Forum OSKKO - wątek

TEMAT: umowa na czas określony
strony: [ 1 ][ 2 ]
rzewa31-08-2007 22:13:51   [#51]
jeżeli ma kwalifikacje tylko do tego niemieckiego, to może miec umowę na czas określony, a dopóty dopóki będzie choc godzina niemieckiego w szkole

czyli jeśli niemiecki wygaśnie za 3 lata, to n-l może miec umowę do 31.08.2010, ale pod warunkiem, że wcześniej nie stała się ona umowa na czas nieokreślony

może mieć też umowę na czas nieokreślony

za mało wiem, by móc bardziej jasno odpowiedzieć
OlkaW31-08-2007 22:16:53   [#52]
Jak postąpic  w przypadku zatrudnienia nauczyciela mianowanego w niepełnym wymiarze godzin, ale jest to zatrudnienie w trakcie roku ( nauczyciel, który miał być zatrudniony z początkiem roku rezygnuje w ostatniej chwili z pracy, poszukuję więc kolejnego i ofertę przyjmuje nauczyciel mianowany - zatrudnienie następuje np. dopiero ok 10 września, jaka umowa wtedy?)
rzewa31-08-2007 22:17:48   [#53]
na czas nieokreślony w niepełnym wymiarze
OlkaW31-08-2007 22:19:10   [#54]

rzewa

Dziękuję serdecznie
aga w01-09-2007 09:53:37   [#55]

Rzewo pomóż!

mam zatrudnić n-la stażyste(prosto po studiach) i nie wiem czy na staż czy w umowie tez wskazac ze to zastepstwo. N-la poszła na urlop zrowotny na rok szkolny i on w jej zstepstow- czy moge w 1 umowie ze i na zastepstwo i na staż jednoczesnie czy tylko wskazac ze na staz art.10ust 2 KN? i do kiedy powinnam zawrzec umowe do 31 czerwca (tak ma nla udzielony urlop)tak aby nie płacic ekwiwalentu.

rzewa01-09-2007 10:38:56   [#56]
ja bym zatrudniła normalnie z art 10 ust 2 KN do 31.08.08, a to dlatego, ze na pewno zastepowany n-l nie wróci wcześniej do pracy, wic nie musze asekurować się zastępstwem

tylko pamiętaj o klauzuli wcześniejszego rozwiązania stosunku pracy za 2 tygodniowym wypowiedzeniem, tak na wszelki wypadek (oby nie było to potrzebne :-))

ale oczywiście możesz napisac tę umowe na zastepstwo, ale też do 31.08.08
aga w01-09-2007 11:25:22   [#57]
dzięki! juz dostaje obłedu z zatrudnianiem- mój pierwszy rok szkolny-zatrudnianie-nie wiem czy wszystko robie dobrze-dopiero sie uczę!!!!wszystko to takie trudne....
DeRob02-09-2007 01:17:09   [#58]

Wszystko pięknie ... :(

Wtam po sporej przerwie.

To co piszecie brzmi pięknie. W realnym świecie jednak nie ma tak różowo. Uczę juz sześć lat na pół etatu (od 9,5 do 11,5 godziny przeliczeniowej). W tamtym roku zostałem nauczycielem mianowanym. W piątek dostałem do podpisania kolejną umowę o pracę w tej samej szkole - jak zwykle na rok :((( I co na to powiecie ? To spory zespół szkół ponadgimnazjalnych. Nikt nie mówi że może być mniej godzin bo niby czemu? Mam wysoką ocene pracy i dostałem nagrodę dyrektora. I jak to sie ma do przepisów ??

Pozdrawiam

siegim02-09-2007 08:04:04   [#59]

:(

Niestety to, co piszesz to prawda. Znam wielu n-li mianowanych i dyplomowanych, którzy kolejny rok otrzymują umowy na czas określony, bo nie mają całego etatu.
Powinny być kontrole sposobu zatrudniania n-li przez dyrektorów.
rzewa02-09-2007 08:36:49   [#60]
cóż... różnie bywa...

ale jeżli przeszkadza wam to w czymś ważnym (np. nie możecie otrzymac kredytu w banku), to można spróbowac uregulowac tę sprawę:

1. poczytawszy wszystko na temat i obkuwszy się w przepisach pójść do dyrka na rozmowę, a raczej z pytaniem - czy to musi tak byc, bo słyszeliście, że niekoniecznie i prosicie o sprawdzenie...

jeśli nie pomoże, to można:
2. poprosić o pomoc zz-ty, lub pójść na rozmowę do OP i próbować rzecz wyprostować

jeśli dalej nic, a wam dalej to potrzebne (lub sprawy zajdą za daleko :-))
3. złożyć pozew do sądu pracy o ustalenie istotnych treści umowy o pracę

innej drogi nie ma

z tym, że zgodnie z prawem pracy w waszej sytuacji umowy są juz de facto na czas nieokreślony i nie trzeba postępowania sądowego by o tym zdecydować, więc bez względu na to czy będziecie dochodzić swego czy nie, te umowy nie rozwiązują się z końcem roku szkolnego, o ile nie zostaną w terminie wypowiedziane. Podobnie ma się sprawa z wymiarem etatu - jeśli go dyrektor w maju nie zmniejszy (zwiększy), to nie może tego zrobić w sierpniu bez waszej zgody :-))
basias02-09-2007 11:42:16   [#61]
A jeśli nauczyciel mianowany lub dyplomowany jest zatrudniony w szkole w pełnym wymiarze i ma jeszcze godziny ponadwymiarowe a w mojej szkole jest mi potrzebny na 2 godziny (np. technika)? Ze względu na dojazd nie znajdę innego nauczyciela z kwalifikacjami. Jaka umowa w takim przypadku?
rzewa02-09-2007 12:53:51   [#62]
na czas nieokreślony

nie ma znaczenia czy jeszcz gdzieś pracuje i w jakim wymiarze...

:-)
basias02-09-2007 12:54:51   [#63]
Dziękuję. Pozdrowienia...

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ][ 2 ]