Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Fundusz socjalny dla nauczycieli |
krisko 63 | 25-02-2007 11:04:33 [#51] |
---|
W praktyce też stosuję taką filozofie,ale czy nie jest sprzeczne z zasadą ,,każdemu wg. jego dochodów,,pozdrawiam |
mitikas | 25-02-2007 11:59:13 [#52] |
---|
Mam podobne doświadczenia jak violka... Gdy było, że pracownik nic nie dopłacał potrafiło sie i 10 osób nie odliczyć. A tak osoby się zastanawiają czy pojadą . |
krisko 63 | 25-02-2007 13:09:00 [#53] |
---|
POPRPOSZĘ INNYCH O KOMENTARZE. |
krisko 63 | 25-02-2007 13:11:30 [#54] |
---|
Czy za każdym razem w przypadku korzystania z FS obowiązuje zasada,,każemu wg.dochodów,,? |
rzewa | 25-02-2007 14:18:43 [#55] |
---|
absolutnie i bezwzględnie za każdym razem - jest to jedyne kryterium przewidziane przez ustawę. |
Gaba | 25-02-2007 14:56:54 [#56] |
---|
Ewuś, nie jest to jedyne kryterium - dochody, ale i sytuacja losowa/zdrowotna i materialna... |
DYREK | 25-02-2007 17:15:20 [#57] |
---|
Art. 8.
1. Przyznawanie ulgowych usług i świadczeń oraz wysokość dopłat z Funduszu uzależnia się od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej osoby uprawnionej do korzystania z Funduszu.
2. Zasady i warunki korzystania z usług i świadczeń finansowanych z Funduszu, z uwzględnieniem ust. 1, oraz zasady przeznaczania środków Funduszu na poszczególne cele i rodzaje działalności socjalnej określa, z zastrzeżeniem ust. 2a, pracodawca w regulaminie ustalanym zgodnie z art. 27 ust. 1 albo z art. 30 ust. 5 ustawy o związkach zawodowych. Pracodawca, u którego nie działa zakładowa organizacja związkowa, uzgadnia regulamin z pracownikiem wybranym przez załogę do reprezentowania jej interesów.
2a. Usługi i świadczenia, o których mowa w ust. 1 i 2 - w zakresie różnych form wypoczynku, działalności kulturalno-oświatowej i sportowo-rekreacyjnej - mogą być finansowane z Funduszu, jeżeli są świadczone wyłącznie na terenie kraju. Zasada ta dotyczy także dopłat z Funduszu do takich usług lub świadczeń.
3. Związkom zawodowym przysługuje prawo wystąpienia do sądu pracy z roszczeniem o zwrot Funduszowi środków wydatkowanych niezgodnie z przepisami ustawy lub o przekazanie należnych środków na Fundusz. |
rzewa | 25-02-2007 19:41:26 [#58] |
---|
gaba, zalezy co rozumieć pod pojęciem dochody - jak potocznie to chyba się zgodzisz...
