Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Szkolenie z pierwszej pomocy |
malmar15 | 13-01-2023 10:33:13 [#51] |
---|
Też pytałam :))) |
Marcin | 13-01-2023 12:00:40 [#52] |
---|
Na tą chwilę brak pp, ja miałem takie szkolenie przez firmę ktra potem wystawiła certyfikaty ważne do... tam napisali 2024 rok. Nie zgodziłem się na to i kazałem wystawić "bez daty ważności" tylko z datą przeprowadzenia szkolenia. |
Roman Langhammer | 13-01-2023 15:26:40 [#53] |
---|
Tal brzmi obecnie obowiązujący przepis: "Pracownicy szkoły lub placówki podlegają przeszkoleniu w zakresie udzielania pierwszej pomocy". Jal widać terminu nie ma. |
matyldaa | 23-02-2023 09:12:49 [#54] |
---|
Nauczyciele przeszkoleni (bezterminowo) Czy w szkole powinny być wyznaczone osoby do udzielania pierwszej pomocy dodatkowo? I powtarzać szkolenia co 2 lata? |
joljol | 23-02-2023 11:36:22 [#55] |
---|
przeszkól wszystkich pracowników zgodnie z przepisem: Pracownicy szkoły lub placówki podlegają przeszkoleniu w zakresie udzielania pierwszej pomocy" (nie tylko nauczycieli) post został zmieniony: 23-02-2023 11:37:21 |
matyldaa | 23-02-2023 12:38:37 [#56] |
---|
Źle napisałam, wszyscy są przeszkoleni (w 2019 r.). Ale chodzi mi o ten przepis: Kodeks Pracy art. 2091 § 1 pkt 2 k.p. Czy ci wyznaczeni pracownicy mają mieć inne szkolenia?
Art. 2091. [Obowiązki pracodawcy w zakresie udzielania pierwszej pomocy]
§ 1.
Pracodawca jest obowiązany:
1)
zapewnić środki niezbędne do udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach, zwalczania pożarów i ewakuacji pracowników;
2)
wyznaczyć pracowników do:
a)
udzielania pierwszej pomocy,
b)
wykonywania działań w zakresie zwalczania pożarów i ewakuacji pracowników;
3)
zapewnić łączność ze służbami zewnętrznymi wyspecjalizowanymi w szczególności w zakresie udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach, ratownictwa medycznego oraz ochrony przeciwpożarowej.
§ 2.
Działania, o których mowa w § 1, powinny być dostosowane do rodzaju i zakresu prowadzonej działalności, liczby zatrudnionych pracowników i innych osób przebywających na terenie zakładu pracy oraz rodzaju i poziomu występujących zagrożeń.
§ 3.
Liczba pracowników, o których mowa w § 1 pkt 2, ich szkolenie oraz wyposażenie powinny uwzględniać rodzaj i poziom występujących zagrożeń.
§ 4.
W przypadku zatrudniania przez pracodawcę wyłącznie pracowników młodocianych lub niepełnosprawnych - działania, o których mowa w § 1 pkt 2, może wykonywać sam pracodawca. Przepis § 3 stosuje się odpowiednio.
|
Roman Langhammer | 04-10-2024 11:31:10 [#57] |
---|
Czy coś się zmieniło, w dacie ważności szkoleń z pierwszej pomocy? Bo ostatnio firmy znów naciskają na szkolenia, że niby trzeba co 2 lata ponawiać. Ktoś coś zauważył? W rozporządzeniu ws. BHP nie było w tym zakresie zmiany, ale może w innych przepisach? |
izael | 04-10-2024 15:07:45 [#58] |
---|
nie zmieniło się nic w tym temacie
warto szkolenia powtarzać, ale na to przepisów nie ma | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|