Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Znowu delegacje
strony: [ 1 ]
Mariusz177202-02-2007 23:03:36   [#01]

Czytałem w szukaju.

Poprzednia księgowa(skarbniczka) nie wymagała dołączenia biletów na przejazd do delegacji ( wpisywaliśmy kwoty za przejazd np. PKP).

Obecna tego wymaga. Jakie są podstawy prawne, bo z rozporządzenia z 2002 roku to nie wynika.

LeŚ02-02-2007 23:19:23   [#02]
Nie wiem jak jest teraz, u nas twoje ośwadczenie staje się wiarygodne (bez pieczątek i podpisów). W końcu jesteś szefem jednostki.
Uśka02-02-2007 23:22:06   [#03]
tak, bo przepisy się zmieniły - taką informację uzyskałam od pani obsługującej szkoły w ZEASie ( sama nie sprawdzałam)
Majka02-02-2007 23:23:11   [#04]

cytuję

jaga71 30.01.2007 08:23 [#03]
delegacje
Rozporządzenie min. Pracy i Polityki Społecznej z dnia 30 listopada 2006.
"Do rozliczenia kosztów podróży pracownik załącz dokumenty ( rachunki) potwierdzające poszczególne wydatki:nie dotyczy to diet oraz wydatków odjętych ryczałtami.Jeżeli uzyskanie dokumentu (rachunku ) nie byłon możliwe, pracownik składa [isemne oświadczenie o dokoknanym wydatku i przyczynach braku jego udokumentowania"   Par.8a
LeŚ02-02-2007 23:26:27   [#05]
Same koszty przejazdu w formie oświadczenia
Uśka02-02-2007 23:54:06   [#06]

Leś

.. i przyczynach jego braku
jozefcm03-02-2007 13:53:53   [#07]

Ale RIO i OP ma inne zdanie.

Jeżeli uzyskanie dokumentu (rachunku ) nie było możliwe, pracownik składa pisemne oświadczenie o dokoknanym wydatku.

Bilet mpk czy PKS to nie rachunek i dlaczego było nie możliwe skoro ktoś jechał tym autobusem ?

Przepisy prawne nie pozwalają na oświadczenie.

rzewa03-02-2007 14:04:39   [#08]

??

nie widzę tego zakazu...
adaole06-02-2007 21:59:01   [#09]

znalazłem takie wyjaśnienie w pewnym poradniku prawnym!!!

"Pytanie
Czy od 1 stycznia 2007 r. należy dołączać do rozliczenia delegacji bilety za przejazd?

Odpowiedź
odpowiedzi udzielono: 9 stycznia 2007 r.

stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

Przepisy dotyczące rozliczania podróży służbowej nie uległy zmianie z dniem 1 stycznia 2007 r. Konieczność przedstawienia biletu do rozliczenia podróży służbowej nadal może wynikać z przepisów wewnętrznych obowiązujących u danego pracodawcy (z układu zbiorowego pracy, z regulaminu wynagradzania albo z umowy o pracę).

Uzasadnienie
Zasady rozliczania podróży służbowej stosownie do przepisów art. 775 § 3 Kodeksu pracy określa pracodawca w układzie zbiorowym pracy lub w regulaminie wynagradzania albo w umowie o pracę - jeżeli pracodawca nie jest objęty układem zbiorowym pracy lub nie jest obowiązany do ustalenia regulaminu wynagradzania. Przepisy kodeksu pracy określają, że kwota diety ustalona przez pracodawcę nie może być niższa od kwoty diety ustalonej w rozporządzeniach wydanych przez ministra właściwego do spraw pracy (art. 775 Kodeksu pracy). Kodeks pracy natomiast nie odnosi się do kwestii posiadania biletów jako sposobu wykazania kosztów przejazdu, stąd też warunki wypłacania należności z tytułu podróży służbowej zawarte w umowie o pracę, regulaminie pracy czy układzie zbiorowym mogą obejmować zasadę, że koszt podróży pokrywany jest według przedstawionego biletu. Uzasadnionym żądaniem pracodawcy, oczywiście pod warunkiem stosownego postanowienia w układzie zbiorowym pracy lub w regulaminie wynagradzania albo w umowie o pracę, będzie konieczność przedstawiania biletu.

