Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
urlop dla dyrektora szkoły |
robak | 27-05-2011 09:42:30 [#01] |
---|
czy dyrektor szkoły misi pisać do op o urlop wypocznkowy.
Czy może mieć kontrole z ko w lipcu w czasie trwania urlopu np związaną z negatywną ocena dorobku którą dał w czerwcu (nl odwoła się w ciągu 14 dni póżniej 21 jeden dni ma organ nadzoru na rozpatrzenie odwołanie ) czyli wychodzi gdzieś lipiec /sierpeńczy dyr musi być wtedy w pracy.
Proszę o pomoc |
annamaria | 27-05-2011 10:20:03 [#03] |
---|
przepraszam za niegrzeczność, ale jak słyszę argument, że dyrektor nie ma"praktycznie" urlopu, to mam złe skojarzenia.............jest niezorganizowany? nie ma do współpracowników zaufania?ma wiele do ukrycia? nie ma swojego życia i pasji? jest wszystkim w jednym........o co chodzi?
|
robak | 27-05-2011 10:39:21 [#04] |
---|
Telefony telefonami ale chodzi o względu prawne bo wszędzie tylko stanowiska Men itd ale w przypadku rozstrzgnięć sądowych np terminów odpowidzi na różnego rodzaju pisma (sąd pracy lub ocena pracy n-l np w lipcu) czy dyr bęąc na urlopie w lipcu może prowadzić korespondencje z sądem pracy czy dopiero po powrocie z urlopu . |
DYREK | 27-05-2011 18:03:38 [#05] |
---|
odpowiadając wprost:
urlop – to czas wolny od świadczenia pracy przez pracownika
nie jest dopuszczalne wykonywanie pracy na rzecz
pracodawcy, który udzielił pracownikowi urlopu, stanowi to naruszenie
podstawowych obowiązków pracowniczych
dyrektor - nauczyciel korzysta z urlopu wypoczynkowego na zasadach ustalonych w KN dla nauczycieli (w wymiarze ferii zimowych i letnich i w czasie ich trwania)
w tym roku szkolnym rozpoczyna urlop 23.06 i kończy 31.08
czynności związane z przeprowadzaniem egzaminów, zakończeniem roku szkolnego i przygotowaniem nowego roku szkolnego i pozostałe określone w KN nie powinny łącznie zajmować więcej niż 7 dni w czasie ferii
dyrektor - nauczyciel ma prawo do nieprzerwanego co najmniej czterotygodniowego urlopu wypoczynkowego.
dyrektor szkoły w okresie ferii może być zobligowany do prowadzenia zadań zleconych przez organ prowadzący szkołę, prowadzenia inwestycji albo kapitalnych remontów - wskazana forma pisemna zlecenia w związku z możliwością uzyskania urlopu uzupełniającego pracodawca dyrektora to szkoła nie jest nim OP
dyrektor-nauczyciel nie składa wniosku o urlop (podobnie jak inni nauczyciele)
dyrektor może (nie musi) poinformować OP w jakim okresie urlopu jest dostępny w miejscu zamieszkania |
DYREK | 30-05-2011 10:16:12 [#07] |
---|
Mój przepis na realny urlop dyrektora:
- tydzień - ferie zimowe
- 7 tygodni - ferie letnie (w tym 4 tygodnie nieprzerwanego urlopu)
4 tygodnie nieprzerwanego urlopu - w okresie 15.07 -15.08; tylko "tsunami" przerywa urlop (nie ma mnie dla szkoły)
Wakacje: w sekretariacie pozostawiona informacja dotycząca możliwości kontaktowania się z dyrektorem, wicedyrektorem i głównym księgowym w czasie ich urlopów - doświadczony pracownik wie jak postępować (co może sam załatwić, co może poczekać). Okres od 15.07 - 15.08 to także okres urlopu dla większości pracowników szkoły.
W szkole nie ma "dyżurów" nauczycieli w czasie wakacji - taki byt nie istnieje w prawie oświatowym.
