Forum OSKKO - wątek

TEMAT: wiceprezes
strony: [ 1 ]
mała re12-01-2005 09:36:08   [#01]

Mam problem z nauczycielem, który jest wiceprezesem ZNP . Zarząd okręgu wojewódzkiego przysłał mi pismo, w którym prosi o udzielenie mu płatnego urlopu- zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia na okres 1,5 roku już od 2 lutego 2005 r w wymiarze 9/18 etatu celem pełnienia przez owego n-ela funkcji wiceprezesa Odziału ZNP w pobliskim mieście powiatowym.Wiem że muszę udzielić mu urlopu, ale czy musi on być płatny? Dodam,że nauczyciel ten nie poinformował mnie o tym,   jest wychowawcą klasy, przwodniczącym zespołu wychowawczego a przede wszystkim nie zabezpieczyłam w budżecie środków na przyjęcie kogoś na jego miejsce (ma 16/18 etatu)Dodam jeszcze, że nauczyciel ten przed 1 stycznia był prezesem ZNP w gminie (34 członków), a teraz jest wice w powiecie (730 członków) Jak wybrnąć z tej sytuacji nie przekraczając budżetu?

AnJa12-01-2005 12:00:37   [#02]
Musisz, płatnego.

U nas jest cosik takiego, że szkoła naszego Prezesa obciąża szkoły i placówki, w których są członkowie związku kwotami proporcjonalnymi do ich liczby.

Czyli: koszty urlopowanego np. 3000 , członków zwiazku 1000, kwota na członka 3 zł, w mojej szkole 10 związkowców, szkole prezesa płacę 30 zł.

Oczywiście rekompensuje to tylko częściowo, bo ok.50% związkowców to emeryci - ale zawsze.
mała re12-01-2005 12:44:56   [#03]

zatrudnienie

Dzięki AnJa.

Mam jeszcze pytanie o jego zatrudnienie. Ten n-el pracował w mojej szkole na 16/18 etatu pozostałe 2 brakujące do etatu godziny uzupełniał w sąsiedniej szkole.Teraz po piśmie ZNP mam zatrudnić go na 9/18 etatu, czy muszę zatrudnić go na całe 9 godzin w mojej szkole, czy mogę tylko na 7/18 a w tej drugiej szkole gdzie uzupełniał etet dostał by jeszcze 2 godziny razem 9/18 , tak jak sobie życzył ZNP.Czy to będzie zgodne z prawem?

AnJa12-01-2005 13:17:19   [#04]
A to juz przkracza moje możliwości percepcyjne.

Wygodniej na pewno w jednej szkole.
herbatka12-01-2005 20:10:19   [#05]
 Skoro to ma być oddelegowanie z 1/2 etatu to czy pan wypracuje swoje pozostałe godziny - jest zatrudniony na 16/18 + 2/18.
mała re14-01-2005 16:32:46   [#06]

ciąg dalszy

Sprawa mojego wiceprezesa ma ciąg dalszy. Ja jestem skłonna przyznać mu ten urlop płatny (pracował by na 9/18 a odbierał pensję za cały etat) ,ale mój organ prowadzący po przeanalizowaniu przepisów stwierdził, że nie ma podstaw do tego by udzielić temu n-elowi urlopu płatnego bo w rozporządzeniu z 11 czerwca 1996 (Dz.U. Nr 71, poz 336) jest wyraźnie napisane, że z wnioskiem ma wystąpić zakładowa organizacja związkowa a nie zarząd okręgu. Zakładowa organizacja związkowa jeśli weźmie się pod uwagę całą gminę liczy 36 członków. Pismo napisał okręg w imieniu powiatu (730 członków) a ja nie wiem jakich argumentów użyć by przekonać organ prowadzący.

§ 4. 1. Pracodawca jest obowiązany, na wniosek zarządu zakładowej organizacji związkowej, zwolnić pracownika z obowiązku świadczenia pracy na okres kadencji w zarządzie tej organizacji, jeżeli zakładowa organizacja związkowa wykaże we wniosku, że zachodzą okoliczności uzasadniające udzielenie zwolnienia, o których mowa w art. 31 ust. 1 ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych (Dz. U. Nr 55, poz. 234, z 1994 r. Nr 43, poz. 163 oraz z 1996 r. Nr 1, poz. 2, Nr 24, poz. 110 i Nr 61, poz. 283).

