Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
JDU w podstawie wynagrodzenia za urlop - konsultacja |
|
Dragon | 07-10-2010 10:24:48 [#01] |
---|
Ponieważ to mój obszar zainteresowań zawodowych, a OSKKO występuje na liście konsultujących - podrzucam do konsultacji - bo osobiście jestem zainteresowany w jakim kierunku mogą iść uwagi, coby sę na nie przygotować.
Projekt rozporządzenia: http://bip.men.gov.pl/images/stories/APsr/rozpwynagrodz.pdf Uzasadnienie: http://bip.men.gov.pl/images/stories/APsr/uzasadnieniewynagrodz.pdf
Swoją drogą bawi mnie uzasadnienie: Jednorazowy dodatek uzupełniający na mocy art. 30a ustawy – Karta Nauczyciela, stanowi różnicę między wydatkami poniesionymi na wynagrodzenia nauczycieli w danym roku w składnikach, o których mowa w art. 30 ust. 1 tej ustawy, a iloczynem średniorocznej liczby etatów nauczycieli na poszczególnych stopniach awansu zawodowego oraz średnich wynagrodzeń nauczycieli, o których mowa w art. 30 ust. 3, ustalonych w danym roku. Jednorazowy dodatek uzupełniający jest zatem elementem wynagrodzenia nauczycieli, który należy uwzględnić w wynagrodzeniu za urlop wypoczynkowy. W związku z powyższym w § 1 w ust. 1 pkt 8 projektu rozszerzono katalog dodatków o jednorazowy dodatek uzupełniający.
Bawi, bo przecież 13-ka też jest elementem wynagrodzenia nauczycieli, a mimo tego nie uwzględnia się jej w wynagrodzeniu za urlop.
W dodatku w czasie urlopu nauczyciel powinien dostawać tyle ile dostałby pracując - a nic mi nie wiadomo o tym, że gdy pracuje to mu się do pensji dolicza 1/12 JDU.
Rozporządzenie oczywiście przejdzie - bo korzystne dla pracowników. No to czemu by, posługując się tą samą argumentacją - nie dorzucić 13-ki do wynagrodzenia za urlop? A jeśli jednak jej nie dorzucać - to czemu dorzucać JDU?
Bo podczas liczenia 13-ki uwzględnia się wynagrodzenia za urlop, więc by się pętla zrobiła? Tak - uwzględnia się. Ale tak samo się je uwzględnia (wynagrodzenie za urlop) podczas wyliczania JDU - i to niczemu nie przeszkadza.
I weź tu potem znajdź jakąś logikę i próbuj uzasadniać coś przez analogię ...
|
rzewa | 07-10-2010 11:10:10 [#02] |
---|
no i jeszcze jedna wątpliwość pojawia się: jak to pogodzić z zapisem ustawowym: art 30a ust. 6. Jednorazowy dodatek uzupełniający, o którym mowa w ust. 3, nie jest uwzględniany jako składnik poniesionych wydatków na wynagrodzenia nauczycieli w odniesieniu do wysokości średnich wynagrodzeń, o których mowa w art. 30 ust. 3, w roku, w którym został wypłacony.
czyli czy w takim razie będzie można całe wynagrodzenie urlopowe brać pod uwagę przy obliczaniu średniego wynagrodzenia w danym roku?
|
Dragon | 07-10-2010 12:01:10 [#03] |
---|
Ty Rzewo lepiej tego nie ruszaj - bo jeszcze się ustawodawca z rozporządzeniodawcą nad tym pochylą - i trzepną takie reguły uwzględniania wynagrodzenia za urlop w wyliczaniu JDU - że już nikt się nie połapie w tym jak to wyliczyć. :-))
PS. Bardzo celna uwaga - pokazująca mętlik, który może to wywołać w wielu głowach - wielość interpretacji pytań, ... - i kolejnych wyjaśnień MEN do poprzednich wyjaśnień MEN. I fukań w stylu: "Przecież to oczywiste ...".
|
Dragon | 07-10-2010 13:19:54 [#04] |
---|
Zabawnie też będzie porównać dwóch nauczycieli w sąsiednich OP - w których w jednym z nich był duży JDU (bo inni nauczyciele mieli mało godzin ponadwymiarowych itp) - a w drugim nie było JDU (bo inni nauczyciele trzepali mnóstwo ponadwymiarówek).
