśli będą konkretne pytania spróbujemy pomóc.

Z doświadczenia wiem jednak, że wdrażanie w życie koncepcji kierownika  znacznie nadszarpuje budżet ;-)

Alfred30-10-2003 15:54:05   [#04]

Wiem Krzychu, co to takiego. Miałem Sanepid we wrześniu. Papiery mam od kolegi dyrektora, który miał wcześniej kontrolę PIP. Termometry i te inne jakieś tam ....metry  wiszą tam, gdzie trzeba.

Marek Pleśniar13-11-2003 13:44:15   [#05]

instrukcja dobrej praktyki higienicznej

podnoszę wątek

czy juz macie to diabelstwo bo szukam?

AnJa13-11-2003 14:50:41   [#06]

Diabelstwo

Wycyganiłem od kierownika internatu, jako że ma  on obawy co do jakości przesyłam na priva. Kierownik ostrzega, że to małe piwo w porównaniu z dobra praktyką produkcyjną - tworzy ją. Obejrzałem też inne cuda - np. instrukcja mycia rąk z obrazkami:-))
Marek Pleśniar13-11-2003 15:27:53   [#07]
:-)
Elusia13-11-2003 16:06:37   [#08]
Umieściłam w wymianie plików moje i koleżanek wypociny. SANEPiD powiedział, że takie cosik może być i to wystarczy. Mają tylko "propozycję", aby kontrolować co dwa tygodnie a nie raz na miesiąc. Poza tym podawała przykład wpisów, ale moim zdaniem starczy "bez zastrzeżeń" czy "zgodnie z procedurą"
Marek Pleśniar13-11-2003 16:26:40   [#09]
dzieki. Prosisz i masz:-) Ale fajnie:-)
AnJa13-11-2003 16:31:35   [#10]
Przejrzałem wymianę i toto nasze - nie mam pojęcia, o co w tym wszystkim chodzi, ale że są to raczej 2 różne rzeczy, to myślę, że przy użyciu dosyć prostej techniki: kopiuj-wklej mogłaby powstać nowa jakość:-)
Elusia13-11-2003 16:49:49   [#11]
"małe piwo w porównaniu z dobrą praktyką produkcyjną ". A co takiego produkuje twój kierownik internatu? ;-)
AnJa13-11-2003 17:38:54   [#12]

Kutleta na ten przykład, abu zeppelina, abu placka kartoflanego:-)))

Nie kierownik ino kuchnia kierownikowi przynależniona

Askaa13-11-2003 20:09:50   [#13]
Instrukcja dobrej praktyki higinicznej - ja również potrzebuję ten wynalazek,właśnie miałam kontrolę.

Dostałam jedynie od pani instrukcję mycia rąk która doprowadziła moje panie w kuchni do łez- szczęścia oczywiście!!!!!!!!!!!!

Byłabym bardzo wdzięczna za jakieś wskazówki, gdzie "to" znaleźć.
Renatka14-11-2003 15:24:51   [#14]
u nas już firmy z drukami rozprowadzają wszelkiego rodzaju instukcje mycia rąk ,urządzeń itp wymagane przez sanepid . a ponadto dostałam tabele do organoleptycznego sptrawdzania jakości przyjętych towarów spożywczychitp  w poniedzałek wkleję bo zeskanuję . największy ubaw bo pani powiedzała ,że od wejścia do Europy to może się to zmienić .
Jolanta Szuchta17-11-2003 14:41:21   [#15]

Jestem w posiadaniu instrukcji dobrej praktyki higienicznej.

Kupiłam gotowy program w firmie/nie moge podać jej nazwy na forum bo byłaby to chyba reklama/.

Zapłaciłam nie az tak wielkie pieniądze i przekładam calośc na swoją placowkę.

Zalecenie SANEPIDU-zrobić do końca lutego.

Wzięłam gotowca bo nie chce mi się nad tym siedziec mam wazniejsze sprawy na glowie.

Nie tak dawno uporałam się z oceną ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy.

A skoro juz jesteśmy przy BHP to czy ktoś wie czy PIP lub SANEPID może teraz nakazać przeprowadzenie na stanowiskach pracy pomiaru oświetlenia sztucznego.

Kiedys tak było teraz podobno nie.Pytam bo pomiary kosztuja niesamowite pieniądze.

AnJa17-11-2003 14:58:39   [#16]
Za zgodą Autora wrzuciłem instrukcję do wymiany -Plany i Programy.
Marek Pleśniar18-11-2003 02:35:45   [#17]
dzieki anja!!!
ReniaB18-11-2003 23:50:41   [#18]
podobno mamy obowiązek takie pomiary mieć, a nakazać mogą na pewno, bo są normy. 300lux - sala lekcyjna; 200lux - sala gimnastyczna i 500lux pracowna na komputerze.
RomanG19-11-2003 00:46:45   [#19]

co do Sanepidu

AKSJOMAT PARKINSONA
Urzędnicy wytwarzają pracę sobie nawzajem.

PRAWO PARKINSONA
Praca rozrasta się, aby wypełnić czas dostępny na jej wykonanie.

 
 
Ale nie martwmy się na zapas:
 
PLACEBO PETERA
Wrażenie jest zawsze ważniejsze niż działanie.
Mirka02-12-2003 10:05:56   [#20]
proszę o przesłanie instrukcji - z góry dziękuję
Konto zapomniane21-12-2004 11:17:11   [#21]

haccp

Proszsę Was o wszelkie informacje dotyczące haccp a w szczególności systemu i instrukcji prowadzenia dokumentacji i wszystkiego co przydaje się w praktyce.
Ula C21-12-2004 11:53:51   [#22]
Całą swoja dokumentacje na ten temat umieściłam w plikach w różnosciach. Była sprawdzana i zaakceptowana przez sanepid

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]