Forum OSKKO - wątek
BasiaK | 08-08-2002 22:17:19 [#01] |
---|
Mam pytanie. Jestem mamą dziecka niepełnosprawnego, które w styczniu skończyło 5 lat. Nasza pani neurolog zaleciła, by już przygotowywać go do szkoły (w sposób bardziej zorganizowany). Zwłaszcza, że prawdopodobnie od 6 lat (w/g reformy) powinnien zacząć szkołę. Podobno od szóstego roku życia mogę ubiegać się o zajęcia rewalidacyjne, indywidualne.
Może ktoś pomoże; jak to załatwić, od czego zacząć, jakie przepisy to regulują?
Prośbę tej treści znalazłam na grupie inwalidzi. Chciałabym pomóc. Wiem jak należy postępować w przypadku nauczania indywidulanego nieco starszych dzieci. Czy taka sama procedura obowiązuje w przypadku pięciolatków. Pomóżcie, proszę. Basia |
Ewa z Rz | 08-08-2002 23:00:03 [#02] |
---|
Procedura jest ta sama Zgodnie z obecna wersją ustawy o systemie oswiaty państwo (poprzez gminę) ma obowiazek zapewnić nauczanie każdemu dziecku, które 1 września ma ukończone 6 lat bądź ukończy je do końca danego roku kalendarzowego. Jeżeli jest orzeczenie poradni to należy udac się z nim do gminy, która musi sie sprawą zająć. Dzieci młodsze tez moga ubiegac się o taka formę pomocy, ale gmina nie ma obowiązku jej udzielić. Warto w takim przypadku zwrócić sie do własnych radnych. Forma tych zajęć zależy od orzeczenia poradni oraz możliwości gminy. |
BasiaK | 09-08-2002 08:24:35 [#03] |
---|
Ewo, serdecznie dziękuję za pomoc. Wiadomość już przekazałam. |
Karolina | 09-08-2002 10:51:54 [#04] |
---|
Hm... nie wszystko jest jednak takie proste. Reawlidacja przysługuje dziecku od 3 roku życia (tutaj gmina odmawia z gruntu - ponieważ finansują dopiero od 7 roku życia) ale pod warunkiem uposledzenia w stopniu głębokim. Tu mój ogromny protest ponieważ w wieku 3 lat nie ma możliwości zdiagnozowania dziecka. To orzeczenie ciągnie się za nim całe życie. Prawo powinno być tak skonstruowane aby najpierw ktoś zaczął uczyć dziecko a po kilku latach orzekł ewentualnie, o potrzebie specjalnego nauczania. Dzieci niepełnosprawne powinny być objęte wczesnym nauczaniem - nie jednak kosztem orzeczenia na całe życie. No ..ale jestem na wakacjach i nie chcialbym ciągnąc tego wywodu, bo mnie strasznie ponosi. Idę na kawę :-) Pozdrawiam |
BasiaK | 09-08-2002 11:30:40 [#05] |
---|
do Karoliny Właśnie na Twoją wypowiedź liczyłam. Twoje imię kojarzyło mi się z wypowiedziami na temat dzieci z dysfunkcjami. Pozdrawiam - Basia. |
BasiaK | 09-08-2002 15:04:08 [#07] |
---|
Dziękuję Karolino, Ale jesteś fajna. Po odwiedzinach na stronie dzieci sprawnych inaczej wiem, że Twoja wiadomość trafiłaby do Beaty bez mojego pośrednictwa. Jeszcze raz bardzo dziękuję - Basia. |
Konto zapomniane | 12-08-2002 20:42:38 [#08] |
---|
Kotły warzelne na stołówkę Kotły warzelne elektryczne w bardzo dobrym stanie / 100% sprawności/, z powodu wymiany na gazowe, odstąpię za niewielką cenę
- Lozamet - 150 l - 2 szt. / moc każdego kotła 18 kW /
- Lozamet - kpl. kociołków przechylnych / moc 18 kW / |
Renata | 12-08-2002 22:31:38 [#09] |
---|
Gietek..:-) MiC!!!!! ;-)) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|