Forum OSKKO - wątek
jaris | 11-06-2008 13:41:01 [#01] |
---|
Wiem, że to już gdzieś widziałem, ale nie mogę znaleźć: szukam podstawy prawnej dot. załączania do arkuszy ocen 1-3 wydruku komputerowego z oceną opisową (oczywiście wydruk na A4 opatrzony podpisem wychowawcy). Pomóżcie, proszę. |
beera | 11-06-2008 14:01:21 [#02] |
---|
§ 12. 1. Szkoła prowadzi dla każdego ucznia przez okres jego nauki w danej szkole arkusz ocen ucznia. Wzór arkusza ocen ucznia określają odrębne przepisy.
2. Wpisów w arkuszu ocen ucznia dokonuje się na podstawie danych zawartych w księdze uczniów, dzienniku lekcyjnym, protokołach egzaminów klasyfikacyjnych i poprawkowych, protokołach zebrań rady pedagogicznej i informacji o wyniku sprawdzianu przeprowadzonego w ostatnim roku nauki w szkole podstawowej i egzaminu przeprowadzonego w ostatnim roku nauki w gimnazjum bądź o zwolnieniu odpowiednio ze sprawdzianu lub egzaminu przez dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej. Nauczyciel wypełniający arkusz ocen ucznia potwierdza podpisem zgodność wpisów z dokumentami, na podstawie których ich dokonano.
3. W klasach I-III szkoły podstawowej opisowe oceny końcoworoczne i oceny zachowania sporządzone komputerowo i podpisane przez wychowawcę klasy można załączyć do arkusza ocen ucznia, co jest równoznaczne z wpisem w arkuszu ocen.
rozp. w sprawie sposobu prowadzenie dokumentacji |
jaris | 11-06-2008 15:43:36 [#03] |
---|
Wielkie dzięki! Szukałem nie w tym rozporządzeniu (ale wcześniej to gdzieś widziałem - teraz już wiem gdzie...). |
Marla | 12-06-2008 12:09:38 [#04] |
---|
a czy spotkaliśce się z sytuacja, że można do dziennika wkleić ocene opisową a nie pisac ręcznie
moje nauczycielki kszt. zintegrowanego chciałyby ułatwić sobie pracę, ale mi wydaje się że nie można wkleić tych ocen zmniejszając format arkuszowy tak aby zmieścił się w dzienniku
czy ktoś z was spotkał się z taka sytuacją? |
ulag3 | 12-06-2008 14:03:55 [#05] |
---|
Moje nauczycielki wklejają ocenę napisaną komputerowo w suplemencie do dziennika. W arkuszu ocen dla klas I - III ocena też jest pisana komputerowo. Ręcznie wpisują tylko datę i uchwałę RP oraz podpisują się |
Marla | 12-06-2008 14:37:07 [#06] |
---|
czyli ta ocena opsowa jest załącznikiem do dziennika?
jesl tak to jakos ja dopinacie na stałe ? |
MAGDA23 | 12-06-2008 15:10:52 [#07] |
---|
czyłam w tamtym tygodniu ale nie mogę znalesc , że mozna wpinać pisane komputerowo, ale musza one zachować numeracje stron i wyglad arkusza określonego w rozporzadzeniu. |
arabrab | 12-06-2008 17:42:18 [#08] |
---|
Przeglądając dzienniki klas 1-3 zobaczyłam, że n-le w miejscu na ocenę opisową dokonali wpisu "ocena opisowa w arkuszu ocen". Wydaje mi się to błędem. Poradźcie co z tym zrobić!! |
elrym | 12-06-2008 18:04:05 [#09] |
---|
wpis ten nalezy skreślić
Zgredek i rzewa wklejały:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU
z dnia 19 lutego 2002 r. w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji
(Dz. U. Nr 23, poz. 225 oraz z 2003 r. Nr 107, poz. 1003)
§ 22. Sprostowania błędu i oczywistej pomyłki w dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej dokonuje się przez skreślenie kolorem czerwonym nieprawidłowego zapisu i czytelne wpisanie nad skreślonymi wyrazami właściwych danych oraz złożenie czytelnego podpisu przez dyrektora przedszkola, szkoły lub placówki albo osobę upoważnioną przez dyrektora do dokonania sprostowania. |
arabrab | 13-06-2008 08:01:04 [#10] |
---|
Powiedz co wklejały? Rozumiem, że ocenę opisową. Jaka jest podstawa prwna,która mówi, że treść tej oceny MUSI być w dzienniku? PILNE!!! |
Bas | 13-06-2008 08:27:22 [#11] |
---|
No skoro dziennik dokumentuje przebieg nauczania i zawiera oceny m.in. klasyfikacyjne, a w kl. I-III są one opisowe, to w dzienniku muszą się takowe znaleźć. To logiczny wywód. Skąd wiadomo, w jakim stopniu dany uczeń spełnił wymagania, jaką ma "ocenę"? No własnie z tego dziennika. |
rzewa | 13-06-2008 09:11:28 [#12] |
---|
Proszę oto podstawa:
Rozporządzenie MENiS z dnia 19 lutego 2002 r. w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji (Dz. U. Nr 23, poz. 225 ze zm.)
