Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Wycieczka a nadgodziny
strony: [ 1 ]
Kasiaba19-10-2007 13:37:50   [#01]
Poradźcie proszę, co zrobić. Nauczyciel wyjechał z grupą młodzieży na tygodniową wycieczkę o charakterze krajoznawczym, turystycznym. Nie otrzymał tygodniowego wynagrodzenia za nadgodziny, gdyż zgodnie z regulaminem OP należy się ono tylko za faktycznie zrealizowane godziny. Miał za to wypłaconą delegację. Wszystko byłoby ok, tylko czy pobyt na wycieczce jest równoznaczny z usprawiedliwioną nieobecnością? Z jednej strony tak, bo za tę osobę ustalano zastępstwa, w tym płatne; z drugiej - sprawował całodobową opiekę nad młodzieżą. Jak z tego wybrnąć?
AnJa19-10-2007 13:40:41   [#02]
wg mnie nie powinien miec potracanych ponadwymiarówek

jesli jednak już to jest to oczywiście usparawiedliwiona nieobecność- tyle, z wtedy chyba i zasadnicza powinnaś potrącić? a to oczywiście absurd

no i oczywiście za prace w dni wolne- trzeba oddac inne wolne
Kasiaba19-10-2007 13:44:08   [#03]
Wszystko fajnie, wszystko pięknie i przejrzyście. Tylko jest jeszcze ta kwestia "podwójnego płacenia" - nadgodziny i delegacja. I cały czas mam wątpliwość, czy jest to nieobecność, czy nie. OP też nie wie :)))
AnJa19-10-2007 13:48:43   [#04]
to nie jest podwójne płacenie- delegację dostał na sfinansowanie kosztów wyżywienia

jesli to miał darmowe (a jestem pewien, ze mial)- nie powinien dostać diety
DYREK19-10-2007 13:54:34   [#05]

nauczyciel jest w pracy

nauczyciel nie może otrzymać mniejszego wynagrodzenia niż to jakie mu przysługuje w danym dniu ( jest w pracy, dyrektor podpisał zgodę na wyjazd - wycieczka)

nauczyciel jest obecny w pracy, to pracodawca (szkoła) zleca mu wyjazd

Kasiaba19-10-2007 14:09:15   [#06]
Jak to - nie powinien dostać diety? Przecież to czy jest ona płacona czy nie zależy od ilości godzin spędzonych każdego dnia na delegacji a nie od widzimisię dyrektora?
AnJa19-10-2007 14:33:20   [#07]
dieta jest na pokrycie kosztów wyżywienia

jesli organizator wyjazdu zapewnia wyżywienie - nie ma diety
emeryt19-10-2007 14:46:58   [#08]

nie zgodzę się z AnJą....

po kontroli RIO naliczamy dietę nawet jak było zapewnione wyżywienie.

Brak jest prawnego wykluczenia. Wystarczy, że przekroczył określoną liczbę godzin - dieta się należy. Bez względu na to, że gdziekolwiek korzystał z wyżywienia.

Takie jest zalecenie pokontrolne.

AnJa19-10-2007 14:48:13   [#09]
z RIO dyskutowac nie zamierzam

u nas twierdzili (ze 4 lata temu) zupełnie odwrotnie
DYREK19-10-2007 14:50:49   [#10]

Zgodnie z art. 77(5) Kodeksu pracy, pracownikowi wykonującemu na polecenie pracodawcy zadanie służbowe poza miejscowością, w której znajduje się siedziba pracodawcy lub poza stałym miejscem pracy, przysługują należności na pokrycie kosztów związanych z podróżą służbową.

Wysokość oraz warunki ustalania należności z tytułu podróży służbowej odbywanej na obszarze kraju określone zostały w rozporządzeniu ministra pracy i polityki społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. (Dz.U. Nr 236, poz. 1990 z późn. zm.).

Dieta nie przysługuje:

1. za czas delegowania do miejscowości pobytu stałego lub czasowego pracownika
  2. gdy pracownik przebywający w podróży trwającej co najmniej 10 dni przyjeżdża w dniu wolnym od pracy do miejscowości pobytu stałego lub czasowego
  3. jeżeli pracownikowi zapewniono bezpłatne całodzienne wyżywienie.