Czy ktoś z forumowiczów zna jakieś przepisy, które potwierdzają lub zaprzeczają temu co proponuje organ prowadzący. Bo intuicyjnie czuję że ZNP ma rację ,  OP powiedział na dzisiejszej rozmowie, że to nawet dobrze że ZNP odwoła się do Sądu Pracy bo oni wtedy będą mieli podstawy do tego by wyrazić zgodę na prośbę ZNP , jeżeli ZNP ma rację , a to że dyrektor czyli ja okażę się osobą nie znającą przepisów (czytaj niekompetentną) to nie ważne L  Obawiam się że OP chce w ten sposób zrealizować swoją politykę wobec mnie (nie byłam kandydatką którą popierał OP) Jeżeli ktoś coś wie na ten temat BARDZO PROSZĘ O POMOC.

ewa14-01-2005 16:56:45   [#07]

ze statutu ZNP

IV. ZASADY ORGANIZACYJNE 
 STRUKTURA ZNP
Art.16.1. ZNP tworzy następujące ogniwa organizacyjne:
1) okręgi,
2) oddziały,
3) ogniska.
2. (skreślony)
3. Zasady organizacyjne i strukturę ZNP w pionie szkół wyższych i instytucji naukowych określa Krajowa Konferencja Nauki.
4. Poszczególne ogniwa organizacyjne ZNP nie są odrębnymi osobami prawnymi.

Art.17.1. Okręg działa na terenie województwa.
2. Okręg jest nadrzędnym ogniwem organizacyjnym w stosunku do oddziałów działających na terenie danego województwa.
3. Utworzenie, rozwiązanie lub połączenie okręgów następuje na podstawie uchwały Zarządu Głównego.

Art.18.1. Oddział jest zakładową (międzyzakładową) organizacją związkową w rozumieniu ustawy o związkach zawodowych i prawa pracy.
2. Oddział jest ogniwem nadrzędnym w stosunku do ognisk z danego terenu.
3. W ZNP działają oddziały - powiatowe, międzygminne, gminne, miejskie lub dzielnicowe.
4. Oddział może zrzeszać członków z różnych powiatów tego samego województwa.
5. Utworzenie, rozwiązanie lub połączenie oddziałów następuje na podstawie uchwały właściwego terytorialnie zarządu okręgu.

może to Ci jakoś pomoże

mała re14-01-2005 20:04:27   [#08]

Dziękuję Ewa

Z tego co zrozumiałam wynika że oddział wojewódzki jako organ nadrzędny decyduje o wszystkim , dlatego ma prawo występować z prośbą o udzielenie urlopu. Dlaczego w takim razie w rozporządzeniu jest mowa o zakładowej organizacji związkowej. Morze te przepisy się zdezaktualizowały? I jeszcze jedno podobno w listopadzie weszła jakaś nowa ustawa lub rozporządzenie o związkach zawodowych ,jeśli ktoś wie gdzie ją znaleźć to bardzo proszę i z góry dziękuję.

zgredek14-01-2005 20:14:07   [#09]

ano dlatego:

Art.18.1. Oddział jest zakładową (międzyzakładową) organizacją związkową         w rozumieniu ustawy o związkach zawodowych i prawa pracy.
zgredek14-01-2005 20:19:41   [#10]
nowej ustawy o zz nie było,

była jakaś zmiana

jednolity tekst znajdziesz tu:

http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html
zgredek14-01-2005 20:36:32   [#11]
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 11 czerwca 1996 r.

w sprawie trybu udzielania urlopu bezpłatnego i zwolnień od pracy pracownikom pełniącym z wyboru funkcje w związkach zawodowych oraz zakresu uprawnień przysługujących pracownikom w czasie urlopu bezpłatnego i zwolnień od pracy

(Dz. U. Nr 71, poz. 336)

§ 4. 1. Pracodawca jest obowiązany, na wniosek zarządu zakładowej organizacji związkowej, zwolnić pracownika z obowiązku świadczenia pracy na okres kadencji w zarządzie tej organizacji, jeżeli zakładowa organizacja związkowa wykaże we wniosku, że zachodzą okoliczności uzasadniające udzielenie zwolnienia, o których mowa w art. 31 ust. 1 ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych.

