Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
n. indywidualne ucznia z upośl. umiarkowanym w szkole masowej |
|
Jacek | 11-11-2007 16:29:46 [#01] |
---|
Od przyszłego roku ma trafić do mnie do gimnazjum uczennica, która będzie miała orzeczenie o nauczaniu indywidualnym a jest uposledzona w stopniu umiarkowanym i rodzice nie chcą by miała orzeczenie do kształcenia specjalnego.
Czytałem wcześniejsze wątki na ten temat i jak rozumiem taki uczeń w szkole masowej winien realizować na nauczaniu indywidualnym podstawę programową szkoły masowej a tylko świadectwo otrzymuje opisowe no i nie przystaepuje do egzaminu gimnazjalnego.
Wiem, że przepisy nie są tu przyjazne dla takiego ucznia a chcielibysmy jak najlepiej podołać obowiązkom a do tej pory nie mielismy takiego przypadku. Stad też moja prośba o ewentualne wskazówki co konkretnie robić na co zwrócić uwagę i może jakies konkrety do przesłania na mojego maila jrudnik@poczta.onet.pl (Karty pracy i inne takie tam :-) Świadectwo opisowe nijak się przecież ma do ramówki gimnazjum więc co z językiem obcym jak sobie poradzić z pogodzeniem ramówki i praca z uczennicą.
Nie wiem czy to dobry pomysł ale chciałbym o ile to będzie możliwe by dogadać się ze szkoła specjalną, która jest u nas i zatrudnić nauczyciela czy dwóch na nauczanie indywidualne (co z kwalifikacjami i czy tak można) a jednocześnie opracować również zasady uczestnictwa jej w zajeciach z klasą na niektórych zajeciach (plastyka, muzyka, godz. wychowawcza lub ewentualnie inne) by nie traciła kontaktu z rówieśnikami.
w orzeczeniu o indywidualnym z SP ma tak:
Diagnoza:
Mózgowe porażenie dziecięce. Nawracające infekcje dróg oddechowych. Opóznienie rozwoju ruchowego. Na podstawie.... stwierdza się upośledzenie umysłowe w stopniu umiarkowanym...
Zalecenia:
- Kontynuowanie nauczania indywidualnego.
- Rozwijanie kompetencji społecznych niezbędnych do pełnego funkcjonowania w społeczeństwie takich jak: wyrażanie potrzeb i oczekiwań, współpracy w grupie, porozumiewania się z otoczeniem, umiejetności rozwiązywania konfliktów.
- Kształtowanie postawy niezalezności i samodzielności w życiu społecznym.
- Wdrażanie do podejmowania ukierunkowanych działań majacych na celu poszerzenie wiedzy i umiejetności szkolnych.
- Realizowanie zaleceń lekarzy i rehabilitantów.
- W miarę możliwości zapewniać kontakt z rówieśnikami.
Uzasadnienie:
Z uwagi na niedowład kończyn górnych i dolnych czeste infekcje dróg oddechowych dziecko nie jest w stanie uczęszczać na zajęcia w szkole.
Jak dla mnie to ta opinia jest sztampowa, ogólnikowa i mało mówiąca a my zostaniemy z problemem. Rodzice są w porządku i bardzo chcą współpracować. Mam niedługo spotkanie z nimi i opócz tego co wiem przepisowo coś chciałbym im proponować konkretnego. Dlatego jesli ktoś może wspomóc, doradzić to mocno dżwięczny :-) będę... |
beera | 11-11-2007 16:33:40 [#02] |
---|
wiesz
ona w zasadzie realizuje wlasny program ( rozp. o ocenianiu)
a sądząc po wzorze świadectwa, ma tez inna ramówke (choc nie ma w rozp. o ramowy ch planach nauczania, że ramówka szkoły specjalnej jest wlasciwa dla ucznia z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym w szkole masowej)
popatrz na tę ramówkę i od razu Ci sie zmniejszy ilośc nauczycieli koniecznych do zatrudnienia |
Fakir2 | 11-11-2007 16:42:09 [#03] |
---|
Boże......
|
Jacek | 11-11-2007 16:47:39 [#04] |
---|
Fakirze to nie do mnie było na pewno :-) ale jak mozesz cos pomóc to dawaj |
Jacek | 11-11-2007 16:55:22 [#05] |
---|
asia ja wiem jaka jest ramówka w specjalnej.. ona do tej pory miała w SP NI jak każdy uczeń tyle, że starano się pracować w miarę mozliwości, nikt nie kazał im pisac żadnych programów własnych a i świadectwo miała normalne. Wychowawczyni, z która rozmawiałem rozkładała ręce.
