Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Komu przeszkadza Karta Nauczyciela - debata (OSKKO było) |
Adaa | 19-06-2012 20:28:58 [#51] |
---|
Se poczytałam dziś co tam spłodził mój ulubieniec;-)
to mnie skłoniło do refleksji pewnej
Marek, wiesz co Ci powiem?
Ty nie jestes taki zły:-))) |
Marek Pleśniar | 19-06-2012 21:12:21 [#52] |
---|
choćby człowiek nie wiem jak był zły to zawsze jeszcze ktoś gorszy zapuka od spodu;-) |
annamaria | 19-06-2012 21:26:25 [#53] |
---|
byłam za Huellem, bardzo jednak poważam Prezesa:))))))))))a tak poważnie to krzepiące /oprócz cukru/jest to ,że czytam zdania ludzi , którym o coś chodzi i są merytorycznie ciekawi. |
Gaba | 20-06-2012 07:11:43 [#54] |
---|
jest rano i nie widzę, gdzie publikacja prezesa? |
izael | 20-06-2012 08:13:59 [#55] |
---|
:))
Gabo, a ty poważnie, czy psoty ci w głowie?
|
Gaba | 20-06-2012 08:24:34 [#56] |
---|
psoty psotami, ale widzieć nie widzę - upał, patrzałki się gdzieś zapodziały, Iza dajże linka, bo nie mam czasu na buszowanie - tu czytam, tam podczytuję, a jedna noga już jestem w bucie |
Marek Pleśniar | 20-06-2012 12:45:35 [#58] |
---|
nie ma publikacji tego typu:-) Wystarczą utwory panów B. i H. i dyskusja o zdaniach ww. panów
Z wariacjami na temat zdań niektórych z nas:-) |
Marek Pleśniar | 23-06-2012 21:35:22 [#64] |
---|
i tak się będą w gazetach przerzucać opiniami - raz białą raz czarną;-) |
Gaba | 24-06-2012 08:37:03 [#65] |
---|
i bardzo dobrze, że pojawiają się wreszcie różne głosy - mnie drażni wizerunek medialny nauczycieli od dawna, ale ja jestem przeczulona. |
Marek Pleśniar | 24-06-2012 09:44:15 [#66] |
---|
ależ te głosy nie są aż tak różne i do wyboru:-)
są dwa - obalylybymy karte albo bymyniepobalyly
i nic ponadto - chociażby CZEMU bymyobalyly
------
zrobiono z tej karty fetysz skutecznie przesłaniający realne problemy
karta ni winna, ni niewinna jest - konkretne regulacje prawne są do zmiany i nieważne czy będzie to w karcie, czy w innym utworze literackim
ustawa o zawodzie nauczyciela jest potrzebna, chociażby tym, którzy chcieliby więcej wymagać od nauczycieli (pierwsi zakrzyczą że karana osoba nie może uczyć w szkole - a w Kodeksie Pracy by mogła) |
Gaba | 24-06-2012 13:19:28 [#67] |
---|
się powtarzam - ale może i w tym miejscu uwagi p. profesor są ważne ----
“Profesjonalizm pedagogiczny jest wciąż traktowany jako drugorzędny, doskonale zastępowalny przez zdroworozsądkową wiedzę ogólnospołeczną, potoczne mniemania i obiegowe opinie. Nawet reprezentanci władz oświatowych niejednokrotnie szokują folkową pseudo-wiedzą na temat mechanizmów uczenia się, wiedzy, warunków rozwijania tożsamości. Pomijanie milczeniem skrajnej niekompetencji osób zajmujących się kreacją polskiej szkoły nieuchronnie prowadzi ją na manowce, czyniąc niezdolną do racjonalnej i etycznie wrażliwiej odpowiedzi na pojawiające się zmiany kulturowe” (2008:32) [1]
Dokąd zmierza polska szkoła, (red.), D. Klus-Stańska, Warszawa 2008, Wydawnictwo Akademickie “Żak” |
Leszek | 25-06-2012 09:39:35 [#68] |
---|
pourlopowo tak na chwilkę i nie do końca zoorientowany sytuacją w kraju...
wg mnie w dobie "kryzysu" przeszkadza każde prawo pracy - czy nazywa się KN czy KP
albo też inaczej...