2. Wniosek zarządu zakładowej organizacji związkowej powinien zawierać:

1) wskazanie pracownika, któremu zwolnienie od pracy ma być udzielone,
2) wskazanie okoliczności uzasadniających udzielenie zwolnienia od pracy,
3) wskazanie, że zwolnienie od pracy ma być udzielone z zachowaniem prawa do wynagrodzenia albo bezpłatnie,
4) określenie wymiaru i okresu zwolnienia od pracy.

------------------------

jeszcze z ustawy o zz-tach:

Art. 31. 1. Prawo do zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy na okres kadencji w zarządzie zakładowej organizacji związkowej przysługuje:
1) częściowo jednemu pracownikowi w miesięcznym wymiarze godzin równym liczbie członków zatrudnionych w zakładzie pracy, gdy ich liczba jest mniejsza od 150,
2) jednemu pracownikowi, gdy związek liczy od 150 do 500 członków zatrudnionych w zakładzie pracy,
3) dwóm pracownikom, gdy związek liczy od 501 do 1000 członków zatrudnionych w zakładzie pracy,
4) trzem pracownikom, gdy związek liczy od 1001 do 2000 członków zatrudnionych w zakładzie pracy,
5) kolejnemu pracownikowi za każdy rozpoczęty nowy tysiąc, gdy zakładowa organizacja związkowa liczy ponad 2000 członków zatrudnionych w zakładzie pracy,
6) w niepełnym wymiarze godzin i wtedy może ono być udzielane większej liczbie pracowników, zgodnie z zasadami zawartymi w punktach poprzedzających.
2. W zależności od wniosku zarządu zakładowej organizacji związkowej zwolnienia od pracy, o których mowa w ust. 1, udzielane są z zachowaniem prawa do wynagrodzenia lub bezpłatnie. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, tryb udzielania zwolnień od pracy oraz zakres uprawnień przysługujących pracownikowi w czasie tych zwolnień
zgredek14-01-2005 20:43:29   [#12]

jeszcze to:

ustawa o zz-tach

Art. 34. 1. Przepisy art. 25(1)-33(1 )stosuje się do międzyzakładowej organizacji związkowej obejmującej swoim działaniem pracodawcę, z zastrzeżeniem ust. 2 oraz art. 34(1) i 34(2).
2. Przy ustalaniu prawa do zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy, o którym mowa w art. 31 ust. 1, uwzględnia się łączną liczbę członków międzyzakładowej organizacji związkowej zatrudnionych u wszystkich pracodawców objętych działaniem tej organizacji.

Art. 34(1). 1. Pracodawcy objęci działaniem międzyzakładowej organizacji związkowej ponoszą koszty, w tym koszty wynagrodzeń i składek na ubezpieczenia społeczne, związane z zatrudnianiem pracownika zwolnionego:
1) z obowiązku świadczenia pracy na okres kadencji w zarządzie międzyzakładowej organizacji związkowej - na podstawie art. 31 ust. 1 w związku z art. 34 ust. 2,
2) od pracy zawodowej z zachowaniem prawa do wynagrodzenia - na podstawie art. 31 ust. 3,
odpowiednio do udziału liczby członków tej organizacji zatrudnionych u danego pracodawcy w łącznej liczbie członków tej organizacji zatrudnionych u wszystkich pracodawców objętych działaniem tej organizacji - w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy.
2. Zarząd międzyzakładowej organizacji związkowej przedstawia pracodawcy, który zwolni pracownika lub pracowników z obowiązku świadczenia pracy lub od pracy zawodowej z zachowaniem prawa do wynagrodzenia, informacje o liczbie członków tej organizacji zatrudnionych u wszystkich pracodawców objętych działaniem tej organizacji oraz u każdego z tych pracodawców - w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy, według stanu na ostatni dzień miesiąca.
3. Zarząd międzyzakładowej organizacji związkowej przedstawia informacje, o których mowa w ust. 2, w terminie do 10 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiło zwolnienie pracownika lub pracowników z obowiązku świadczenia pracy lub od pracy zawodowej z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
4. Sposób i tryb ponoszenia kosztów, o których mowa w ust. 1, określa każdy pracodawca, który zwolni pracownika lub pracowników z obowiązku świadczenia pracy lub od pracy zawodowej z zachowaniem prawa do wynagrodzenia, w zakresie dotyczącym kosztów związanych z zatrudnianiem tego pracownika lub tych pracowników.

