Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Nudne ferie dyrektora...czyli nowe rozporządzenie |
|
BeataD | 28-01-2003 09:26:31 [#01] |
---|
To, że dyrektor nudzi się w ferie jest sprawą jasną i nie podlegającą dyskusji. Dlatego właśnie cieszy mnie każda inicjatywa MENisu niwelująca to przykre zjawisko. Właśnie przeczytałam nowe roporządzenie w sprawie higieny i bezpieczeństwa w szkole. § 3. 1. Jeżeli przerwa w działalności oświatowej szkoły lub placówki trwa co najmniej 2 tygodnie dyrektor dokonuje kontroli obiektów należących do szkoły lub placówki pod kątem zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków korzystania z tych obiektów. 2. Z ustaleń kontroli sporządza się protokół, który podpisują osoby biorące w niej udział. Kopię protokołu dyrektor przekazuje organowi prowadzącemu. I o to właśnie chodzi. Stoi jak wół, że mogę sobie napisać nowy protokół i jeszcze od tego będzie bezpieczniej! A może ktoś z was ma już (jednak ;)) wzór takiego protokołu i sie nim chętnie podzieli, bo moje ferie ropoczynaja sie dopiero w przyszłym tygodniu a ja z jakiegoś powodu (mimo obiegowej opinii) wolę wypoczywać dłużej niż krócej :-))) |
Tadek | 28-01-2003 10:27:41 [#02] |
---|
kiedy Mam pytanie czy ten protokol musi byc napisany przed godz. 8,00 w poniedzialek po feriach - ferir trwaja 2 tygodnie. Co nowego jeszcze MENIs nam ........ |
beera | 28-01-2003 10:31:01 [#03] |
---|
tadek :-) Zdaje sie, ze szukamy właśnie tego co wie. My z Beatą na szczęście jeszcze ferii nie rozpoczęłyśmy- będziemy mogły skorzystać z rad tych, co to im te dwa tygodnie właśnie mijają :-)) |
dorota | 28-01-2003 10:46:50 [#04] |
---|
Dobre! Pozdrowienia dla wszystkich myślicieli MENIs -u. Może jeszcze coś nowego wymyślą i udoskonalą pracę w szkolnictwie. |
BeataD | 28-01-2003 10:54:25 [#05] |
---|
Oj, te ferie.... W Menisie w każdym razie wypoczywają..... Na ich stronie to rozporządzenie jest nadal w projektach.... Mimo że opublikowano je już w Dz.U (6/2003 poz. 69). |
beera | 28-01-2003 13:49:50 [#06] |
---|
Jeżeli przerwa w działalności oświatowej szkoły lub placówki trwa co najmniej 2 tygodnie, dyrektor dokonuje kontroli obiektów należących do szkoły lub placówki pod kątem zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków korzystania z tych obiektów.
2. Z ustaleń kontroli sporządza się protokół, który podpisują osoby biorące w niej udział. Kopię protokołu dyrektor przekazuje organowi prowadzącemu. Beata... Czytam to i czytam i coś mi się wydaje, że źle myslimy.. czy nie wydaje Ci się, że chodzi tu o to aby dyrektor PRZED przerwą , która trwać ma co najmniej 2 tygodnie dokonał oceny obiektów- po to właśnie, aby w ciągu tych dwu tygodni zapewnić bezpieczne z nich korzystanie? Coś mi się wydaje, że to raczej o to chodzi :-) Więc do pracy- musimy w PIĄTEK wykonać przegląd :-))) |
nn | 28-01-2003 14:33:08 [#07] |
---|
Jasne. Tylko jeszcze dodać należy, kto ma korzystać przez te dwa tygodnie z pomieszczeń szkoły, która będzie świeciła pustkami. Może być akurat przeprowadzany jakiś mały remoncik. Pozdrawiam .Roman |
BeataD | 28-01-2003 16:13:17 [#08] |
---|
