Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
godziny ponadwymiarowe |
andfil13 | 15-11-2007 13:14:36 [#01] |
---|
Mam w zapisie regulaminu wynagradzania sporządzonym przez JST zapis dotyczący godzin ponadwymiarowych, w którym jest zapisane, że wynagrodzenie wypłaca się za godziny faktycznie zrealizowane. Mam wątpliwość, w jaki sposób obliczyć ilość faktycznie przepracowanych godzin ponadwymiarowych w tygodniu, w którym przypada dzień wolny od pracy - święto. W rządowych wiadomo -3,6. Co z samorządowymi przy tak enigmatycznym zapisie i braku informacji o sposobie obliczania tych godzin? Kiedy są realizowane? Na koniec tygodnia, a może każdego dnia po kawałku, gdy minie średnia 3,6? Może ktoś mógłby mi pomóc rozawiać wątpliwości. |
elawlo | 15-11-2007 14:01:35 [#02] |
---|
gdy przypada dzień wolny od pracy - płacimy za goły etat tego dnia czyli 3,6 godz. W pozostałe dni tygodnia naliczasz godziny przeprowadzone faktycznie i dodajesz 3,6. To co jest ponad 18 godz. w tym tygodniu - to są nadgodziny |
inka2 | 15-11-2007 14:06:02 [#04] |
---|
tygodniowa liczba godzin ponadwymiarowych podzielić na 5 dni roboczych
np: 7 ponadwymiarowych :5 dni = 1,4 (nauczyciel traci 1 godzinę przy 4 dniach roboczych, 3 godz. przy 3 dniach, itd.) |
andfil13 | 15-11-2007 14:12:02 [#05] |
---|
Moi kochani! A skąd wzieliście te 3,6 skoro, podkreślam, w regulaminie organ prowadzący nie podał zasad wyliczania zrealizowanych godzin ponadwymiarowych? Przecierz owe 3,6 odnosi się do szkół "rządowych". |
Ala | 15-11-2007 15:47:05 [#06] |
---|
no to inaczej: pensum tygodniowe :5 , to są godziny z gołego etatu wszystko co powyżej to ponadwymiarowe |
elawlo | 15-11-2007 15:52:05 [#07] |
---|
18 godz. pensu : na 5 dni w tyg. = 3,6 godz.
3,6 godz dziennie placi sie zawsze - gdy n-ciel na L4, lub dzień wolny od nauki ( 1XI, 11XII, 1V, 3V. itd)
jezeli w inne dni tyg nauczyciel pracuje inną liczbę godzi- sumujesz i to co ponad 18 godz w określonym tyg to są nadgodziny
|
waldie | 15-11-2007 17:36:41 [#09] |
---|
Żeby wszystko było jasne: jeśli n-lowi ustalono 4-dniowy tydzień pracy wówczas pensum dzielimy na 4, prawda? ( i wzór P=X-Ps(1-n/4, prawda?) |
andfil13 | 15-11-2007 17:37:01 [#10] |
---|
Nie pisałembo późny obiad musiałem żonie upichcić. Ja dobrze rozumiem wasz sposób obliczania - 3,6 lub 4,5 w zależności od ilości dni pracy nauczyciela. Miałem przeprowadzony audyt zlecony przez organ prowadzący. W kwietniu były dni wolne. Osoba przeprowadzająca kontrolę zarzuciła mi nieprawidłowe wyliczenie godzin ponadwymiarowych do wypłaty. Regulamin wynagradzania nie precyzował sposobu obliczania ilości zrealizowanych godzin ponadwymiarowych w tygodniu, w którym przypadają dni wolne od zajęć. Regulamin "mówi" jedynie, że wynagrodzenie przysługuje jedynie za godziny faktycznie zrealizowane. Przez wszystkie lata, gdy byłem nauczycielem odejmowaliśmy 3,6. Od 1999r, gdy zostałem dyrektorem, do września tego roku odejmowaliśmy 3,6. Okazało się, że wg. osoby kontrolującej jest to błędny sposób wyliczania. Twierdzi ona, że od tygodniowej ilości godzin np. 21 należy odjąć wszystkie godziny niezrealizowane danego dnia, gdy nie było zajęć np. 3 i to co pozostanie to są godziny ponadwymiarowe, czyli w tym przypadku 0. BNigdzie w regulaminie wynagradzania nie ma napisane, które to są godziny ponadwymiarowe. Czy są to / wtym momencie trochę przesadzam / gpdziny każdego dnia powyżej 3,6, a może na koniec tygodnia? Problem w tym, że organ życzy sobie od nauczycieli zwrotu za niesłusznie wypłacone wynagrodzenie! Jak mam przekonać organ do niezabierania pieniędzy. Przeszukałem chyba wszystkie możliwe akty prawne i orzeczenia sądowe.