---------------------------

a moją interpretację napiszę trochę później, bo długa i muszę pomyśleć;-)
zgredek14-01-2005 21:06:21   [#13]

no to wyszło mi tak:

oddział ZNP liczy 36 członków

na podstawie art.31 ust.1 pkt 1 w związku z art. 34 prawo do zwolnienia przysługuje jednemu pracownikowi w miesięcznym wymiarze godzin równym liczbie członków czyli 36

w zaokrągleniu możemy przyjąć, że jest to 9/18 etatu

czyli jednemu członkowi przysługuje zwolnienie z 9/18 etatu

--------------------------------

zgodnie z § 4 rozporządzenia:

Zarząd Oddziału powinien wystąpić z wnioskiem, w którym wykaże, że pracownik ma prawo do zwolnienia (czyli mniej więcej to co napisałam powyżej)

co powinien zawierać wniosek to jest w § 4 ust. 2 rozporządzenia

-------------------------------

tak więc, moim zdaniem OP ma rację, bo nie można zwolnić z obowiązku świadczenia pracy na czyjąkolwiek "prośbę"

--------------------------------

a jeśli napiszą to poprawnie - to musisz udzielić takiego urlopu jaki będzie we wniosku - płatnego lub bezpłatnego

poczytaj wtedy dokładnie art. 34(1) bo tam jest to o czym pisał AnJa
zgredek14-01-2005 21:27:42   [#14]
a jeszcze napiszę co myślę o takich zwolnieniach w ciągu roku szkolnego:

miałam taką sytuację, związkowiec był zwolniony z 1/2 etatu, natomiast w lutym zarząd zoz zwrócił się z wnioskiem o zwolnienie z całości

odpowiedziałam, że w związku z organizacją roku szkolnego i braku środków finansowych nie jestem w stanie czegoś takiego zrobić

nie oddali sprawy do sądu - przyjęli do wiadomości i tak się sprawa zakończyła

---------------------------------

natomiast jeszcze na jedną rzecz ci zwrócę uwagę:

gdy napiszesz im, że w środku roku trudno będzie ci znaleźć nauczyciela, to zaproponują ci, żeby uczył dalej - będziesz mu płacić wtedy za ponadwymiarowe

tak, więc jeśli się zgodzisz to jest niebezpieczeństwo, że będziesz płacić pół etatu za friko

-------------------------------

dlatego ja bym trzymała się tutaj zdania OP
zgredek15-01-2005 00:41:56   [#15]

jeszcze tylko jedno

w art. 31 ust. 1

jest taki fajny punkt
6) w niepełnym wymiarze godzin i wtedy może ono być udzielane większej liczbie pracowników, zgodnie z zasadami zawartymi w punktach poprzedzających.

który interpretowany przez związki jest tak, że bez względu na ilość członków zwalniają z obowiązku świadczenia pracy - większą ilość członków - w kawałkach

i dlatego pomysł Twojego OP z sądem pracy podoba mi się najbardziej:-)

ale co sądzę o sądach pracy - to zostawię dla siebie;-)
mała re15-01-2005 15:09:28   [#16]

Dziękuję zgredek.

Dużo mi to rozjaśniło , mogłam napisać dopiero teraz, bo dostęp do internetu mam tylko w szkole, a dziś przy okazji zabawy choinkowej zajrzałam do wątku ... i bardzo  się ucieszyłam. Jestem po rozmowie z prawnikiem, który twierdzi, że powinnam napisać pismo do zarządu ZNP z prośbą o wyjaśnienie lub zinterpretowanie niejasności zawartych w piśmie od nich, m.in.  w Rozporządzeniu jest mowa o organizacji zakładowej , która powinna wystąpić  z prośbą do mnie a nie zarząd okręgu, następna sprawa to finansowanie tego pana, powinny go podobno finansować wszystkie placówki w gminie - powiecie, które mają w swoim gronie członków ZNP, podobno ja (dyrektor) placówki , z której pochodzi członek zarządu powinnam wysłać notę księgową z poleceniem współfinansowania tego nauczyciela do tych placówek- szkół.

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z czymś takim? I jak wygląda taka nota i czy w ogóle jest realne aby inne placówki współfinansowały mojego oddelegowanego nauczyciela?

AnJa15-01-2005 15:14:19   [#17]
No, napisałem, że spotkałem sie.

Nota jak nota.Księgowa.

