Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
emeryt czy nie emeryt? |
jark13 | 28-11-2006 21:33:23 [#01] |
---|
Czy jest emerytem danej placówki osoba /osoby zwolnione w wyniku redukcji etatów, reorganizacji pracy placówki i przeszły na tzw. emeryturę pomostową? Powyższe zakwalifikowanie niezbedne jest do ustalenia czy należą się im srodki z funduszu świadczeń socjalnych. Czy księgowość powinna uwzględniać te osoby przy naliczaniu funduszu? Czy po okresie pozostawania na tzw. emeryturze pomostowej i uzyskaniu normalnej emerytury zostają oni emerytami placówki w której pracowali ostatni raz? |
Sylvi | 28-11-2006 21:41:36 [#02] |
---|
Wydaje mi się że gdy taka osoba otrzymała odprawę emerytalną to nie ma problemu z ustaleniem czy jest emerytem czy też nie. |
zgredek | 28-11-2006 22:05:12 [#03] |
---|
emeryt to emeryt Dyrka nie ma chwilowo to pozwolę sobie: Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają: 5)osoby uprawnione do korzystania z Funduszu - pracowników i ich rodziny, emerytów i rencistów - byłych pracowników i ich rodziny oraz inne osoby, którym pracodawca przyznał, w regulaminie, o którym mowa w art. 8 ust. 2, prawo korzystania ze świadczeń socjalnych finansowanych z Funduszu, ---------------- to z ustawy o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych |
jark13 | 28-11-2006 23:28:01 [#04] |
---|
U nas w regulaminie są wyszczególnieni emeryci ale nie ma nic o emerytach pomostowych. Ludzie ci odeszli z pracy ponieważ rozwiązano z nimi stosunek pracy z przyczyn pracodawcy - reorganizacja, przyczyny ekonomiczne. Odchodząc z zakładu nie byli emerytami a załapali się w ZUSie na świadczenia przedemerytalne. W takim stanie czekają na osiągnięcie parametrów aby ZUS uznał ta osoby za emerytów i wypłacał im pełną emeryturę. Moje pytanie dotyczy statusu takiego pracownika po rozwiązaniu z nim stosunku pracy (nie nabył praw emerytalnych i nie otrzymał odprawy emerytalnej tylko skorzystał ze świadczenia przedemerytalnego) oraz statusu po nabyciu parametrów na emeryta. Jak zakład pracy ma traktować takiego pracownika, czy naliczać dla niego fundusz i kiedy? Od razu po rozwiązaniu z nim umowy czy po paru latach kiedy będzie już emerytem? |
DYREK | 29-11-2006 09:07:53 [#05] |
---|
GP RADZI
Czy można otrzymać świadczenia z ZFŚS
Obecnie otrzymuję świadczenie przedemerytalne i nie pracuję. Czy mogę korzystać z funduszu socjalnego byłego pracodawcy, tak jak osoby, które przeszły na emeryturę? Regulamin tego funduszu nie zawiera żadnych postanowień w tej sprawie.
Nie W przypadku osób, które przeszły na świadczenie przedemerytalne, jest to możliwe tylko wtedy, gdy tego rodzaju uprawnienie wynika z regulaminu ZFŚS. Jeśli nie zawiera on postanowień w tej sprawie, oznacza to, że ta kategoria byłych pracowników nie może korzystać ze środków zgromadzonych w ramach tego funduszu. Na podstawie przepisów tego rodzaju uprawnienie przysługuje bowiem tylko pracownikom i ich rodzinom, emerytom i rencistom – byłym pracownikom i ich rodzinom oraz innym osobom, którym pracodawca przyznał w regulaminie ZFŚS prawo do korzystania z przewidzianych w nim świadczeń.
mb
|
jark13 | 29-11-2006 11:57:38 [#06] |
---|
Wielkie dzięki za odpowiedź. Nurtuje mnie jeszcze tylko kwestia taka: W przypadku kiedy osiągnie wiek do uznania emerytury i taki pracownik pozostający na tzw. emeryturze pomostowej przejdzie na "normalną" emeryturę - czy staje się on emerytem zakładu z którego wcześniej go zwolniono? |
Ania Sz | 01-12-2006 10:39:02 [#07] |
---|
Podnoszę wątek. Pomóżcie jeśli wiecie... |
jark13 | 01-12-2006 14:05:02 [#09] |
---|
No właśnie ten pracownik nie odszedł na emeryturę w danej szkole. Mowa tu o pracowniku niepedagogicznym. Ten pracownik został zwolniony w tej szkole i nigdzie już nie podjął pracy. Pracował tu tylko rok.Od zwolnienia mija np. 10 lat i człowiek ten staje się pełnoprawnym emerytem z racji uzyskania odpowiedniego wieku. Pytanie tylko czyim? |
DYREK | 01-12-2006 14:41:45 [#10] |
---|
może być w regulaminie zapis o uprawnionych: "Emeryci i renciści, osoby pobierające świadczenie rehabilitacyjne, zasiłek przedemerytalny lub świadczenie przedemerytalne, którzy przed rozwiązaniem stosunku pracy byli uprawnieni do korzystania ze świadczeń i usług ZFŚS ." |
Macia | 21-09-2010 17:46:55 [#11] |
---|
podnoszę wątek bo właśnie zgłosił się były pracownik, który jakieś 5 lat temu został zwolniony z przyczyn zakładu pracy i odszedł na świadczenie przedemerytalne. odbyło się to za jego zgodą a nawet dzięki jego zabiegom. Teraz upomina się o świadczenia socjalne bo wszyscy mu mówią ze mu się należą. Wspomniał tez ze jest na wczesniejszej emeryturze. jak to własciwie byc powinno z tym socjalnym? W regulaminie zapisu o pobierajacych swiadczenie nie ma. jesli obejme te osobe toi za chwile zgłosza sie inni, którzy tez kiedys byli zwolnieni z powodu redukcji. |
dyrlo | 21-09-2010 18:28:10 [#12] |
---|
Moim zdaniem, jeśli to było jego ostatnie zatrudnienie to teraz staje się osobą podlegająca pod Wasz ZFŚS, zresztą chyba na świadczeniu przedemerytalnym też do Was powinien "po prośbie" przychodzić. |
Macia | 22-09-2010 10:13:48 [#13] |
---|
gdy był na świadczeniu ja go nie obejmowałam bo się nie zwracała a poza tym rozwiązanie stosunku pracy nastąpiło za porozumieniem stron na jej wniosek z przyczyn nie leżących po stronie pracownika. o tym ze poszła na świadczenie przedemerytalne wiem z opowieści bo żadnych dokumentów w tej sprawie nie mam. teraz pani powiedziała, że jest na wcześniejszej emeryturze, ale nie mam na to dokumentów. Jeśli faktycznie tak jest to mogę ją objąć ale chyba dopiero od przyszłego roku a najpierw zaplanować w budżecie, żeby był odpis. Czy ktoś miał podobny przypadek może się podzieli. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|