Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Konsultacja OSKKO - rządowy program "Radosna Szkoła" - pilne |
Adaa | 13-05-2009 20:54:56 [#02] |
---|
nie mam uwag specjalnych
patrzac na alokację srodków na kolejne lata to bedzie bardzo niszowy program a radosnych szkoł i na słońce i na deszcz , bedzie jak na lekarstwo:-) |
zgredek | 13-05-2009 21:26:31 [#04] |
---|
"Radosna szkoła - kraina sprawności i zdrowia".
może zaproponowac chociaż zmianę nazwy programu?;-)
jakos tak tęczowo, albo w konkretnym kolorku?
;-) |
Adaa | 13-05-2009 21:34:57 [#05] |
---|
moja uwaga: przy tej ilosci srodków majacych zagwarantować "Radosna szkołę" uwazam, ze ministerstwo uczy nasze dzieci minimalizmu, co jest niezdrowe dla ich rozwoju;-)
lepiej brzmialaby nazwa programu "Maksimum radości w szkole przy minimum nakladów" |
zgredek | 13-05-2009 21:42:19 [#06] |
---|
o widzisz |
bogda4 | 13-05-2009 22:00:44 [#07] |
---|
mnie też nowa nazwa bardziej pasuje
/ kraina raczej z mlekiem i miodem;-)/ |
Bazia | 13-05-2009 22:03:46 [#08] |
---|
Czy ja dobrze liczę, średnio około 70 małych szkół na województwo w tym roku? |
Marek Pleśniar | 13-05-2009 22:07:24 [#09] |
---|
znaczy proponujecie nazwę typu: "małe a cieszy"
;-) |
Ala | 13-05-2009 22:08:53 [#10] |
---|
kropla w morzu potrzeb ale dobre i to ;-) |
Bazia | 13-05-2009 22:09:26 [#11] |
---|
Zdecydowanie tak:) |
Adaa | 13-05-2009 22:09:48 [#12] |
---|
"Małe jest wielkie!" - to bardziej pasuje do idei ministerstwa:-) |
Marek Pleśniar | 13-05-2009 22:16:20 [#13] |
---|
o, proszę
i oddaje skalę i nie ubliża zanadto;-) |
Bazia | 13-05-2009 22:16:56 [#14] |
---|
Moje #11 było do Marka #9, ale może być i do reszty. |
Adaa | 13-05-2009 22:17:24 [#15] |
---|
po prostu genialny konsult nam wyszedł:-) |
zgredek | 13-05-2009 22:21:40 [#17] |
---|
ale jest szansa, że uwzględnią?
uwagi?
;-) |
Bazia | 13-05-2009 22:26:05 [#18] |
---|
Rzeczowo, merytorycznie i wyjątkowa wartość dodana... Wszystko uwzględnią. |
beera | 13-05-2009 22:28:09 [#19] |
---|
odepnijcie wątek
bo na konsult to on nie wygląda ;) post został zmieniony: 13-05-2009 22:29:24 |
beera | 13-05-2009 22:31:44 [#20] |
---|
o
:)))) |
Marek Pleśniar | 13-05-2009 22:32:25 [#21] |
---|
no dobrze, pomału klaruje nam się w przybliżeniu coś takiego:
"Zdaniem Stowarzyszonych idea projektu zasługuje na poparcie. Nie mamy uwag co do jego kształtu, w tym zasad podziału środków, ze względu na zasadnicze zastrzeżenie:
srodki przeznaczone na realizację ww. są zbyt skromne jak na rzeczywiste potrzeby szkół. Byłoby pożądane wsparcie tak pożytecznej inicjatywy znacznie większymi środkami finansowymi, tak by znacząca liczba szkół i ich uczniów mogła z niej skorzystać"
|
monipg | 05-06-2009 13:00:34 [#22] |
---|
"Maksimum radości w szkole przy minimum nakladów", to jest super nazwa, wrecz motto wszystkich organow prowadzacych
swoja droga, czy ten projekt wszedl, bo firmy sie dobijaja i zachecaja, zanecają wręcz |
Power4 | 05-06-2009 16:58:10 [#23] |
---|
ejże
wchodzę z radością a tu co??
........
mnie się podoba nazwa programu"Radosna szkoła" -toć mówią o nazwie programu a nie szkoły:-))))
a czy program mi się podoba zobaczę jak poczytam wieczorkiem |
Power4 | 05-06-2009 18:03:56 [#24] |
---|
weszłam od razu/nie wytrzymałam/radosna szkoła nęci
„Radosna szkoła – kraina sprawności i zdrowia”,
druga część brzmi bajkowo
Proponowany projekt zakłada pomoc organom prowadzącym szkoły w formie dotacji lub dofinansowania przeznaczonych na zakup sprzętu rekreacyjnego i pomocy dydaktycznych. Rodzaj wybranego sprzętu rekreacyjnego i pomocy dydaktycznych uzależniony będzie od indywidualnych potrzeb szkoły.