Jakbys bardzo musiała wiedziec mogę popytać o szczegóły i procedury, w tym podstawę prawną - ale na razie nawet nie wiem bardzo kogo i co mi w czasie kończenia roku i innych ciekawych papiórów księgowa z tej szkoły, skąd nasz prezes wyszedł , odpowie.
zgredek15-01-2005 15:15:15   [#18]

tu poczytaj:

Art. 34(1). 1. Pracodawcy objęci działaniem międzyzakładowej organizacji związkowej ponoszą koszty, w tym koszty wynagrodzeń i składek na ubezpieczenia społeczne, związane z zatrudnianiem pracownika zwolnionego:
1) z obowiązku świadczenia pracy na okres kadencji w zarządzie międzyzakładowej organizacji związkowej - na podstawie art. 31 ust. 1 w związku z art. 34 ust. 2,
2) od pracy zawodowej z zachowaniem prawa do wynagrodzenia - na podstawie art. 31 ust. 3,
odpowiednio do udziału liczby członków tej organizacji zatrudnionych u danego pracodawcy w łącznej liczbie członków tej organizacji zatrudnionych u wszystkich pracodawców objętych działaniem tej organizacji - w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy.
2. Zarząd międzyzakładowej organizacji związkowej przedstawia pracodawcy, który zwolni pracownika lub pracowników z obowiązku świadczenia pracy lub od pracy zawodowej z zachowaniem prawa do wynagrodzenia, informacje o liczbie członków tej organizacji zatrudnionych u wszystkich pracodawców objętych działaniem tej organizacji oraz u każdego z tych pracodawców - w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy, według stanu na ostatni dzień miesiąca.
3. Zarząd międzyzakładowej organizacji związkowej przedstawia informacje, o których mowa w ust. 2, w terminie do 10 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiło zwolnienie pracownika lub pracowników z obowiązku świadczenia pracy lub od pracy zawodowej z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
4. Sposób i tryb ponoszenia kosztów, o których mowa w ust. 1, określa każdy pracodawca, który zwolni pracownika lub pracowników z obowiązku świadczenia pracy lub od pracy zawodowej z zachowaniem prawa do wynagrodzenia, w zakresie dotyczącym kosztów związanych z zatrudnianiem tego pracownika lub tych pracowników.

---------------------------------------

a praktycznie to AnJa może ci wyjaśni, tylko trzeba go zawołać;-))))))))))))
zgredek15-01-2005 15:16:17   [#19]
AnJa:-))))))))))))))))))

podstawę prawną już ci załatwiłam

tylko ta reszta została:-)
mała re15-01-2005 15:34:23   [#20]

Do zgredka i ANJi

W takim razie wołam.    AnJaaaaa!!!!!!!!!

Myślę że możliwość współfinansowania uspokoiłaby OP.

A tak przy okazji, Co groźi dyrkowi gdy przegra sprawę w sądzie? Kłopoty natury moralnej , cz materialnej?

herbatka15-01-2005 16:19:05   [#21]
 Ktoś mi kiedyś tłumaczył że ognisko ZNP w pojedynczej szkole nie ma osobowości prawnej i dlatego w sprawach oddelegowania do pracy w strukturach formalnych występuje oddział ( dzielnicowy, miejski itp). Może tu coś podobnego działa.
mała re15-01-2005 19:42:03   [#22]

Prawnik z którym rozmawiałam twierdził, że w piśmie które do mnie skierowano powinien być podany  jako podstawa dodatkowo  statut ZNP.

W tym piśmie , które do mnie skierowano ZNP powołuje się tylko na Ustawę i Rozporządzwnie. więc prawnik proponował mi aby wystąpić z prośbą o dodatkowe wyjaśnienie.

fredi20-01-2005 14:23:43   [#23]

Musisz, płatnego.

U nas jest cosik takiego, że szkoła naszego Prezesa obciąża szkoły i placówki, w których są członkowie związku kwotami proporcjonalnymi do ich liczby.

jakaś podstawa prawna do tyego !!!!!!!