I proszę nie piszczie mi o 3,6 bo w moim regulaminie nie ma podanego tego sposobu wylicznia godzin ponadwymiarowych. Wszystkie wzory które mi przesyłacie nie mają w moim przypadku racji bytu. HELP |
zgredek | 15-11-2007 18:06:37 [#11] |
---|
myślę tak:
otrzymałeś zalecenia pokontrolne, w których napisano, że nieprawidłowo rozliczasz godziny ponadwymiarowe nauczycielom - i, że masz wyprostować te nieprawidłowości - i jeszcze pouczono Cię, że odpowiadasz za nieprawnie wypłacone kwoty - i podsumowując - zostaniesz ukarany finansowo
powinieneś się odwołać i napisać na przykład tak:
w regulaminie... jest napisane...
ponieważ regulamin nie określa sposobu rozliczania tychże godzin, więc stosowałeś bezpośrednio KN
KN okresla tygodniowe pensum nauczyciela jako 18 godzin
przydzielając w arkuszu organizacji nauczycielowi 21 godzin - przydzieliłeś 3 godziny ponadwymiarowe w tygodniu
ponieważ żaden akt prawny (w tym regulamin OP) nie nakazuje wskazania tych godzin - to znaczy nie masz pp do napisania nauczycielowi, że np. w klasie 1a realizuje ponadwymiarowe
w związku z tym - rozliczasz tygodniowo
to znaczy, że - jeśli nauczyciel pracuje przez 5 dni w tygodniu - to realizuje 21-18=3 godziny ponadwymiarowe
jeśli pracuje przez 4 dni w tygodniu - to realizuje (18:5)*4=14,4 godziny obowiązkowo
i jeśli od faktycznie zrealizowanych godzin odejmiesz 14,4 - to pozostaną ponadwymiarowe
-----------------------
a to: (18:5)*4=14,4 - to jest matematyka, której uczyli Cię w szkole - możesz dodać złośliwie;-) |
zgredek | 15-11-2007 18:08:29 [#12] |
---|
i najważniejsze:
organ nie może życzyć sobie "zwrotu pieniędzy od nauczycieli"
organ może ukarać Ciebie
|
andfil13 | 15-11-2007 18:42:37 [#13] |
---|
Oczywiście, że organ może mnie ukarać za niesłusznie wypłacone wynagrodzenie. Chyba jednak doszedł do wniosku, że sam trochę namieszał ze źle sformułowanym regulaminem i dlatego próbuje "namówić" nauczycieli do zwrotu tych pieniędzy, obiecując rozłożenie ich spłaty na raty. Dzięki za podpowiedź. |
iwonowa | 17-11-2007 20:48:23 [#14] |
---|
mnie wytłumaczone to jeszcze inaczej ( op tez nie precyzuje)
wcześniej tez przyjmowałam średnią z etatu na dzień 3,6. ale co zrobić, gdy w tygodniu n-l jednego dnia ma np. 2 godziny? nie wypracowuje w tym dniu etatu.
No i np. P - 5 godz., W - 2godz., Ś - 5godz., Cz. - 4godz., P - 6godz. ( 22 godz.)W takiej sytuacji od pensum 18 odejmuję 2 ( wtorkowe). zostaje 16 i to dzielę przez 4 pozostałe dni 16;4=4. Wynika z tego, że obowiązkowe pensum n-l wypracowuje : P - 4, W - 2, Ś - 4, Cz. - 4, P. - 4. No i np. był nieobecny w środę, to dodaję wszyskie godziny wg planu, kiedy był: 17 - odejmuję obowiązkowe w tych dniach: 17-14=3. Tyle ma nadgodzin. Gdyby liczyć "po staremu", to: 17-(3,6*4)=17-14,4-2,6, czyli w przybliżeniu 3. Tym razem wychodzi tyle samo, ale nie zawsze tak jest. Jeśli pomyśleć, to jest to logiczniejsze. |
zgredek | 18-11-2007 00:21:55 [#15] |
---|
nie ma
żadnej logiki logicznej;-)
OP powinien określić zasady - domagajcie się tego - domagacie się na piśmie - bo jeśli w regulaminie nie będzie zapisu, a będziecie liczyć tak jak wam logika nakazuje, to możecie się znaleźć z ręką w...
już wielokrotnie pisaliśmy o tym tutaj - to jest obowiązek OP - ustalenie zasad
zmuście OP przez związki zawodowe do tego - nikt inny, oprócz dyrektorów tego nie zrobi
| UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|