Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Kto jest szczęliwy- po ewaluacji zewnętrznej? |
śliwka g | 14-05-2013 15:16:06 [#51] |
---|
Przede mną efekty i zarządzanie.
W szkole podstawowej są oddziały przedszkolne- "O" Jak to się ma do ewaluacji zewnętrznej w wymienionych obszarach? Obejmuje wszystkich (n-le, rodzice, partnerzy) jak w przedszkolach, czy tylko n-li jako pracowników sp, a rodzice i partnerzy z sp i gim?
Mam zespól sp z oddziałami przedszkolnymi i gim.
Ewaluacja zapowiedziana: sp i gim 2 obszary.
Zapewne dowiem się na spotkaniu organizacyjnym. Jakieś wskazówki na ten piękny dzień;)
Pozdrawiam |
AnJa | 14-05-2013 15:22:56 [#52] |
---|
Wskazówki? No - czekaj spokojnie.
Tak jak w znanej dosyć a prawdziwej anegdodce. Zbliża się północ. Dzwoni telefon stojacy przy łożku dostojnika kremlowskiego: Tu Stalin. Zgłoście się jutro o 9 do tow. Berii. A teraz śpijcie spokojnie. Dobranoc. |
śliwka g | 14-05-2013 15:58:58 [#53] |
---|
:)))))
Nad snem czuwa ....... św. Antoni:)))
Pozdrawiam:) |
ankate | 14-05-2013 16:57:01 [#54] |
---|
Mam 3 oddziały przedszkolne i badane mialam te same obszary. Oddziałów przedszkolnych ewaluacja nie obejmowała. Nauczycielki nawet nie były zapraszane do wywaidów i ankiet :-)
|
dyrlo | 14-05-2013 17:38:21 [#55] |
---|
śliwka g - Św. Antoni od zguby jest a nie od snu. |
AnJa | 14-05-2013 19:42:06 [#56] |
---|
jak się znajdzie to się lepiej śpi- czyli i od snu |
ala44 | 14-05-2013 19:49:44 [#57] |
---|
Mnie tylko przychodzi św. Tomasz Juda -podobno jest od spraw beznadziejnych;))
Właśnie dostałam harmonogram ewaluacji (w poniedziałek zaczynam) i niech mi nikt nie mówi, że nie przeglądają papierów skoro każdego dnia (4) mam wpisaną analizę dokumentacji ... |
śliwka g | 14-05-2013 20:04:50 [#58] |
---|
O widzicie. Dzięki ewaluacji powtórkę ze świętych zrobić można. Juda to chyba Tadeusz:) Bliski coraz bardziej.:)))
ankate- dziękuję
Alu- będzie dobrze. Niezbyt optymistyczne: "i to minie..." |
koperek | 14-05-2013 20:27:15 [#59] |
---|
Jestem po całościówce...oddziałów przedszkolnych nie ruszali ale nauczyciele z przedszkolnych jak najbardziej uczestniczyli w ankiecie. Zawsze więcej pozytywnych odpowiedzi. Przeanalizuj z gronem pytania ankietowe,daj rodzicom ankiety i wywiad, partnerom szkoły też...niech się oczytają a niejasności wyjaśnij...aby wszyscy w chórze zgodnie śpiewali...:-)))))) |
koperek | 14-05-2013 20:29:15 [#60] |
---|
A jeśli modlitwa do do anioła stróża .... |
ala44 | 14-05-2013 21:04:29 [#61] |
---|
śliwka - masz rację -Tadeusz - ale mój ewaluator ma na imię Tomasz -to wszystko wyjaśnia:)))
koperek - dałam bo w końcu to nie jest ściśle tajne, a jak my się zastanawiamy nad odpowiedziami to co dopiero rodzice i partnerzy
dzięki za wsparcie |
befana | 14-05-2013 21:23:20 [#62] |
---|
Jak czytam i słyszę, jak to się rady pedagogiczne, rodzice i partnerzy szkolą przed ewaluacją, to aż się dziwię,że ja tak na żywca , bez przygotowania wszystkich mentalnie i merytorycznie, udzwignęłam ewaluację całościową i jeszcze to przeżyłam(jako dyrektor też). Toż to horror jest;-D |
sanna | 15-05-2013 09:39:38 [#63] |
---|
Co do świętych - to jeszcze św. Rita od spraw beznadziejnych:-))
A na powaznie, jesli pracujecie z przysłanymi ankietami - to radzę sprawdzić, czy są na pewno dla danego obszaru
W ubiegłym roku przez blisko tydzień pracowałam nad Procesami, a ewaluacja miała być z Efektów |
aliszek | 26-05-2013 11:16:54 [#64] |
---|
Kończy się u nas ewaluacja - w trakcie zbierania danych miła atmosfera, ogólnie spokojnie...Szok przeżyłam na ostatnim spotkaniu , tzw. podsumowującym - na spotkaniu z dyrektorem Pani nie zostawiła suchej nitki na szkole, na zebraniu RP były już tylko same zachwyty - jakie to wspaniałe grono, jak świetnie pracuje, jak dużo robi dla szkoły! Ten sam dyrektor , takie samo podejście do pracy w SP i Gimn. Tymczasem SP wypadła dość dobrze, gimnazjum słabo, m.in. cele prowadzonych analiz egz. zewn. w opinii dyrektora i nauczycieli są różne ( mamy dwa wspólne, dyrektor podał jeszcze kilka innych i tym sobie chyba zaszkodził, a przecież jako kierownik placówki powinien nawet dostrzegać więcej!) To bardzo ciekawe , bo te same cele w SP są wspólne. Co ciekawe, w skali staninowej podnosimy w gimnazjum o 1-2 staniny wyżej w stosunku do SP.