Pewnie... Na pewno im chodziło właśnie o to, żeby szkołę bezpiecznie zamknąc na cztery spusty przed feriami :-)) Dlatego właśnie Asiu, proponuję, żebyśmy w ogóle nie czekały do żadnego piątku. Zóbmy to jutro!!!! Kopię tego dokumentu wyślemy do ministerstwa, co? |
Marek Pleśniar | 28-01-2003 16:30:44 [#09] |
---|
cwaniak i bedzie na was? baardzo dobrze:-)))) asia i beata!! zarządźcie krajowi ferie! |
BeataD | 28-01-2003 17:22:17 [#10] |
---|
chyba się nie rozumiemy;-)) Mam wrażenie, że zarządzamy robotę, a nie ferie.... I że nie my zarządzamy, ale nami zarządzają :-)) Ale pewnie sie myyylę... |
Ewa z Rz | 28-01-2003 17:30:20 [#11] |
---|
A jeśli nawet... Chodzi o przegląd po co najmniej 2 tygodniowej przerwie, to ja nie mam takiej przerwy .. :-( U mnie w szkole jest zima we wsi (p. a. w mieście) i szkoła ani na jeden dzień nijakiej przerwy nie ma... :-( Wobec tego mogę tego protokołu nie pisać! Ani przed, ani po... ? Jak myślicie?... |
beera | 28-01-2003 17:55:21 [#12] |
---|
Tak mnie zastanawia.... Jeżeli przerwa w działalności oświatowej szkoły Matko- co to jest dzialalnośc oświatowa? Czy mam rozumieć, że jesli będę prowadziła opiekuńczo- wychowawczą to mam przerwe w oświatowej? I czy to oznacza, że oswiatowa może być w niebezpiecznych warunkach, inna zas KONIECZNIE w bezpiecznych ? ;-)) I sama już nie wiem- jak mam zagospodarowane ferie to robic przegląd, czy nie robić? I gdzie robic przegląd w , czy na zewnątrz :-)) Beata- wyjścia nie ma- robimy jutro i do MENISa :-)) .......... No i Ewa- jesli Twoja szkoła w oświatowej działalności ma- to robić ;-)) |
jerzyk | 29-01-2003 12:42:43 [#13] |
---|
toż to kolejne zadanie dla Źdźsia ;-) z serii: co autor miał na myśli ?:-)))))) Tadek :-)) no właśnie- kiedy? Jeżeli przyjmniemy że tydzień ma 7 dni to 2 tygodnie mają ich 14 . Ferie zaczynaja sie od poniedziałku ale jeżeli nie masz zajęć w soboty i niedziele to "przerwa w działalności oświatowej" już trwa ( bo w rozp. nie ma mowy o feriach, ale o przerwie) Wychodzi mi na to ze kontrolujesz obiekty po upływie 14 dni tj. w sobotę, a jeżeli w soboty pracujesz to w niedzielę, przed zakończeniem ferii. :-))))))) Ale ...jeżeli pracujesz w soboty i niedziele- to przyznam się nie wiem :-))) bo... mnie wychodzi na to, że żeby kontrolować to przerwa musi trwać. A w dodatku ma ona trwać "co najmmniej " 2 tygodnie :-))) Czyli kontrolujemy od 15 do 20 dnia jej trwania :-))) ( nie można wcześniej i nie powinno sie później ) Przykładny Dyr. nie powinien o tym zapomnieć , bo zaniedba swoje obowiazki:-))) Np. jakby sie tak zwlekł i dokonał kontroli w 21 dniu, to wtedy przerwa trwa już "co najmniej" 3 tygodnie:-))))))) I znowu pytanie:-))) czy jak przerwa trwa co najmniej 3 tygodnie to kontrolujemy ponownie, jak kontrolowaliśmy jak trwała co najmniej 2 tygodnie? :-)))) |
beera | 29-01-2003 13:04:04 [#14] |
---|
JERZYK!!!! Jeżeli przyjmiemy że tydzień ma 7 dni, to 2 tygodnie mają ich 14 . :-)))) Zdechłam tu ze śmiechu :-) Cóż za odważne zalożenie i jakie trafne wnioski :-))) Uważaj, bo Cię wezmą do władz ;-))) |
Gaba | 29-01-2003 15:48:11 [#15] |
---|