Jestem zainteresowany.

zgredek20-01-2005 17:20:53   [#24]
fredi, kurka, przecież w tym wątku to jest

fredi20-01-2005 21:43:12   [#25]
to za mało (wiceprezes w powiecie) to dlaczego ja mam płacić za wszystkich ?
zgredek20-01-2005 22:54:52   [#26]
proporcjonalnie chyba płacisz

dlaczego za wszystkich

za swoich

to trzeba jakiś wspólny front przyjąć - tych wszystkich, u których są

--------------

a w porządku jest jak jeden płaci?
mała re21-01-2005 18:19:05   [#27]

Chciałam wam opowiedzieć jakie kroki podjęłam w sprawie mojego wiceprezesa może komuś się to na coś przyda. Mój OP polecił mi napisać takie pismo w którym zgadzam się udzielić  mojemu  n –elowi płatnego urlopu pod warunkiem, że Zarząd Odziału Powiatowego wystosuje pismo do mojego OP z informacją, które gminy będą współfinansować mojego prezesa , oraz z informacją do tych gmin że taki obowiązek finansowania mają i dopiero na podstawie tych informacji będzie mi wolno udzielić urlopu , a OP będzie mógł wysłać noty księgowe do tych gmin. Czy tak się stanie .Zobaczymy.

mała re11-10-2005 15:35:21   [#28]

Ponieważ sprawa mojego wiceprezesa ciągnie się nadal potrzebuję waszej porady, i ponownie podnoszę wątek.

Wszystko to co opisane jest w #27 już się odbyło,informacje do  wskazanych przez ZNP gmin poszły i tu zaczyna się problem,

mianowicie 3 z 4 wskazanych przez ZNP gmin zgodziły się łaskawie na współfinansowanie mojego prezesa, jedna twardo powiedziała NIE, i nie ma zamiaru tej decyzji zmienić. OP stwierdził ,że sprawą powinien zająć się związek i polecić tej "upartej gminie'  oczywiście powołując się na przepisy ponoszenie kosztów za swoich członków. ZNP twierdzi ,że powinno być zupełnie odwrotnie, że to OP powinien zająć się tą upartą gminą i nakazać jej zwrot kosztów.Przepychanka trwała kilka ładnych miesięcy... A teraz ja dowiaduję się,że OP nakaże mi w najbliższym czasie abym odwołała mojego wiceprezesa z płatnego urlopu- zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia , którego udzieliłam mu na podstawie pisma ZNP,bo Gmina nie otrzymuje zwrotu kosztów od pozostałych gmin za Prezesa którego urlopuje. Gdy zaproponowałam nieśmiało, że może należy tę gminę która się uchyla podać do sądu, bo przecież przepisy wskazują jasno, to usłyszałam odpowiedź, że przecież wójt wójta nie będzie ciągał po sądach.Odpowiedziałam ,że w takim razie gdy zastosuję się do tego co OP nakazuje to ZNP pozwie mnie jako dyrektora do sądu i wygra, bo przepisy są przecież jasne.A tamta uparta gmina dalej nie będzie płaciła..  

I tu jest moje pytanie? Czy OP może mi nakazać odwołanie wiceprezesa z urlopu?Na podstawie jakich przepisów  ,skoro ustawa o zz określa jasno że muszę go urlopować, i co ja powinnam zrobić w tej sytuacji?P 

Proszę o rady i wierzę że mi pomożecie.

fredi11-10-2005 18:27:57   [#29]

niech Ci to dadzą na piśmie.

Jak masza watpliwości pisz do OP z prosbą o opinię radcy prawnego OP.

mała re11-10-2005 18:58:11   [#30]
Ale czy mogą mi to nakazać w świetle prawa?
rzewa11-10-2005 19:34:02   [#31]

hmm... nie mogą...

ale co z tego? Gdzie się udasz ze skargą/pozwem?

Tylko KO może zakwestionować takie polecenie OP, ale czy będzie chciało?

Zgodnie z UoSO dyrektor w podejmowaniu decyzji z zakresu prawa pracy jest suwerenny, ale ta suwerenność może drogo czasem kosztować...

Bezpieczna droga w takich wypadkach bywa następująca: raz każą, ty odmawiasz podając argumenty, każą drugi raz i ty wykonujesz. Ale bezwzględna zasada - wszystko masz na piśmie, czarno na białym.

