Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Obowiązkowe lekcje w pracowni komputerowej
strony: [ 1 ]
Iwona23-10-2008 21:09:36   [#01]

Witam,

Proszę mi odpowiedzieć na kilka pytań:

jaka jest podstawa prawna konieczności przeprowadzania 1 -2 lekcj z każdego przedmiotu w pracowni informatycznej ? ( a czy z w-f też)

po co to robić? - gdzie sens prowadzenia lekcji z 30- osobową klasą w pracowni, w której jest 10 komputerów

Wiem co i jak mogę zrobić z uczniami w pracowni, lubię pracę przy komputerze i doceniam wykorzystanie ich na różnych przedmiotach. Na kółku czasami korzystam, ale 30 osób przy 10 komputerach uważam za stratę czasu!

Wioleta D23-10-2008 21:21:47   [#02]
Dlaczego? Do pracowni mam wstawione dodatkowe stoliki ( fakt, że ma 60 m) i często korzystają z niej nauczyciele innych przedmiotów. Jedna grupa pracuje przy stolikach druga robi coś na komputerach i potem zamiana. Matematyka się sprawdza, technika , język angielski , przyroda.
Iwona23-10-2008 21:34:24   [#03]

no człowiek to bezmyśny jest ;-((((

Jakoś w ogóle nie pomyślałam, że nie wszyscy równocześnie muszą siedzieć przy komputerach! Najtrudniej wpaść na proste rozwiązania ;-)
No to już wiem jak lekcję sensownie przeprowadzę! I coś czuje, że takich lekcji bdzie więcej. Tylko pani od informatyki się trochę będzie denerwowała jak ją będę za często s sali wypraszała.

A to naprawdę jest obowiązek?

zgredek23-10-2008 23:41:23   [#04]
.
ankate24-10-2008 06:42:12   [#05]

po kropce...

u mnie nie ma pracowni informatycznej jako takiej, tzn. z komputerami są dwie - humanistyczna i matematyczna. Komputery stoją na stolikach uczniowskich (takich szerokich). Są włączone i jak jest potrzeba skorzystania, to uczniowie korzystają :-)

Power425-10-2008 08:05:23   [#06]
ja raczej z rzutnika korzystam i niekoniecznie w pracowni komputerowej
Power425-10-2008 08:15:59   [#07]
o żadnym nakazie hermiona nie słyszałam, ale zachęcam nauczycieli by wykorzystywali i wielu korzysta z pracowni lub zestawu lap+rzutnik,
biblioteka wzbogaciła się o wiele prezentacji mult. naszych nauczycieli i są one wykorzystywane w pracy
pomyśl ile wspaniałych rzeczy można zrobić na własnym przedmiocie i na godzinach wychowawczych dzięki temu
PawełR25-10-2008 18:21:53   [#08]
u mnie jest ok. mam 10 osobowe klasy i często na polskim korzystam z internetu... nawet bardzo często.. :) lekcje w pracowni są ok. ale przede wszystkim małe szkoły są wspaniałe, a nie takie wielkie z 30 osobowymi klasami, to zaprzeczenie zdrowego rozsądku takie szkoły :)))))) może nowa pani minister to zmieni :))))))))))
Power425-10-2008 18:40:49   [#09]
wątpię osobiście
ale dodatek za pracę w takich licznych klasach powinien przysługiwać co nie?
a przynajmniej wyższe wychowawstwa i motywacyjne
OP powinno to uwzględniać w regulaminie
PawełR25-10-2008 20:03:25   [#10]

ale tu nie chodzi tylko o trudne warunki pracy nauczyciela....

tu chodzi o dzieci, które w klasach 30. osobowych nie mają tak naprawdę po co przebywać :)))))))))))))))

szkoła w takiej formie jest czymś absurdalnym....

uczelnia z wykładami tak, ale szkoła nie....

i do takich klas mają trafić sześciolatki....... kolejny absurd, zgroza, tragedia, ale my tego nie zatrzymamy.... to polityka :))))))

szkoda, że w XXI wiek weszliśmy z chorobą powszechnej masowej zglobalizowanej oświaty

Iwona25-10-2008 21:38:38   [#11]

Paweł,

Nie jest tak źle ;-) mamy też klasy 27 osobowe!
Prawdą jednak jest, że w okresie przeziębień pracuje się o wiele skuteczniej - ucząc 20-23 osoby. Tylko potem trzeba niestety zwolnić, żeby ci, którzy chorowali mieli czas nadrobić zaległości.  

camelot25-10-2008 22:51:24   [#12]
Nie ma żadnej podstawy prawnej. Jest to znowu czyiś wymysł lokalny. Do obsługi pracowni są przeszkolone 3 osoby z nauczycieli, dodatkowo jeszcze jedna - informatyk - administrator, ponadto dyrektor też miał jakieś szkolenie. Jak sobie wyobrażacie obowiązkowe lekcje prowadzone przez innych nauczycieli? Kto ma obsługiwać serwer i wszystkie hasła i kody stacji roboczych?
jatoja26-10-2008 00:08:42   [#13]
ja nie!