Jak dobrze wstać skoro świt... A ja mam takie też pytanie - dyr w okresie ferii ma być na urlopie, więc jak to - kto ma przeprowadzić tę kontrolę bezoświatowej działalności szkoły? Hm - kto, poskarże się na MENiS do PIP, bo mnie odciąga z urlopu, a jeżelitak, to niech mi za to zapłaci, a do komisji to mam powołac kogo? Nauczycieli? na urlopie... Sprzątaczki mogą być? A tak z dwa tygodnie kroją się na przyszłe Boże Narodzenie, bo chyba sobie pododrabiamy... A na koniec - jaką moc będą mieć te rpotokołt - moc akt K (kierunek kosz...), czy nagle organy poszukają se jakiegośc grosza i naprawią okna, kaloryfery, zawiasy... |
Gaba | 29-01-2003 15:50:44 [#16] |
---|
ale się oregan przejął naszym protokołem a jeżeli stwierdzę coś nie tak w tem mojem protokole, to co? Inofmuje sobie i lekcje mogą się juz odbywać... O, przewrotna HIPOKRYZJO! |
HenrykB | 29-01-2003 16:29:16 [#17] |
---|
Naprawdę? Ferie zimowe to przerwa w działalności oświatowej? To skąd konkurs MENiS na najlepiej zagospodarowane ferie? U mnie szkoła w ferie tak działa, jak działała. Każde pomieszczenie jest tak samo odwiedzane, jak przed feriami. Pracownicy obsługi przecież nadal pracują, uczniowie korzystają w większości pomieszczeń. Zrozumiem remonty czy inne wydarzenia, które mogą naruszyć stan bhp w szkole. Ależ się komuś gniot urodził! ;-) Czy to nie jest podobne do oburzenia na odpłatne egzaminy? Najpierw OKE proponuje przeprowadzenie próby na koszt szkoły (czytaj uczniów - bo subwencja tego nie przewiduje), a potem Minister udaje oburzenie. Gdzie my żyjemy? |
jerzyk | 29-01-2003 17:12:42 [#18] |
---|
Heniu racja :-))) i o to chyba w tym wszystkim chodzi :-)) bo albo przystąpisz do konkursu i zagospodarujesz ferie "działalnościa oświatową", albo wymyślisz czyli spłodzisz protokół - bo wzoru póki co niet :-)) Przy okazji rozwiażesz kwestie poruszane przez Gabę :-)) |
Hanna | 29-01-2003 17:21:18 [#19] |
---|
a może by tak donosik? do Państwowej Inspekcji Pracy!Ferie to urlop nauczyciela, któremu powierzono stanowisko dyrektora! Kiedy nasze"organy" to wreszcie pojmą!Ratunku!!!!!!!!!!!!!!!! |
Grzegorz | 29-01-2003 19:26:10 [#20] |
---|
A jak skończycie już te kontrole... ...to przypominam o jeszcze jednej ważnej zmianie w tym rozporządzeniu. Dotyczy zwlaszcza panów. Do tej pory można było od "piętnastki", a teraz dopiero od "osiemnastki" :) (pozdrowienia z kafejki internetowej - w oczekiwaniu na łącze stałe) |
jerzyk | 29-01-2003 20:14:07 [#21] |
---|
Gabo:-)))) (Hihi, podoba mi się te wwątek coraz bardziej ) Jeżeli w tem Twojem protokole stwierdzisz że coś jest mnie tak:-))) , w dodatku to napiszesz i dasz organowi to licz się z tym że on w majestacie prawa może zapytać np tak: za dyr. Gaba bierze od nas kasę skoro widzi ,że to co widzi to zagraża :-))) i jeszcze śmie to wszystko na piśmie :-)) - w dodatku przy świadkach ( członkach komisji), :-))) zamiast........ brać sie do roboty. Przecie ten ogran gdyby wcześniej wiedział toby jak najbardziej pomógł:-)). To jak to? teraz ? na dzień przed końcem przerwy?, :-)) zagraża ???!!!!! ciekawi mnie jakie bedą te protokoły? i tu przypomina mi się takie sławne powiedzenie - " stłucz pan termometr to nie bedziesz miał goraczki" :-)) |
RomanG | 29-01-2003 20:48:26 [#22] |
---|
Wyjaśnienia wymagałby termin "przerwa w działalności oświatowej".
Jestem zdania, że ani ferie, ani nawet wakacje, nie są taką przerwą. Budynek w świetle prawa nadal jest wykorzystywany do działalności oświatowej.