Może ktoś się orientuje, jak wygląda poziom spełniania wymagania w przypadku, gdy ewaluatorzy podali wniosek: ,,Analizuje się wyniki egzaminu gimnazjalnego. Cele prowadzonych analiz w opinii dyrektora i nauczycieli są różne"
Mimo , że dwa wspólne, jeden inny nauczycieli i kilka innych dyrektora ...
Proszę podzielcie się opiniami, bo nie mogę spokojnie spać;-)) |
Leszek | 26-05-2013 11:33:05 [#65] |
---|
ciekawie wyciągają wnioski ewaluatorzy...
pozdrawiam |
aliszek | 26-05-2013 11:49:50 [#66] |
---|
Dziękuję za pozdrowienia - są teraz naprawdę cenne;-))))
PS I nie ma tu krzty ironii;-) post został zmieniony: 26-05-2013 11:50:15 |
ankate | 26-05-2013 12:20:07 [#67] |
---|
My w tym obszarze robimy (w naszym mniemaniu wszystko , co jest możliwe do wykonania, naprawdę!) i mamy wszystko udokumentowane i rzeczywiście wnioski są realizowane na bieżąco, wyniki sprawdzianów od 4 lat są w 7 staninie ...i co - tylko "B"
Na pytanie, co jeszcze możemy zrobić, bo nie mamy pojęcia, dowiedzieliśmy się, że przed nami jeszcze poziam bardzo wysoki i najwyższy, a na chwilę obecną s t a g n a c j a, hmmm
Madmienię, do sprawdzianu przystępuje u nas 18- 24 dzieci rocznie i jeden słabszy uczeń niestety ma duży wpływ na wynik, nie tak jak w szkołach, gdzie do sprawdzaianu przystępuje kilka klas szóstych.
Cała Rada odczuwa pewien niedosyt, co do innych obszarów wszyscy się zgadzają z oceną ealuatorów. |
ankate | 26-05-2013 12:27:33 [#68] |
---|
Ale i tak na pytanie zadane w temacie wątku odpowiem Myyyyyy |
jaris-1 | 26-05-2013 19:00:30 [#69] |
---|
No, ale"B", to bardzo dobry wynik. Trochę chyba nam się orientacja pozmieniała przez te literki. Traktujemy, że "A" jest ok - wg mnie, to już dla naprawdę szczególnych osiągnięć. Fakt, że 7 stanina trzeba tylko pogratulować. Ja dostałem "C" z uzasadnieniem, że faktycznie robimy wszystko, ale wyniki nie rosną, a to jedno z kryteriów oceny. |
Leszek | 26-05-2013 21:22:19 [#70] |
---|
chyba do standaryzacji nam daleko...
pozdrawiam |
Leszek | 26-05-2013 21:23:29 [#71] |
---|
a literki ciągle górą...
a jakie ważne, nie czyta się reszty...
pozdrawiam |
ala44 | 26-05-2013 22:07:16 [#72] |
---|
Leszku - te nieszczęsne literki są całym złem ewaluacji. Nikt z nas nie oczekuje od ewaluatorów wskazówek aby udoskonalać swoją pracę w szkole, ale chcemy dostać jak najwyższą literkę bo to ocena naszej pracy dla OP i rodziców, komentarza już nikt nie czyta:(
U mnie póki co się ewaluacja zewnętrzna kończy. Atmosfera przesymaptyczna, ale.... mam ogromną ochotę załozyć nowy wątrek - sondę, aby wypowiedziały się zewaluowane szkoły -
co nam dała ewaluacja zewnętrzna i jak wpłynęła na podniesienie jakości naszej pracy?
|
Marek Pleśniar | 26-05-2013 22:13:15 [#73] |
---|
literki?
jakoś okrężnie mi się kojarzy:
"Ludożerca je nożem i widelcem – mamy postęp?"
Lec |
ala44 | 26-05-2013 23:20:17 [#74] |
---|
moja myśl "nieuczesana" na dziś :
"staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy krok do przodu"
Gomółka |
Leszek | 27-05-2013 11:04:03 [#75] |
---|
alu44 daj spokój Mikołajowi,
zostaw to powiedzenie Władysławowi (tow. Wiesławowi)
pozdrawiam | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|