( to żeby wątki razem szły)
Wioleta D26-10-2008 01:04:16   [#14]
Uczniowie korzystają z haseł na informatyce. Każdy z nich ma przydzielone hasło więc na każdej innej lekcji może się zalogowac na swoje konto. Serwer nie jest wyłączany więc nauczyciel nie ma problemów z zalogowaniem się do sieci. Każdy ma przydzielone konto, Nauczyciel na lekcji przyrody, języka angielskiego  czy matematyki nie musi obsługiwać serwera żeby prowadzić lekcje w pracowni. Przecież nie mówimy tu o przesyłaniu przez serwer zadań na poszczególne konta, ale o normalnym korzystaniu na lekcjach z internetu i programów zainstalowanych na stacjach roboczych. I to nie są obowiązkowe lekcje- przynajmniej u nas w szkole. Korzysta ten nauczyciel , który chce.
Power426-10-2008 07:23:26   [#15]
PawełR
ale tu nie chodzi tylko o trudne warunki pracy nauczyciela....

tu chodzi o dzieci,

zgadzam się ale

nauczyciele na to wpływu żadnego nie mają ani dyrek często też-więc chociaż drobna rekompensata powinna być -dla mnie to są uciążliwe warunki pracy, wychowawstwo i obsługa rodziców 15 a 30 bez porównania
gdyby za takie je uznano szybko pewnie spadłyby
liczebności klas (naturalne mechanizmy w Gminach zaistniałyby)
AnnoDoro26-10-2008 08:36:07   [#16]
Nie ma takiego przepisu, który by nakazywał obowiązkowe przeprowadzanie lekcji w pracowni komputerowej , ale wszyscy doskonale wiemy , że pracownie wraz z całym dodatkowym sprzętem dają dodatkowe możliwości wykorzystania komputerów nie tylko na lekcjach informatyki, ale też na innych ... Ale czy jednym z podstawowych obowiązków nas pedagogów i wychowawców w dzisiejszych trudnych dla młodych ludzi czasach, nie jest przekazanie uczniom uniwersalnej i nowoczesnej wiedzy o świecie? Wszyscy wiemy , że w wielu jeszcze środowiskach większość uczniów nie ma komputerów w domu, więc chętnie korzystają z zajęć na terenie szkoły. Wyraźnie widać duże zainteresowanie informatyką. Naszym obowiązkiem jest więc wykorzystanie tej naturalnej ciekawości w procesie edukacyjnym. Dlatego też nalezałoby poszerzać ich wiedzę i umiejętności, także poprzez wykonywania różnych ciekawych zadań, ot choćby na lekcji języka polskiego , chemii, historii czy innych przedmiotów. Myślę, że w obecnych czasach wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego , że bez komputera i Internetu nie da sie juz chyba inaczej funkcjonować, a przykładem niech będzie nawet i to forum , na którym mozemy wymienić swoje myśli , poradzic sie lub tez w miarę swoich mozliwosci doradzić . Czyż nie jest tak?
Marek Pleśniar26-10-2008 09:57:10   [#17]

Jest tak:-)

Ale dodam, ze jest też inaczej - lepiej.

Trynd sie mienił:-)

Powszechnie - przeciez to widzimy -  spotykane jest wdrażanie w szkołach zupełnie czego inego - komputera w kazdej pracowni szkolnej (oczywiście ze stosownym ekranem ineraktywnym)

Komputerowe pracownie nie sa w stanie obsłużyć całej szkoły - chyba że by ich było sporo. Ponadto plan lekcji układany co i rusz bo inna ciągle klasa chce wchodzić do klasy - to zadanie nie lada

nie zazdroszczę dyrektorom którzy to by musieli robić:-)

AnnoDoro26-10-2008 12:58:10   [#18]
Och Marku jak się chce to nawet spodnie przez głowę sciagniesz:-)
A lekcje mozna umiejętnie rozplanować, by hurmem kilka klas na jedna i ta sama lekcję nie szło...
Pozdrawiam
camelot26-10-2008 15:17:08   [#19]
A tak w imię czego ma opuszczać pracownię informatyczną bo będzie chciała wejść koleżanka np. z przyrody. Jedynym warunkiem wejścia jest moment gdy nie mam lekcji informatyki. A kto będzie instalował ten program z przyrody na stacjach roboczych? Na pewno nie ja chociaż jestem dobrym kolegą. A kto ten cały bałagan softwarowy będzie sprzątał po przyrodzie, matematyce czy czymś innym? Jak znam życie to administrator. A w imię czego? Ja jestem tylko nauczycielem informatyki.
Wioleta D26-10-2008 15:45:50   [#20]
Ja też, ale na szczęście u nas jest mała szkoła. Po jednym oddziale każdej klasy więc nie ma z tym problemu. Wszyscy się mieszczą. Nie wchodzą przecież na każdą lekcję tylko wtedy kiedy jest taka potrzeba i wolna jest pracownia. Jak to mówią dla chcącego nie ma nic trudnego. Rozumiem że w dużych szkołach może być z tym problem, ja wypowiadając swoją opinię mam na myśli swoją małą, wiejską szkołę.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]