pozdrawiam |
AnJa | 25-06-2012 09:41:52 [#69] |
---|
w dobie kryzysu właśnie prawo pracy jest wazne
przy prospericie (np. tej sprzed kilku lat w budownictwie)- pracownicy sami dadzą sobie radę |
Gaba | 28-06-2012 07:20:44 [#72] |
---|
Pani dziennikarce się omsknęły zera - 18 mln Kraków wydaje na urlopy - tak twierdzą samorządowcy, nie 180! Podejrzewam, że i Poznań 12! |
marmar49 | 04-07-2012 19:36:21 [#75] |
---|
Marku
może tak dla jasności przedstaw nam to co mówiłeś |
Gaba | 07-07-2012 13:08:04 [#78] |
---|
Zgadzam się także ze stanowiskiem prezesa Broniarza, że umocowanie dyrka i przebieg konkursu winien być zmieniony - czekam na propozycje związkowe |
annamaria | 10-07-2012 18:22:19 [#79] |
---|
jeżeli w każdym działaniu i decyzji /kadrowej ,finansowej, organizacyjnej, programowej itd / dyrektor będzie musiał pytać o zgodę o OP to dyrektorem będzie papierowym. |
AnJa | 10-07-2012 20:25:06 [#80] |
---|
gdyby tak miało być - dyrektor nie jest potrzebny
wystarczy kierownik referatu w gminie
i kierownik szkoły |
Gaba | 10-07-2012 21:08:03 [#81] |
---|
wielu czuje się jak... starsza woźna - |
grażka | 25-07-2012 09:57:17 [#82] |
---|
– Za dużych złudzeń nie mam, bo to jest ministerstwo opanowane przez związki zawodowe, ale myślę, że coś się da przewalczyć. Dyskusja z pewnością zacznie się od zwiększenia pensum dydaktycznego dla nauczycieli – uważa Andrzej Porawski.
|
Gaba | 25-07-2012 11:04:14 [#83] |
---|
A mnie się wydaje, że od urlopu dla poratowania zdrowia! |
Renata | 25-07-2012 11:31:05 [#84] |
---|
Z linku Grażki:
"Trójstronne spotkania skomentował Ryszard Proksa, przewodniczący oświatowej Solidarności. Stwierdził, że rząd nie przedstawił na nich swoich propozycji.
– Zajął stanowisko mediatora, jakby chciał, żeby związkowcy pozabijali się z samorządowcami w walce o zmiany w Karcie nauczyciela. Chcemy konkretów, a rząd ustawił się w roli kibica, jakby oświata go nie dotyczyła – mówił Ryszard Proksa."
Chcę podkreślić, że mediator zarządza procesem mediacji. Jest neutralną osobą trzecią, pomagającą stronom rozwiązać spór.
Często działa w atmosferze nasyconej negatywnymi emocjami i agresją, przez co staje się swoistym katalizatorem. Jednocześnie czynnie wpływa na zachowania stron - stosując odpowiednie narzędzia, tak, by strony mogły wspólnie poszukiwać rozwiązań, akceptowanych przez każdą z nich. Aby to mogło nastąpić, strony muszą odkryć swoje prawdziwe cele, potrzeby i interesy, a nie tylko te wyrażane powierzchownie.
Mediator działa zgodnie z Europejskim Kodeksem Postępowania Mediatorów i innymi Polskimi standardami dotyczącymi mediacji. Szczegółowo można zapoznać się z nimi na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości.
W każdym momencie procesu mediacji, naczelną cechą mediatora jest jego bezstronność i neutralność.
Kibicowanie zostawia sobie na mecze.;)
|
DYREK | 09-08-2012 14:16:52 [#85] |
---|
Zmiany w urlopach dla poratowania zdrowia?
O przyznawaniu nauczycielowi urlopu dla poratowania zdrowia decydować będzie, nie jak dotąd lekarz rodzinny, tylko lekarz medycyny pracy - taką propozycję przedstawiło we wtorek MEN. Przedstawiciele związków zawodowych i samorządowcy zgodzili się na taką zmianę.
z: http://www.ttg.com.pl/index.php?mode=2&art=15839 |
DYREK | 12-09-2012 07:53:31 [#87] |
---|
"Polscy nauczyciele pracują najkrócej na świecie. Są też praktycznie niedostępni dla uczniów poza lekcjami. To efekt zapisów w Karcie nauczyciela, które określają czas ich pracy dydaktycznej na poziomie 18 godzin w tygodniu. Pedagodzy z innych krajów europejskich spędzają w szkołach o wiele więcej czasu.
