Forum OSKKO - wątek

TEMAT: brak kwalifikacji
strony: [ 1 ]
Mariola14-08-2006 07:48:29   [#01]
ten temat był wałkowany już tutaj nie raz ale mam pytanie, czy w związku z tym, że nauczyciel nie uzupełnił kwalifikacji (ale nadal pracuje ponieważ ma kwalifikacje do kilku przedmiotów), to dyrektor powinien mu w maju wręczyć informacje o tym, że od września za prowadzone zajęcia (z których nie ma kwalifikacji) będzie miał płacone mniejsze pieniądze?
Czy to się odbywa samoczynnie?
beera14-08-2006 07:56:44   [#02]

a mu wypowiedział umowę w jakiejś części?

W tej części, ktora byłaby bez kwalifikacji?

czy dalej jest na 18/18?

..........

jakby wypowiedział, to wtedy mielibysmy do czynienia z nowa sytuacją- nauczyciel zatrudniony na 12/18 ( np) i ddatkowo- na rok przydział przedmiotów niezgodnie z kwalifikacjami.

Ja stoję na stanowisku, ze to i tak powinna  ta sama stawka, ale są rózne szkoły- jedna z nich mowi, ze godziny pozostałe ze stawki stażysty.

No ale przede wszystkim- patrz akapit pierwszy

:)

Ewa 1314-08-2006 08:36:55   [#03]

Wydaje mi sie, że szukana odpowiedź jest w piśmie MEN z 9 maja 2006 r.

Jednocześnie należy zauważyć, że w szkołach mają miejsce sytuacje, gdy nauczyciel co do zasady jest zatrudniony zgodnie z kwalifikacjami, ale uzupełnia tygodniowy wymiar zajęć na stanowisku do zajmowania którego nie ma kwalifikacji. W świetle przepisów ustawy – Karta Nauczyciela w brzmieniu obowiązującym od dnia 6 kwietnia 2000 r., taka sytuacja jest niedopuszczalna. Jeżeli w trakcie istnienia stosunku pracy nawiązanego na podstawie mianowania wystąpi sytuacja uniemożliwiająca przyznanie nauczycielowi zajęć, do prowadzenia których posiada wymagane kwalifikacje, stosuje się przepis art.22 ustawy – Karta Nauczyciela. Oznacza to, iż organ prowadzący szkołę powinien nałożyć na nauczyciela obowiązek podjęcia pracy w innej szkole w celu uzupełnienia tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych. Jeżeli nie istnieją warunki do uzupełnienia tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć w innej szkole, stosuje się zasadę ograniczenia zatrudnienia nauczyciela do wymiaru nie niższego niż ½ obowiązkowego wymiaru zajęć i proporcjonalnego zmniejszenia zatrudnienia. W razie braku zgody nauczyciela na ograniczenie wymiaru zatrudnienia i proporcjonalne zmniejszenie wynagrodzenia stosuje się art. 20 ustawy – Karty Nauczyciela, tj. dyrektor rozwiązuje z nauczycielem stosunek pracy i wypłaca mu odprawę w wysokości przewidzianej w art. 20 ust. 2 ustawy – Karta Nauczyciela.

W stosunku do nauczyciela zatrudnionego na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony nie mają zastosowania w/w przepisy w zakresie wyrażenia zgody na ograniczenie zatrudnienia i proporcjonalne zmniejszenie wynagrodzenia. Jeśli więc nie ma możliwości dalszego zatrudnienia tego nauczyciela w szkole, a także brak jest możliwości do uzupełnienia dotychczasowego wymiaru zajęć w innej szkole na podstawie art. 22 ust. 1 Karty Nauczyciela, stosunek pracy powinien być rozwiązany w trybie art. 20 Karty Nauczyciela. Można ewentualnie rozważyć wręczenie nauczycielowi wypowiedzenia zmieniającego warunki pracy i płacy na zasadach przewidzianych w Kodeksie pracy, na podstawie art.91 c ust.1 Karty Nauczyciela.