Chce pomóc rodzicom i jej jak tylko bedziemy potrafili choć wiem, że ogrom pracy nasz czeka a ja mam tylko jednego nauczyciela, który ma opórcz matematyki jeszcze pedagogike specjalna i dlatego chcemy miec ścisły kontakt ze szkołą specjalną ale też i prosze o wskazówki tych, którzy mieli podobne przypadki jak sobie poradzili.. |
beera | 11-11-2007 16:58:34 [#06] |
---|
ale to nieprawidłowo miała, musisz to wyprostować.
ramówka jest inna i na pewno Ci pomoże zatrudnienie n-la ze szkoły specjalnej- ja bym tak wlasnie zrobiła.
Moim zdaniem najprościej będzie jak Ci wszystko zrobi ten nauczyciel, bo ma doświadczenie. Ty tylko to porządnie zorganizuj.
Miałam 2 zaj rew-wych. Oba prowadzone przez n-li ze szkoły specjalnej.
|
magdulka | 11-11-2007 18:32:43 [#07] |
---|
W tej sutuacji najlepiej dla dziecka byłoby zorganizowanie zajęć przez oligofrenopedagoga.Po obserwacji dziewczynki opracuje indywidualny program edukacyjny dostosowany do jej indywidualnych możliwości psychofizycznych.Ale jakie będą realizowane zajęcia zadecyduje OP, przyznając liczbę godzin.Dyrektor zadecyduje na jakie zajęcia ile godzin przeznaczyć. |
anmar | 11-11-2007 19:57:55 [#08] |
---|
Nie rozumiem o czym piszecie i nie dziwię się Fakirowi.
Ucznia niepełnosprawnego intelektualnie w stopniu umiarkowanym i znacznym obowiązuje właściwa dla jego dysfunkcji rozwojowych ppodstawa programowa. Nie ma w niej "normalnych" przedmiotów, lecz:
. Na każdym etapie edukacyjnym w szkole podstawowej i gimnazjum wyodrębnia się:
1) zajęcia edukacyjne:
a) funkcjonowanie w środowisku,
b) muzyka z rytmiką,
c) plastyka,
d) technika,
e) wychowanie fizyczne,
f) etyka lub religia
2) zajęcia rewalidacyjne.
Poczytajcie sobie na stronie:http://www.ko.rzeszow.pl/zalaczniki/dokumenty/3101200604.doc |
beera | 11-11-2007 20:01:37 [#09] |
---|
anmar, nie sądzę, byś przeczytała, to co napisalismy- chocby w poście 05 i 06
bo gdybys przeczytała, to bys wiedziała, ze napisalismy, że ma inną ramówkę |
Jacek | 11-11-2007 20:01:48 [#10] |
---|
Godzin to z OP-u będzie max czyli 12 i o to się nie boję :-) podnosze i czekam na inne głosy
ooo nie muszę podnosic :-) |
beera | 11-11-2007 20:03:55 [#11] |
---|
Jacku
ale w zasadzie to czego nie wiesz? hę?
wiemy, ze masz NI dla uposledzoengo w stopniu umiarkowanym dziecka
Inna ramówka program dostosowany inne ocenianie nauczyciel z oligo i jedziesz:) |
Jacek | 11-11-2007 20:11:16 [#12] |
---|
asia.. powiem szczerze, że dopiero jak napisałem i przeczytałem (ze zrozumieniem) to stwierdziłem, że ja wiem w którym kierunku jechać :-)
teraz mi chodzi bardziej o to by wybrać jak najlepszy środek transportu i tu liczę na ewentualne wskazówki choć zdaję sobie sprawę, że na odlegóość trudno coś doradzić konkretnego ale liczę na różne spojrzenie (nawet Fakira) na sprawę by coś nie umknęło :-) |
beera | 11-11-2007 20:12:37 [#13] |
---|
Fakira jest dość ideowe na ten moment;))
|
Jacek | 11-11-2007 20:13:16 [#14] |
---|
a to ja wiem :-) ale zawsze coś nawet jak ideowe |
Boga | 11-11-2007 20:19:31 [#15] |
---|
Nauczanie indywidualne w warunkach domowych realizowane przez oligofrenopedagoga w wymiarze ok. 12 godzin, indywidualny program rewalidacyjno -terapeutyczny opracowany przez nauczyciela w oparciu o "Podstawy programowe ...dla upośledzonych umysł. w st. umiarkowanym...", czyli to co pisze anmar. Tu nie ma kształcenia przedmiotowego w rozumieniu szkolnym, nie ma oceniania,
To jest orzeczenie o kształceniu specjalnym czy się rodzicom podoba, czy też nie.