Gdyby na co najmniej 2 tygodnie zrobić tam szpital dla powodzian, wtedy jest to przerwa. |
Gaba | 29-01-2003 21:07:38 [#23] |
---|
Romku, poraziło mnie Twoje odkrycie - Ty masz chopie rację - gdy zrobię szmateks, albo krnawał przez dwa tygodnie, albo agencje towarzyską dla przyjezdnych panien... - to bedzie to inna działalność niż statutowa (pomijam, że mi tego zrobic nie wolno), ale niektórzy mysleli już o szkołach jako miejscu zgrupowania, a moja szkoła była w czasie wojny szpitalem... wojna się zbliża? |
Marek Pleśniar | 29-01-2003 22:11:02 [#24] |
---|
mam podobnie tzn uważam że rację mają wszyscy wątpiący w przerwanie działalności ośw, w ferie Ale w lecie, aniołki, już nie liczcie na to:-) |
JCK | 30-01-2003 19:19:45 [#25] |
---|
niegodziwcy;-)) gdzie nie spojrzeć tam same pretensje do naszej kochanej Pani Menister. Ciągłe narzekania to tu to tam. Narzekacie na kolejne rozporządzenie nie widząc że nasza kochana Menister myśli o nas biednych żuczkach w każdej chwili, w każdym czasie. Popatrzcie na datę rozporządzenia. 31 dzień grudnia. Wszyscy myślą o jednym żeby ten tego.. wypić pochulać, a nasza kochana Pani nawet na zabawie sylwestrowej myśli o nas. Niewdzięcznicy jedni Wy!!!. Czy ktoś z Was myślał o Pani Menister na zabawie sylwestrowej? A jak myślał to czy chociaż dobrze? Na pewno nie. Więc czemu się gniewacie że knota nam Pani Menister wymyśliła. Nam można żle myśleć na Sylwestra, a Pani Menister to już nie człowiek? Wypić nie może? A jak człowiek wypije wiadomo - różne głupoty do głowy przychodzą. Niech ten co jest bez winy teraz pierwszy rzuci kamień!;-)))))))) |
JCK | 30-01-2003 19:27:32 [#27] |
---|
nie pamiętam ale coś mi się majaczy że ......... a czy to nie wszystko jedno |
Gaba | 30-01-2003 19:28:48 [#28] |
---|
kaju, kaju, kaju Aleś dowalił: nie myślałam o p. menister, nie myślałam, zapomniałam, i cierpiem, chulałam sobie i hulałam po tem mem łożu i... marzyły mi się dziwne kraje - z jasną przyszłością, z paroma groszami na szybę, na to 18 stopni, bez protokołów, bez bzdet. Obudziłam się i... nima forsy, nima szyby, nima grzania, nima budżetu z pieniędzmi na konkursy dzieciaków, ale jest rozporządzenie, mnie ono w zupełności wystarczy. To jest ten boski kontakt z cudotwórczynią polskiej oświaty i ta głeboka wiara, że słowo czyni cuda. Na początku było słowo. Ja wierzę w słowo. Mówi - znaczy się - wi. |
jerzyk | 30-01-2003 19:58:48 [#29] |
---|
no tak jeden nie myślał i harował , inny nie myślał i balował to se teraz pomyślimy razem :-) |
HenrykB | 30-01-2003 22:36:21 [#30] |
---|
No to dawajta ten wzór protokołu! Przecież nie będziemy wszyscy go wymyślać! |
Ania | 13-02-2003 07:53:56 [#31] |
---|
MiC Ratunku, nie mogę odszukać wątku, w którym pisaliście o tym, jak to dyrektor zbiera informacje o przebiegu stażu... Dajcie link, dobra? A kto podzieliłby się gotowym zarządzeniem dyrektora w tej sprawie? Też gdzieś widziałam, kurka... :-) |
Gaba | 13-02-2003 08:20:08 [#32] |
---|
Aniu! Długo czekałam. :) |
maeljas | 13-02-2003 18:31:50 [#33] |
---|
ANIU Zajrzyj do Wymiany Plików - kategoria "Rózności" z 26. 11. Zamieściłam tam
" procedury zatwierdzania planu rozwoju zawodowego ...." - może przyda Ci się taka propozycja zbierania informacji. Swoją drogą jakże mam dosyć opracowywania procedur.......... |
maeljas | 13-02-2003 19:14:55 [#34] |
---|
a propos protokołów W jednej z moich ulubionych książek - " Szamanie morskim" Karola Borchardta jest przykład najgenialszego protokołu - oto protokół zdawczo-odbiorczy transatlantyka, sporządzonego przez kapitana Eustazego Borkowskiego, gdy ten schodził ze statku na kilkumiesięczny odpoczynek:
"STATEK T.S.S. "KOŚCIUSZKO" ZDANY KAPITANEM EUSTAZYM BORKOWSKIM KAPITANU MAMERTU STANKIEWICZU W STANIE TAKIM, W JAKIM JEST.