http://www.msp.money.pl/wiadomosci/podatki/artykul/jak;rozliczac;krajowa;podroz;sluzbowa,71,0,228679.html

dorotacho19-10-2007 18:00:20   [#11]
a jak nauczyciel był na wycieczce i wypadła też niedziela? to co? ma wolny dzień? czy płacę mu nadgodziny? jak to jest prawnie poprawnie?
mariaa19-10-2007 18:11:43   [#12]
Pracuję w szkole średniej. Jeżdżę z maturzystami na pielgrzymki do Częstochowy, a potem w góry.Finansuję opiekunom i sobie wyżywienie,ale potem  zabieram dietę.Sobie oczywiście też.Przy rozliczeniu zawsze uczniowie po powrocie z wycieczki otrzymują parę groszy.Noclegi nasze płacą uczniowie.Przyznam,że nie do końca, bo np. w tym roku szkolnym jedziemy na pięć dni (1400km, 4 noclegi z wyżywieniem) i uczniowie tylko płacą 150 zł.Już od września poszukuję sponsorów i zawsze ich znajduję,za co przy tej okazji serdecznie im dziękuję.
mariaa19-10-2007 18:14:56   [#13]
Nadgodziny nam nie przepadają!Bo niby dlaczego????Ja dopiero wypoczywam jak wrócę z wycieczki. Cały czas drżę by wszystko się udało i wrócić szczęśliwie z uczniami do ich rodziców.Pracuję 24 godziny na dobę.Kto nie wierzy niech zorganizuje wycieczkę i sam pojedzie,to wtedy zobaczy,pozdrawiam serdecznie.
DYREK19-10-2007 19:10:32   [#14]

wycieczka w dni wolne od pracy - inny dzień wolny lub wynagrodzenie za każdą godzinę pracy w/g stawki osobistego zaszeregowania

KN i rozporządzenie płacowe

Staś19-10-2007 19:14:20   [#15]
w dzien wolny od zajęc przysługuje tylko cztery godziny za opiekę nad uczniami i nic wiecej. Tak więc pracując w sobotę czy w niedziele bedąc na wycieczce możemy otrzymać tylko po 4 godziny za każdy dzień
DYREK19-10-2007 19:14:32   [#16]

wycieczka w dni wolne

KN Art. 42c.

1. Nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć obowiązuje pięciodniowy tydzień pracy. Nauczycielom dokształcającym się, wykonującym inne ważne społecznie zadania lub - jeżeli to wynika z organizacji pracy w szkole - dyrektor szkoły może ustalić czterodniowy tydzień pracy.

2. W szkołach, w których praca odbywa się we wszystkie dni tygodnia, nauczyciel korzysta co najmniej raz na dwa tygodnie z dwu kolejnych dni wolnych od pracy, z których jeden musi przypadać w niedzielę. Nie dotyczy to nauczyciela pracującego w systemie kształcenia zaocznego.

3. Za zajęcia dydaktyczne, wychowawcze lub opiekuńcze, wykonywane w dniu wolnym od pracy, nauczyciel otrzymuje inny dzień wolny od pracy, a w szczególnie uzasadnionych wypadkach zamiast dnia wolnego - odrębne wynagrodzenie w wysokości określonej w przepisach o wynagrodzeniu nauczycieli.

4. Za pracę w święto, przypadające poza dwoma dniami w tygodniu wolnymi od pracy, nauczyciel otrzymuje inny dzień wolny od pracy, a w szczególnie uzasadnionych wypadkach zamiast dnia wolnego - wynagrodzenie ze 100% dodatkiem.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 31 stycznia 2005 r. w sprawie wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli, ogólnych warunków przyznawania dodatków do wynagrodzenia zasadniczego oraz wynagradzania za pracę w dniu wolnym od pracy(Dz. U. Nr 22, poz. 181 ...) obowiązuje od dnia 9 lutego 2005 r.

§ 10. Nauczycielom, którzy w dniu wolnym od pracy realizują zajęcia dydaktyczne, wychowawcze lub opiekuńcze, a nie otrzymują za ten dzień innego dnia wolnego, przysługuje odrębne wynagrodzenie za każdą godzinę pracy obliczane jak za godzinę ponadwymiarową.

DYREK19-10-2007 19:16:41   [#17]

staś

"w dzien wolny od zajęc przysługuje tylko cztery godziny za opiekę nad uczniami i nic wiecej" - jest to niezgodne z obecnymi przepisami ( to było przed zmianami w KN )
Aneta S19-10-2007 20:02:45   [#18]
Mam stałe nadgodziny od października. Byłam na wycieczce - 1 dzien. Dyr. za ten dizeń ma odliczyć mi nadgodziny (jakoś tam przeliczy). Argument podany: te nadgodziny są od października,nie od początku roku. Czy rzeczywiście tak jest
DYREK20-10-2007 08:57:31   [#19]

Powierzenie przez dyrektora nauczycielowi organizacji wycieczki nie może powodować obniżenia wynagrodzenia nauczyciela.