Natomiast w przypadku braku stosownych regulacji utworzonych u pracodawcy stosuje się rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju (Dz. U. Nr 236, poz. 1990, z późn. zm.). Zgodnie z przepisami § 5 ww. rozporządzenia pracodawca określa środek transportu właściwy do odbycia podróży, natomiast rozliczenie obejmuje zwrot kosztów przejazdu według ceny biletu określonego środka transportu, z uwzględnieniem przysługującej pracownikowi ulgi na dany środek transportu, bez względu na to, z jakiego tytułu ulga ta przysługuje. Przepisy tego rozporządzenia nie określają konieczności przedkładania biletu za podróż.

Iwona Kobus"

No i co teraz?
jedrek506-02-2007 22:16:22   [#10]
Wiec się zastanawiam czy w końcu muszą być te bilety czy nie?
Karolinamat06-02-2007 22:49:43   [#11]
bilety muszą być, a jeśli zgubiony to oświadczenie pracownika (stanowisko pracownika RIO z Katowic)
Jasiu07-02-2007 05:40:45   [#12]
Czy ma ktoś może tekst jednolity rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju ze zmianami?
rzewa07-02-2007 06:10:40   [#13]

tylko w naszej wymianie plików, zamieszczone przez leszka w dziale prawo 22.12.06:

22.12.2006 Leszek a teraz czas na delegacje w 2007 roku...
Pobierz: Rozporządzenie MPiPS_delegacje_służbowe_1_01_2007.zip* (5 KB)
423

EDUKACJA07-02-2007 10:08:16   [#14]

Czy w związku ze zmianą rozporządzenia w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju a w szczególności dodanie paragrafu 8a powoduje, że nauczyciele muszą przy rozliczaniu delegacji dołączać bilety, a może będą przedstawiać bilety gdy tylko będą rozliczać zaliczkę?

Jest następująca

Treść odpowiedzi

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju - na podstawie okazania biletów następuje zarówno zwrot kosztów przejazdu, jak i rozliczenie zaliczki na koszty przejazdu.

Uzasadnienie

Wysokość oraz warunki ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej odbywanej na obszarze kraju określa rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju (Dz. U. Nr 236, poz. 1990, z późn. zm.). Zgodnie z § 3 pkt 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r., z tytułu podróży odbywanej w terminie i miejscu określonym przez pracodawcę pracownikowi przysługuje zwrot kosztów przejazdów. W myśl § 3 rozporządzenia środek transportu właściwy do odbycia podróży określa pracodawca. Wówczas, zwrot kosztów przejazdu obejmuje cenę biletu określonego środka transportu, z uwzględnieniem przysługującej pracownikowi ulgi na dany środek transportu, bez względu na to, z jakiego tytułu ulga ta przysługuje. Na wniosek pracownika pracodawca może wyrazić zgodę na przejazd w podróży samochodem osobowym, motocyklem lub motorowerem niebędącym własnością pracodawcy - tj. środkami prywatnymi. W takim przypadku pracownikowi przysługuje zwrot kosztów przejazdu w wysokości stanowiącej iloczyn przejechanych kilometrów przez stawkę za jeden kilometr przebiegu, ustaloną przez pracodawcę, która nie może być wyższa niż określona w przepisach rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 25 marca 2002 r. w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy (Dz. U. Nr 27, zpo. 221, z późn. zm.).

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju zostało znowelizowane rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 30 listopada 2006 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju. Zmiany dokonane powyższym aktem prawnym obowiązują od dnia 01.01.2007 r.