162 minuty - tyle dziennie polski nauczyciel pracuje przy tablicy. "
z: http://www.rp.pl/artykul/932527.html?print=tak&p=0 |
grażka | 12-09-2012 09:03:03 [#89] |
---|
ale dlaczego problem? Mamy chyba zakaz dyskryminacji ze względu na wiek? |
Marek Pleśniar | 12-09-2012 09:12:38 [#90] |
---|
np brak dostępu nowych nauczycieli do tej grupy zawodowej
do szkół przyjmuje się procent absolwentów na granicy błędu statystycznego
to powoduje, że
a) nie mamy naturalnej i korzystnej wychowawczo (dla nauczycieli) sytuacji, że młodzi uczą się od starych :-)
b) a za to mamy sytuację, nienaturalną, że rośnie liczba osób wypalonych zawodowo w branży |
DYREK | 12-09-2012 09:14:10 [#91] |
---|
problem, to starzenie się nauczycieli oraz feminizacja zawodu
czyli
mało mężczyzn w zawodzie oraz nie zatrudniamy młodych nauczycieli (brak etatów i wyższy wiek emerytalny)
pojawi się luka pokoleniowa w zawodzie post został zmieniony: 12-09-2012 09:14:43 |
AnJa | 12-09-2012 09:28:36 [#92] |
---|
na szczęscie fakt, że coraz bardziej leciwi (czyli niemal 30 lat przy pierwszym dziecku) stają się rodzice będziemy mieli w szkołach tylko sytuację, że dzieciaki będa uczone przez nauczycieli z pokolenia ich dziadków
jesli jednak dzieci znów zaczna rodzić 20.latkowie- nauczyciele będa z pokolenia pradziadków
i to nie ma nic wspólnego z dyskryminacją |
grażka | 12-09-2012 09:33:04 [#93] |
---|
acha.
zgadzam się z tą luką, aczkolwiek nie widzę obok siebie - może w przed-szkolnictwie nie jest tak widoczna.
to jakieś sugestie rozwiązań?
bo jak dotąd jedyną alternatywą było nalewanie zupy na stołówce. |
AnJa | 12-09-2012 09:55:33 [#94] |
---|
nigdzie nie jest widoczna
bo pokolenie 50.latków uważa się za młodych ludzi a 40.latków postrzega jako młodziez wchodząca w zawód
rozwiazanie w sytuacji systemowego patrzenia w skali kraju na emerytury i wobec nizu demograficznego może być trudne
parę wariantów rozwiazańi mam sam- ale wszystkie niekceptowalne |
Marek Pleśniar | 12-09-2012 11:39:43 [#95] |
---|
nie ma i nie widać propozycji rozwiązań w polskiej sytuacji "petryfikacji" stylu zatrudniania się (uprawiamy jedną profesję przez całe życie)
nie ma rozwiązań administracyjnych - pozostają rynkowe
lecz rynek pracy, który mam na myśli, nie działa u nas normalnie dla gospodarki rynkowej, stąd długo będzie jak jest |
Marek Pleśniar | 17-09-2012 00:07:52 [#97] |
---|
ech, jakże to wszystko psieje
"szacun"? |
Adaa | 17-09-2012 16:12:14 [#98] |
---|
systematyczne niszczenie autorytetu nauczyciela musi sie wczesniej czy później odbić na społeczeństwie
tak sie zastanawiam i chyba widze pewna zalezność
w prasie mówi sie duzo o wzroście przestepczości wśród uczniów
nie trudno zestawić to z faktem iz od dawna juz ( systematycznie) nauczyciel stał się chłopcem do bicia
te dwa procesy ( wzrost przestepczości i atak na nauczycieli) ida równolegle
|
barwi | 17-09-2012 22:15:04 [#99] |
---|
Niestety refleksje w tej materii są dosyć smutne .
1. niby ważne gremia próbują inicjować dyskusje, analizy , konkluzje , wytyczać swoje racje - tudzież tracić czas na wielodniowych dysputach "komu przeszkadza karta nauczyciela" - a wniosek jest prosty ; to bicie piany , wystarczy przyjrzeć się temu jaką patologią jest KN i NIE MA CO SIĘ ZŻYMAĆ I PSIOCZYĆ JAK TO SPOŁECZEŃSTWO POLSKIE NAUCZYCIELI NIE LUBI JACY SĄ KRZYWDZENI .
2. Myślę , że spory procent dyrektorów publicznych szkół ( zwłaszcza młodszego pokolenia ) chciałoby likwidacji KN a tak mamy kosmetyczne zmiany - już nie lekarz pierwszego kontaktu ale lekarz medycyny pracy zdecyduje o urlopie dla poratowania zdrowia oooooo ! ależ fundamentalna zmiana !! oooo !
3. Nauczyciel stał się chłopcem do bicia - dlatego , że nie potrafi zadbać o swój autorytet - a to pewnie w szkołach "mądrze zarządzanych" gdzie KN stanowi znakomitą oslonę dla pedaggicznych "miernot" lub też zawodowych nieudaczników chronionych przez ZZ - ku "rozpaczy" szarpiącej się i dumnej ze swoich analiz i dysput kadry zarządzającej.
4. polecam dla zdroworozsądkowych - stanowisko prof. Balcerowicza w kwestii prawdziwej reformy naszej oświaty.
|
Jacek | 17-09-2012 22:18:29 [#100] |
---|
ooo... a Ty teraz na wozie czy pod wozem? |
|