Nauczyciel jest obecny w pracy, to pracodawca (szkoła) zleca mu wyjazd.

DYREK20-10-2007 09:04:31   [#20]

Godziny ponadwymiarowe otrzymują także nauczyciele pozostający w szkole.

Godziny ponadwymiarowe przypadające w dniach, w których nauczyciel nie mógł ich realizować z przyczyn leżących po stronie pracodawcy, np. w związku z  wyjazdem dzieci na wycieczki lub imprezy, traktuje się jak godziny faktycznie zrealizowane.

Aneta S20-10-2007 15:40:28   [#21]

No tak, czyli powinnam się domagać wypłacenia nadgodzin za dzień w którym byłam na wycieczce? Ale dyr. już mi powiedziała, że nie należy mi się... Chyba nie odważę się wymądrzać i dopominać.

A jeśli chodzi o dzień opieki nad dzieckiem do l.14, to nie płaci się nadgodzin, tak?

zgredek20-10-2007 16:05:37   [#22]
za opiekę nad zdrowym dzieckiem płaci się tak jak za urlop
Aneta S20-10-2007 16:12:22   [#23]
Zgredku, czyli jak? :(
zgredek20-10-2007 16:22:39   [#24]
http://oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=25324&fs=0&st=0
Konto zapomniane20-10-2007 19:53:56   [#25]
Jestem świeżo po kontroli PIP. Stwierdzono, że za dzień opieki nad dzieckiem, nadgodziny powinny by naliczone.
AnJa20-10-2007 20:01:58   [#26]
brak pp- pip często bredzi
zgredek20-10-2007 20:04:51   [#27]

ponadwymiarowe i tak będą wypłacone - tylko, że inaczej (jak za urlop)

w linku, który podałam, Dyrek pisze o podwójnym płaceniu

więc nie można ich rozliczyć dodatkowo

mazurbarbara22-10-2007 17:12:40   [#28]

szkolenie nauczycieli w sobotę

Zgodnie z zaleceniem kuratora nauczyciele pracują wspólnie z moderatorem nad opracowaniem harmonogramu działań naprawczych w gimnazjum.Te zajęcia odbywają się w soboty bo taki termin ustalił moderator. Jak traktować obecność nauczycieli na zajęciach. Czy należy im się dzień wolny? Zgodnie z KN dzień wolny należy się za zajęcia dyd. wych. i opiekuńcze a to przecież doskonalenie. Związki domagają się dnia wolnego. Jaka jest podstawa prawna? Jak byście postąpili .pomóżcie proszę.
DYREK11-11-2007 18:43:38   [#29]

Wycieczka szkolna podróżą służbową

Magdalena Kasprzak 17-10-2007, ostatnia aktualizacja 17-10-2007 14:27

Nauczycielom, podobnie jak innym grupom zawodowym, przysługują świadczenia z tytułu podróży służbowych

–Pani Anna jest nauczycielką w publicznej szkole podstawowej. Sprawowała opiekę nad młodzieżą podczas kilkudniowej wycieczki zagranicznej (w tym w sobotę i niedzielę). Czy powinna otrzymać zapłatę za delegację i ewentualnie godziny nadliczbowe? – pyta czytelnik DOBREJ FIRMY.

Gdy wycieczka była organizowana przez wychowawcę i radę rodziców, koszty podróży, noclegu i wyżywienia nauczycieli powinny być pokryte z budżetu szkoły. Tym samym należy je potraktować jako koszty podróży służbowej nauczyciela.

Sposób finansowania

To, czy za czas wycieczki nauczyciel ma prawo np. do diety i zwrotu kosztów, zależy od tego, kto płaci za wycieczkę. Przy tej organizowanej z innych środków niż pochodzące od rodziców i z budżetu szkoły koszty udziału nauczycieli należy uwzględnić w planie finansowym placówki. Wówczas nie będą one kwalifikowane jako koszty podróży służbowej. Jeśli natomiast wyjazd organizuje wychowawca i rada rodziców, to za podróż, nocleg i wyżywienie nauczycieli, czyli opiekunów uczniów, płaci szkoła z własnego budżetu. Oznacza to, że koszty te należy potraktować jako koszty podróży służbowej nauczycieli – opiekunów.

Bez dni wolnych

Czas pracy nauczyciela zatrudnionego w pełnym wymiarze zajęć nie może przekraczać 40 godzin na tydzień (art. 42 ustawy z 26 stycznia 1982 r. Karta nauczyciela, DzU z 2006 r. nr 97, poz. 674 ze zm.). W zakresie tego czasu oraz ustalonego wynagrodzenia nauczyciel musi realizować:

- zajęcia dydaktyczne, wychowawcze i opiekuńcze prowadzone bezpośrednio z uczniami lub wychowankami albo na ich rzecz,

- inne czynności i zajęcia wynikające z zadań statutowych szkoły, ze szczególnym uwzględnieniem zajęć opiekuńczych i wychowawczych wynikających z potrzeb i zainteresowań uczniów,

- zajęcia i czynności związane z przygotowaniem się do zajęć, samokształceniem i doskonaleniem zawodowym.