Powodzenia :)) |
anmar | 11-11-2007 20:38:10 [#16] |
---|
Jacku, mam trochę materiałiw na temat nauczania indywidualnego. Siedzę w tym już 20 lat. Jeżeli potrzebujesz coś to pisz. Mogę Ci przesłać np. zasady budowania indywidualnycjh priogramów, katry oceny Giutzberga. W oparciu o nie i opinię PPP buduję indywidualny program. |
Jacek | 11-11-2007 20:42:52 [#17] |
---|
toć napisałem w pierwszym poście, że potrzebuję :-) ślij...
dlatego piszę już teraz choć jeszcze niby kupa czasu do następnego roku szkolnego :-) |
teka57 | 11-11-2007 22:43:43 [#18] |
---|
anmar-mam prośbę -czy zechcesz równiez dla mnie przesłać-zasady budowania indywidualnych programów?- właśnie potrzebuję w podobnej sprawie,a jakoś nie umiem funkcjonowac wg nowych zasad na forum....co znaczy ,że musze zwrócić sie o pomoc jak pisać i pobierać.. |
mamma | 19-11-2007 12:19:51 [#19] |
---|
mam od dziś w ręku orzeczenie o NI dla ucznia z uposledzeniem umiarkowanym , czy mogę przydzielić godziny z nim nauczycielce ,która ma studia pdpl. z ,,Edukacji i potrzeb rewalidacyjnych osób z niepełnosprawnością intelektualna'?
Czy przyznaję jej wszystkie godziny -tj 12 ,bez podziału na przedmioty?
Jeśli macie jakiekolwiek materiały , programy ,itp, błagam prześlijcie.
Bardzo dziękuję za wszelkie rady -)))) |
anmar | 19-11-2007 16:57:23 [#20] |
---|
jak nie masz innego specjalisty to tak. Uczeń nie ma podziału na przedmioty.tylko jeden ogólny: funkcjonowanie w środowisku. W nim są elementy wszystkiego. Po szkoleniu prześlę Ci co nieco.Napisz mi prywatną wiadomość i podaj maila. |
mamma | 19-11-2007 18:40:50 [#21] |
---|
dzięki ,dobra duszo! |
Grzesiek | 19-11-2007 22:46:16 [#22] |
---|
która klasa?
przedmioty wg siatki: dla II i III etapu (I etap to kształcenie zintegrowane)
funkc_w_śr |
muzyka |
plastyka |
technika |
wf |
religia | |
mamma | 19-11-2007 23:01:23 [#23] |
---|
I gimnazjum |
anmar | 19-11-2007 23:33:11 [#24] |
---|
Na każdym etapie edukacyjnym w szkole podstawowej i gimnazjum wyodrębnia się:
1. zajęcia edukacyjne:
2. zajęcia rewalidacyjne
Treści nauczania
Zakres treści nauczania i wychowania w kształceniu uczniów z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym lub znacznym odpowiada indywidualnym potrzebom edukacyjnym i możliwościom psychofizycznym ucznia. Przy realizacji treści nauczania i wychowania należy wykorzystać możliwości, jakie stwarza środowisko społeczno-kulturowe ucznia oraz baza materialno-dydaktyczna szkoły. Zakres treści nauczania i wychowania ulega poszerzaniu w miarę nabywania przez uczniów wiadomości, umiejętności i sprawności.