(dlaczego tylko sprzęt rekreacyjny i pomoce?)
W 2009 roku na realizację programu przeznacza się w budżecie państwa kwotę 40.000 tys. zł, zaplanowanych w rezerwie celowej nr 62.
W roku 2010 planowane jest wydatkowanie 284.000 tys. zł.
W roku 2011 planowane jest wydatkowanie 296.000 tys. zł.
za mało-no cóż jeśli więcej się nie da
na stworzenie lub doposażenie:
tu brzmi super:
• ogródków szkolnych (nazwanych umownie „krainą sprawności i zdrowia na słońce”), zadaniem których jest umożliwienie realizowania podstawy programowej wychowania fizycznego dzieci w młodszym wieku szkolnym,
• miejsc zabaw w szkole (nazwanych umownie „krainą sprawności i zdrowia na deszcz”), zadaniem których jest zabezpieczenie – zgodnie z naturalnymi warunkami rozwojowymi dzieci – organizacji zabaw ruchowych.
jestem zachwycona
"i przyjaznych warunków do prowadzenia zajęć z dziećmi rozpoczynającymi realizowanie nowej podstawy programowej."-
konieczność bo na to nam nikt nie da a sama nie daję rady tak jak bym chciała
- kształtowanie kompetencji kluczowych w zabawie,
"lub właściwe przygotowanie sali w szkole z przeznaczeniem na miejsce zabaw."
dlaczego tylko sali skoro mówi się o przestrzeni szkolnej także w aspekcie korytarza??
Mówi się o:
"2) zakup wyposażenia do „Krainy sprawności i zdrowia na deszcz”"
a potem ogranicza tylko do pomocy dydaktycznych
W okresie trwania programu każda szkoła może otrzymać jeden raz wsparcie finansowe na sprzęt rekreacyjny do ogródków szkolnych i jeden raz wsparcie finansowe na pomoce dydaktyczne do miejsc zabaw w szkole
interesuje mnie katalog pomocy dydaktycznych zaliczalnych
a wykładziny, pojemniki na klocki?
jak znam życie to bez doprecyzowania(jakiegoś przykładowego katalogu) będzie mozna starać się o niewiele(może się mylę ale" Wnioski dyrektorów szkół zostaną zweryfikowane przez organ prowadzący." )
no proszę jak zawężono :
Sporządzając wniosek w sprawie doposażenia szkół w sprzęt rekreacyjny i pomoce dydaktyczne
a moze wielu z nas kupiło już piłki, obręcze, drabinki a potrzebuje szafek na ten sprzęt i wykładzin, wyposażenia szatni, szafek ubraniowych??
sam projekt podoba mi się, środków zawsze za mało, trzeba dzielić tym co jest
ale dlaczego tak ograniczać pomysły i potrzeby w tym zakresie dyrektorów?
Widziałam takie cudeńka na targach ale przy nazwie pomoce i sprzęt..-nikt tego nie zatwierdzi, część z nas same pomoce już zakupiła i nie tylko po 01.01.2009 ale trzeba to gdzieś wstawić (wnętrze pomalować, przebudować, zagospodarować)to już na nic liczyć nie będzie można z tego programu:-((((
można dołożyć trzecią krainę: zabawy i odpoczynku lub wpleść do tej na deszcz bo wstępna nazwa brzmi "miejsc zabaw w szkole"
no i wspominano także o świetlicy(tam kąciki a nie tylko same pomoce też potrzebne)
marzenia?
może swe zdanie wyraziłam za szybko ale intencje me chyba można zrozumieć? |
Power4 | 05-06-2009 18:25:59 [#25] |
---|
założenia programu
„Kraina sprawności i zdrowia na deszcz” to miejsce do zabawy i wypoczynku w szkole. Najważniejszym celem, jaki ma spełniać wyposażenie tego miejsca to zaspokajanie naturalnej, rozwojowej potrzeby ruchu i zabawy, które są właściwe dla dzieci w młodszym wieku szkolnym. Połączenie tego celu z równoczesną możliwością kształtowania koncentracji uwagi, zdolności manualnych czy precyzji ruchu, stwarzać będzie podstawy do osiągnięcia sukcesu, jakim jest wszechstronny i harmonijny rozwój psychoruchowy dzieci w młodszym...