Ostatnia, listopadowa nowelizacja rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. polegała m.in. na tym, że po § 8 rozporządzenia dodano § 8a. Zgodnie z ust. 1 nowododanego § 8a, na wniosek pracownika pracodawca przyznaje zaliczkę na niezbędne koszty podróży. Rozliczenie kosztów podróży przez pracownika jest dokonywane w terminie 14 dni od dnia zakończenia podróży (§ 8a ust. 2). Zgodnie z ust. 3 § 8a, do rozliczenia kosztów podróży pracownik załącza dokumenty (rachunki) potwierdzające poszczególne wydatki (nie dotyczy to diet oraz wydatków objętych ryczałtami). Jeżeli uzyskanie dokumentu (rachunku) nie było możliwe, pracownik składa pisemne oświadczenie o dokonanym wydatku i przyczynach braku jego udokumentowania.

Reasumując, na podstawie rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju z tytułu delegacji aktualnie nauczycielowi przysługują następujące należności:

1) zwrot kosztów przejazdów.

W myśl § 3 rozporządzenia środek transportu właściwy do odbycia podróży określa pracodawca. Wówczas, zwrot kosztów przejazdu obejmuje cenę biletu określonego środka transportu, z uwzględnieniem przysługującej pracownikowi ulgi na dany środek transportu, bez względu na to, z jakiego tytułu ulga ta przysługuje. Na wniosek pracownika pracodawca może wyrazić zgodę na przejazd w podróży środkami prywatnymi. W takim przypadku pracownikowi przysługuje zwrot kosztów przejazdu w wysokości stanowiącej iloczyn przejechanych kilometrów przez stawkę za jeden kilometr przebiegu.

2) zaliczka na koszty przejazdu (i rozliczenie zaliczki)

Listopadowa nowelizacja rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. wprowadziła taką modyfikację do określonej przepisami rozporządzenia procedury zwrotu kosztów przejazdów, że jeżeli pracownik wystąpi ze stosownym wnioskiem przed podróżą, pracodawca przyznaje mu zaliczkę na niezbędne koszty podróży. Rozliczenie kosztów podróży przez pracownika jest dokonywane w terminie 14 dni od dnia zakończenia podróży. Rozliczenie odbywa się na podstawie rachunków potwierdzających poszczególne wydatki, przy czym, jeżeli uzyskanie dokumentu (rachunku) nie było możliwe, pracownik składa pisemne oświadczenie o dokonanym wydatku i przyczynach braku jego udokumentowania.

Wobec powyższego, na podstawie okazania biletów następuje zarówno zwrot kosztów przejazdu, jaki i rozliczenie zaliczki na koszty przejazdu.

jerzyk07-02-2007 15:08:10   [#15]
a kto tak odpowiedział?
nalix07-02-2007 15:21:32   [#16]

komu bilet - kolejna głupota

Nagal żyjemy w państwie totalnej głupawki. Jak mam mieć bilet, jeśli po pracy nie mam żadnego autobusu, by na czas dojechać do miasta w celu załatwienia np. zakupu sprzętu do szkoły i następnie wrócić, albo też mam czekać na PKS godzinami. Wolę dojechać swoim autem, załatwić wszystko w godzinę i szybko wrócić, a nie marnować pół dnia i jeszce łazić po mieście kilometrami. Wygląda na to, że będę jeździł swoim autem za swoje pieniądze, bo do powolnego i zatłoczonego autobusu, do którego mam jeszcze iść 2 km,  na pewno nie wsiądę.
asper0107-02-2007 17:03:06   [#17]

do #11

Karolino, no przestań już z tą opinią RIO, RIO to nie wyrocznia;)! Nie zmieniamy nic w rozliczaniu delegacji i tyle! Jesli MPiPS na swojej stronie napisał, że przepis ten mial zapełnić lukę prawną w zakresie udzielania pracownikom zaliczek to widocznie tak bylo i tego się trzymajmy! A tym expertom z "pewnych" publikacji muszą za coś płacić przecie, no to oni raz w lewo raz w prawo!

