Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
dyrektor - nauczyciel |
alekchmiel | 18-02-2008 16:13:47 [#01] |
---|
Witam małe pytanie - czy nauczyciel może odmówić wcześniejszego przyjścia do pracy Wynikło to z konieczności zastępstwa za chorego kolegę w celu zapewnienia opieki nad młodzieża (zajęcia opiekuńcze).
pozdrawiam Leszek |
AnJa | 18-02-2008 16:16:35 [#02] |
---|
prawnie to tego zdaje się nigdzie nie uregulowano
ale wydaje mi się, że bardziej może odmówić (inne plany ma, organizacyjnie nie może) niz można go przymusić |
DYREK | 19-02-2008 09:01:37 [#03] |
---|
też uważam, że bardziej może odmówić niż nie
ale znalazłem coś takiego:
Odmowa zastępstwa doraźnego przez nauczyciela 2007-11-08
http://www.abc.com.pl/?cmd=pytanie_jedno,379&serwis=6
Pytanie pochodzi z publikacji Prawo Oświatowe
Czy nauczyciel może odmówić wyznaczonego mu zastępstwa doraźnego?
Odpowiedź:
Praca nauczyciela w ramach godzin doraźnych zastępstw ma charakter obowiązku.
Uzasadnienie:
Przez godzinę ponadwymiarową rozumie się przydzieloną nauczycielowi godzinę zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych (art. 35 ust. 2 ustawy Karta Nauczyciela)
Zgodnie z definicją zawartą w art. 35 ust. 2a ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela, przez godzinę doraźnego zastępstwa rozumie się przydzieloną nauczycielowi godzinę zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych, której realizacja następuje w zastępstwie nieobecnego nauczyciela. Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe i za godziny doraźnych zastępstw wypłaca się według stawki osobistego zaszeregowania nauczyciela, z uwzględnieniem dodatku za warunki pracy.
Należy zauważyć, że zarówno w definicji godziny ponadwymiarowej, jak i w definicji godziny doraźnego zastępstwa ustawodawca posługuje się wyrażeniem godziny "przydzielone".
Jak przyjął Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 12 maja 2004 r. sygn. akt I PK 454/03 (OSNP 2005/3/32), praca w godzinach ponadwymiarowych nie stanowi uprawnienia nauczyciela, lecz jest jego obowiązkiem, jeżeli została zarządzona zgodnie z prawem. Biorąc pod uwagę, że ustawodawca w przepisie definiującym godzinę doraźnego zastępstwa posłużył się jednakową redakcją jak w odniesieniu do definicji godziny ponadwymiarowej - tj. użył określenia godzina "przydzielona" - w drodze analogii w kontekście tezy wyroku Sądu Najwyższego z dnia 12 maja 2004 r. (I PK 454/03) można przyjąć, że praca nauczyciela w ramach godzin doraźnych zastępstw ma charakter obowiązku.
|
rzewa | 19-02-2008 09:54:01 [#04] |
---|
hmm... tak, ale dotyczy to tylko godzin mieszczących się w limicie określonym przez art 35 ust 1 KN
zatem jeśli n-l ma "goły" etat (18 godz/tydz) to można mu przydzielić max 4 godziny doraźnych w tygodniu, a jeżeli ma 3 godziny ponadwymiarowe, to już tylko 1 godz. doraźnego zastępstwa, a jak tych ponadwymiaówek jest 4 to niestety nie da się żadnego...
oczywiście za zgodą n-la można ile kto chce :-))
ale... w tym wypadku trzeba potraktować poważnie również dugi limit (ach ta konsekwencja i logika :-)) i takiemu n-lowi, który ma 9 godz. ponadwymiarowych w tygodniu nie wolno przydzielać również zastępstw doraźnych...
chyba wolę tę naszą interpretację - zastępstwa tylko za zgodą n-la :-) |
mazzante | 19-02-2008 09:57:04 [#05] |
---|
Ile godzin tygodniowo powinien pracować dyrektor szkoły? |
bosia | 19-02-2008 09:58:27 [#06] |
---|
tyle ile potrzebuje
a dydaktyczne zgodnie z regulaminem op |
DYREK | 19-02-2008 10:04:53 [#07] |
---|
dyrektor, teoretycznie tak między 18 a 40;-) |
bosia | 19-02-2008 10:06:40 [#08] |
---|
no, teoretycznie ;-) |
DYREK | 19-02-2008 10:08:16 [#09] |
---|
Zdaniem KN
Czas pracy dyrektora ( nauczyciela ) jest czasem zadaniowym. W zadaniowym czasie pracy pracownik ma wpływ na rozkład swojego czasu pracy - pracownik sam organizuje sobie pracę i czas przeznaczony na jej wykonanie. Oznacza to, że niekiedy pracuje dłużej, innym razem skraca swój okres pracy. Istotne jest to, aby zlecone mu zadanie lub zadania zostały wykonane. KN określa wymiar czasu pracy: pensum rozliczane wpisami w dzienniku + pozostałe czynności, razem nie więcej niż 40 godzin tygodniowo. Czyli tygodniowy czas pracy dyrektora szkoły (nauczyciela) powinien być nie mniejszy niż realizowane pensum, a nie większy niż 40 godzin tygodniowo.