§ 7. ust. 1. Szkoła prowadzi dla każdego oddziału dziennik lekcyjny, w którym dokumentuje się przebieg nauczania w danym roku szkolnym, z zastrzeżeniem § 8.
[...]
ust. 3. W dzienniku lekcyjnym odnotowuje się obecność uczniów na zajęciach edukacyjnych oraz wpisuje się tematy przeprowadzonych zajęć, oceny i zaliczenia uzyskane przez uczniów z poszczególnych zajęć edukacyjnych, oceny zachowania, a także przeprowadzone hospitacje zajęć edukacyjnych. Przeprowadzenie zajęć edukacyjnych nauczyciel potwierdza podpisem.
[...]
§ 8. Wewnątrzszkolne ocenianie uczniów może być także dokumentowane w innym niż dziennik lekcyjny dokumencie, określonym w statucie szkoły, z tym że ustalone dla ucznia oceny końcoworoczne (semestralne), zaliczenia i ocenę zachowania wpisuje się do dziennika lekcyjnego. |
arabrab | 13-06-2008 12:05:07 [#13] |
---|
WIEEEELKIE DZIĘKI RZEWA. JESTEŚ WIELKA!!! JUŻ NIE MOGĘ SŁUCHAĆ ARGUMENTÓW, ŻE TAK KAZAŁA POPRZEDNIA DYREKCJA. |
jokada | 13-06-2008 17:20:35 [#14] |
---|
Marla, program Librus ma taką opcję zmniejszania i dostosowywania do miejsca w dziennku. Ja wklejam na półrocze do dziennika i przybijam pieczątkę szkoły a na koniec roku drukuję stronę arkusza i dopinam do arkusza. Kto nie drukuje, ten wpisuje ręcznie.Tak zadecydowała dyrekcja.
W dzienniku nie ma miejsca na obie oceny-semestralną i końcoworoczną, dlatego wpisujemy semestralną. Końcoworoczna jest w arkuszu.
|
rzewa | 13-06-2008 17:23:44 [#15] |
---|
bo w dzienniku musi być co najmniej ocena roczna, tak samo jak w arkuszu
ocena śródroczna być nie musi, ale może być
:-) |
jokada | 13-06-2008 17:28:52 [#16] |
---|
To u nas jest coś nie tak chyba.
Ale jak w dzienniku musi być roczna, a w arkuszu nie musi być śródroczna to gdzie ma być ta śródroczna? Wcale może jej nie być? Pogubiłam się -:) |
rzewa | 13-06-2008 17:30:15 [#17] |
---|
może być w dzienniku lub innym dokumencie, w którym zapisujecie wyniki oceniania - patrz #12 |
jokada | 13-06-2008 17:41:06 [#18] |
---|
Dzięki rzewo.
Powiedz jeszcze:jeśli wklejam na półrocze do dziennika, a na koniec roku dopinam do arkusza, to na koniec roku jest tylko w arkuszu, bo w dzienniku się nie zmieści już druga ocena - to czy tak jest dobrze? |
rzewa | 13-06-2008 17:42:23 [#19] |
---|
nie - patrz #15
trzeba dopiąć do dziennika tę roczną ocenę, albo zrezygnować se śródrocznej i wpisywać tylko roczną |
rzewa | 13-06-2008 17:42:50 [#20] |
---|
albo w ogóle zmienić dziennik :-)) |
jokada | 13-06-2008 17:47:32 [#21] |
---|
O! Dzięki.
To może jeszcze podpowiedź: jakie są dobre dzienniki jednocześnie przyjazne nauczycielowi? |
Marla | 13-06-2008 18:18:20 [#22] |
---|
ale czy można tylko wpisywać roczną ocenę opisową czy też można zgodnie z prawem wkleić napisana komputerowo ? |
rzewa | 13-06-2008 21:28:54 [#23] |
---|
można wkleić jak tak sobie w szkole ustalisz - tylko trzeba na to wklejanie zarządzenie, coby wiadomo było, że sie wkleja i jak to należy poprawnie zrobić
jak nadzór przyjdzie i będzie się pytał o pp wklejania i to właśnie będzie ta pp :-)) |
Marla | 14-06-2008 22:02:58 [#24] |
---|
a ja to zarzadzenie na jakiej podstawie wydać mogę? |
kryka | 15-06-2008 15:56:27 [#25] |
---|
W kl I - III do arkusza możemy dołożyć ocene roczną i z zachowania podpisaą przez wychowawcę. A co w arkuszu w tym miejscu gdzie mogłaby to ocena być wpisana. Czy kreska? |
danucha | 15-06-2008 17:27:11 [#26] |
---|
Ja zdecydowałam że można załączać do dziennika .Tak robiliśmy, w czasie wizytacji było o to pytanie ,więc wyjaśniłam że skoro można do arkusza to można do dziennika który jest dokumentem niższego rzędu.Na ostatniej konferencji pani stwierdziła że ona to konsultowała i nie wolno nam załączać ,ocena musi być wpisana bo w rozporządzeniu pisze "wpisana"
Moje dziewczyny załamane napisać komputerowo świadectwa, a następnie przepisać ręcznie oceny do dziennika.
