Forum OSKKO - wątek

TEMAT: dodatek mieszkaniowy
strony: [ 1 ]
wronka04-03-2008 10:11:18   [#01]
Zwracam się do Was z zapytaniem o dodatek mieszkaniowy. Otóż w szkole, którą kieruję od września zastałam taką sytuację: wdowa po byłym dyrektorze ( nauczycielka) otrzymuje dodatek mieszkaniowy netto po zmarłym mężu. Stan taki trwa od 1998 roku. Nigdzie nie znalazłam decyzji dyrektora, jest natomiast na podaniu ww. Pani adnotacja zastępcy burmistrza: " Przyznać dodatek mieszkaniowy". Nic nie mam przeciwko tej Pani, ale dziwnie czuję, że to jakoś nieprawnie. Proszę pomóżcie mi dobrze zinterpretować ta sprawę i podjąć słuszną decyzję.
DYREK04-03-2008 10:20:00   [#02]

a co jest zapisane w regulaminie opracowanym przez OP ?

tu przykład takiego regulaminu: 

http://www.kwilcz.pl/zasoby/files/363/dodatek_mieszkaniowy_nauczycieli_w_2007_-_gmina_kwilcz.pdf

emeryt04-03-2008 10:33:33   [#03]

Jak wynika z przepisów - musi spełniać łacznie dwa warunki - być zatrudnionym na terenie wiejskim i posiadać kwalifikacje. Dodatek przyznawany jest decyzją dyrektora na podstawie KN i regulaminu OP. Nie można dodatku "dziedziczyć" np. po byłym mężu.

Jeżeli jest to czynna nauczycielka (zatrudniona) i posiada kwalifikacje - powinna po śmierci męża zwrócić się do dyrektora o wydanie decyzji przyznającej jej ten dodatek.

Art. 54. KN - 1. Nauczyciel zatrudniony na terenie wiejskim oraz w mieście liczącym do 5.000 mieszkańców ma prawo do lokalu mieszkalnego na terenie gminy, w której położona jest szkoła.

3. Nauczycielowi, o którym mowa w ust. 1, posiadającemu kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela, przysługuje nauczycielski dodatek mieszkaniowy, którego wysokość uzależniona jest od stanu rodzinnego nauczyciela. Wysokość dodatku może być także zróżnicowana w zależności od miejscowości, w której nauczyciel jest zatrudniony.

4. Nauczyciel po przejściu na emeryturę lub rentę zachowuje prawo do zajmowania mieszkania. Prawo to służy także małżonkowi nauczyciela emeryta (rencisty) oraz dzieciom pozostającym na jego utrzymaniu i prowadzącym z nim wspólne gospodarstwo domowe.

7. Organ prowadzący szkołę będący jednostką samorządu terytorialnego określa w trybie, o którym mowa w art. 30 ust. 6, wysokość nauczycielskiego dodatku mieszkaniowego oraz szczegółowe zasady jego przyznawania i wypłacania, z uwzględnieniem zasad określonych w ust. 3.

wronka04-03-2008 10:50:14   [#04]
Nauczycielka owa jest już dawno na emeryturze. Do roku 1990 roku małżeństwo zajmowało mieszkanie służbowe na wsi, a później od września 1990 wyjechałi do miasta i mieszkali w mieszkaniu spółdzielczym. Z mieszkania na wsi od razu się nie wymeldował. A jeśli chodzi o regulamin OP to nigdzie nie mam zapisu o dziedziczniu dodatku po zmarłym mężu.
rzewa04-03-2008 10:52:57   [#05]
nie ma znaczenia czy mieszkali na wsi czy w mieście - ważne czy szkoła jest na wsi czy nie :-)

nie mówiąc już o tym, że ten dodatek nie przysługuje emerytom
emeryt04-03-2008 10:57:54   [#06]

Patrz rzewo, jaki kanał. A ja myślałem, ze mnie już nic nie ździwi....

To jak ona dostaje ten dodatek, jak nie jest zatrudniona?? Na odrębnej liście??? Przecież nie z emeryturą????

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]