Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
warsztaty szkolne - odzież ochronna dla n-li |
słonko | 07-12-2005 00:29:11 [#01] |
---|
przyznaję z ręką na sercu - w szukaju szukałam pobieżnie... zupełnie nie jestem w temacie, proszę więc o podpowiedź na tymże wątku :) Pytanie: Czy n-lowi praktycznej nauki zawodu (warsztaty szkolne) przysługuje, bądź nie, odzież ochronna i środki czystości? Jakie przepisy to regulują? |
słonko | 07-12-2005 13:45:02 [#02] |
---|
podniosę może ktoś napisze... :) |
stan | 07-12-2005 14:24:41 [#03] |
---|
Mam jakiś regulamin własny.
PP nie pamiętam.
Zależy to od charakteru pracy i możliwości finansowych jednostki |
słonko | 08-12-2005 10:46:12 [#04] |
---|
podniosę jeszcze raz :) zastanawiam się - czy brak odzewu jest równoznaczny z tym, że wyżej wymieniona grupa n-li nie otrzymuje odzieży ochronnej, czy może brak pp?... Napiszcie, jeśli możecie, jak to jest w praktyce? ........ Stan, chodzi o dział drzewny i mechaniczny ( "metalowy" ) |
słonko | 08-12-2005 18:59:44 [#05] |
---|
przepraszam, że tak namolnie wracam...( ale to ważne ) czy zadałam jakieś głupie pytanie...? Kurcze, może w ogóle czegoś takiego już nie ma? |
stan | 09-12-2005 08:42:43 [#07] |
---|
... nie miałem czasu
Zarządzeniem dyrektora wprowadziłem tabele środków ochrony indywidualnej i przewidywane okresy ich użytkowania ... zgodnie z art 237 $1 kodeksu pracy ...
... nauczyciel praktycznej nauki zawodu:
- fartuch drelichowy - 12 m-cy
- lub fartuch biały (nauczyciele żywienia)
- buty skórz/gumowe- 24 m-ce
Dopuszcza się samodzielny zakup ww rzeczy i zwrot kosztów zakupu do uzgodnionej kwoty.
Pozdrawiam |
słonko | 09-12-2005 11:17:15 [#08] |
---|
dziękuję za opowiedzi:). Czy mogę jeszcze pytać...? Viola - szukajkę przeglądam coraz to dokładniej... i tak np.: http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=12642&st=0 Stan, czy mógłbyś podpowiedzieć, co zrobić w sytuacji, gdy odzież ochronną kiedyś n-le otrzymywali, teraz nie, a jest taka potrzeba? Do kogo z tym się należy zwrócić? Do dyrektora szkoły, starosty, ZZ? Czy ten art. 237 jest aktualny? Kto ustala kwotę? |
stan | 09-12-2005 16:43:40 [#09] |
---|
... ja rozumiem to jako obowiązek pracodawcy.
Jeśli przyjmiemy, że dyrektor jest pracodawcą, to do dyrektora. A dyrektor do OP jeśli w budżecie nie ma na to pieniędzy. Myślę, że ZZ poprą dyrektora w tej sprawie. |
słonko | 09-12-2005 20:18:21 [#10] |
---|
Stan serdeczne dzięki za informacje :) jeśli ktoś chciałby się jeszcze wypowiedzieć ( łącznie ze Stanem ;) ) - z góry dziękuję! | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|