Uwaga:
Jeżeli dyrektor sam zdecyduje się pracować podczas urlopu, nie będzie mu przysługiwał urlop uzupełniający w trakcie roku. Przy czym nawet w przypadku wykonywania pracy w trakcie urlopu dyrektor szkoły ma prawo do nieprzerwanego czterotygodniowego urlopu. |
kwiecie | 30-05-2011 22:18:47 [#08] |
---|
Bardzo dobra wypowiedź.Taki urlop, super! Proszę wziąć to sobie do serca i tak wypoczywać. Nie wymyślać nic innego! Co by było gdyby ... Trzeba umieć wypoczywać. |
annamaria | 31-05-2011 08:45:56 [#09] |
---|
czasami mam wrażenie, że mylimy bycie dyrektorem z byciem woźnym, stróżem itd - nie mam zastępcy a idąc tokiem rozumowania niektórych kolegów musiałabym zamieszkać w szkole:) źle myślę?????????
|
dyrlo | 31-05-2011 09:05:20 [#10] |
---|
DYREK ma rację .... ale
bo zawsze jast jakieś ale... jak wtedy (mając urlop czterotygodniowy w samym środku wakacji) dać ciągły czterotygodniowy urlop wicedyrektorowi? OP (nasz) stoi na stanowisku, że zawsze jadna z nas ma być na miejscu.
A dyrektor w lipcu wice w sierpniu się nie da - odwrotnie też nie :-( |
DYREK | 31-05-2011 09:24:19 [#11] |
---|
1. w/g mnie na miejscu nie oznacza w szkole, można się umówić: np. 15.07 do 31.07. dyrektor na wczasach, 1.08 do 15.08 wicedyrektor na wczasach
2. doświadczenie wszkazuje, że w okresie od 15.07 do 15.08 jest tzw. martwy sezon; OP i KO specjalnie nie zawraca głowy, też urlopuje
w/g mnie już czas na wątki:-)
gdzie na wakacje
książki na wakacje?
|
sanna | 06-06-2011 10:24:11 [#12] |
---|
egzamin na mianowanego 18 lipca!
:-((
|
DYREK | 17-06-2011 14:26:48 [#13] |
---|
należy porozmawiać i zaproponować przesunięcie terminu
lub postąpić zgodnie z przepisem UoSO :
w przypadku nieobecności dyrektora szkoły lub placówki zastępuje go wicedyrektor, a w przypadkach, w których nie utworzono stanowiska wicedyrektora - inny nauczyciel tej szkoły lub placówki, wyznaczony przez organ prowadzący
|
AnJa | 18-06-2011 17:59:57 [#14] |
---|
przy czym, jesli wice jest nauczycielem - jest na urlopie
no bo osoba zastepująca dyrka na pewno nauczycielem jest:-) |
sońka | 25-06-2011 19:54:39 [#16] |
---|
od niedzieli będę brała udział w konferencji dla nauczycieli
żeby być OK powiadomiłam urząd, że nie będzie mnie kilka dni (w razie telefonu lub innych takich)
i jakież było moje zdziwienie, kiedy usłyszałam, że OP nic do tego, bo przecież zaczął mi się urlop i mogę prywatnie jeździć, gdzie chcę (a wszystko, by nie daj Boże udzielić mi potem urlopu uzupełniającego)
A więc przede mną dwumiesięczne wakacje! (ciekawe, kto - wg OP- zakończy rok i przygotuje nowy)
|
rzepek | 28-06-2011 11:07:34 [#17] |
---|
Gorzej, jak jest mała szkółka, gdzie nie ma sekretarki ani vice. Rachunki przychodzą regularnie, egzamin nauczyciela na mianowanego po 20 lipca, wezwania do gminy (dokumenty do opieczętowania), wyprawka dla ucznia -rodzice z rachunkami...czyli -żaden urlop na dłuższy czas;) |
DYREK | 20-06-2012 09:41:47 [#18] |
---|
Każdemu dyrektorowi - nauczycielowi zatrudnionemu w szkole feryjnej przysługuje urlop wypoczynkowy w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii letnich i zimowych oraz w czasie ich trwania.
W tym roku szkolnym od 30.06 do 31.08. ;-) |
izael | 20-06-2012 09:55:25 [#19] |
---|
ha:)
jak to brzmi: mam dwa miesiące urlopu!
i wyskoczę tylko na chwilkę, by zamknąć rok szkolny (papiery, papiery...), potem na sprawy do sądu pracy, potem na komisje awansowe, dopilnuję remontów, na koniec zorganizuję nowy rok szkolny (oj tam... kilka dni)
pewnie jestem niezorganizowana, ale nie ma ludzi idealnych
:))) |
dyrlo | 20-06-2012 11:01:11 [#20] |
---|
I niezastąpionych ;-) |
DYREK | 04-07-2012 08:30:26 [#21] |
---|
Czy warto być niezastąpionym w pracy? ;-) |
izael | 04-07-2012 10:56:39 [#22] |
---|
absolutnie nie warto:) |
Adaa | 04-07-2012 19:59:17 [#23] |
---|
nie wiem kto jest autorem tych słów, ale bardzo je lubię:-)
"Nie ma ludzi niezastąpionych. W razie potrzeby szewcy pieką ciastka, a głupcy uczą filozofii."