W świetle przepisów ustawy – Karta Nauczyciela w brzmieniu obowiązującym od dnia 6 kwietnia 2000 r., taka sytuacja jest niedopuszczalna.

Powszechnie - choć nie wiem jak to do końca ma być rozwiązane uznaje się, że od września osoby, które uczą przedmiotów bez kwalifikacji będą miały płacone jak stażysta... Kiedy starałam się ten problem rozwikłać - podając moje "wyjaskrawione" przykłady, to nikt nie umiał mi odpowiedzieć... a ja zapytałam - co będzie w szkole, gdy np.nikt nie będzie chciał uczyć technki za wynagrodzenie stażysty - a nie ma np. fachowca i nikt z UP też się nie zgłosił... Czy to oznacza, że może nie będzie tego przedmiotu w szkole... odpowiedziano mi, że nauczyciele są tak łasi na pieniądze, że zgodzą się, a raczej sami będą zabiegać... więc ucichłam...

ale problem jest...

beera14-08-2006 08:57:11   [#04]

Ewo-

zwróć uwagę, że temu nauczycielowi nie ograniczono zatrudnienia w zaden sposób, tylko poinformowano go o nizszej stawce- czyli nie zastosowano calej procedury wynikającej z przepisów

I teraz w zaden sposób dyrektor nie moze "obniżyć" stawki za jakies godziny, nawet te niezgodne z kwalifikacjami.

Pewnie gdy je wykaże w anksie, KO zakwestionuje przydział- ale to i tak będzie juz za późno by wobec nauczyciela podjąć jakiekolwiek kroki

Ewa 1314-08-2006 09:05:01   [#05]
tak, zauważyła, ale ważne chyba jest czego uczył i od kiedy... bo może te kwalifikacje mu przechodzą ... w myśl par.20
Mariola14-08-2006 09:16:21   [#06]
nauczyciel ten nie dostał żadnego ograniczenia ani informacji w maju o niższej stawce.
Jest tak jak napisała asia w #04

Natomiast nauczyciel uczył przedmiotu od 10 lat(na podstawie kursu kwalikacyjnego, który teraz nie daje mu tych uprawnień), teraz jest nauczycielem dyplomowanym.

A może mu w takim razie faktycznie te kwalifikacje przechodzą?
Jak brzmi par. 20?
Ewa 1314-08-2006 09:33:54   [#07]

szczegółowo przeczytaj pisma MEN dot kwalifikacji i przechodzenia ich .. szczególnie to z 9 maja - przed chwilą wklejałyśmy te pisma z asią (są jak na razie trzy - dwa do kuratorów i jedno do ZNP)

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=13370#FBK

beera14-08-2006 09:38:53   [#08]

yhm

pisma są ważne, bo choc nie stanowia prawa na pewno sa wytycznymi dla decyzji KO i mogą byc wytycznymi dla sądów- jeśli takie sprawy się pojawią.

..........

Mariola- w przypadku tego nauczyciela spokojnie :)

Nie ma juz znaczenia, czy ma kwalifikacje, czy nie ( choc warto sprawdzic, czy je ma- ale to chyba tylko rzewa Ci pomoże znając cały przebieg pracy czlowieka) dla sytuacji na 1 wrzesnia.

Ten czlowiek nie może teraz miec zadnego obnizenia zadnej stawki- niezaleznie od wszystkiego :)

Mariola14-08-2006 09:41:32   [#09]
asia, dzięki :)

pisma własnie poczytałam, ale czy zrozumiałam, to już inna bajka ;)
tunia15-08-2006 19:12:35   [#10]
 A co w sytuacji, gdy nauczyciel ma przygotowanie do 4/18???... Czy umowa ma prawo wygasnąć? Tak właśnie jest w tej chwili, przygotowywane jest pismo o wygaśnieciu i świadectwo pracy. Bardzo Was proszę o opinię. Sytuacja wcale nie jest dla mnie komfortowa...
rzewa15-08-2006 20:19:57   [#11]

umowa nie wygasa

a powinna być rowiązana na podstawie art 20 KN (terminy mięły już więc nie wiem jak sprawę rozwiązać - z jednej strony może on tylko uczyć 4 godz. tyg, a z drugiej strony trzeba mu płacić za 18 godz... :-()
agabu16-08-2006 08:58:24   [#12]

do # 3

Problem muzyki, techniki i plastyki:

