Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
regulamin wynagradzania nauczycieli |
zgredek | 10-01-2008 16:49:15 [#51] |
---|
a tak w ogóle to i z rzewą się zgadzam
znaczy - wycofuję się, bo im dłużej myślę, tym bardziej nic nie wiem:-(
i tylko mieszam |
irula | 10-01-2008 17:15:37 [#52] |
---|
To wyliczenia Krystyny
Ad.1. - pracowała 13 godz.
13 - (18 - 3,6 * 2 ) = 2,2 ~ 2 godz. ponadwymiarowe
Ad. 2. - pracowała 18 godz.
18 - (18 - 3,6) = 3,6 ~ 4 godz. ponadwymiarowe.
A tu moje
Ad.3.
P= X-Ps(1 x n/5)= 13- 18(1 x 2/5)= 13- 18 x 0,6 = 13-10,8=2,2 =2
P-godziny ponadwymiarowe
X-ilość godzin przepracowanych w danym tygodniu
Ps-pensum- np 18
n-ilość dni nieobecnych |
Ivon | 10-01-2008 17:40:21 [#53] |
---|
jak obliczać nadgodziny gdy n-l przebywa na urlopie okolicznościowym np. opieka nad dzieckiem, pogrzeb rodzica ? |
rzewa | 11-01-2008 00:12:28 [#54] |
---|
tak jak w przypadku wakacji -> płacisz za te dni wynagrodzenie takie jak za urlop wypoczynkowy |
krystyna | 11-01-2008 00:15:55 [#55] |
---|
zgredku i rzewo,
po nocnych przemyśleniach:
zapis u JarTul:
"Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe i doraźnych zastępstw wypłacane jest, gdy faktyczna liczba przepracowanych w danym tygodniu godzin dydaktycznych przekracza tygodniowe pensum."
nie narusza KN:
2. Przez godzinę ponadwymiarową rozumie się przydzieloną nauczycielowi godzinę zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych.
I wcale nie chodzi tu o wskazanie palcem (jak głupio pisałam...) dnia, w którym godz. ponadwym. się odbywają !
Są nimi po prostu wszyskie (obojętnie które) godz. ponad 18 godz. w tygodniu.
I wszystko jedno, kiedy nauczyciel choruje - bo i tak zawsze wszystko traci (w podanym przykładzie).
I jest OK.
A inne regulaminy, podając różne sposoby obliczania godz. ponadwym. - są po prostu korzystniejsze, co też jest (nawet bardzo...) OK.
|
rzewa | 11-01-2008 00:18:02 [#56] |
---|
:-))))) |
krystyna | 11-01-2008 13:09:42 [#57] |
---|
rzewa,
a jak wg Ciebie obliczać godz. ponadwymiarowe, mając w regulaminie tylko taki zapis:
"Warunki zachowania lub utraty prawa do wynagrodzenia za niezrealizowane godziny ponadwymiarowe lub doraźnych zastępstw, określają odpowiednio przepisy ustaw: Karta Nauczyciela i Kodeks Pracy oraz rozporządzenia wydane na podstawie tych ustaw.
Poradź, bo jest to dla mnie b. ważne !
|
rzewa | 12-01-2008 21:17:24 [#58] |
---|
co do zastępstw to ok.
ale w przypadku ponadwymiarowych jest on sprzeczny z art 30 ust 6 pkt 2 KN |
krystyna | 12-01-2008 22:18:57 [#59] |
---|
rzewa,
PODZIWIAM !
nie dość, że gdzieś tam w wielkim świecie musisz się nagadać, wyspać, szukać hasła do kompa i nie wiem co tam jeszcze..., -:)
to i tak zdążysz nie dość że zerknąć, ale i odpowiedzieć !
I TO JAK !
Dziękuję i pozdrawiam, baw się dobrze (a w takim "zestawie" towarzyskim, to chyba inaczej się nia da...)

|
krystyna | 14-01-2008 19:40:55 [#61] |
---|
o!
ciekawy kawałek, bo była kiedyś dyskusja na temat płacenia (lub nie) za nieodbyte NI:
"...We wszystkich organach prowadzących (jednostkach samorządu terytorialnego) uchwały zawierały błędy polegające na ograniczeniu nauczycielom prawa do wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe. Polegało to np. na ustaleniu, że nauczycielom nie przysługuje wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe nie odbyte ze względu na korzystanie przez nauczyciela z 2 dni opieki nad dzieckiem do 14 lat lub za godziny nie odbyte z powodu choroby dziecka nauczanego indywidualnie...."
No to dalej nie wiem, jak płacić NI, gdy z góry wiem, że przez 2 miesiące będzie w szpitalu...
|
Jacek | 14-01-2008 19:50:21 [#62] |
---|
skoro regulamin nie może określać kiedy płacic a kiedy nie płacić to w takim wypadku należy płacić jak nauczyciel zrealizuje te godziny. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|