:-) |
graraz | 04-07-2012 20:05:34 [#24] |
---|
"nie ma ludzi niezastąpionych, ale niektórych zastąpić trudniej"
zwłaszcza gdy się nie ma zastępcy ani sekretarki:)) |
szi | 05-07-2012 22:35:48 [#25] |
---|
Mam remont w przedszkolu i w szkole - na całe dwa miesiące. Czy piszę pismo do OP, że będę w lipcu i w sierpniu przeprowadzała remonty? Jak Wy to robicie?
To pochodzi z elektronicznego serwisu dyrektora placówki oświatowej:
"Organ prowadzący szkołę może zobowiązać dyrektora szkoły, żeby w okresie ferii np. przeprowadził remont, inwestycję na terenie szkoły czy też wykonał inne zadanie zlecone przez organ. Prace te dyrektor szkoły może wykonywać jedynie na pisemne polecenie organu prowadzącego szkołę, w przeciwnym razie, np. gdy sam zdecyduje się pracować podczas urlopu, nie będzie mu przysługiwał urlop uzupełniający w trakcie roku. Przy czym nawet w przypadku wykonywania pracy w trakcie urlopu dyrektor szkoły ma prawo do nieprzerwanego czterotygodniowego urlopu". |
rzewa | 05-07-2012 22:50:19 [#26] |
---|
wszystko zależy od uregulowań w Twoim OP: albo to OP nadzoruje remont i wtedy Ty masz urlop, chyba że OP będzie cię potrzebował i Cię wezwie, albo to Ty przeprowadzasz remont i wtedy informujesz OP, że taki remont będzie, zatem Twoja obecność w szkole w terminie takim to a takim będzie niezbędna, chyba że OP wyznaczy kogoś do nadzoru - pismo powinno być tak sformułowane by wynikało jednoznacznie z niego, że brak odpowiedzi = polecenie OP nadzorowania remontu - wtedy będziesz ew. występować o urlop uzupełniający jeśli zbyt mało, zgodnie z art 66 ust 1 KN urlopu wykorzystasz |
AnJa | 06-07-2012 07:53:37 [#27] |
---|
tak po prawdzie to mało który dyrektor może nadzorować prace budowlane
ani uprawnień ani kompetencji
zasadniczo więc nadzór=łażenie i marudzenie
jeśłi remont prowadzony jest formalnie- dyrektor plombuje pomieszczenia, do których budowlańcy nie powinni włazić i protokolarnie przekazuje obiekt kierownikowi budowy
nadzór powierza inspektorowui nadzoru
i po urlopie odbiera protokolarnie obiekt
i nieważne czy remont robi OP czy dyrek
że niby fantazja to? ano fantazja- sam łaziłem i marudziłem choc miałem inspektora nadzoru zawsze na miejscu
bo dyrek musi wadzą napajać się i w czasie wakacji
a włąściwie zwłaszcza...
post został zmieniony: 06-07-2012 07:54:04 |
annamaria | 06-07-2012 11:15:57 [#28] |
---|
:))))))))))))))))) upajam się , dobrze,że założyłam klimę w administracji , bo w gabinecie sauna tymczasowa |
DYREK | 16-07-2012 21:50:41 [#29] |
---|
:) ^ |
olekjurek | 09-03-2013 22:02:53 [#30] |
---|
Dyrektor małej szkółki bez sekretarki, bez wice- wakacje i sprawozdanie budżetowe. Czy zastępca , nazwijmy to społeczny, może podpisać sprawozdanie w zastępstwie dyrektora , gdy ten przebywa na wczasach? |
dyrlo | 10-03-2013 09:39:38 [#31] |
---|
NIE !
I co to jest zastępca społeczny? |
olekjurek | 10-03-2013 11:44:39 [#32] |
---|
Już odpowiadam. Dyrektor nie ma zastępcy oficjalnie, jest tylko nauczyciel, który pod nieobecność dyrektora pełni jego funkcje.