Szkoła jednociągowa - 2 plastyki, 2 muzyki, 2 techniki - i co z tym robić? Do KO należy się zwrócić o zgodę na zatrudnienie nauczyciele bez kwalifikacji. No tak, ale ja nie chcę, ani nie mogę (brak chetnych na pracę w wymiarze 2/18) zatrudnić. Co zrobić z tymi godzinami? Przydzielić swoim nauczycielom? Jak? Zawierać nowe umowy? KP mówi, ze pracodawca nie może zawierać dodatkowej umowy na ten sam rodzaj wykonywanej pracy...  Wymiękam!

beera16-08-2006 09:13:30   [#13]

Ja uważam, ze w zadnym razie dwie umowy o pracę

2002.02.14      wyrok   SN      I PKN 876/00    Pr.Pracy 2002/7-8/51

Przy wykonywaniu na rzecz tego samego pracodawcy nawet kilku rodzajów podporządkowanej pracy, domniemanie przemawia za istnieniem jednego stosunku pracy, choćby charakteryzującego się odpowiednio złożoną konstrukcją przedmiotu zobowiązania i struktury swej treści.}
Koncepcję dwóch stosunków pracy mógłby narzucić wprost ustawodawca, lecz w braku podobnej regulacji stronom wolno tak postąpić tylko w przypadku, gdyby istnienie jednego stosunku powodowało dysfukcjonalność wzajemnej więzi prawnej.

Zawieranie z własnym pracownikiem dodatkowej (drugiej) umowy o pracę za normalnym wynagrodzeniem judykatura dopuszcza tylko wyjątkowo, gdy chodzi o rodzaj pracy wyraźnie inny niż uzgodniony w podstawowym czasie pracy.

W zadnym KO nie ma na ten temat informacji- jest mowa tylko o zatrudnianiu n-li, a w Twoim przypadku nie chcodzi o zatrudnienie, lecz o przydział czynności.

I teraz tak- jesli masz ocene w tym roku, to zadzwoń do wizytatorki i spytaj ja jak ona to widzi

Jeśli nie masz oceny, to wpisz n-lki w aneks, dołącz informację, że nikt sie nie zglosił i czekaj na uwagi.

Mam nadzieję, ze zweryfikują te swoje pomysły, bo lepszy n-l poloniska z pasją do plasytyki, niż dobry plastyk, ktory wpadnie do szkoły na dwie godziny

....................

( aha- a jak juz wpada, to warto mu na wstępie powiedzieć, ze ma dwie godziny pensum, 3 godziny innych zajęć wynikających z Art 42 i 3 godziny samodzielnej pracy gdzie chce;)))

agabu16-08-2006 09:23:05   [#14]
Jasne, Asiu, ja też tak to widzę, ale gorzej z wizytatorem, który pisze uwagi w arkuszu. Myślę, że przy aneksie trzeba będzie walnąć obszerne wyjaśnienia z analiza przepisów. Dzięki za ten wyrok SN, zacytuję go. Moze to coś da...
beera16-08-2006 09:25:15   [#15]

szczerze pisząc- nie sądzę :)

Nie wiem jakie oni tam wyjście widzą na taką sytuację...

Zawsze mozna napisac o zgodę na przydzielenie n-lowi godzin bez kwalifikacji i wtedy niech sami jedzą tę żabę

prosili na naszych stronach, zeby pisać od 15 sierpnia- czyli wlasciwie już by bylo można...

agabu16-08-2006 09:37:31   [#16]

Taaaaa... No to, wysyłam ponownie do UP zapotrzebowanie, piszę epistołę do KO i czekam - sama nie wiem na co. Aneks nr 1 jest czystą abstrakcją w tym momencie.

Na marginesie: w szkole jednociągowej nawet polonista i matematyk nie ma pełnego pensum. J. polski -16, matamatyka - 12. Ale w koło jest wesoło...

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]