Mam już już dość tych dowolnych interpretacji. |
ankaJa | 15-06-2008 22:02:34 [#27] |
---|
Ocenę opisową (końcoworoczną) można wkleić w odpowiednim miejscu. Nie zawsze format wydruku z programu komputerowego pasuje do miejsca przewidzianego na ten cel w dzienniku. Należy skopiować tekst do Worda i dostosować do "wymagań dziennika". |
danucha | 16-06-2008 15:10:20 [#28] |
---|
Wklejałam - wizytatorka zabroniła wklejać
Wkładałam jako suplement do dziennika -zabroniła wkładać- wracamy w XIX w tylko pisanie ręczne |
rzewa | 16-06-2008 18:18:05 [#29] |
---|
wizytatorka nie ma nic do dziennika o ile prowadzicie go zgodnie z waszymi wewnątrzszkolnymi ustaleniami
więc albo postąpisz zgodnie z tym "zaleceniem" albo zalegalizujesz wasze postępowanie - będą dokumenty (opracowane i zatwierdzone procedury tego wklejania) to regulujące post został zmieniony: 16-06-2008 18:19:44 |
kryzys | 16-06-2008 18:28:39 [#30] |
---|
Co wpisać w rubryki w arkuszu I-III, jeśli ocena opisowa będzie tak jak robicie załącznikiem. Czy ten załącznik ma mieć format taki jak kolumna w arkuszu(zachowanie, religia, ocena, osiągnięcia, frekwencja,promocja, podpisy)czy tylko ocena a reszta w arkuszu-aco wtedy w miejscu oceny? wykreskować? wpis że ocena w załączniku? |
rzewa | 16-06-2008 18:31:40 [#31] |
---|
wpis, że ocena w załączniku
załącznik powinien być ostemplowany pieczęcią adresową szkoły i podpisany przez wychowawcę oraz mieć nagłówek: "Załącznik nr... do arkusza ocen ucznia ...(imię i nazwisko)... w roku szkolnym ..... nr dziennika .... |
kryzys | 16-06-2008 18:35:48 [#32] |
---|
czyli pozostałe wiersze w kolumnie jednak wpisywać? osiągnięcia religia? |
rzewa | 16-06-2008 18:40:59 [#33] |
---|
rozporządzenie pozwala dołaćzyć załącznik dotyczący oceny opisowej - zatem ww załączniku może być tylko ocena zachowania i ocena zajęć dydaktycznych (w każdej z tych rubryk trzeba wpisać info o załączniku) - pozostałe informacje powinny być wpisane w arkusz
§ 12. ust. 3. W klasach I-III szkoły podstawowej opisowe oceny końcoworoczne i oceny zachowania sporządzone komputerowo i podpisane przez wychowawcę klasy można załączyć do arkusza ocen ucznia, co jest równoznaczne z wpisem w arkuszu ocen. |
kryzys | 16-06-2008 18:45:43 [#34] |
---|
dzięki rzewo |
jokada | 16-06-2008 18:47:08 [#35] |
---|
Program Librus ma taką opcję zmniejszania i dostosowywania do miejsca w dziennku. Drukuje też gotową stronę arkusza ze wszystkimi wymaganymi rubrykami. W w/w zarządzeniu nie ma mowy o tym, że trzeba jakieś adnotacje o załącznikach wpisywać. |
rzewa | 16-06-2008 18:53:33 [#36] |
---|
treba wypełnić arkusz - czyli coś wpisać trzeba...
jak nie takie info, to kreskę... ? ale dlaczego kreskę, przecież uczeń otrzymał ocenę!
zatem kreski nie, więc co?
no i w arkuszu powinna gdzieś znaleźć się informacja, że posiada on załącznik -> więc najlepiej umieścić ją właśnie w tym miejscu
a to o czym piszesz to nie jest załącznik do arkusza a po prostu strona arkusza zawierająca ocenę i inne informacje -> można po prostu drukować cały arkusz (wraz z wpisami - ja tak zaczęłam robić w 2000 roku)
ale jak arkusz ma taka stronę, to nie może mieć drugiej strony z tym samym numerem ale pustej - więc na coś się trzeba zdecydować: albo kupujemy gotowe druki arkuszy i je wypełniamy (w dowolny sposób), z tym że przy ręcznym wypełnianiu wszystkiego napisaną komputerowo opisówką dołączmy jako załącznik
albo piszemy całe arkusze na kompie wraz z danymi i mamy problem z załącznikami z głowy...
:-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|