Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
nauczycielskie dziecko ma preferencje w przyjęciu do przedszk.? |
Monia | 27-02-2007 15:01:45 [#01] |
---|
Jestem mamą 3-letniej pannicy i od września przewidziałam dla niej edukację przedszkolną. Całkiem nieuświadomiona i szczęśliwa, byłam pewna że dziecko dostanie się tam gdzie wybiorę jej przedszkole (czyli koło mojej szkoły). Po czym zaczęłam czyta fora internetowe w moim mieście - Gdańsku i podobno jest 3-4 dzieci na miejsce, podobno dostają się dzieci zapisane w roku ubiegłym, podobno... I podobno polityka prorodzinna jest w rozkwicie.... To czy moje nauczycielskie dziecię ma jakieś preferencje? Uświadomcie mnie, bo w innym razie chyba zostają mi przedszkola niepubliczne. (W Gdansku od września 8 przedszkoli ma byc sprywatyzowanych) |
beera | 27-02-2007 15:21:26 [#02] |
---|
preferencje: § 2. Do przedszkola i oddziału przedszkolnego zorganizowanego w szkole podstawowej w pierwszej kolejności przyjmowane są dzieci w wieku 6 lat odbywające roczne przygotowanie przedszkolne. W następnej kolejności przyjmowane są dzieci matek lub ojców samotnie je wychowujących, matek lub ojców, wobec których orzeczono znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności bądź całkowitą niezdolność do pracy oraz niezdolność do samodzielnej egzystencji, na podstawie odrębnych przepisów, a także dzieci umieszczone w rodzinach zastępczych. |
Ank | 27-02-2007 16:05:25 [#03] |
---|
z przepisów zniknął już długie lata funkcjonujący zapis o tym, że dzieci nauczycieli mają pierszeństwo w przyjęciach do placówek oświatowych no chyba, że w kryteriach placówek coś takiego się ostało |
Kawa | 27-02-2007 16:29:43 [#04] |
---|
Ja u siebie w statucie w miejscu REKRUTACJA DO PRZEDSZKOLA mam m.in zapis,że dzieci nauczycielskie maja taki przewilej.Uważam,że nas nauczycieli juz powoli ze wszystkiego oskubią (chodzi mi o przewileje) więc poczyniłyśmy takowy zapis i go komisja rekrutacyjna respektuje. |
zgredek | 27-02-2007 18:03:42 [#05] |
---|
tylko gorzej będzie, gdy rodzic nieprzyjętego dziecka zapyta: a jakie jest pp takiego zapisu? czym różni się moje dziecko od dziecka nauczycielskiego (cokolwiek to oznacza)? a co na to Konstytucja ? |
zgredek | 27-02-2007 18:05:02 [#06] |
---|
zapytam jeszcze: kawa a definicję "dziecka nauczycielskiego" zapisaliście gdzieś? |
Kawa | 27-02-2007 21:36:41 [#07] |
---|
zgredek to niemogę mieć takiego zapisu w statucie??? |
anialeh | 27-02-2007 21:37:10 [#08] |
---|
niestety dziecko nauczycielskie nie może mieć pierwszeństwa przed innymi tylko z tego tytułu. J esli chodzi o Gdańsk to własnie ogłoszono jednolity regulamin rekrutacji dla wszystkich placówek oraz kartę przyjęcia do przedszkola zapisy od martca. Noością jest wymóg zawarcia umowy na kolejny rok szkolny już w drugiej połowei maja. |
anialeh | 27-02-2007 21:44:16 [#09] |
---|
kryteria muszą byc takie jak podała Asia; |
Monia | 28-02-2007 15:33:08 [#10] |
---|
Oczywiście znam przepisy, o których pisała asia. Moje dziecko jest w wieku 3 lat, więc wszystkie sześciolatki nie będą przyjmowane do "naszej" najmłodszej grupy. I zakładam też, że dzieci spełniających poniższe kryterium też nie będzie bardzo dużo. .."W następnej kolejności przyjmowane są dzieci matek lub ojców samotnie je wychowujących, matek lub ojców, wobec których orzeczono znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności bądź całkowitą niezdolność do pracy oraz niezdolność do samodzielnej egzystencji, na podstawie odrębnych przepisów, a także dzieci umieszczone w rodzinach zastępczych." Więc jakie są następne kryteria. Załóżmy, że zostało jeszcze 15 miejsc a jest 3 razy więcej chętnych. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|