Ot, moje skromne zdanie... ;)

elkap07-02-2007 20:26:42   [#18]

a może czas na normalność w kwestii delegacji

Obowiązek dokumentowania wyjazdów biletami uważam za potrzebny. Może to w końcu doprowadzi do wyeliminowania powszechnej fikcji. Jeśli OP życzy sobie bym podróżowała autobusem, to niech przyjmie do wiadomości, że załatwienie 10 - minutowej sprawy np w księgowości zajmie mi czasem około 3 godzin, bo z taką częstotliwością jeżdżą autobusy. Jeśli mam być w szkole i "opiekować się uczniami" to niestety powinnam korzystać z samochodu. A w tym przypadku wolę, by delegacja była na samochód, bo kto w razie wypadku samochodem uzna go za wypadek w czasie pracy, skoro było polecenie jazdy autobusem?
Karolinamat07-02-2007 23:06:52   [#19]
ok, koniec o RIO, choć nie życzę sobie ich kontroli. I nikomu....
Jasiu08-02-2007 02:34:55   [#20]

do # 14

Uzasadnienie tego kogoś wydaje się mało wiarygodne ponieważ osoba uzasadniająca nawet myli § ( 3 z 5) w określonym rozporządzeniu.

Ponadto jeśli ustawodawca konieczność dostarczania biletów odnosiłby do trści całego rozporządzenia, uczyniłby to w oddzielnym § ( np. 8b, lub zmienił treść 9 - który został uchylony). 

Postąpił jednak inaczej wprowadzając ust. 3 w § 8a dotyczącym właśnie zaliczki na niezbędne koszty podróży.

Wyjaśnił zresztą to sam na swojej stronie www uzasadniając projekt wprowadzanego rozporządzenia.

Czmu więc niektórzy interpretatorzy wychodzą przed orkiestrę zamiast słuchać pomysłodawcy?

Krzysztof Pom08-02-2007 10:53:26   [#21]
właśnie
asper0108-02-2007 11:00:02   [#22]
właśnie ;)
danucha08-02-2007 11:20:05   [#23]

wyjaśnienie MPiPS

czy ktoś mógłby to wyjaśnienie wklić lub przesłać mi ,jakoś nie moge go tam znaleźć w żaden sposób , a moja księgowa z tych bardziej papieskich od Papieża
Jasiu08-02-2007 13:40:58   [#24]

Projekt rozporządzenia, a uzasadnienie w załączniku

http://www.mps.gov.pl/bip/index.php?idkat=636

atomanek09-02-2007 00:40:48   [#25]

Ja uważam podobnie jak elkap

Bardzo podoba mi się podejście elkap. Ja również uważam, że jeśli mamy postępować zgodnie z prawem, należy w delegacjach pisać prawdę. Jeśli mam delegację na autobus, to należy jechać autobusem i przedstawić bilety, bez względu na czas. Może OP dojdą do wniosku że czasem taniej i lepiej będzie wystawić delegację na samochód.
Jasiu09-02-2007 06:42:43   [#26]

Chyba OP nie dojdą do takiego wniosku.

Przecież wiele wyjazdów jest w soboty i w niedziele np. na kursy lub podyplomówki. Jeśli nie pojedziesz autobusem lub pociągiem ( nie wspominając o godzinie wyjazdu i przyjazdu, dlatego dla wlasnej wygody zawsze będzie to samochód) nie będziesz posiadać biletu i nie masz zwrotu pieniędzy. Ponadto przy braku biletu nie udokumentujesz godziny wyjazdu i przyjazdu i w związku z tym nie dostaniesz również pieniędzy za dietę. I to dopiero jest taniej dla OP.

I dlatego taka interpretacja jak w # 14 jest dla OP wygodna.

ulis09-02-2007 22:56:55   [#27]
troche inne mam pytanie. W czasie ferii jadę do W-wy na kongres pedagogów i psych. Mam skierowanie ze szkoły.Czy waszym zdaniem powinnam brać delegację, mimo, że to ferie. Czy dyr może w rubryce środek transportu polecić wpisać "dojazd na koszt własny". Tak miałam w tamtym roku,  a do W-wy mam daleko. Interesuje mnie tylko jak stanowi prawo.
Basik09-02-2007 23:57:02   [#28]
to, czy jechało się autobusem,,czy własnym autkiem ma się nijak do uznania wypadku za wypadek w drodze do pracy. 4 lata walczyłam w sądzie z ZUSiakami i wygrałam

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]