pojęciem ekonomiczno-prawnym jest dochód, a nie dochody, więc potraktowałam to szeroko w rozumieniu potocznym. |
OlkaRa | 25-02-2007 23:18:11 [#59] |
---|
[#45]: A jeszcze przy okazji jestem na etapie poprawiania Regulaminu ZFSS i mam takie małe zgrzyty z ksegowa. Z jakich pieniędzy opłacana jest obsługa konta ZFSS ... - z funduszy szkoły. ZFŚS przeznacza się tylko na pomoc socjalną. Obsługa konta, ew. szkolenia dot FS, materiały (papier, segregatory, itp) - za to płaci dyrekcja z innych niż ZFŚS środków oraz czy macie w reg. Zapis do jakiej kwoty pracodawca może dofinansować np. imprezę integracyjną, wycieczkę do teatru itp ( np 85%) wiem ze w zależnosci od dochodu ale czy może być maX dofinansowanie.... - Z ZFŚS można DOFINANSOWAĆ coś pracownikowi lub członkowi jego rodziny, czyli może to być np. 99%, ale nie może pokrywać 100% - wyjątkiem sa paczki dla dzieci. - [#50]: jeśli to pracodawca organizuje imprezę kulturalno-rekreacyjną... Pracodawca organizując imprezę nie ma prawa finansować jej ze środków ZFŚS. Fundusz jest przeznaczony do dofinansowywania pracowników, a nie imprez. Brałam udział szkoleniach dotyczacych funduszu socjalnego 2 i 3 lata temu. I uczulano nas własnie na takie sytuacje, podając przykład chyba z Lublina (dokładnie nie pamiętam): 3, 4 lata temu była sprawa w sądzie: ZZ zaskarżyły dofinansowanie z Funduszu Socj. zorganizowanej przez dyrekcję imprezy dla pracowników (coś w rodzaju festynu rodzinno-integracyjnego). Sąd przyznał rację ZZ i nakazał dyrekcji zwrot dofinansowania do ZFŚS. |
zgredek | 25-02-2007 23:25:31 [#60] |
---|
hmm... Art. 1. 1. Ustawa określa zasady tworzenia przez pracodawców zakładowego funduszu świadczeń socjalnych, zwanego dalej „Funduszem”, i zasady gospodarowania środkami tego Funduszu, przeznaczonego na finansowanie działalności socjalnej organizowanej na rzecz osób uprawnionych do korzystania z Funduszu oraz na dofinansowanie zakładowych obiektów socjalnych.
Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) działalność socjalna - usługi świadczone przez pracodawców na rzecz różnych form krajowego wypoczynku, działalności kulturalno-oświatowej, sportowo-rekreacyjnej, udzielanie pomocy materialnej - rzeczowej lub finansowej, a także zwrotnej lub bezzwrotnej pomocy na cele mieszkaniowe na warunkach określonych umową, |
Dan67 | 25-09-2007 22:41:18 [#61] |
---|
zabieram sie powoli za FŚS, czy ktos może mi powiedzieć, jakie dane powinnam uzyskać od księgowej na ten temat, od byłej dyr. niewiele sie dowiedziałam |
balbina | 04-10-2007 09:42:10 [#62] |
---|
Mam pytanie, chodzi mi o podstawy prawne ostatnich zmian w regulaminie ZFŚS. Regulamin mam zatwierdzony w 2005r. i od tego czasu należałoby, jak twierdzi przedstawiciel ZZ, usunąć pomoc mieszkanioną (nie mylić z pożyczkami mieszkaniowymi) i wpisać do osób uprawionych osoby na zasiłku przedemerytalnym. Ale to chyba powinno mieć jakiejś prawne uwarunkowania, nie tylko słowo ZZ. Proszę o pp rozporządzenia |
DYREK | 04-10-2007 11:12:14 [#63] |
---|
może być ( nie musi) w regulaminie zapis o uprawnionych: "Emeryci i renciści, osoby pobierające świadczenie rehabilitacyjne, zasiłek przedemerytalny lub świadczenie przedemerytalne, którzy przed rozwiązaniem stosunku pracy byli uprawnieni do korzystania ze świadczeń i usług ZFŚS ." http://oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=18937&fs=0&st=0 |
dwalcz | 04-10-2007 14:49:47 [#64] |
---|
a jak robicie z paczkami na gwiadkę dla dzieic pracowników też różnicuje się kwotowo? Ja w ubiegłym roku dałem wszystkim paczki za 30 zł |
balbina | 04-10-2007 18:20:40 [#65] |
---|
nie, dzieciomna paczki djemy równo do 14 roku zycia |
wieraj | 05-10-2007 12:35:31 [#66] |
---|
A jak robicie z podatkiem? czy od wszystkich świadczeń odprowadza sie podatek ? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|