Gdynia, data, i dwa podpisy"
Ahoj!!! |
Ania | 13-02-2003 19:44:20 [#35] |
---|
dziękuję :-))) |
Marek Pleśniar | 13-02-2003 19:55:06 [#36] |
---|
;-) podobnie mi zdawali szkołę:-))) a ja nie zmieniłem tego dobrego zwyczaju:-)))))) |
Macia | 13-02-2003 20:05:13 [#37] |
---|
Taki sposób przekazywania placówek jest dość często praktykowany. |
jerzyk | 07-08-2003 21:31:20 [#38] |
---|
Kto ma ten wzór protokółu? wyciagam ten wątek bo chyba niebawem nastanie czas... ;-) |
Gaba | 08-08-2003 05:31:30 [#39] |
---|
JerzyKu, rzućcie jakimsik wzorem - "tabelkom" albo czy, innym... |
beera | 08-08-2003 09:25:46 [#41] |
---|
w poniedzialek zlecę wykonanie takiego mojemu bhpowcowi Jak tylko cos zrobi wrzucę to tu. |
Marek Pleśniar | 08-08-2003 09:31:48 [#42] |
---|
bardzo dobry ten protokół:-)) "zdane STANIE TAKIM, W JAKIM JEST" daaawno nie czytałem tego dzięki Tobie sobie odświeżę, tylko gdzie ja to... |
violka | 08-08-2003 13:05:35 [#43] |
---|
może jakiś wzór protokołu ?
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu 1) z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach.
§ 3. 1. Jeżeli przerwa w działalności oświatowej szkoły lub placówki trwa co najmniej 2 tygodnie dyrektor dokonuje kontroli obiektów należących do szkoły lub placówki pod kątem zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków korzystania z tych obiektów. 2. Z ustaleń kontroli sporządza się protokół, który podpisują osoby biorące w niej udział. Kopię protokołu dyrektor przekazuje organowi prowadzącemu. |
AnJa | 08-08-2003 13:25:24 [#44] |
---|
Wakacje a szkoła. Być może z wrodzonego lenistwa, ale zgadzam się z interpretacją RomanaG co do tego, że przerwa w działalności oświatowej ma miejsce wtedy, jeśli na jakiś okres zmieniło się przeznaczenie obiektu. W innym przypadku, np. prowadzenia prac remontowych czy inwestycji ( które mogą mieć wpływ na warunki bhp) i tak dokonuje się odbioru, także pod kątem zgodności z w/w. A jeśli chodzi o protokół, jeśli ktoś już musi lub chce, to takie coś jak okresowy przegląd załatwia sprawę ( a tego typu druki zostały w szkołach gdzieś jeszcze z lat 80 -tych i IRCH-y- wystarczy dopisać extra podstawę prawną. Aha.1.Co do wakacji dyrektora - a te 2 tygodnie na wszelkie prace końcowo/początkoworoczne nie wystarczą także na przeglądy i protokoły?:) 2.Mojej szkoły nie przejął jeszcze od swego poprzednika mój poprzednik - i szkoła wciąż jest w stanie w jakim jest. Ciekaw jestem, czy ten stan uda się utrzymać do końca kadencji?! |
beera | 08-08-2003 15:41:05 [#45] |
---|
violka :-) własnie o tym protyokole rozmawaialismy :-) |
violka | 08-08-2003 18:48:56 [#46] |
---|
asia właśnie wróciłam z gór i to nie głowa jest najbardziej aktywną częścią mojego ciała ;))))) |
beera | 08-08-2003 23:01:13 [#47] |
---|
;-))) chodzenie po górach w TAKI upał? Naprawdę , Violka, moj podziw dla Ciebie rozszerza się na warstwy pozamerytoryczne:-))) |
JarTul | 25-08-2003 22:09:48 [#48] |
---|
Czy ktoś posiada wzór... tego protokołu? |
Ewa z Rz | 26-08-2003 06:44:47 [#49] |
---|
Ho, ho! Mój organ stanał na wysokości zadania. Mamy wszyscy wspólnego bhp-owca, zatrudnionego w organie. Wojt polecił mu zrobić przeglądy wszystkich szkoł w dniach 28-29 sierpnia wg harmonogramu. (mój w piątek o 9) Dyrektor wchodzi w skład komisji, a protokól sporzadza bhp-owiec (dyrektor podpisuje). Organ zostaje powiadomiony automatycznie... :-)) Jeśli w piątek będziecie jeszcze chcieli to wam ten protokół wrzucę tu (może wczesniej będę miała do niego dostęp?) - nie będę go wymyslać, bo to nie moja robota...hi,hi... |
beera | 26-08-2003 11:58:22 [#50] |
---|
ja już po mój bhpowiec przyszedł i napisał protokół ja zatwierdziłam mogę przepisać tu wam, ale treść jest dośc banalna- nie stwierdzono uchybień:-)) |
|