Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Dobra praktyka kuchenna - coś wiecie?
strony: [ 1 ]
HenrykB15-08-2002 19:47:56   [#01]

Podczas wizyty najwyższego organu sanitarnego zapadła decyzja (ichnia) o potrzebie stworzenia instrukcji (jaka szkoda, że nie regulaminu) pod nazwą "Dobra praktyka kuchenna". Ma ona ponoć zawierać instrukcje postępowania dla pracowników kuchni od momentu wejścia do momentu wyjścia z przybytku kuchennego.

Wiecie o co chodzi? Może macie?

Wiem, że na pewno macie. Dzielcie się. Podobno jest na to jakaś podstawa prawna.

Ja kuchni nie mam (wielka szkoda, na szczęście). I nie o nasz organ sanitarny chodzi - wręcz inne województwo. Ale potrzeba jest ogromna i pilna.

Ratujcie, jak macie gotowca. To nie statut i program szkolny. Każda kucharka tak samo wchodzi do kuchni, podobnie z niej wychodzi - najczęściej przodem. Nie będę tych głupot pisał, mam ważniejsze problemy.

Niech was nie zwiedzie żartobliwy ton - problem jest poważny.

Zmartwiony HenrykB

Mania18-08-2002 23:48:42   [#02]

sie to chyba nazywa instrukcja bezpiecznej pracy na stanowisku... słyszalam, ale nie mam - jeszcze trochę będziemy tworzyć instrukcje do instrukcji

może oddk -Gdańsk coś ma

Mania18-08-2002 23:55:49   [#03]
 a może tu: www.ciop.waw.pl
Mirka19-08-2002 08:20:01   [#04]
wow, a to co znowu, ja mam instrukcje stanowiskowe w kuchni do określonych urządzeń kuchennych, oraz zakres czynności dla pracowników kuchni, a to o czym piszesz pierwsze widzę, a może stwórzmy jeszcze "dobrą praktykę nauczycielską" co powinien robić nauczyciel od momentu wejścia do szkołu do wyjścia, ale cyrk :-))))))), a może dla dyrektora też??
HenrykB28-08-2002 21:21:16   [#05]

Przypomnę wątek

Może teraz jesteście po kontrolach Sanepidu.

Nadal nic nie wiecie o "Dobrej praktyce kuchennej"?

Marek Pleśniar28-08-2002 21:23:20   [#06]

dobra praktyka dyrektorska?

ja protestuję:-)))))

nic nie słyszałem o tym - tych sanepidowskich

HenrykB12-03-2004 14:55:39   [#07]

Przypomne wątek sprzed ponad roku.

Myślę, że wtedy chodziło o Dobrą Praktykę Higieniczną GHP, HACCP itp.

Szkoda, że nie zajęliśmy się wtedy bliżej tym tematem, bo ustawa już wtedy była:

http://bap.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jednostka&akt=nr16901910&ver=-1&jedn=-1

Teraz jest znowelizowana i pewnie przyda się tekst jednolity.

http://bap.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jednostka&akt=nr17064407&ver=-1&jedn=-1

A informacji w sieci nie brakuje, wystaczy wpisać w wyszukiwarkę HACCP lub GHP itp.

Dodam kilka linków, bo takie w innych wątkach już się pojawiły.

http://www.euroinfo.org.pl/prawo/index.php?a=180

http://www.parp.gov.pl/rzlhaccp.html

http://www.cbr.edu.pl/haccp.htm

Jolanta Szuchta12-03-2004 15:45:47   [#08]

Cos

takiego widziałam u mojego BHPowca,ale temat do ugryzienia dopiero w poniedziałek.
Grażyna13-03-2004 19:27:36   [#09]

U mnie też Sanepid wymagał "dobrej praktyki higienicznej", na szczęście dostałam wzory. Podeślę w poniedziałek, bo mam je w pracy.

Skoro jesteśmy już przy kuchni, to teraz mam na tapecie HACCP- jestem po szkoleniu-jak wszyscy moi koledzy dyrektorzy w gminie- koszmar!

Polecam  stronę Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa: www.fapa.com.pl 

można tam zamówić bezpłatną publikację, w której omówiony jest system HACCP i  m.in.  dobra praktyka higieniczna i instrukcje obrazkowe jak myć rączki (gdyby ktoś nie wiedział;))

Żaczek13-03-2004 20:18:03   [#10]

Po wejściu do Unii....

Odżyją nasze kabarety. Nareszcie..:-)P.S. Laskowik wie po co wraca. Patrz:- Instrukcja wchodzenia na estradę.
HenrykB13-03-2004 22:37:02   [#11]
Myślę, że to dopiero początek. Procedur nam nie braknie. Każdy będzie miał coś do roboty.
ReniaB15-03-2004 10:51:15   [#12]

Henryku

nasza pani z sanepidu tłumaczyla, że jesli w takiej instrukcji będzie napisane, że o godz. 13.15 kucharka drugiej zmiany będzie myła podłoge środkiem dezynfekcyjnym o stężeniu.... to o tej godzinie ona ma tam być i myc
Grażyna15-03-2004 17:58:32   [#13]

tu jest książka pt. "Przewodnik do wdrażania zasad GMP/GHP i systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego" którą polecałam, można ją ściągnąć w całości

http://www.fapa.com.pl/cgi-cid/index.cgi?sid=rk7b4xo7&src=cid6

Grażyna16-03-2004 10:04:24   [#14]
wysłałam Henryku na priva(niektóre z wysłanych dokumentów stworzyłam sama w oparciu o materiały otrzymane z sanepidu, Dobrą praktykę higieniczną otrzymałam od kogoś z forumowiczów).
Jolanta Szuchta16-03-2004 10:18:05   [#15]

A może

jeszcze w tym

Dokumentacja sanitarna według zasad

Dobrej Praktyki Produkcyjnej(GMP)

I Dobrej Praktyki Higienicznej(GHP)

Wydawca Ośrodek Doradztwa i doskonałenia Kadr Sp>z o.o.

80-317 Gdańzk Oliwa,ul.Obrońców Westerplatte 32A

Tel/fax 058 554 29 17 WWW.oddk.pl, e-mail:oddk@oddk.pl

HenrykB17-03-2004 18:03:44   [#16]

Wielkie dzięki za materiał.

Linki miałem już od Was z innych wątków. Nawiązałem rozmowy z naszym Sanepidem, czekam na informację w sprawie szkoleń i materiałów. Panie z Sanepidu (ależ się obrażają na taką nazwę - Państwowej Inspekcji Sanitarnej) też są po szkoleniach.

Kto to wszytko przeczyta? A kto opracuje i wdroży?

;-)

Oczywiście my.

wisia19-03-2004 10:55:07   [#17]
Droga Jolu link jest super
skalmo19-03-2004 13:38:44   [#18]

HACCP - ksiazka

zamówiłam  za ok. 85 zł grubą książkę o HACCaPie w  www.hussch.com

Sóldzielnia Chłopska w Warszawie - podobno super , wzięłam  też od was plik z instrukcją dobrej praktyki kuchennej i po małych modyfikacjach - jest ok.
Konto zapomniane09-11-2004 13:39:51   [#19]

DOBRA PRAKTYKA HIGIENICZNA

czy ktoś mi pomoże i podeśle gotowca Dobrej praktyki higienicznej dla kiosku lub malego sklepu spożywczego ?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]