Udział nauczycieli w uczniowskiej wycieczce w charakterze opiekunów należałoby traktować jako zajęcia wynikające z zadań statutowych szkoły, jakie muszą oni realizować w obowiązującym 40-godzinnym tygodniu pracy. Dodatkowo obecność pedagogów w wyjeździe jako opiekunów jest przecież wykonywaniem na polecenie pracodawcy zadania służbowego poza miejscowością, w której znajduje się stałe miejsce pracy. Za takie zadania zlecone pracownikom, w tym nauczycielom, przysługują należności na pokrycie kosztów związanych z podróżą służbową.

Zapłać za wyprawę

Wycieczki i wyjazdy uczniów mogą być organizowane w ramach zajęć lekcyjnych, pozalekcyjnych oraz pozaszkolnych, w tym również w dniach wolnych od zajęć. U czytelnika udział nauczycielki w wycieczce jako opiekunki uczniów to raczej zajęcia wynikające z zadań statutowych szkoły. A takie zadania nauczyciel ma realizować w 40-godzinnym tygodniu pracy. W związku z tym jednak, że udział pedagogów w wycieczce jako opiekunów polega na wykonywaniu na polecenie dyrektora szkoły zadania służbowego poza miejscowością, w której znajduje się siedziba pracodawcy, lub poza stałym miejscem pracy, przysługują im za to należności na pokrycie kosztów związanych z podróżą służbową. Tym bardziej że kartę wycieczki zatwierdza dyrektor szkoły (§ 10 rozporządzenia z 8 listopada 2001 r.).

>Jak organizować i opłacać

Organizację pracy przyjętą w szkole oraz zakres zadań nauczycieli określa jej statut (art. 60 ust. 1 ustawy z 7 września 1991 r. o systemie oświaty; tekst jedn. DzU z 2004 r. nr 256, poz. 2572 ze zm.). Zasady organizowania i przeprowadzania wycieczek szkolnych powinny stanowić odrębny rozdział lub załącznik. Mówi o nich rozporządzenie ministra edukacji narodowej i sportu z 8 listopada 2001 r. w sprawie warunków i sposobu organizowania przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki krajoznawstwa i turystyki (DzU nr 135, poz. 1516). Koszt wycieczki szkolnej wolno pokrywać z:

- odpłatności uczniów biorących udział w wycieczce lub imprezie,

- środków pochodzących z działalności samorządu uczniowskiego i organizacji młodzieżowych działających w szkole,

- środków wypracowanych przez uczniów,

- środków przekazanych przez radę rodziców lub radę szkoły, a także osoby fizyczne i prawne.

Źródło : Rzeczpospolita http://www2.rp.pl/artykul/62985.html
krystyna12-11-2007 12:06:45   [#30]

no tak...

przeczytałam i fragment "Bez dni wolnych" wprawił mnie w zdumienie...

jadą niedługo moje dzieci do Londynu, sobota i niedziela dla kilku nauczycieli będzie "pracą w dni wolne", którą zamierzałam im zwrócić innym dniem...

a teraz to już nie wiem...

mam im wciskać, że to "w ramach..." ?????

beera12-11-2007 12:16:34   [#31]

tak sobie myślę, Krysiu, że po pierwsze

a) akurat na ten temat jasno wypowiada się KN

po drugie

b) w czym ten tekst w Rzepie jest lepszy od naszych ustaleń, to ja nie wiem. Tzn. wiem- nie jest lepszy;))

krystyna12-11-2007 12:44:44   [#32]

no to kamień z serca !

jeszcze te delegacje muszę sobie przemyśleć....., bo prawdę mówiąc nigdy w żadnej wycieczce tego nie stosowałam !

Uważałam bowiem, że równie dobrym dokumentem potwierdzającym wyjazd nauczyciela jest "Karta wycieczki".

A teraz już nie wiem...

rzewa12-11-2007 12:50:21   [#33]
podobnie uważam Krysiu, jak ty i tak też postępowałam...
krystyna12-11-2007 13:28:58   [#34]

drugi kamień padł !

i to by było na tyle !

a teraz zabieram się do konkretnej roboty - aneksować 4 x NI !

dziękuję i pozdrawiam !

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]