Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
istrukcja udzielania pierwszej pomocy! |
Gaba | 07-05-2003 19:39:57 [#01] |
---|
kto ma? kto da? Znowu przyszło pisemko - apteczki oznakować, miejsca zgodnie z normą unijną, wywiesić przeszkolnych pracowników do udzielania 1 pomocy. takkkkkk! a mnie wzięto 1,5 godziny pracy pielęgniarki. Ja się nie zgadzam, bo bandaż zastąpi pielęgniarkę, a przecież niczego nam podac dziecku nie wolno. |
Marek N | 08-05-2003 13:56:44 [#02] |
---|
Gabo ;-) Tych pracowników bym nie wywieszał... no chyba, że zasłużyli ;-)) Poszukam, mam chyba takie cuś w szkole :-) |
fredi | 08-05-2003 14:35:31 [#03] |
---|
na początek należy krzyknąć: Ratunku!!!!!!!!!!!!! |
Marek N | 08-05-2003 17:27:37 [#04] |
---|
Mam :-) Zeskanuję i podeślę :-) |
Zola | 08-05-2003 20:23:30 [#06] |
---|
dostałam jedno takie, piękne ,obrazkowe,przejrzyste z PCK są tam oparzenia,prąd,zwichnięcia,złamania ,omdlenia i telefony alarmowe skserowałam toto w kolorze, zalaminowałam i mam przy apteczkach ,nie umiem zeskanować - za duże ale mogę jeszcze raz skerować na kolor i nie laminować - złożę i wyślę - dawaj adres a Ty sobie zrobisz na miejscu z tym, co zechcesz jak chcesz to jeszcze dziś proszę o informację - od w sobote nie da rady tego zrobić a od poniedziałku jestem obciążona "genetycznie" ;-) maturami |
joszka | 09-05-2003 00:03:47 [#07] |
---|
Prośmy wszyscy PCK i Straż aby wydała ,tak jak to kiedyś bywało ścienny kalendarz z piktogramami I pomocy. Strażacy kilka lat temu wydali kalendarz,którego druga strona do dziś sobie wisi w szkole a tam piękna instrukcja postępowania na wypadek pożarułącznie z numerem telefonu. |
Gaba | 09-05-2003 04:50:15 [#08] |
---|
przeprszam - po wczorajszym egzaminie i upale musiałam pójść spać. Instrukcję znalazłam w internecie i se już wydrukowałam. Gdzieś były jeszcze sklepy z takimi materiałami behapowskimi i oczywiście ich nie ma tam, gdzie one były rok temu... jest pizzeria. (ta zabawa w znikające sklepy jest dla mnie męcząca, bo ja jeszcze pamiętam, że w 1980 roku tu była pasmanteria - a teraz jest bank, a 1985 to...) :) |
beera | 09-05-2003 12:48:30 [#09] |
---|
jacie! Zola!!! mi prześlij slonko koszalińskie!!!! Nawet nie wiedziałam , ze muszę mieć instrukcje ratowania przy apteczkach.. rany- z czego wynika ta konieczność? mam przeszkolonych n-li , wywieszonych, mam informację co w apteczce, mam ośrodek zdrowia na terenie szkoły i jeszcze musze mieć instrukcję... papier jest cierpliwy i przyjmie wszystko, ale czy ja to wytrzymam? |
Rycho | 09-05-2003 14:25:07 [#11] |
---|
to wynika wprost z tego:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. Nr 129, poz. 844 oraz z 2002 r. Nr 91, poz. 811)
§ 44. 1. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom sprawnie funkcjonujący system pierwszej pomocy w razie wypadku oraz środki do udzielania pierwszej pomocy. W szczególności pracodawca powinien zapewnić: 1) punkty pierwszej pomocy w wydziałach (oddziałach), w których wykonywane są prace powodujące duże zagrożenia wypadkowe lub wydzielanie się par, gazów albo pyłów szkodliwych dla zdrowia - wyposażone w niezbędny sprzęt i inne środki do udzielania pierwszej pomocy; 2) apteczki w poszczególnych wydziałach (oddziałach) zakładu pracy. 2. Ilość, usytuowanie i wyposażenie punktów pierwszej pomocy i apteczek powinny być ustalone w porozumieniu z lekarzem sprawującym profilaktyczną opiekę zdrowotną nad pracownikami, z uwzględnieniem rodzajów i nasilenia występujących zagrożeń. 3. Obsługa punktów i apteczek, o których mowa w ust. 1, na każdej zmianie powinna być powierzana wyznaczonym pracownikom, przeszkolonym w udzielaniu pierwszej pomocy. 4. W punktach pierwszej pomocy i przy apteczkach, w widocznych miejscach, powinny być wywieszone instrukcje o udzielaniu pierwszej pomocy w razie wypadku oraz wykazy pracowników, o których mowa w ust. 3. 5. Punkty pierwszej pomocy i miejsca usytuowania apteczek powinny być odpowiednio oznakowane, zgodnie z Polską Normą, i łatwo dostępne. Jak z tego wynika trzeba wieszać ;-) |
beera | 09-05-2003 14:27:20 [#12] |
---|
matkomatkomatko.. nie wieszalam... myslisz, że mnie za to wywieszą? ;-))) |
Rycho | 09-05-2003 14:30:29 [#13] |
---|
;-)) wszystko na to wskazuje .... ;-) |
GregWeb | 09-05-2003 14:51:48 [#14] |
---|
A co w sytuacji gdy mam u siebie gabinet pielęgniarski ( hm ..boże co za słowo-potworek) i w czasie zajęć w szkole ZOZ opłaca mi swoja pielęgniarkę? |
beera | 09-05-2003 14:53:15 [#15] |
---|
aha czyli przechlapane ;-))) |
Zola | 09-05-2003 16:46:04 [#16] |
---|
Asiu ok, ale tez to juz w poniedziałem ( i adres realny proszę) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|