Jeśli nie, to kto może podpisać takie sprawozdanie, jeśli dyrektor jest w innym końcu kraju lub świata?
|
dyrlo | 10-03-2013 17:04:20 [#33] |
---|
Dyrektor tak musi zorganizować swoje wyjazdy (na drugi koniec kraju lub świata) żeby wszystko w szkole hulało :-)
I nie mów mi, że nie wiedziałeś o tym stając się tym dyrektorem.... mówi się trudno, taki los dyrektora niemającego zastępcy.
Wyznaczony nauczyciel (rozumiem, że przez OP bo inny to absolutnie nic nie może ....) pod nieobecność dyrektora zajmuje się tylko bieżącymi sprawami i "wara" mu od budżetu i polityki kadrowej. |
malmar15 | 09-07-2013 19:16:19 [#34] |
---|
w kwestii urlopu dyrektora powiedziano tu już wiele
niestety, pewne rzeczy wracają jak bumerang
Szanowni Państwo
Dyrektorzy szkół podstawowych, gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych
W związku z pojawiającymi się niezwykle niepokojącymi informacjami o aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży, prosimy o wypełnienie ankiety dotyczącej liczby zwolnień z zajęć wychowania fizycznego. Prośba o przekazanie danych w tym zakresie skierowana została przez Ministra Sportu i Turystyki. Dane przekazane przez Państwa umożliwią sprawniejsze działanie ministerstwa w sferze rozwoju sportu powszechnego oraz promocji aktywności fizycznej wśród młodego pokolenia.
termin- od 20 lipca (w jednych KO do 31 lipca w innych)
a może tak urzędnicy MSiT zaczną się wykazywać własną pracą, a nie będą szukać dziury w całym
|
cynamonowa | 09-07-2013 21:03:02 [#35] |
---|
.....a w niej pytanie: liczba zwolnień wystawionych przez rodziców.....( oczywiście bez legendy za jaki okres czasu, na jak długi termin....)
przy tak postawionym pytaniu odpowiedzi będą....kosmicznie rózne |
elrym | 09-07-2013 21:13:35 [#36] |
---|
jakie pytanie, taka odpowiedź
sufit wszystkie warianty przechowuje :-))) |
malmar15 | 12-07-2013 10:19:22 [#37] |
---|
i kolejny kwiatek dla dyrektorów w ramach urlopu
Szanowni Państwo Dyrektorzy W związku z opracowywaniem aktualnego stanu ............................ oświaty, prosimy o wypełnienie i przesłanie poniższej ankiety, badającej Państwa opinie o funkcjonowaniu i realizacji zadań edukacyjnych w szkołach. Dyrektorów zespołów szkół prosimy o wypełnienie ankiety oddzielnie dla poszczególnych etapów edukacyjnych: szkoły podstawowej, gimnazjum i szkół ponadgimnazjalnych. Ankieta będzie aktywna do 19 lipca 2013 r. Dziękujemy za poświęcony czas i rzetelne wypełnienie ankiety
pytań tylko 50
ręce opadają |
malmar15 | 12-07-2013 18:47:43 [#39] |
---|
kuratoryjna
opracowują aktualny stan oświaty w województwie (to te kropki ;) |
Marek Pleśniar | 12-07-2013 19:28:31 [#40] |
---|
to w kuratorium nie wiedzą o urlopach?
może to jakiś inny system oświaty |
Jacek | 12-07-2013 20:14:44 [#41] |
---|
ale oni proszą a nie nakazują..
kto łazi po stronach KO na urlopie to zauważy i ma problem... wypełniać czy jestem na urlopie :-)
u mnie jest tak
Zadania
Nie ma żadnych zadań na dziś |
:-) post został zmieniony: 12-07-2013 20:20:27 |
zapolska | 12-07-2013 20:51:51 [#42] |
---|
U mnie kapitalny remont,chcę go dopilnowac,napisalam więc do OP ze chcialabym skorzystać z urlopu uzupelniajacego,odpisali że mam tak zorganizowac pracę administracji i wicedyrektora żebym mogla skorzystać z urlopu,ręce opadają.I co ja mam zrobic? |
DYREK | 12-07-2013 21:07:03 [#43] |
---|
skorzystać z urlopu zgodnie z KN;-) |
zapolska | 12-07-2013 21:22:12 [#44] |
---|
Ale wiesz że tak trudno urlopowac ,dlatego też jestem zdania że tę kwestię nalezy w końcu załatwić,choć mnie tam juz wszystko jedno i tak za rok ide na emeryture. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|