Forum OSKKO - wątek

TEMAT: zlikwidować kuratoria oświaty
strony: [ 1 ][ 2 ]
beera28-01-2007 19:46:21   [#51]

nie wiem, czy może byc śmieszniej ;)

rozmawiamy w związku z: PO ogłasza program naprawy państwa!!! Likwidacja kuratoriów jako odbiurokratyzowanie dzisiejszego szkolnictwa jest jednym z postulatow.

a fakty są takie:
Jan Rokita jako szef "gabinetu cieni" zaprezentował program naprawy Rzeczpospolitej. Tymczasem program ten prawdopodobnie nie został przyjęty przez władze PO.

http://wiadomosci.onet.pl/1474339,11,item.html

.............

rzecz jasna dyskusja i tak ciekawa- ale realia są nawet nie śmieszne

Trudno traktować polityków poważnie, jesli sami sie tak nie traktują

bogda428-01-2007 19:49:07   [#52]

Janek M.R.

wpuścił nas nieco w kanał ;-)
Adams13528-01-2007 20:06:18   [#53]

:-) dhausner

A co Ci jest potrzebne by nauczyć młodych ludzi w poruszaniu się w gąszczu informacji i lawinie narastającej wiedzy? Sztanca do bicia jednakowych monet czy podanie kluczowej wiedzy pozwalającej samodzielne zgłębianie tematu w zależności od sytuacji życiowej absolwenta? Cały czas usprawnia się sztancę a to nie tędy droga. Niektórzy stoją za blisko problemu, który zamierzają rozwiązać, czasami i wiek i doświadczenia już z samej rzeczy uniemożliwiają uzyskanie innego oglądu. ... dlatego dla wielu polityków edukacja to takie coś co nie wiadomo jak ugryźć... i dlatego nie jest nadal  priorytetem który jest kluczowy dla państwa i gospodarki. Dlatego  Finlandia postawiła na edukację  a ich telefony komórkowe kupuje cały świat.
Marek Pleśniar28-01-2007 20:08:07   [#54]

kolejny raz partia, która mogłaby reprezentować inteligencję reprezentuje niezaradność, nieskuteczność, brak spójności i śmieszność

ot co - choć akurat w przypadku akredytacji cieszę się że to ona ją promuje - wiadomo że się w takim razie to nie uda;-)

S Wlazło28-01-2007 20:34:42   [#55]
Na marginesie - likwidacja KO jest programem edukacyjnym PO a nie Rokity, nie komentuję jego zachowania,zresztą nie należę do PO> Co nas to obchodzi.
Nas obbchodzi polska szkoła.
Z dyskusji na tym wątku mam takie wnioski:
1) chyba byłoby błędem  próbowanie przekształcania czy łączenia KO, z OKE, zmianyfunkcji, przeniesienia nadzoru itp - raczej jest potrzebne radykalne wycięcie i zacząć od zera, czyli tak, jak proponuję PO, choć ja jestem znacznie bardziej zachowawczy
2) jeśli od zera, to ustalić, jakie informacje są polskiej szkole niezbędne?
- wyniki zewnętzrne uczniów jako info dla skzoły a nie ranking oceniający, co do tego jesteśmy wszyscy zgodni
- jakie inne informacje potrzebuje polska szkoła, aby dobrze pracować i się rozwijać? Czy nie potrzebuje żadnych innych informacji poza wynikiem zewnętrznym? Może tak, a może nie. Raczej bym zachęcał do odpowiedzi na to pytanie merytoryczne niż zastanawiał się już teraz nad rozwiązaniami organizacyjnymi.
Rozwiązania organizacyjne są wtórne w stosunku do merytorycznej koncepcji.
Dodatkowo chcę tylko powiedzieć, że ewaluacja jest bardzo złożonym, naukowym procesem (patrz Korporowicz i Mizerek), szkoły temu nie podołają, dlatego w Finlandii czynią to wyspecjalizowane instytucje. Czy oczekiwalibyśmy np., odpowiedzi na takie pytania ewaluacyjne:
- czy właściwie rozpoznajemy i rozwijamy uzdolnienia uczniów?
- czy potrafimy ocenić obserwowalne efekty oddziaływań wychowawczych?
- czy nasze kierowanie szkołą jest w pełni sprawne i skuteczne? i inne.
Pytanie do Joasi i Marka - czy dostrzegacie potrzebę powołania zespołu, który by się zajął tym zagadnieniem? Pozdrawiam Stefan
beera28-01-2007 20:52:54   [#56]

Myślę Stefanie, że to pytanie padnie w Miętnem-

mamy zjazd, to dobra okazja by zadecydować o sprawie, tym bardziej, że piątek, to czas dyskusji nad nadzorem

................

prywatnie zaś dziekuję za te słowa:
Dodatkowo chcę tylko powiedzieć, że ewaluacja jest bardzo złożonym, naukowym procesem (patrz Korporowicz i Mizerek), szkoły temu nie podołają, dlatego w Finlandii czynią to wyspecjalizowane instytucje

dyskutowałam na ten temat ostatnio- o właczeniu ewaluacji w proces samooceny

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ][ 2 ]