Zdaniem OP
Dyrektor jest kierownikiem gminnej jednostki organizacyjnej , a w przypadku kadry kierowniczej ścisłe wyliczenie zadań jest po prostu niemożliwe. Wyrażenie zgody przez gminę na formułę zadaniową pracownika na stanowiska kierowniczym, de facto powodowałoby ten skutek, że taka osoba przestaje pełnić funkcję kierowniczą, gdyż nie ma możliwości skutecznego wyegzekwowania ciążących na niej zadań. Odpowiedzialność można ponosić zasadniczo wówczas, gdy jest się w pracy. Czyli czas pracy 40 godzin tygodniowo z podpisywaniem listy obecności, rozliczaniem czasu pracy itd.
polecam wątki:
czas pracy
http://oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=22205&fs=0&st=0
Urlop dyrektora -trochę prawdy na ten temat
http://oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=7403&fs=0&st=0 |
alekchmiel | 19-02-2008 21:36:21 [#10] |
---|
reasumując gdy przyjdzie nauczyciel na zastępstwo doraźne to trzeba zapłacić?
|
Jacek | 19-02-2008 23:10:37 [#11] |
---|
no a Ty byś chciał by Ci zapłacono czy nie?
bo KN mówi wyraźnie, że trza płacić a KP to nawet mówi, że się zrzec tego wynagrodzenia nie możesz :-) |
alekchmiel | 20-02-2008 21:58:44 [#12] |
---|
jeszcze jedno tak juz na poważnie i bez wtrąceń - jeżeli wchodzi na zastępstwo na zajęcia opiekuńcze za chorego kolegę to mimo że tylko siedzi na lekcji i pilnuje to tez należy mu sie kasa - czy dobrze zrozumiałem powyższa wypowiedz? |
ewa | 20-02-2008 22:13:24 [#13] |
---|
dobrze zrozumiałeś
a może on niech coś robi, np realizuje zadania z programu wychowawczego, a nie tylko siedzi ;-) |
joljol | 20-02-2008 22:15:32 [#14] |
---|
a niech se posiedzi co się będzie męczył za parę groszy |
alekchmiel | 20-02-2008 22:27:15 [#15] |
---|
to jeszcze ciągnąć ten wątek a kiedy ja rozkładam rece i mówie nie mam kasy bo OP mi nie daje na płatne zastępstwa chyba sam musze się zając tymi klasami gdzie nauczyciel jest chory |
dota c | 20-02-2008 23:54:47 [#16] |
---|
Może lepiej zająć się OP? Coby te piniondze dała |
alekchmiel | 21-02-2008 09:22:34 [#17] |
---|
Szanowna pani Doroto C skąd ten sarkazm? |
AnJa | 21-02-2008 09:24:17 [#18] |
---|
a gdzie tu sarkazm?
byc może OP nie wie, że wysyłając na bezpłatne zastępstwa łamiesz prawo i że może Cię to kosztować 5 tys z własnej kieszeni |
dota c | 21-02-2008 10:36:21 [#19] |
---|
Hm. Sarkazmu byc nie miało (jako rzekł AnJa) jeno rzetelna ocena sytuacji. Na to, że ludzie chorują wpływu nie mamy, ale na to, żeby ci co pracują otrzymali co im się należy - cokolwiek większy wpływ mieć jako dyrektorzy powinniśmy. Również Ty, Alku, za darmo pracować nie powinieneś. Również Tobie za zastępstwa pieniądz się należy. Warto o tym z OP pogadać.
Kilka razy juz na forum o tym było. Poszukaj |
alekchmiel | 21-02-2008 21:07:57 [#20] |
---|
Dzięki za wszystkie informacje a tak a propos ta jak długo czeka sie na możliwosc zostania członkiem Waszego Stowrzyszenia |
AnJa | 21-02-2008 21:11:50 [#21] |
---|
o ile dobrze kojarzę:
od kilkunastu godzin do kilkunastu dni
zależy od harmonogramu prac zarządu |
alekchmiel | 21-02-2008 21:16:05 [#22] |
---|
Aby uściślic - wysłałem 5 dni temu deklarację członkowska e-mailem dlatego pytam bo nie ma żadnego odzewu |
skrzat | 21-02-2008 21:33:24 [#23] |
---|
hmmm...alekchmiel nie mógł zapłacić, toteż nauczyciel odmówił
(ja bym nie odmowiła, ale mój dyrek mnie nie zawoła, bo wie, że nie wolno bez zapłaty:))) |
Grazia | 22-02-2008 14:45:12 [#24] |
---|
Nie wolno, nie wolno, a tak sie dzieje...przynajmniej u mnie.
Od wrzesnia pracowałam za chora kolezankę, wyszło mi, że łacznie było tego 51 godzin. Codziennie słyszałam (inne panie też!) - to godziny społeczne, niepłatne, bo nie ma pieniedzy.
Zaczęłysmy sie wszystkie buldoczyc, szczególnie ja po przeczytaniu przepisów i postów na naszym forum i w efekcie zapłacono mi dotychczas za 7 godzin, za kolejne 10 otrzymam wynagrodzenie w wypłacie za marzec, a resztę godzin miałam do odebrania we ferie (bo moja placówka jest nieferyjna).
Ja i inne nauczycielki wolałybysmy mieć godziny płatne, zgodnie z przepisami. Obecnie jestesmy zadowolone, że udało nam się wyegzekwować dni wolne za przepracowany czas. Martwie sie jednak o pozostałe miesiace, bo niestety nauczycielki biora długie zwolnienia, a ferii juz nie będzie i co wtedy...
Odmówić zastępstwa? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|