Forum OSKKO - wątek

TEMAT: "Pomieszany" awans na dyplomowanego dyrektora. Pomocy!
strony: [ 1 ]
Beata Z26-03-2003 12:39:14   [#01]

Bardzo proszę o pomoc w rozstrzygnięciu następującej kwestii.

Nauczycielka w dniu 1 września 2000 roku rozpoczęła staż na stopień nauczyciela dyplomowanego w pełnym wymiarze , tj. 2 lata i 9 miesięcy. W trakcie stażu wygrała konkurs na stanowisko dyrektora. Funkcję dyrektora pełni od 1 września 2002 roku.

W maju tego roku kończy odbywanie stażu.

Czy nauczycielka ( obecnie dyrektor szkoły) może zakończyć staż i ubiegać się o postępowanie kwalifikacyjne nadające stopień nauczyciela dyplomowanego?

Co powinno zawierać sprawozdanie za okres stażu w tym przypadku ?

Czy w przedstawionej sytuacji unieważnia się dwuletni staż do awansu na stanowisku nauczyciela-wychowawcy? Czy może konieczny jest dodatkowy staż w związku z pełnioną funkcją dyrektora, aby zachować obowiązujący wymiar stażu?

Trochę to zawiłe ....

Zosia K26-03-2003 12:57:38   [#02]

staż dyrektora

Jestem w podobnej sytuacji. Rozpoczęłam staz jako nauczyciel i ten okres zalicza się do ustawowych 2 lat i 9 miesiecy ( na mocy tzw. "ustawy czyszczącej").
Sprawozdanie w takim przypadku winno skladać się z dwóch części (z realizacji planu rozwoju i za okres pełnienia funkcji dyrektora.) Powinna też być "cząstkowa" ocena za okres, kiedy realizowalo sie plan rozwoju. Takie informacje uzyskałam w Małopolskim Kuratorium Oświaty.
Zosia.
Ewa z Rz26-03-2003 15:29:15   [#03]

KN przewiduje taka sytuację...

KN Art. 9e. 1.Nauczyciel, któremu powierzono stanowisko dyrektora szkoły, posiadający na tym stanowisku od dnia nadania stopnia nauczyciela mianowanego nieprzerwany okres pracy wynoszący co najmniej 2 lata i 9 miesięcy, a w przypadku nauczyciela posiadającego co najmniej stopień naukowy doktora co najmniej 9 miesięcy oraz legitymujący się dobrą lub wyróżniającą oceną pracy, może złożyć wniosek o podjęcie postępowania kwalifikacyjnego o awans na stopień nauczyciela dyplomowanego.

5. Jeżeli w okresie stażu nauczycielowi powierzono stanowisko dyrektora, zatrudniono go na stanowisku, na którym wymagane są kwalifikacje pedagogiczne, urlopowano go lub zwolniono z obowiązku świadczenia pracy, do nieprzerwanego okresu, o którym mowa w ust. 1-3 zalicza się okres odbytego stażu.

Ponieważ nie ma tu nic o ocenie, to jeśli tego dyrektor właściwy dla odbytej części stażu nie uczynił to nieszkodzi. Trzeba wówczas przygotować papiery tak jak to jest wymagane od dyrektora, tylko sprawozdanie podzielić na dwie części: jadna część to realizacja planu rozwoju zawodowego w trzkcie odbytego częściowo stażu (jeśli ocena jest, to ją dołączamy), a druga to normalne sprawozdanie dyrka za pozostały okres.

Czyli, Beato, opisywana przez Ciebie n-lka może od 1 czerwca składać dokumentację i wniosek na komisję, ale jak każdy n-l mianowany ma na to 3 lata - nie musi się spieszyć. Ale ona nie zakańcza stażu, a jedynie uzupełnia go okresem pełnienia funkcji dyrka.

Leszek26-03-2003 17:42:56   [#04]
I, pozwolisz Ewo, że coś dodam - nie musi mieć oceny cząstkowej za staż, ponieważ nie ma jej kto wystawić ..., poprzednik nie chce wystawić ..., poprzednik nie ma obowiązku wystawić...
a dalej to jak u Ewy.
Pozdrawiam
Marecki26-03-2003 22:54:46   [#05]

Jako ekspert komisji kwalifikacyjnej "przerabiałem" ten temat. Jest tak, jak pisze Ewa. Pozdrawiam

Ewa z Rz27-03-2003 07:19:35   [#06]

mała autopoprawka :-)

napisałam: Ale ona nie zakańcza stażu, a jedynie uzupełnia go okresem pełnienia funkcji dyrka.

powinno być: Ale ona nie zakańcza stażu, a uzupełnia odbytym stażem okres pełnienia funkcji dyrka - tak by w sumie było wymagane 2 lata i 9 m-cy.

Beata Z27-03-2003 11:00:01   [#07]
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc. Wiem, że można zawsze na Państwa liczyć. Pozdrawiam i życzę wszystkim wiosennego słoneczka ( u mnie świeci- aż się pracować nie chce) i wytrwałości.
PawełR28-03-2003 18:50:54   [#08]

O...

ja też byłem w takiej sytuacji i nie pomyślałem, że mogę wykorzystać pierwszy rok awansu.

Powiedzcie, czy zarządzanie oświatą w moim przypadku ukończone w pierwszym roku dyrektorstwa będą odpowadały temu tam punktowi o kwalifikacjach z awansu? czy nie?

Ewa z Rz29-03-2003 03:05:38   [#09]

wg. podkarpackiego KO

Jak jesteś dyrkiem to tak, a jak n-lem to nie.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]