1. Umiejętność samoobsługi:
-
kształtowanie sprawności niezbędnych w codziennym życiu, dotyczących ubierania się, jedzenia, higieny osobistej, czynności fizjologicznych, ochrony organizmu przed szkodliwymi czynnikami
-
kształtowanie nawyków i postaw ogólnie akceptowanych w tym zakresie
2. Dbałość o zdrowie:
-
przyjmowanie prawidłowej pozycji ciała, w szczególności podczas nauki
-
utrwalanie podstawowych nawyków higienicznych i żywieniowych
-
unikanie czynników szkodliwych dla zdrowia
-
korzystanie z pomocy medycznej
3. Umiejętność porozumiewania się z otoczeniem, w tym:
-
wykorzystywanie komunikatów pozawerbalnych
-
poznawanie wspierających lub alternatywnych metod komunikacji (w stosunku do uczniów napotykających trudności w słownym porozumiewaniu się)
-
doskonalenie słownictwa ucznia i umiejętności formułowania wypowiedzi
-
doskonalenie wymowy
4. Rozwijanie percepcji wzrokowej i spostrzegania:
-
podczas obserwacji rzeczywistości i na obrazkach
-
przez manipulowanie przedmiotami i porządkowanie przedmiotów
-
przez wyszukiwanie różnic i podobieństw oraz zauważanie zmian w otoczeniu
5. Rozwijanie percepcji słuchowej przez:
-
ćwiczenia wrażliwości słuchowej
-
ćwiczenia rytmiczne
-
ćwiczenia słuchu fonematycznego
-
analizę i syntezę słuchową
6. Ćwiczenia pamięci, w szczególności dotykowej, ruchowej i słownej.
7. Nauka czytania i pisania z wykorzystaniem ćwiczeń:
-
usprawniania spostrzegania wzrokowego i słuchowego
-
rozwijania orientacji przestrzennej
-
rozwijania sprawności manualnej i umiejętności pisania ręcznego
-
usprawniania koordynacji wzrokowo-ruchowej
-
usprawniania innych obszarów zgodnie z potrzebami ucznia
Biorąc pod uwagę indywidualne uwarunkowania uczniów, którzy nie nabędą umiejętności pisania ręcznego, należy, w miarę możliwości, przygotować ich do posługiwania się maszyną do pisania lub komputerem.
8. Elementarne umiejętności matematyczne:
-
porównywanie
-
odwzorowywanie
-
porządkowanie zbiorów przedmiotów
-
liczenie i posługiwanie się pieniędzmi
-
mierzenie długości, objętości, ciężaru, czasu - z zastosowaniem prostych przyrządów pomiarowych
9. Poznawanie najbliższego otoczenia:
10. Poznawanie najbliższego środowiska społeczno-kulturowego:
-
aktywne uczestniczenie w różnych formach życia społecznego i kulturalnego
-
przygotowanie ucznia do pełnienia różnych ról społecznych (w tym roli dorosłej kobiety i dorosłego mężczyzny)
-
wdrażanie do kulturalnego, społecznie akceptowanego sposobu bycia
11. Twórczość artystyczna:
-
kontakt z dziełami muzycznymi, plastycznymi, filmowymi i teatralnymi
-
aktywność muzyczna, plastyczna i taneczna
-
umiejętne stosowanie różnych środków artystycznego wyrazu
-
rozwijanie specjalnych uzdolnień i zainteresowań kulturalnych
12. Poznawanie przyrody:
-
zapoznawanie z różnymi środowiskami naturalnymi
-
prowadzenie hodowli i upraw
-
kształtowanie postaw proekologicznych w kontaktach z przyrodą
13. Zajęcia ruchowe:
-
zabawy i gry ruchowe służące rozwijaniu sprawności psychofizycznej
-
ćwiczenia gimnastyczne i korekcyjne niezbędne do rozwoju psychoruchowego
-
udział w zawodach sportowych, turystyce i krajoznawstwie
-
wykorzystywanie nabytych umiejętności ruchowych w życiu codziennym
-
przygotowanie do aktywnego spędzania wolnego czasu
14. Kształcenie techniczne:
-
poznawanie materiałów i produktów codziennego użytku, ich właściwości i zastosowań
-
korzystanie z prostych narzędzi
-
korzystanie z urządzeń socjalnych i technicznych powszechnego użytku, zgodnie z ich przeznaczeniem
-
kształtowanie zachowań proekologicznych w trakcie posługiwania się narzędziami, korzystania z urządzeń socjalnych i technicznych |
mamma | 20-11-2007 10:04:20 [#25] |
---|
Dzięki wielkie:-))) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|