Załóżmy, że Ci nauczyciele mają takie samo wykształcenie, stopień, staż, ... - obj bez ponadwymiarowych, ... Zarabiali więc od września dokładnie tyle samo. I idą na urlop. Nie dość, że ten z OP, w którym był JDU - dostał ów dodatek w lutym - to jeszcze będzie miał wyższe wynagrodzenie za urlop niż ten z OP w którym nie było JDU.
I weź teraz się połap o co w tej oświacie chodzi ...
|
Dragon | 07-10-2010 13:45:01 [#05] |
---|
Podpowiem jeszcze projektodawcy rozporządzenia, że:
- ideą wynagrodzenia za urlop jest to, żeby pracownik otrzymał takie wynagrodzenia jak by w tym czasie pracował,
- dlatego w podstawie wynagrodzenia za urlop uwzględnia się godziny ponadwymiarowe i zastępstwa - bo gdyby pracował w lipcu to dlatego, że wtedy dzieci byłyby w szkole i uczyłyby się - a więc miałby te godziny ponadwymiarowe i zastępstwa,
- dlatego w podstawie wynagrodzenia za urlop uwzględnia się funkcyjny, bo gdyby pracował to tę funkcję pełniłby (albo należy mu się ekwiwalent za to, że przez jakiś okres pracował pełniąc tę funkcję),
- ...
W wynagrodzeniu za urlop nie uwzględnia się natomiast 13-ki - bo on i tak tę 13-kę dostanie za czas pracy i urlopu - dostanie ją w lutym, czy marcu. Podobnie więc absurdem jest uwzględnianie w wynagrodzenia za urlop JDU - bo JDU ów pracownik i tak otrzyma, gdy na terenie OP nie zostaną osiągnięte średnie wynagrodzenia - otrzyma je w lutym. JDU, podobnie jak 13-ka - jest nowiem rozliczeniem z czasem przeszłym (zeszłym rokiem) - a nie rozliczeniem bieżącym, jak wynagrodzenia miesięczne, godziny, dodatki za warunki pracy, ...
I chyba na tym skończę swój głos odnośnie tego rozporządzenia. Uważam, że ta zmiana przeczy idei wynagradzania za czas urlopu. Rozumiem jednak, że ideę można inaczej pojmować - lub ją ignorować.
|
Dragon | 13-10-2010 20:26:08 [#06] |
---|
Wobec braku uwag do zgłoszonych tu uwag moich i rzewy - proponuję sformułować następujące stanowisko:
Stanowisko OSKKO: OSKKO wnioskuje o niepodpisanie projektu rozporządzenia.
Uzasadnienie:
- ideą wynagrodzenia za urlop jest to, żeby pracownik otrzymał takie wynagrodzenia jak by w tym czasie pracował,
- w podstawie wynagrodzenia za urlop uwzględnia się
godziny ponadwymiarowe i zastępstwa - bo gdyby w tym czasie nauczyciel pracował, to realizowałby pracę w godzinach ponadwymiarowych, zastępstwach,
- w podstawie wynagrodzenia za urlop uwzględnia się
funkcyjny, bo gdyby w tym czasie pracował to tę funkcję pełniłby (albo należy mu się
ekwiwalent za to, że przez jakiś okres pracował pełniąc tę funkcję),
- podobnie z pozostałymi elementami wynagrodzenia stanowiącymi podstawę wynagrodzenia za urlop.