-są obszerniejsze niż to co wyżej |
Power4 | 05-06-2009 18:30:12 [#26] |
---|
tworzenie ogródka to też nie tylko sam sprzęt
i to by było na tyle
to że program powstaje to super( nawet gdyby zawierał mniej niż oczekuję) |
monipg | 05-06-2009 19:01:56 [#27] |
---|
wiemy, ze powstaje program, a wytyczne z organow beda?, bedziemy zakladac swoje pieniadze? jak to wyglada organizacyjnie? |
Power4 | 05-06-2009 22:12:14 [#28] |
---|
, |
dorotagm | 06-06-2009 13:52:51 [#29] |
---|
program mi się podoba, ale nie mam szans, bo rodzice nie deklarują sześciolatków wcześniej do szkoły. Czyli nie dostanę za to punktów- to mi się nie widzi, nie będę więc pisać wniosku |
magden | 11-06-2009 20:04:37 [#30] |
---|
W projekcie jest napisane:
"Środki finansowe przyznane na województwo wojewodowie podzielą między organy prowadzące, w taki sposób, aby otrzymana przez organy prowadzące kwota pomocy finansowej była nie niższa od kwoty wnioskowanej."
Czyli decydował będzie OP. Sa OP-y prowadzące wiele szkół ale są i takie, które prowadzą jedną szkołę na terenie województwa (np. fundacje prowadzące szkoły niepubl.) - wnioskują i mają tyle, ile chcą? Bez dylematów podziału :( |
Power4 | 03-07-2009 17:00:01 [#31] |
---|
całą masa nowych informacji -od 01.07.2009 i 03.07.2009 na stronie MEN-jestem w trakcie czytania ale jestem zachwycona:-))))))
kto żyw niech czyta bo warto/komu zależy znaczy się::-)
wiem ,że nowe wątki już powstały na ten temat ale może warto jeszcze raz |
Power4 | 03-07-2009 17:02:16 [#32] |
---|
http://www.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=578:program-rzdowy-radosna-szkoa-przyjty-przez-rad-ministrow-&catid=100:wane Program rządowy „Radosna szkoła” przyjęty przez Radę Ministrów Dodany: 1 lipca 2009, uaktualniony: 3 lipca 2009
Rada Ministrów przyjęła program rządowy „Radosna szkoła”, który ma zapewnić wsparcie finansowe dla szkół, przeznaczone na zakup pomocy dydaktycznych do miejsc zabaw w szkole i na urządzenie szkolnego placu zabaw.
Aby zapewnić najmłodszym uczniom właściwy rozwój psychofizyczny, warto zadbać o to, aby szkoła podstawowa dobrze zaspokajała ich potrzeby ruchowe. Temu właśnie ma służyć program „Radosna szkoła”. Jego intencją jest stworzenie w szkołach warunków do aktywności ruchowej, porównywalnych ze standardami wychowania przedszkolnego.
Program zakłada wsparcie finansowe dla organów prowadzących szkoły na zakup - lub zwrot kosztów zakupu - pomocy dydaktycznych do miejsc zabaw w szkole i na urządzenie szkolnego placu zabaw (obejmujące, między innymi, koszt zagospodarowania terenu, koszt bezpiecznej nawierzchni oraz zakup i instalację sprzętu rekreacyjnego).
Realizacja programu rządowego zaplanowana została na lata 2009 – 2014. W harmonogramie realizacji programu zostały określone m.in. terminy składnia wniosków przez dyrektorów szkół i przez organy prowadzące.
W roku 2009 dyrektorzy szkół, dla wsparcia finansowego udzielanego w tym roku, składają wnioski do organów prowadzących do 20 lipca br., a organy prowadzące publiczne i niepubliczne szkoły składają wnioski do wojewody do 3 sierpnia br.
Po 6 lipca br. na stronie internetowej Ministerstwa Edukacji Narodowej zostaną umieszczone formularze wniosków dla dyrektorów szkół oraz organów prowadzących, a także propozycje kart oceny wniosków dla wojewodów.
Założenia programu rządowego „Radosna szkoła”
Zasady wsparcia szkół w ramach programu rządowego „Radosna szkoła”
Realizacja programu rządowego (zaplanowana na lata 2009 – 2014)
Projekt programu rządowego "Radosna szkoła" w Biuletynie Informacji Publicznej |
Power4 | 03-07-2009 17:04:15 [#33] |
---|
to chyba był błąd,że w tym wątku zamieściłam, ale stało się:-) |
Marek Pleśniar | 03-07-2009 22:42:38 [#34] |
---|
ludzie są o wiele szczęśliwsi gdy radują się bez pieniędzy
"wszystko co w życiu dobre, jest za darmo"
z wyjątkiem pizzy i wina |
Power4 | 04-07-2009 21:34:51 [#35] |
---|
:-)))
pożyjemy, zobaczymy
| UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|