Jeśli masz dowód na to, że ci kazano, ty się sprzeciwiłaś, podając istotne powody i pomimo tego kazano ci, to masz spore widoki na zwolnienie z odpowiedzialności

ewa11-10-2005 19:40:30   [#32]

kurcze

znowu się czepiam :-((
rzewa, bo coś nie kumam, podaj podstawę,że KO może kwestionować takie polecenie?
rzewa11-10-2005 19:44:15   [#33]
art 34 ust 1 w związku z art 39 ust 3 pkt 1 UoSO
mała re11-10-2005 19:51:40   [#34]

do rzewy

Jeśli masz dowód na to, że ci kazano, ty się sprzeciwiłaś, podając istotne powody i pomimo tego kazano ci, to masz spore widoki na zwolnienie z odpowiedzialności

Jaką odpowiedzialność masz na myśli? Boję się trochę żeby to nie był sposób na "załatwienie mnie".( nie jestem w dobrych stosunkach z OP)

ewa11-10-2005 19:59:47   [#35]
aha, no szerokie uprawnienia ;-)
mała re11-10-2005 20:01:48   [#36]
a dokładniej?
rzewa11-10-2005 20:03:05   [#37]

dyrektorską odpowiedzialność za decyzję,

którą ponosisz w zasadzie i tak i tak, ale czasem trzeba wybrać "mniejsze zło", bo innego wyjścia nie ma... :-(

Jak zrobisz co OP każe, a potem przegrasz w sądzie, to musi być jasno widać dla każdego, ze stało się to na wyraźne życzenie OP, pomimo twoich ostrzeżeń - może cię to uratuje, ale nie musi... ;-)

A sposobów na "załatwienie" dyrka jest wiele, a i OP specjalnie wysilać sie nie musi jak mu zależy... :-(

ewa11-10-2005 20:04:16   [#38]

sorry mała re

ja do rzewy to aha :-)))

Ty do  niej pisałaś, to się nie wtrącam ;-)

rzewa11-10-2005 20:06:22   [#39]

ewa,

dlatego napisałam, że może jak mu się będzie chciało (i jak będzie widziało w tym swój interes)

To samo dotyczy tych, opisywanych na forum, dzikich regulaminów przyznawania nagród dyrektora narzucanych przez niektóre OP...

Marek Pleśniar11-10-2005 20:06:38   [#40]

OP nie może Ci nic kazać w zakresie Twoich obowiązków pracodawcy

Może nie dać pieniędzy.

Odpowiadasz głową Ty, a sąd pokiwa głową ze zrozumieniem, lecz nakaże tobie "przywrócenie stanu prawnego"

Oby tylko tyle.

ewa11-10-2005 20:07:10   [#41]
kumamkumam ;-)
Marek Pleśniar11-10-2005 20:07:38   [#42]
o, ewy;-)
ewa11-10-2005 20:08:32   [#43]

yhm no i marek ;-)

a aśka gdzie ? :-))))))))

mała re11-10-2005 20:11:08   [#44]

dziękuję za odpowiedź ,nie jest to zbyt pocieszające...

ale mam jeszcze pytanie , kto powinien dążyć do odzyskania funduszy z gmin które obsługuje mój wiceprezes? OP czy ZNP? Dodam że księgowość nie mieści się w szkole tylko w OP.

rzewa11-10-2005 20:12:31   [#45]

bez względu na to gdzie jest księgowość

zawsze OP - przecież to jego pieniądze...
mała re11-10-2005 20:16:43   [#46]

do Marka

Właśnie to usiłowałam wytłumaczyć w OP. Przecież ta sytuacja nic im (OP) nie da, bo gmina która nie chce płacić nadal nie będzie tego robiła..a ja odwołując wiceprezesa przekroczę prawo Ustawę o zz. Zastanawiam się czy jest w tej sytuacji mniejsze zło...  :-(
mała re11-10-2005 20:25:45   [#47]
Nie mogę dziś dłużej zostać na forum...rodzina mnie wzywa, ale będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie rady i podpowiedzi.
mała re12-10-2005 14:17:04   [#48]

do Marka

Odpowiadasz głową Ty, a sąd pokiwa głową ze zrozumieniem, lecz nakaże tobie "przywrócenie stanu prawnego"

Oby tylko tyle.

przywrócenie stanu prawnego" - czyli tak jak jest w tej chwili.. jeśli dobrze cię rozumiem

Czy mógłbyś rozwinąć myśl: oby tylko tyle    - czyli np.co jeszcze? Czego mogę się spodziewać?

Marek Pleśniar12-10-2005 14:46:06   [#49]

jesli już związkowiec pójdzie do sądu to wygra

a jak wie że wygra to czemu nie chcieć odszkodowania? Przecież łamiesz czyjeś prawo.

Nie musi tak byc - może.

mała re12-10-2005 19:25:55   [#50]
Dziękuję  za wyjaśnienie, przyznam się , że o tym nie pomyślałam... :-(

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]