Jednorazowy dodatek uzupełniający zbliżony jest znacznie bardziej do dodatkowej nagrody rocznej (13-ki) niż do wynagrodzenia zasadniczego. Tak jak 13-ka ma charakter wynagrodzenia za okres minionego roku - i tak jak 13-ka jest elementem wynagrodzenia nauczyciela. W konsekwencji - tak jak 13-ka nie powinien stanowić podstawy wynagrodzenia za czas urlopu.
Nie należy niepokoić się tym, że nauczyciele "stracą" - bo jeśli w danym roku, w którym wykorzystują urlop, na terenie samorządu nie zostanie osiągnięta średnia - to nauczycielom zostanie naliczona odpowiednia wysokość jednorazowego dodatku uzupełniającego za ten czas - w styczniu roku następnego. To dokładna analogia 13-ki - którą pracownicy otrzymają za okres bieżącego roku w lutym lub marcu roku następnego. Nieuzasadnione jest różnicowanie wynagrodzenia za czas urlopu ze względu na organ prowadzący, w którym nauczyciel jest zatrudniony - a taka sytuacja miałaby miejsce w wypadku uwzględniania w wynagrodzeniu za urlop jednorazowego dodatku uzupełniającego.
|
Karolina | 14-10-2010 15:21:46 [#08] |
---|
Rozporządzenie oczywiście przejdzie - bo korzystne dla pracowników. #1
Stanowisko OSKKO: OSKKO wnioskuje o niepodpisanie projektu rozporządzenia. #6
Janusz, ja tam nie zarząd OSKKO ani nawet organ, który to ma się martwić o stan publicznej kasy. Mam to w nosie, jesli cos ma byc na moją korzyśc to niech jest. Zależy mi zarabiać lepiej. Wyjaśnij mi proszę czy może się myle? I dlaczego OSKKO ma występować za tym abym więcej nie zarabiała? *
*skracając, bo rozumiem, że tu chodzi o składową dodatku, ale jednak... :) |
AnJa | 14-10-2010 15:30:38 [#09] |
---|
wydaje mi się, że czytałem już dlaczego akurat takie stanowisko zaprezentowano
i to zdaje się, że w tym wątku
sądzę też, ze rozmowa o tym ma charakter dosyć akademicki- bo ja mam naiwną wiarę w madrość samorządów
i ze one postarają się, by w tym roku już jdu u nich nie było- a płacono za pracę, jeśłi i tak zapłacic trzeba |
Dragon | 14-10-2010 16:26:32 [#10] |
---|
To, że nie zarobisz więcej Karolino - wynika z akapitu, w którym napisałem "nie należy niepokoić się tym, że nauczyciele stracą". Jeśli pracujesz w samorządzie, który nie dotrzymuje średnich - to o tyle o ile z powodu urlopu dostaniesz więcej - o tyle mniej dostaniesz przy okazji wyrównania do średnich. Więc na jedno wyjdzie.
Pytanie dlaczego OSKKO miało występować w tej kwestii w ogóle jakoś tak? Po pierwsze dlatego, że OSKKO to nie związek zawodowy. Po drugie dlatego, że jednym z zadań OSKKO jest działanie na rzecz poprawy jakości prawa funkcjonującego w oświacie. A to rozporządzenie wprowadza dziwolągi niespotykane - psuje logikę w zakresie wyznaczania wynagrodzenia za czas urlopu. Do tej pory jakoś było adekwatne w tym zakresie do uregulowań KP i rozporządzeń na nim opartych - a teraz ma zamiar wprowadzić jakiś kosmos bez ładu i składu.
To moje zdanie - dlatego je zwerbalizowałem. Można się z nim nie zgadzać - i wypracować stanowisko inne na drodze dyskusji.
|
Karolina | 15-10-2010 15:40:24 [#12] |
---|
Janusz, dzięki za wyjaśnienia :) |
Dragon | 16-12-2010 10:34:01 [#14] |
---|
Wymazałem to com napisał - bo nie jest aż tak dramatycznie jak mi się wydawało po "pierwszym czytaniu". :-)
| UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|