Forum OSKKO - wątek

TEMAT: wydłużenie etapu kształcenia
strony: [ 1 ]
beata karo19-02-2009 16:35:43   [#01]

Rodzice uczennicy z orzeczeniem do kształcenia specjalnego z uwagi na upośledzenie umysłowe w stopniu umiarkowanym złożyli wniosek do dyrektora z prośbą o wydłużenie etapu kształcenia. Dziewczynka obecnie jest uczennicą klasy VI. Uczęszcza do oddziału integracyjnego, w którym jest akceptowana i doskonale funkcjonuje. Nauczyciele wspólnie z rodzicami byli zgodni, że będą wnioskować o wydłużenie etapu kształcenia w kl. VI, ale w kwietniu 2008r. pojawił się przepis, że wydłużać można najpóźniej w klasie V. Czy tej uczennicy możemy wydłużyć teraz etap kształcenia.

Proszę o pomoc

inia19-02-2009 20:32:41   [#02]
nie, ale możecie jej nie promować, skutek jest taki sam
zespół19-02-2009 22:33:38   [#03]
mam ten sam problem co beata i przed chwila zakonczona 5-letnia wizytacje w szkole Wiec p. wizytator powiedziała, ze powinno sie przedłuzyc, gdyz uczen rozpoczynał etap edukacyjny pod "rzadami starego rozporzadzenia" gdzie nie było mowy o tym, ze w roku poprzedzającym rok zakonczenia. Logicznym jest, ze ten uczen i jego rodzice  w kl. V nie musieli składac podania w kl. V gdyz obowiązywało stare rozporzadzenie (przed zmianą) będąc w klasie VI pojawiły sie zmiany do rporzadzenia, które ucznia juz nie objęły a tym samey stracił on szanse do wydłużenia etapu kształcenia, bo w kl. V za wczesnie a w kl. VI za pózno. Stanowisko (ustne) KO jest takie ze wydłużyc a nikt głowy za to nie urwier, bo dla dobra dziecka.
inia19-02-2009 22:48:29   [#04]
baaardzo mądra pani wizytator... ciekawe co na to moja...i mnie byłoby na rekę

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]